Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’agost del 2019.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,63% (alt), 0,02 punts percentuals superior al del mes anterior (65,61%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’agost del 2019:

 • Neix el segell de Producte Lingüísticament Responsable. Vivim en un moment d’importants transformacions en l’àmbit social, econòmic i tecnològic. Aquest nou escenari ofereix grans oportunitats per a les marques que millor interpreten i anticipen els canvis i hi responen més ràpidament. El repte avui no consisteix només a vendre, sinó a construir i mantenir relacions. I és en aquest marc que la Plataforma per la Llengua ha impulsat el segell de Producte Lingüísticament Responsable. Un segell que té com a objectiu identificar els productes etiquetats, com a mínim, en català. L’objectiu del segell, doncs, és reforçar la visibilitat i la projecció d’aquells productes que compleixen la legislació vigent i que, a més a més, desenvolupen una Responsabilitat Social Empresarial (RSE) que té en compte la cohesió i la inclusió socials. Sorli, La Selva, Devir, Caves Pagès Entrena, Lo Vilot, Alemany, Dàlit Natura, AlterNativa3 i Mas Romeu, les primeres empreses a incorporar el segell als seus productes. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Segell de Producte Lingüísticament Responsable
 • Wikimania 2019 a Estocolm: coneixement lliure i sostenible. L’edició d’enguany de Wikimania, celebrada a Estocolm del 14 al 18 d’agost, es va voler reinventar. Es tractava del 15è congrés internacional viquimedista des de la seva primera cita a Frankfurt el 2005 i calia renovar l’esdeveniment per evitar quedar obsolet i adaptar-se als temps canviants i a les noves necessitats del moviment. Fou probablement la Wikimania amb els objectius més clars de la història d’aquesta cita, amb un títol que no deixava lloc a dubtes i que ja advertia explícitament als seus participants que aquest cop la cosa anava de centrar-se en els “objectius de desenvolupament sostenible” (títol complet en anglès: “Stronger together: Wikimedia, Free Knowledge and the Sustainable Development Goals”). Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • Cap de les 4 grans cadenes hoteleres mundials amb seu a les Illes Balears té el web en català. Cap de les cadenes hoteleres principals d’àmbit internacional amb seu a les Illes Balears té el web en català. Són Iberostar, Riu Hotels, Melià i Barceló. Entre totes, acumulen 674 hotels arreu del món i tenen una presència elevada als territoris de llengua catalana, amb un total de 122 hotels (gairebé una quarta part del total). Aquestes cadenes són quatre de les empreses amb més projecció internacional i tenen la seu en territoris del domini lingüístic del català. Les pàgines web d’aquestes cadenes es poden trobar en fins a 15 llengües diferents, però cap d’elles incorpora el català. Aquesta és la dada núm. 20 de l’InformeCAT 2019, el recull anual de la Plataforma per la Llengua sobre la situació del català. Més informació al Facebook de la Plataforma per la Llengua.
 • L’ús del català als jutjats cau en picat i ja és només el 7,7% de totes les sentències. El departament de Justícia avisa que el problema es cronifica. L’ús del català en les sentències judicials el 2018 va ser d’un 7,7%, menor que el 8,2% de l’any anterior. Així n’ha informat el Departament de Justícia, que alerta que l’ús del català a l’administració judicial cau en picat i avisa que el problema es consolida. Per demarcacions, Girona és on més s’utilitza el català als jutjats, un 14,4% del total de les sentències de l’any passat. Aquesta xifra és 3 punts per sobre de Lleida (11%) i 12,5 punts per sobre de les Terres de l’Ebre (1,9%), la demarcació on se’n va redactar menys en català de tot Catalunya.

  La Generalitat alerta, a més, que els treballadors de l’administració tenen el deure de saber el català, i que els ciutadans que s’adrecen a la justícia tenen el dret d’utilitzar-lo. L’article 33 de l’estatut indica que els professionals de l’àmbit judicial han d’acreditar ‘un nivell de coneixement adequat i suficient’ de les llengües oficials –també del català– per prestar els seus serveis a Catalunya i garantir el dret d’opció lingüística. En canvi, la llei estatal permet que jutges, magistrats, fiscals, lletrats i personal funcionari dels jutjats de Catalunya no tinguin cap coneixement de la llengua catalana. Més informació a la notícia de VilaWeb.
 • El català prospera a la xarxa però s’encalla amb el mòbil. L’evolució (positiva) de la llengua i la cultura catalanes a internet contrasta amb el desenvolupament que ha tingut en les apps. L’Observatori puntCAT va analitzar més d’una vuitantena de les aplicacions més descarregades de les botigues de Google i Apple i va determinar que només un 37% ofereixen l’opció de ser utilitzades en català. Les de temàtica musical, cinematogràfica i els jocs en general són les que demostren menys sensibilitat i utilitzar-les en la llengua pròpia resulta pràcticament impossible. Més informació a la notícia d’El Punt Avui.
  Cara i creu del català en la tecnologia (Editorial d’El Punt Avui, 29-8-2019)
 • Resultats d’èxit al Consorci per a la Normalització Lingüística en el primer semestre de 2019. El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) continua en la línia positiva i ascendent dels darrers anys i tanca el primer semestre amb un balanç de resultats a l’alça en totes les dades registrades de gener a juny, respecte al mateix període d’anys anteriors. Algunes de les dades positives són aquestes: Augmenten un 15,5 % les inscripcions als cursos presencials i en línia respecte al mateix període del 2018. Un 68% de les inscripcions són per a cursos de català inicial i bàsic. Les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua s’incrementen en un 10,3% i el nombre de convenis amb organitzacions econòmiques superen els 4.000, que és un 14 % més que l’any anterior. Més informació a la notícia del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).

Altres notícies del mes d’agost:

 • Quaranta frases fetes i locucions que hem de saber (Ras i Curt de Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 16-8-2019)
  Fa anys la Trinca va fer una cançó en què es reia d’un home que traduïa directament del català al castellà: ara la situació s’ha capgirat.
 • El Voló o Le Boulou? (Mail Obert de Joan-Lluís Lluís a VilaWeb, 22-8-2019)
  «No sóc del ram renyaire, però trobo anormal que la Generalitat faci servir de manera mecànica formes foranes de topònims quan n’existeixen formes catalanes»
 • Del caló a l’anglès (Mònica Barrieras, membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 24-8-2019)
  «Indubtablement el món canvia, i aquesta és la tendència. Una cosa no ha canviat, tanmateix, i és que l’argot en català continua sent subsidiari, dependent, una còpia de l’espanyol»

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: