Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de gener del 2024.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,59% (alt), el mateix que el del mes anterior (66,59%).
 • Hi ha 9 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de gener del 2024:

 • Neix Digitalitzem-nos, el portal que aglutina més de 3.500 empreses que ofereixen serveis de digitalització en català. La Fundació .cat i la Cambra de Comerç de Barcelona han presentat avui (31-1) el portal Digitalitzem-nos, un cercador que té com a objectiu posar en contacte empreses amb proveïdors digitals que ofereixen els seus serveis en català.
  El cercador, que neix amb més de 3.500 empreses, proporciona les eines necessàries per organitzar l’oferta de serveis de digitalització en català. La missió del portal és doble. D’una banda, simplifica les tasques de cerca, descoberta i contacte d’empreses que presten serveis digitals en català per a qui els necessita i d’una altra, ofereix un espai perquè les empreses que es dediquen a la digitalització puguin donar visibilitat als seus serveis i disposar d’un punt de trobada.
  Segons l’últim estudi DESI Catalunya publicat el 2022, Catalunya és el cinquè territori més digitalitzat d’Europa. L’informe, que calcula l’índex compost d’economia i societat digital, situa Catalunya a la capdavantera d’Europa en digitalització per quart any consecutiu, amb un grau del 63,96%, per sobre de la mitjana de la Unió Europea, que és del 52,27%. Davant d’aquestes dades, Digitalitzem-nos pretén agafar l’embranzida d’un sector a l’alça i acompanyar-lo per facilitar a les empreses que puguin trobar els serveis professionals que creguin més adequats i en català.
  Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
  Digitalitzem-nos
 • Plataforma per la Llengua es reuneix amb el Comitè d’Experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries i en denuncia els incompliments. Plataforma per la Llengua, juntament amb altres entitats, es va reunir aquest principi de setmana (15 i 16 de gener) amb el Comitè d’Experts del Consell d’Europa que avalua el compliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM). L’entitat va participar en tres reunions diferents entre dilluns i dimarts per analitzar el compliment de la CELRoM en el cas del català a Catalunya, País Valencià i Illes Balears pel que fa al període 2017-2021.Prèviament a les reunions, Plataforma per la Llengua i onze organitzacions més de defensa del català van fer arribar al Comitè d’Experts un informe de cinquanta pàgines que inclou una anàlisi tècnica de l’aplicació dels compromisos en àmbits com l’educació, la justícia, l’administració pública, els mitjans de comunicació i la promoció cultural. La reunió amb el Comitè d’Experts se celebra cada cinc anys per comprovar que l’Estat espanyol compleix els compromisos de la Carta, que va ratificar l’any 2001 (i que mai no ha complert).
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Resum de l’any 2023 a Softcatalà. Breu memòria de l’any 2023 a Softcatalà, amb dades del web, avanços en diversos projectes i com se’ns presenta el 2024. Ja amb el nou any ben iniciat, i com cada any, compartim amb vosaltres els punts més forts del 2023 amb un breu resum de l’any per a Softcatalà.
  Dades del web i principals serveis
  Durant l’any 2023, el nostre web ha rebut 103 milions de visualitzacions de pàgines, un augment del 9 % respecte a l’any anterior. Aquí estan les visites que han rebut els principals serveis de Softcatalà:
  El corrector ha acabat l’any amb 44,3 milions de visites, un 12% més que durant el 2022.
  El traductor acaba el 2023 amb 21,8 milions de visites, un 8% més que el període anterior.
  Iniciatives presentades durant l’any 2023
  Common Voice
  Nou editor del corrector ortogràfic i gramatical
  Transcriptor d’àudio i vídeo
  Projectes de traducció
  Cursos de formació de traducció neural
  25 anys de Softcatalà: celebracions, pencaires i molta estima!
  El còmic de Softcatalà
  Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • El Govern i 3Cat impulsen una plataforma pionera de continguts educatius en català. El Govern i 3Cat han presentat aquest matí (22-1) la creació d’una plataforma de continguts educatius en català, amb l’objectiu d’esdevenir referent a Catalunya per a escoles, docents, famílies i alumnes. La consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, i la presidenta de 3Cat, Rosa Romà i Monfà, han signat el protocol d’actuació per fer-ho realitat.
  La nova plataforma educativa s’adreça a totes les etapes educatives i està vinculada al currículum escolar. Cal tenir en compte que actualment el sistema educatiu té més d’un milió i mig d’alumnes escolaritzats i cap plataforma de continguts audiovisuals pròpia en llengua catalana. Es tracta, per tant, d’una necessitat davant la manca generalitzada d’oferta de continguts educatius en català, i davant les dades que demostren que el 71% dels estudiants de primària i secundària de Catalunya consulten continguts audiovisuals per aprendre, però que majoritàriament són en una llengua diferent del català.
  Més informació a la notícia del Govern i del departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
 • El català al web dels restaurants amb estrella Michelin. Quatre de Catalunya encara no l’hi han incorporat. Aquest 2024, dos dels sis restaurants amb estrella Michelin que l’any passat no tenien la web en català ja l’han incorporat, després de demanar-los-ho. És el cas de Moments, de @MO_BARCELONA, i l’Aleia, ubicat a la Casa Fuster @HotelesCenter. Enhorabona per les estrelles!
  Ara bé, n’hi ha quatre que encara no incorporen la llengua pròpia del territori on operen. Vegem-los: Es tracta de l’Enoteca de l’@HotelArtsBcn, SUTO Barcelona, Deliranto i @HofmannBCN.
  Més informació al fil d’X (abans Twitter) de Plataforma per la Llengua.
 • Aconseguim que la marca de roba Macson incorpori el català en l’etiquetatge i a la web. La coneguda marca de roba Macson ha començat a etiquetar en català els seus productes i ha incorporat aquesta llengua a la pàgina web arran de les demandes de Plataforma per la Llengua. L’entitat es congratula per haver aconseguit que aquesta històrica empresa barcelonina, nascuda a principi dels anys quaranta, hagi incorporat, per fi, el català. Actualment, té botigues a diferents territoris del domini lingüístic com ara Catalunya, el País Valencià i Andorra.
  Macson, els darrers anys, ha incrementat substancialment l’activitat comercial en línia. L’aposta per potenciar la venda mitjançant la pàgina web dota encara de més rellevància el pas que ha fet l’empresa per incorporar-hi el català. Fins ara, només s’hi podien trobar el castellà, l’anglès, el francès i el portuguès.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Denunciem Iryo a l’Agència Catalana de Consum per no usar el català en la seva activitat, tot i els avisos reiterats de l’entitat. Plataforma per la Llengua ha denunciat l’empresa ferroviària d’alta velocitat Iryo a l’Agència Catalana de Consum perquè incompleix la legislació catalana: no emet les factures en català, tampoc no l’inclou en les cartes de restauració i l’obvia en la senyalística dels trens. De fet, un usuari es va posar en contacte amb el Servei d’Atenció al Client de l’empresa per demanar-los la factura en català, i la resposta va ser clara i contundent: «Las facturas se emiten en castellano».
  Davant d’aquestes vulneracions als drets lingüístics dels catalanoparlants, l’entitat es va posar en contacte diverses vegades amb l’empresa per tal que s’adeqüés a la normativa vigent, però Iryo va al·legar que la llei no l’obliga a usar el català en la seva activitat comercial. La seva justificació és totalment errònia, i demostra la confusió -tot i les explicacions de l’entitat- que té aquesta empresa respecte als drets dels catalanoparlants, tot i que la legislació catalana sigui ben clara en aquest sentit.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Més del 70% de les mesures del Govern per la llengua s’han complert o es troben en desenvolupament avançat. El Govern ha fet balanç de la bateria de 100 mesures “El català, llengua de país”, aprovades el 29 de novembre de 2022 en un Govern extraordinari sobre la llengua. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va comprometre a fer un seguiment trimestral de l’evolució d’aquestes accions. Després dels balanços de març, juny i octubre, avui (30-1) s’ha dut a terme el del darrer trimestre del 2023.
  Segons l’informe elaborat pel Departament de Cultura, que fa un repàs de totes les accions desenvolupades fins ara, 52 de les mesures han complert els objectius durant el 2023, 22 estan en desenvolupament avançat, 20 en desenvolupament mitjà, 4 en execució iniciada i 2 en tasques preliminars.
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Cinc propòsits a favor del català per a començar l’any. Que l’estat del català és delicat ho sap tothom. Molt sovint pensem i diem que els governs no lluiten prou per recuperar la llengua, perquè se n’estengui l’ús i perquè en millori la qualitat. Sens dubte, hem d’exigir una política lingüística ferma. Per això són tan necessàries les organitzacions com la Plataforma per la Llengua, tal com hem vist en el procés pel reconeixement del català a Europa o com veiem ara i adés en la defensa contra els abusos i les injustícies.
  Tanmateix, la llengua la mantindrem si la gent no la deixa prendre. I això demana accions individuals –sovint, molt simples– per a viure en català quotidianament, d’una manera tan normal com sigui possible.
  Ara que comencem l’any i que és el moment de fer-se bons propòsits, us encoratgem a aplicar canvis en el vostre dia a dia que poden contribuir a preservar el català. Són canvis simples que, si els fem tots, poden tenir un gran efecte.
  Article sencer de Jordi Badia i Pujol a VilaWeb.
 • El Google Meet ja accepta el català per a transcriure subtítols. Bones notícies! El Google Meet, l’aplicació de videotrucades de Google, ja accepta el català per a transcriure subtítols!
  La plataforma va llançar aquesta característica el gener del 2022. Han calgut dos anys per a incorporar la nostra llengua i una trentena de llengües més, entre les quals es troben també l’èuscar i el gallec.
  Més informació al tuit de Softcatalà.
 • La catalana, la primera Viquipèdia a incloure les biografies de les 100 dones més influents de 2023. La Viquipèdia ja inclou les biografies de les 100 dones més influents de l’any 2023, segons el criteri de la BBC. De fet, la versió catalana d’aquesta enciclopèdia col·laborativa en línia ha estat la primera en assolir aquesta fita, tal i com ja ho va fer els dos anys anteriors. A data d’avui (26-1) la versió en anglès inclou 67 d’aquestes biografies i l’espanyola 28. La resta de viquipèdies se situen per sota d’aquestes quantitats.
  La cadena britànica va iniciar el 2013 la sèrie multiformat 100 women, que recull les que considera que han estat les dones més influents l’any anterior. Des del 2018 la comunitat viquipedista catalana ha assumit el repte i ha estat capaç de completar les biografies d’aquestes personalitats pertanyents a tots els àmbits, gràcies a un projecte en forma de concurs obert.
  Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • En marxa la campanya #1lib1ref, que promou que els bibliotecaris afegeixin referències a entrades ja existents. El passat dijous dia 25 de gener va arrencar una nova edició de la campanya #1lib1ref, que s’adreça especialment al col·lectiu de bibliotecaris i bibliotecàries per tal que afegeixin referències a entrades ja existents dins la Viquipèdia, amb l’objectiu de contribuir a la seva fiabilitat. Es tracta d’una campanya internacional (el hashtag és una abreviatura de l’anglès “one librarian, one reference”; és a dir “un bibliotecari, una referència”), que forma part del viquiprojecte Bibliowikis i que a casa nostra és promoguda per Amical Wikimedia des del 2016. Es poden fer aportacions en el marc de la campanya fins al dia 15 de febrer.
  Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • Catalunya rep 30 M€ dels fons de recuperació europeus per impulsar la IA, la robòtica assistencial i l’emprenedoria digital femenina. La Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, ha rebut un total de 29,3 milions d’euros dels fons de recuperació europeus per al finançament de tres projectes RETECH, el programa que té per objectiu articular iniciatives autonòmiques orientades a la transformació i l’especialització digital en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). Els tres projectes que es desplegaran a Catalunya amb aquest finançament són ‘Xarxa de hubs d’intel·ligència artificial’, ‘Salut Digital intel·ligent’ i ‘TechFabLab’, pels quals el Govern ha rebut 16,6 M€, 3,7 M€ i 9 M€, respectivament, per executar-ne les actuacions corresponents entre l’1 de gener de 2024 i el 31 de desembre de 2025.
  Més informació a la notícia del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
 • Els videojocs catalans més interessants de 2023. El 2023 arriba al seu final considerat per molts com un dels millors anys de la història dels videojocs, atesa la quantitat i qualitat d’obres que s’han publicat durant els darrers 12 mesos; però també com una època tràgica recordada pels més de 10.000 acomiadaments de treballadors que s’han dut a terme durant l’any a tot el món. A Catalunya, el sector continua en creixement, amb un increment del 20% de la facturació i del 7% del nombre de treballadors, segons el darrer Llibre Blanc; però també ha presenciat el tancament de dos estudis icònics, com són Lince Works (Aragami) i FinalBoss Games (Vesta, Super Dodgeball Beats, Lumbear Jack).
  Més informació a la notícia de MetaData.
 • Presentem -NOS, una nova agrupació d’entitats per a defensar i promoure el valencià. Plataforma per la Llengua forma part de les 26 entitats cíviques del món de l’acció social, educativa i cultural i de l’àmbit del treball que s’han unit en la confluència -NOS. La confluència, que s’ha presentat hui a la Sala Altamira de la Universitat d’Alacant, és un conglomerat d’entitats per a defensar i promoure el valencià, l’única llengua pròpia oficial al País Valencià, i per a vigilar l’administració autonòmica perquè complisca les seues obligacions estatutàries de protegir el valencià i respectar-lo.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Els Premis Sonor enceten la tercera edició per reivindicar el pòdcast en català. El digital La Mira i Catalunya Ràdio han donat el tret de sortida aquest dijous a la tercera edició dels Premis Sonor, els guardons que reconeixen els millors pòdcasts fets en català. L’objectiu de la iniciativa és visibilitzar i reivindicar el talent i la creativitat de les produccions sonores que aposten per la llengua en un mercat d’abast global.
  Un any més, els premis comptaran amb un total d’11 categories. Les sis primeres fan referència al format del pòdcast (millor pòdcast de ficció, millor pòdcast de narrativa no-ficció, millor pòdcast d’entreteniment, millor pòdcast de conversa, millor pòdcast branded content i millor pòdcast d’innovació) i s’hi pot presentar qualsevol programa a través de la convocatòria en línia, oberta fins al 31 de març.
  Més informació a la notícia de MetaData.
  Premis Sonor
 • 3Cat presentarà un pla estratègic amb 30 mesures per impulsar el català en els programes. El director de TV3, Sigfrid Gras, ha avançat que divendres de la setmana que ve (2-2) presentaran un pla estratègic amb 30 mesures per impulsar el català en els programes de 3cat. Gras ha fet aquest anunci responent al diputat de Junts Francesc Ten, durant la seva compareixença a la Comissió de Control de l’Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals al Parlament, al costat de la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, i del director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda.
  Ten havia lamentat que en alguns programes produïts per productes externes com ‘Planta Baixa’, ‘Eufòria Dance’ o ‘Joc de Cartes’ s’hagin produït desajustos amb l’ús del català.
  Més informació a la notícia de Racó Català – ACN.
 • El gran diccionari etimològic de Joan Coromines ja és a internet. L’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Pere Coromines han publicat a internet la versió digitalitzada del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana (DECLC) del filòleg Joan Coromines, una obra en nou volums, que fou publicada entre el 1980 i el 1991. A partir d’ara, qualsevol usuari podrà veure o descarregar la informació que li interessi d’aquesta obra i hi podrà fer cerques. Ara com ara, la digitalització és un pdf pàgina per pàgina, amb un cercador que enumera totes les pàgines on apareix la paraula demanada. Es preveu que el sistema de cerca vagi millorant amb el temps.
  La versió digitalitzada del diccionari etimològic serà presentada a l’Institut aquest migdia (31-1), a les 13.00, per Enric Ribes, director de l’Oficina d’Onomàstica. També hi intervindran Teresa Cabré, presidenta de la institució; Mila Segarra, vice-presidenta de la Secció Filològica; i Carles Duarte, president de la Fundació Pere Coromines.
  Més informació a la notícia de VilaWeb.
  Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana (DECLC)
 • Es publica un recull dels apunts del TERMCAT en el butlletí Recercat – Recull de BITS de terminologia. El Departament de Recerca i Universitats ha editat en línia el monogràfic Recull de BITS de terminologia. Butlletí Recercat, que aplega els apunts signats pel TERMCAT de la secció “Bits de Terminologia” del butlletí Recercat publicats entre el mes de març de 2018 i el mes de febrer de 2023. En aquest període s’ha arribat a la xifra de cinquanta col·laboracions, i, per celebrar l’assoliment d’aquesta xifra rodona i la bona acceptació que solen tenir els textos entre els lectors del Recercat, ha semblat interessant presentar-ne un recull específic. Es tracta de textos divulgatius que miren de posar en evidència la relació que s’estableix entre la recerca en qualsevol àmbit del coneixement i la difusió dels termes especialitzats propis de cada àmbit.
  Més informació a la notícia del Termcat – Centre de Terminologia.
  Recull de BITS de terminologia. Butlletí Recercat
  Els bits de terminologia de RECERCAT

Altres notícies del mes de gener del 2024:

 • Denunciam als experts del Consell d’Europa l’incompliment dels compromisos de la CELRoM a les Illes Balears (Plataforma per la Llengua, 16-1-2024)
  Plataforma per la Llengua, juntament amb altres entitats per la llengua, s’ha reunit a Barcelona amb el Comitè d’Experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM) per analitzar el grau de compliment de l’Estat espanyol amb els compromisos que va ratificar el 2001.
  La presència de la llengua als diferents àmbits de la societat illenca i els drets lingüístics dels catalanoparlants han centrat la reunió, en la qual les entitats han posat sobre la taula la preocupant deriva del català al territori i els incompliments del govern de les Illes Balears i de l’Estat espanyol.
 • Coaliment ignora el català en la seva activitat comercial (Plataforma per la Llengua, 10-1-2024)
  L’entitat demanarà per escrit a l’empresa que etiqueti en català i, si no rep una resposta, la denunciarà a l’Agència Catalana del Consum.
  Plataforma per la Llengua també ha enviat una carta a Coaliment per demanar que retoli en valencià al País Valencià.
  Coaliment tampoc no té la pàgina web en català, a diferència de la majoria dels supermercats del domini lingüístic.
 • El català, en emergència (Anna Serrano a El Punt Avui, 31-1-2024)
  Les darreres enquestes constaten el descens de l’ús social de la llengua, sobretot entre els més joves.
  Entitats i experts alerten de la mala salut de l’idioma, que també baixa a Barcelona i l’arc metropolità.
  Veuen vital la consciència lingüística i que no es canviï al castellà segons les circumstàncies.
 • Catalunya presumeix d’art i tecnologia a l’ISE (Oriol Quintana a MetaData, 31-1-2024)
  Experiències immersives amb làsers i sensors o creacions d’hologrames per a concerts i conferències són dues de les novetats de tecnologia de Catalunya presentades a la Fira de Barcelona.
 • Més de 1.500 alumnes participaran en el 9è Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català (Plataforma per la Llengua, 4-1-2024)
  Durant aquest curs, aules de l’Alguer, la Catalunya Nord, el País Valencià, la Franja de Ponent i Catalunya elaboraran jocs per aprendre de manera creativa algun aspecte de la llengua, la cultura i les tradicions de tot el domini lingüístic català.
  Un jurat especialista valorarà les propostes, i les aules guanyadores es faran públiques en una cerimònia de lliurament de premis el 17 de maig a Barcelona.
 • Denunciam que l’Ajuntament de Ciutadella diu ‘no’ a una pancarta en defensa de la llengua (Plataforma per la Llengua, 24-1-2024)
  Plataforma per la Llengua Menorca va realitzar la instància corresponent per a ubicar la pancarta a un lloc públic de Ciutadella, però l’Ajuntament va denegar-la a última hora tot i haver-la autoritzada prèviament.
  L’ONG del català presentarà un recurs de reposició i convoca una concentració per a protestar contra aquesta decisió política, el dissabte 3 de febrer a les 12 del migdia davant la seu del consistori.
 • Subvencionar la llengua dominant: a què juguem? (Marta Rojals a VilaWeb, 29-1-2024)
  Projectes escènics i cinematogràfics en castellà precedits d’etiquetes com “Una producció de TV3” o “Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat”. Però què és aquesta broma?.