• El Banco Santander es nega a implementar el català a la seva web i a altres serveis als clients.
 • WICCAC farà tretze anys aquest mes de febrer.
 • Softcatalà tanca el 2013 amb 590.795 baixades de programari en català i 21 milions de pàgines vistes.
 • L’ONG Humana ha incorporat versió en català a la seva web.
 • El dimarts 4 de febrer s’atorgarà el premi Martí Gasull i Roig en un acte al Born Centre Cultural de Barcelona.
 • El novembre del 2013 el domini .cat va assolir els 70.000 registres i és un dels dominis amb un percentatge de creixement interanual més alt a tot món.
 • La Fundació puntCAT dóna a conèixer el domini .cat com a eina de màrqueting a La Catosfera.

Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de gener del 2014.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 62,90% (mitjà), exactament igual al del mes anterior.
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de gener del 2014:

 • Segons hem pogut saber per la notícia publicada a El Confidencial Digital el passat 15 de gener, el Banco Santander no té cap intenció de canviar la seva política lingüística amb la implementació del català a la seva web i a altres serveis als seus clients, com cartes i fullets informatius, tal com li havíem demanat la Plataforma per la LlenguaWICCAC mitjançant cartes i correus electrònics enviats el passat mes de desembre, també a ING Direct. Sorprèn que ens hàgim assabentat d’aquesta decisió del Santander a través d’un mitja digital que titlla la petició, correcta i documentada, de “presiones de plataformas independentistas” i de feta per “plataformas catalanistas, subvencionadas por la Generalitat”. Sense voler entrar en el fons de la qüestió, només volem destacar que WICCAC no és cap “plataforma independentista” i que no ha rebut mai cap subvenció ni de la Generalitat ni de ningú, entre altres coses perquè no l’hem demanada. WICCAC té com a un dels seus principals objectius impulsar la normalització de l’ús de la llengua catalana a Internet, i això és que estem fent amb peticions com aquesta al Banco Santander. De fet, dels principals bancs que operen a l’Estat espanyol ja tenen el català BBVA-Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, CaixaBank, Sabadell, BFA-Bankia, CatalunyaCaixa, Deutsche Bank, Banco Popular i Triodos Bank, aquests dos últims només per als seus clients, així com alguns bancs i caixes més petits. Altres entitats del Grupo Santander, com Openbank i Banesto, tampoc no utilitzen el català. Finalment, volem destacar la recent notícia del 30 de gener que diu que Banco Santander va obtenir l’any 2013 un benefici de 4.370 milions d’euros, un 90% més que el 2012. O sigui, que la qüestió econòmica no és excusa. Si no utilitzen el català és simplement perquè no volen fer-ho.
 • WICCAC farà tretze anys aquest mes de febrer. WICCAC es va fundar el mes de febrer de l’any 2001 i des del mes de juny del 2002 realitza el seu Baròmetre de l’ús del català a Internet, un informe i estudi sobre l’ús del català a les webs de grans empreses i organitzacions radicades a Catalunya i a altres territoris de parla catalana, o que hi ofereixen els seus productes i serveis, d’acord amb el seu treball per la normalització de l’ús de la llengua catalana a Internet. En aquest sentit, des del mes de febrer del 2007, col·laborem amb la Plataforma per la Llengua en l’àmbit del català i Internet, realitzant conjuntament queixes i peticions a diferents empreses que no utilitzen el català a les seves webs.
 • Softcatalà tanca el 2013 amb 590.795 baixades de programari en català i 21 milions de pàgines vistes. Al llarg del 2013 s’han baixat 590.795 còpies de programes en català des del seu lloc web. Softcatalà ha estat treballant conjuntament amb diverses comunitats, com la del LibreOffice, per tal que les versions en català es puguin baixar des dels seus respectius llocs web. També s’ha continuat treballant perquè les diferents versions en català estiguin disponibles a botigues en línia com Apple Store, Windows Store, etc. Els tres programes amb més baixades han estat el LibreOffice, el Catalanitzador de Softcatalà i el Firefox. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • L’ONG Humana – Fundación Pueblo para Pueblo ha incorporat versió en català a la seva web. Humana és una Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) que des del 1987 porta a terme projectes de cooperació en diferents països de l’Àfrica Subsahariana, Amèrica del Sud i Àsia i els objectius comuns són impulsar la formació, l’educació, la capacitació i el progrés de les comunitats beneficiàries. Destaquem que Humana també té el bloc “Recollida de roba i calçat a Catalunya” en català i amb el domini humana.cat, que redirigeix a humanacat-blog.org.
 • El dimarts 4 de febrer s’atorgarà el premi Martí Gasull i Roig en un acte al Born Centre Cultural de Barcelona. Aquest premi, instituït per la Plataforma per la Llengua en memòria de qui fou un dels seus fundadors i principal impulsor, en la seva primera edició ha recollit més de 4.000 vots per als seus tres candidats finalistes, l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, la Viquipèdia en català i l’activista valencià Joan-Carles Martí i Casanova. El premi “Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua” vol reconèixer aquelles persones i entitats que treballen en favor de la llengua catalana.
 • El novembre del 2013 el domini .cat va assolir els 70.000 registres, actualment ja supera els 71.800, i és un dels dominis amb un percentatge de creixement interanual més alt a tot món. Concretament, l’any 2012 el domini .cat va créixer un 18%. Aquest creixement va situar el .cat com el segon domini al món que més va créixer en percentatge aquell any. L’any 2013 el creixement ha estat del 16%. Veure més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • La Fundació puntCAT dóna a conèixer el domini .cat com a eina de màrqueting a La Catosfera. El passat 21 de gener, va tenir lloc, dins del cicle de xerrades ‘Jornades de la Catosfera’, que se celebra anualment a Granollers, i que està organitzat per La Catosfera i per Òmnium Cultural, la sessió titulada ‘Apropa’t al teu mer.cat! El domini .cat com a eina de màrqueting’, a càrrec del director de la Fundació puntCAT, Santi Ribera, del director d’operacions de Bon Preu i enginyer agrònom, Joan Sabartés, i del cap de continguts digitals i periodista d’El Periódico de Catalunya, Saül Gordillo. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.

Altres notícies del mes de gener:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: