Baròmetre de l'ús del català a Internet Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 28 de febrer del 2014.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 62,99% (mitjà), un 0,09 percentual superior al del mes anterior (62,90%).
  • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 4 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de febrer del 2014:

  • La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat a McDonald’s i Starbucks la implementació del català a les seves webs, ja que aquestes dues multinacionals nord-americanes tenen una forta implantació a Catalunya i a altres territoris de parla catalana. En la carta de petició se’ls recorda que el català no és una llengua minoritària, ja que compta amb uns 10 milions de parlants i té estatus de llengua oficial i pròpia en un territori amb més de 13 milions de ciutadans. A més es troba entre les 100 llengües més parlades del món i és la catorzena amb més parlants de la Unió Europea. I concretament en l’àmbit d’Internet i les noves tecnologies té una presència superior a la que li correspondria per pes demogràfic. També que multinacionals com Google, Facebook, Twitter, Samsung, Apple, Ryanair, Movistar, La Caixa, BBVA, Carrefour, Abertis, entre moltes altres, ja disposen de web o serveis on line en català, així com el fet que la multinacional sueca IKEA ha implementat recentment versió en llengua catalana a la seva web. A la carta a McDonald’s s’hi destaca que sabem que ja té la web de cupons de descompte McDonald’s Cupons en català i amb el domini .cat.
  • Més de 150.000 usuaris ja han actualitzat el seu Twitter en català #twitterencatala. Concretament aquesta xifra es va superar el passat 25 de febrer i s’ha de destacar que s’ha assolit en poc més d’un any i mig, des que Twitter va incorporar el català el 6 de juliol del 2012. Les estadístiques d’usuaris de Twitter que han actualitzat la seva interfície en català es poden veure des de http://twitterencatala.org.
  • Heretat Segura Viudas, del Grup Freixenet i situada a Torrelavit (Alt Penedès), ha recuperat la versió en català de la seva web, que ha renovat totalment. Des de WICCAC celebrem aquest fet, ja que recordem que fa uns mesos ens vam fer ressò que la versió en català havia estat suprimida.
  • Granini fa petits canvis però continua relegant el consumidor català a una categoria inferior. Segons informa la Plataforma per la Llengua, les noves ampolles d’un litre dels sucs Granini, malgrat que continuen estan etiquetades només en castellà i portuguès, han incorporat un codi QR a l’etiqueta mitjançant el qual es poden llegir els ingredients del producte en català, basc, gallec i anglès. Aquesta informació de fet és disponible a través del web de Granini (http://etiqueta.granini.es/ca/) que des de començament d’estiu de l’any passat ja és també en català a través de www.granini.cat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  • Renovar dominis .cat comença a ser més econòmic de forma indefinida. La Fundació puntCAT ha posat en marxa una campanya de reducció del preu de les renovacions de dominis i, a hores d’ara, els clients de sis dels principals registradors de .cat poden renovar els seus dominis amb una rebaixa d’entre 5 i 15 €. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
  • Softcatalà presenta la traducció al català del paquet ofimàtic LibreOffice 4.2. El LibreOffice és el paquet ofimàtic lliure i gratuït més complet que existeix actualment. Permet crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar presentacions atractives i realitzar dibuixos espectaculars. El LibreOffice 4.2 ha estat desenvolupat per la comunitat LibreOffice i The Document Foundation i es troba disponible per a sistemes Windows, Mac i GNU/Linux. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  • Neix ycom.cat, el nou portal sobre Internet en català. Coincidint amb el desè aniversari del naixement de Facebook, el 4 de febrer es va inaugurar el primer portal sobre Internet del nostre país: ycom.cat, un nou mitjà d’informació especialitzada en el món digital i en català. Internet, les xarxes socials, la comunicació, les noves tecnologies, l’àmbit multimèdia i l’entreteniment seran les grans àrees temàtiques de les quals s’informarà a diari. L’objectiu és aportar coneixement, recursos i idees per aconseguir impulsar la comunitat 2.0 catalana, una de les més actives del món. El #projecteY vol ser un punt de trobada de la comunitat digital que s’expressa en català. Font i més informació a la notícia d’ycom.cat.
  • Balanç del domini .cat durant el 2013 (Observatori puntCAT, Fundació puntCAT). Amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna (21 de febrer), la Fundació puntCAT fa un balanç de l’estat i l’ús del domini .cat l’any 2013, 8 anys després de la seva creació. Més informació dels aspectes més destacats d’aquest balanç a la notícia de la Fundació puntCAT.

Altres notícies del mes de febrer:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: