Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de desembre del 2014.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 63,58% (mitjà), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (63,55%).
  • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de desembre del 2014:

  • Banco Santander ha incorporat recentment la versió en català a la seva web. Recordem que la Plataforma per la Llengua i WICCAC els ho vam demanar per correu postal i també per correu electrònic el mes de desembre del 2013. Amb aquesta incorporació a la web del Banco Santander, el català ja és present a la pràctica totalitat de les webs dels sis bancs més importants de l’estat espanyol, Santander, CaixaBank – la Caixa, BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria), Bankia, Banc Sabadell i Banco Popular, tot i que aquest darrer només per als seus clients. Des de WICCAC celebrem aquest fet, que ajuda a normalitzar una mica més la presència de la nostra llengua a Internet en un dels àmbits més utilitzats pels usuaris.
  • La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat la versió en català a Spotify, afegint-se així a la iniciativa @spotifyencatala que es va posar en marxa recentment i que està activa a les xarxes socials Facebook i Twitter. La petició s’ha fet per correu postal a les seus central internacional de Spotify de Suècia i a la d’Espanya.
  • Air Europa, Argal i Santa Lucía Seguros han suprimit la versió en català de les seves webs. Es tracta d’un fet que passa relativament sovint, quan les empreses fan renovacions de les seves webs i ho fan oblidant-se del català. La companyia aèria Air Europa, amb seu a Llucmajor (Migjorn, Illes Balears), ara només té versions en castellà i anglès. El Grupo Alimentario Argal, amb seu social i una gran planta a Miralcamp, a la comarca lleidatana del Pla d’Urgell, ara “només” té versions en castellà, anglès, francès i alemany. Santa Lucía Seguros, amb força agències en terres de parla catalana, a consulta de WICCAC, ens ha dit que després de la recent renovació de la seva web, aquesta només està disponible en castellà, i que “esperen poder oferir en breu la versió en català”. Esperem que les webs d’aquestes tres empreses recuperin aviat la nostra llengua.
  • Si vols que LinkedIn incorpori el català el 2015 adhereix-te a la campanya #LinkedInCatalan. La campanya presenta per aquestes festes “Jo també m’he demanat una versió de LinkedIn en català per al 2015!”. Esperem que ajudi a que s’afegeixin més usuaris al grup de LinkedIn “In Catalan, please” i així es pugui aconseguir l’objectiu de la campanya. LinkedIn és la xarxa social professional més important del món i és molt necessari que el català hi sigui present com a signe de normalitat d’una llengua molt activa a Internet, amb més de 10 milions de parlants i amb un milió de catalanoparlants amb perfil creat a LinkedIn.
  • Softcatalà presenta la guia d’aparells en català, una web que recull més de 150 aparells electrònics (mòbils, tauletes, lectors de llibres…) que permeten treballar en català. Addicionalment, també podeu trobar informació relacionada, com ara la disponibilitat de text predictiu en català. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  • Internet té més de 3.000 milions d’usuaris a tot el món. A 30 de juny del 2014 hi havia 3.035.749.340 usuaris d’Internet al món, la qual cosa equival a dir que el percentatge de la població mundial que té accés a Internet és del el 42,3%. Els percentatges per regions són els següents: Amèrica del Nord, 87,7%; Oceania, 72,9%; Europa, 70,5%; Amèrica Llatina – Carib, 52,3%; Orient Mitjà, 48,3%; Àsia, 34,7%; i Àfrica, 26,5%. Font: Internet World Stats.

Altres notícies del mes de desembre:

  • Un altre atac a l’etiquetatge en català (Plataforma per la Llengua, 15-12-2014)
    El dia 13 va entrar en vigor una nova disposició que disminueix els drets del consumidor català mentre la llengua catalana no sigui oficial de la Unió Europea.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: