- Banco Santander ha incorporat versió en català a la seva web.
- La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen la versió en català a Spotify.
- Air Europa, Argal i Santa Lucía Seguros han suprimit la versió en català de les seves webs.
- Si vols que LinkedIn incorpori el català el 2015 adhereix-te a la campanya #LinkedInCatalan.
- Softcatalà presenta la guia d’aparells (mòbils, tauletes, lectors de llibres…) en català.
- Informe sobre la vulneració de drets lingüístics al País Valencià el 2014.
- Internet tenia més de 3.000 milions d’usuaris a tot el món a 30-6-2014, el 42,3% de la població.
- La Plataforma per la Llengua busca l’enemic del català 2014.
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de desembre del 2014.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 63,58% (mitjà), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (63,55%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de desembre del 2014:
- Banco Santander ha incorporat recentment la versió en català a la seva web. Recordem que la Plataforma per la Llengua i WICCAC els ho vam demanar per correu postal i també per correu electrònic el mes de desembre del 2013. Amb aquesta incorporació a la web del Banco Santander, el català ja és present a la pràctica totalitat de les webs dels sis bancs més importants de l’estat espanyol, Santander, CaixaBank – la Caixa, BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria), Bankia, Banc Sabadell i Banco Popular, tot i que aquest darrer només per als seus clients. Des de WICCAC celebrem aquest fet, que ajuda a normalitzar una mica més la presència de la nostra llengua a Internet en un dels àmbits més utilitzats pels usuaris.
- La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat la versió en català a Spotify, afegint-se així a la iniciativa @spotifyencatala que es va posar en marxa recentment i que està activa a les xarxes socials Facebook i Twitter. La petició s’ha fet per correu postal a les seus central internacional de Spotify de Suècia i a la d’Espanya.
- Air Europa, Argal i Santa Lucía Seguros han suprimit la versió en català de les seves webs. Es tracta d’un fet que passa relativament sovint, quan les empreses fan renovacions de les seves webs i ho fan oblidant-se del català. La companyia aèria Air Europa, amb seu a Llucmajor (Migjorn, Illes Balears), ara només té versions en castellà i anglès. El Grupo Alimentario Argal, amb seu social i una gran planta a Miralcamp, a la comarca lleidatana del Pla d’Urgell, ara “només” té versions en castellà, anglès, francès i alemany. Santa Lucía Seguros, amb força agències en terres de parla catalana, a consulta de WICCAC, ens ha dit que després de la recent renovació de la seva web, aquesta només està disponible en castellà, i que “esperen poder oferir en breu la versió en català”. Esperem que les webs d’aquestes tres empreses recuperin aviat la nostra llengua.
- Si vols que LinkedIn incorpori el català el 2015 adhereix-te a la campanya #LinkedInCatalan. La campanya presenta per aquestes festes “Jo també m’he demanat una versió de LinkedIn en català per al 2015!”. Esperem que ajudi a que s’afegeixin més usuaris al grup de LinkedIn “In Catalan, please” i així es pugui aconseguir l’objectiu de la campanya. LinkedIn és la xarxa social professional més important del món i és molt necessari que el català hi sigui present com a signe de normalitat d’una llengua molt activa a Internet, amb més de 10 milions de parlants i amb un milió de catalanoparlants amb perfil creat a LinkedIn.
- Softcatalà presenta la guia d’aparells en català, una web que recull més de 150 aparells electrònics (mòbils, tauletes, lectors de llibres…) que permeten treballar en català. Addicionalment, també podeu trobar informació relacionada, com ara la disponibilitat de text predictiu en català. Més informació a la notícia de Softcatalà.
- La Plataforma pels Drets Lingüístics al País Valencià va presentar el 4 de desembre, el Dia dels Drets Lingüístics al País Valencià, un informe sobre la vulneració de drets lingüístics al País Valencià el 2014. En total es detallen 14 casos de vulneració de drets lingüístics, 9 d’ells són individuals i 5 col·lectius. La Conselleria d’Educació és la institució que lidera la vulneració de drets lingüístics al País valencià. Més informació a la notícia d’Escola Valenciana.
- Internet té més de 3.000 milions d’usuaris a tot el món. A 30 de juny del 2014 hi havia 3.035.749.340 usuaris d’Internet al món, la qual cosa equival a dir que el percentatge de la població mundial que té accés a Internet és del el 42,3%. Els percentatges per regions són els següents: Amèrica del Nord, 87,7%; Oceania, 72,9%; Europa, 70,5%; Amèrica Llatina – Carib, 52,3%; Orient Mitjà, 48,3%; Àsia, 34,7%; i Àfrica, 26,5%. Font: Internet World Stats.
- La Plataforma per la Llengua busca l’enemic del català 2014. Amb motiu del 20è aniversari, la Plataforma per la Llengua proposa 20 candidats a ser l’enemic del català de l’any 2014. 20 persones, que han maltractat la nostra llengua al llarg d’aquest any. Entra a la web estimoelcatalà.cat i digue’ns qui és per a tu l’#enemicdelcatalà. La votació popular està oberta fins al 7 de gener del 2015. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Altres notícies del mes de desembre:
- Google Chrome ho té clar: català i valencià són la mateixa llengua (Racó Català, 28-12-2014)
El navegador només ofereix la traducció en ‘català’ del web de la Generalitat Valenciana.
- El 2014 a Amical Wikimedia (Amical Wikimedia, 26-12-2014)
- Una instantània dels Aiguamolls de l’Empordà, una de les guanyadores a nivell internacional del Wiki Loves Earth (Wikimedia, 12-12-2014)
- Un altre atac a l’etiquetatge en català (Plataforma per la Llengua, 15-12-2014)
El dia 13 va entrar en vigor una nova disposició que disminueix els drets del consumidor català mentre la llengua catalana no sigui oficial de la Unió Europea.
- El registrador 1and1 ja ofereix dominis .cat (Fundació puntCAT, 10-12-2014)
- Que no trepitgin els teus drets! Un vídeo per saber per què el català encara no és una llengua d’ús normal en jocs i joguines (Plataforma per la Llengua, 10-12-2014)
- El President Mas rep la Plataforma per la Llengua amb motiu del 20è aniversari de l’ONG (Plataforma per la Llengua, 5-12-2014)
- Les 10 millors apps del mes de desembre (ycom.cat, 6-12-2014)
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
[…] seus productes i serveis utilitzen el català a la xarxa. Així ho indiquen les darreres dades del baròmetre impulsat per WICCAC (Webmàsters Independents en Català de Cultura i d’Àmbits Cívics) […]