Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de gener del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,62% (mitjà), 0,04 punts percentuals superior al del mes anterior (63,58%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de gener del 2015:

 • Alcampo i DIA incompleixen els seus compromisos i continuen marginant el català. Tal com diu la Plataforma per la Llengua a la notícia publicada el passat 15 de gener, Alcampo i DIA continuen marginant el català a les seves webs. Recordem que el mes d’abril del 2014 la Plataforma per la Llengua i WICCAC vam demanar-los la implementació de la versió en català a les seves webs i serveis online. Ambdós supermercats es van comprometre a implementar una versió del seus portals en llengua catalana, però, a gener del 2015, cap dels dos ha complert els compromisos. També es va fer arribar la mateixa queixa als supermercats Lidl, que no van respondre a la petició i també segueixen marginant el català. Destaquem també que el grup DIA acaba de posar en marxa la web de Clarel, fruit de la remodelació de les botigues Schlecker, i tampoc no hi té versió en català.
 • El grup de LinkedIn “In Catalan, please” de la campanya #LinkedInCatalan és a prop d’arribar als 4000 membres (3890 a 31-1-2015). És molt important fer créixer aquest grup, ja que tot indica que serà el principal indicador que LinkedIn, la xarxa social professional més important del món, tindrà en compte a l’hora de decidir si incorpora el català. A més de ser una necessitat per als usuaris catalanoparlants -es calcula que n’hi ha més d’un milió amb perfil creat a LinkedIn- considerem que la pròpia xarxa social en sortiria beneficiada al donar un millor servei i ampliar el seu mercat amb uns usuaris i empreses que ara no té prou en compte al no donar-los la possibilitat d’utilitzar-hi la seva llengua. La campanya, impulsada per la Fundació puntCAT, compta amb el suport de la Plataforma per la Llengua, Softcatalà, WICCAC, Amical Wikimedia (Viquipèdia en català), SecondNews i l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació AMIC.
 • Bussiness in Catalan: Una nova eina per tal que les multinacionals operin amb responsabilitat i d’acord amb la llei. La Fundació Vincle i la Plataforma per la Llengua llancen una nova eina per a les multinacionals que operen al nostre territori i encara no s’han adaptat a la normativa pel que fa al català o simplement no actuen amb responsabilitat en qüestions lingüístiques. Correspon a la versió en anglès i adaptada del web www.empresaencatala.cat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Vinos de Hoz, un vi de l’Aragó etiquetat i amb web en català. L’empresa Viñedos de Hoz, SL situada al poble d’Hoz de Barbastro (comarca del Somontano, Osca), en ple pre-Pirineu aragonès, produeix i comercialitza vi etiquetat en català i té web amb versió en aquesta llengua, a més de castellà, anglès, francès i rus.
 • 2014, l’any amb més dominis .cat donats d’alta de la història. El 2014 resultà tot un èxit per a la Fundació puntCAT, especialment pel que fa al número de noves altes de dominis .cat, que va ser el més elevat des del naixement del domini de la comunitat catalanoparlant. En total, durant l’any passat es van donar d’alta 23.534 nous dominis, una xifra que supera fins i tot la del 2006, l’any en què es posà en marxa el domini .cat i que comptà amb un total de 19.856 nous .cat. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • La Plataforma per la Llengua presenta a Ginebra l’informe “The catalan Case: 40 casos de discriminació lingüística”. L’Universal Periodic Review de l’ONU, que va celebrar-se el passat dimecres 21 de gener a Ginebra, ha tingut com a un dels protagonistes la discriminació lingüística de les llengües cooficials a l’estat espanyol. Al Palais de les Nations de l’ONU a Ginebra, Rosa de les Neus Marco, de l’Executiva de la Plataforma per la Llengua, ha presentat l’Informe “The Catalan case”, que recull 40 casos greus de discriminació lingüística a les administracions públiques. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Escola Valenciana, Albert Jané i Cerveses Moritz, finalistes del II Premi Martí Gasull i Roig. Després d’un procés de deliberació, els 7 membres del jurat del II Premi Martí Gasull i Roig han escollit els tres finalistes. Són Escola Valenciana, el lingüista i ànima de la revista Cavall Fort Albert Jané i l’empresa Cerveses Moritz. L’acte del lliurament del Premi Martí Gasull se celebrarà el pròxim 12 de febrer al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), a la Sala Teatre. La gala serà dirigida pel periodista i actor, Roger de Gràcia, i la periodista Amàlia Garrigós. Cal confirmar l’assistència. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • VilaWeb fa vint anys el 2015. Com es recull a la notícia de VilaWeb, el diari es va posar en marxa el 15 de maig de 1995 i és avui el digital degà d’Europa. Des de WICCAC volem expressar la nostra felicitació a VilaWeb per aquesta fita, destacant que VilaWeb va ser el gran pioner de la Internet en català, així com va ser i és un mitjà de referència del periodisme digital als Països catalans.
 • Wert, escollit l’enemic del català 2014. L’actual ministre d’Educació, Cultura i Esports ha guanyat, per votació popular, el premi de l’Enemic del Català que organitzava la Plataforma per la Llengua. Wert ha rebut 3.212 vots i se li farà entrega d’una samarreta de la Plataforma amb la inscripció “volem viure plenament en català”. Wert ha guanyat davant altres candidats que també han fet molts “mèrits” per aconseguir el guardó, com José Ramón Bauzá, Alberto Fabra, Mariano Rajoy, Albert Boadella o Albert Rivera. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.

Altres notícies del mes de gener:

 • El català en xifres (Direcció General de Política Lingüística, 9-1-2015)
  Si cliqueu les xifres, podreu compartir-les a la xarxa!

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: