Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2015.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 63,67% (mitjà), 0,01 punts percentuals superior al del mes anterior (63,66%).
  • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de març del 2015:

  • La companyia d’assegurances Ocaso ha suprimit la versió en català de la seva web, que havia incorporat l’any 2012. Aquest fet s’ha produït coincidint amb la remodelació de la seva web. Esperem que sigui un fet temporal i que la llengua catalana hi torni a ser present aviat. Recordem que altres companyies d’assegurances, com Sanitas i Santa Lucía, també van suprimir en català de les seves webs i ja no l’han tornat a incorporar.
  • Nova campanya “8 Raons perquè l’empresa parli català” del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Política Lingüística, sota el lema Català a l’empresa. Ja estàs al dia?. Aquestes 8 raons són les següents: perquè les empreses que utilitzen la llengua del client donen un servei de qualitat, perquè el client té dret a ser atès en català, perquè és de llei que els rètols estiguin en català, perquè també és de llei etiquetar en català, perquè la documentació comercial ha d’estar disponible en català, perquè el català és una llengua de mercat, perquè grans marques internacionals aposten pel català i perquè els productes digitals també parlen en català. Més informació a la web de la Direcció General de Política Lingüística.
    “Català a l’empresa. Ja estàs al dia? – 8 Raons perquè l’empresa parli català” (PDF de 16 pàgines i 2,55 MB)
  • Campanya de la Plataforma per la Llengua per denunciar el setge al català a la Franja. La Plataforma per la Llengua ha engegat una nova campanya que té com a objectiu denunciar la situació del català a la Franja. La campanya consisteix en la simulació d’un joc online a través del web estimoelcatala.cat. En realitat, el joc és una acció de sensibilització amb la qual l’entitat pretén aconseguir adhesions per portar la problemàtica a Europa, tenint en compte els repetits intents dels governs espanyol i aragonès per aniquilar el català a la zona. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua i al Moviment Franjolí per la Llengua.
  • Acció Cultural i les universitats valencianes proposen un full de ruta per una nova política lingüística. El passat 11 de març Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va presentar en roda de premsa el document “Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica”. L’entitat reclama una nova llei d’igualtat lingüística, amb mesures concretes per a aplicar aquest principi igualitari com a guia per a les institucions valencianes, i així posar fi a la discriminació per raons de llengua. Més informació a la notícia d’Acció Cultural del País Valencià.
  • LibreOffice arribarà a la web i a Android. Segons informa ycom.cat, es desconeixen els detalls de funcionament i les funcionalitats que permetran les dues versions de la suite ofimàtica lliure per a sistemes d’escriptori. Malgrat ser un competidor per a l’Office de Microsoft, a LibreOffice encara li manquen dues coses: en primer lloc, una versió en línia executable des de qualsevol navegador web tal i com la companyia de Redmond ja té amb Office Online i, en segon, una app per a dispositius mòbils. Més informació a la notícia d’ycom.cat.
  • El FCB demanarà a Telefónica, a petició de la Plataforma per la Llengua, que prioritzi el català en la retransmissió dels seus partits. La junta directiva del Futbol Club Barcelona, a proposta de la Plataforma per la Llengua, ha aprovat per unanimitat demanar a l’empresa Telefònica que retransmeti els partits de futbol en català de cara a la pròxima temporada. Arran la petició d’un soci de l’entitat, la Plataforma per la Llengua va fer arribar una carta al F.C Barcelona demanant que es plantegés a la junta directiva exigir a Telefònica la inclusió d’aquesta condició en el nou acord que signarà el club esportiu amb l’empresa per retransmetre els partits de la temporada 2015-2016. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  • Les llengües a la Catalunya independent”, nova pàgina web sobre l’oficialitat lingüística en una Catalunya independent (font: CUSC-UB). Les llengües a la Catalunya independent, creada per Montse Sendra, és una nova pàgina web on es pot seguir el debat generat a propòsit de l’oficialitat lingüística en una Catalunya independent. En aquesta pàgina trobareu tots els articles publicats classificats en tres cronologies i, com a novetat, els podreu consultar també per ordre de publicació i ordre alfabètic.

Altres notícies del mes de març:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: