Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 d’abril del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,75% (mitjà), 0,08 punts percentuals superior al del mes anterior (63,67%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d‘abril del 2015:

 • 25 punts percentuals d’increment (del 38,75% de setembre 2002 al 63,75% d’abril 2015) en l’ús del català a Internet, segons el baròmetre de WICCAC. Des de la creació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC el mes de juny del 2002, amb dades comparables des del mes de setembre del mateix any, el percentatge global de l’ús del català a Internet a les empreses i organitzacions amb presència en terres de parla catalana ha tingut un increment de 25 punts percentuals, passant del 38,75% del mes de setembre del 2002 al 63,75% a 30 d’abril del 2015. Sens dubte es tracta d’un increment important, però encara molt insuficient per a poder considerar que la situació de la llengua catalana en aquest àmbit està normalitzada. Hi ha moltes empreses que marginen el català i no en fan l’ús que li correspondria per ser la llengua oficial i pròpia del territori on realitzen la seva activitat econòmica. Es pot veure l’evolució del percentatge d’ús del català del baròmetre de WICCAC des de l’any 2002 fins l’actualitat, per sectors i global, i amb més de 150 actualitzacions mensuals, a la pàgina de l’Històric dels Resums de Situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet.
 • Nova queixa de la Plataforma per la Llengua i WICCAC a TripAdvisor per la no admissió d’opinions en català a la seva web. Com ja vam fer el mes de febrer del 2013, la Plataforma per la Llengua i WICCAC hem fet una nova queixa a TripAdvisor per la no admissió d’opinions, comentaris i valoracions del seus usuaris en llengua catalana. A més, també se’ls ha demanat la incorporació del català a la seva web, com ho fa per exemple, amb plena normalitat i satisfacció dels seus usuaris catalanoparlants, una altra gran empresa del sector de viatges com és Booking.com. Malgrat la queixa anterior de l’any 2013, la situació segueix igual i l’empresa es nega a publicar en català, quan sí que ho fa en altres llengües amb menys o amb un nombre similar de parlants. De fet, TripAdvisor va ser l’empresa amb un major nombre de queixes fetes arribar a la Plataforma per la Llengua l’any 2014. Com l’any 2013, la queixa s’ha adreçat als responsables europeus, però aquesta vegada també al president de l’àrea TripAdvisor for Business, el Sr. Marc Charron, que fou l’encarregat de dissenyar l’estratègia d’implementació a Europa a partir del funcionament en diverses llengües europees.
 • El .cat és el domini que més va créixer al conjunt de l’Estat espanyol durant el 2014, amb un increment del 17% en el número de dominis actius. El citat increment contrasta amb l’estancament d’altres dominis, com és el cas del .es, que només va créixer un 3%; del .com, que va decréixer un 9%; del .net, que va baixar un 11% o del .org, que va decréixer un 9%. Aquestes xifres han estat recollides per Red.es, la Fundació puntCAT i ntldstats. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • Caves Masachs ha incorporat versió en català a la seva web. Des de la nova versió de la seva web, Caves Masachs hi ha incorporat la llengua catalana. De fet, era un dels pocs cellers catalans que fins fa poc no disposava de versió en català en el sector de Vins i Caves, en el qual es pot considerar que l’ús de la llengua, amb un 97% (259 de 267 webs), hi és pràcticament normalitzat.
 • Torna el concurs fotogràfic sobre patrimoni natural en l’àmbit català Wiki Loves Earth a la Viquipèdia. El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, i Amical Wikimedia tornen a organitzar per segon any consecutiu el projecte per millorar continguts sobre el patrimoni natural de la Viquipèdia, l’edició de la Wikipedia en llengua catalana. Ho faran a través del concurs fotogràfic Wiki Loves Earth (WLE), sobre el patrimoni natural de tot l’àmbit català, que es durà a terme durant el mes de maig de 2015. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • Campanya primaveral: altes de dominis .cat a 5 euros i renovacions molt econòmiques. Durant tot el mes d’abril s’ha pogut donar d’alta un nou domini .cat per tan sols 5 euros. La promoció per renovar el vostre domini .cat amb codis de descompte estarà activa des del 15 d’abril i fins al 6 de maig (ambdós inclosos). Aquesta rebaixa primaveral ha estat possible gràcies a l’acord entre la Fundació puntCAT i diversos registradors de dominis. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • Més de 7.000 signatures per denunciar el setge al català a la Franja d’Aragó. La campanya per denunciar els atacs que rep la llengua catalana a la Franja d’Aragó ja ha arribat a les 7.000 signatures. Encara no ens aturem, però! En volem aconseguir milers més per poder denunciar al Parlament Europeu el setge que està experimentant la nostra llengua en aquest territori. Entra a estimoelcatala.cat i signa el manifest i comparteix aquesta iniciativa a les xarxes socials #noésLAPAO. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua del 7 d’abril.

Altres notícies del mes d‘abril:

 • Enquesta d’usos lingüístics de la població 2013 (PDF, 5,77 MB i 267 pàgines) (Idescat, març 2015)
  Enquesta realitzada conjuntament per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: