Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’agost del 2015.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 63,96% (mitjà), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (63,93%).
 • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’agost del 2015:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen la implementació del català a la web de Natura. El passat mes de juny les dues entitats van enviar una carta en aquest sentit a Sergio Durany, fundador de la cadena de botigues Natura, que no té web en català i sí en castellà i anglès, malgrat tenir la seva seu central a Barcelona, on es va fundar l’any 1992, i 78 de les seves 203 botigues en territoris de parla catalana (43 al Principat, 30 al País Valencià de parla catalana, 4 a les Illes Balears i 1 a Andorra). També es demanava que Natura utilitzi més el català en l’etiquetatge de productes. Fins aquest moment no s’ha rebut cap resposta de l’empresa.
 • Internet, novament una eina bàsica en la mobilització de l’Onze de Setembre del 2015, aquest any amb la Via Lliure a la República Catalana a la Meridiana. Com en les mobilitzacions dels anys anteriors, Internet està sent una eina fonamental en l’organització de la mobilització de l’Onze de Setembre. Des de la web de la Via Lliure a la República Catalana, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural faciliten de forma ràpida, fàcil i entenedora les inscripcions, el mapa interactiu d’ocupació dels diferents trams de la Meridiana i tot tipus d’informació de l’11S2015. Sens dubte, l’ajut d’Internet i les xarxes socials contribuiran a que aquesta nova gran mobilització sigui un important èxit que ajudi a difondre el procés que està vivint Catalunya a tot el món.
 • El 16 de setembre farà 10 anys de l’aprovació del domini .cat per la ICANN. El domini .cat va ser aprovat el 16 de setembre del 2005 per la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), la institució internacional encarregada de la coordinació global i la regulació del sistema de dominis d’Internet, fruit d’una iniciativa privada de la comunitat catalanoparlant. El .cat fou el primer domini destinat a una comunitat cultural i lingüística i es pot considerar que la seva posada en marxa va ser una fita de gran importància, que va ajudar molt al desenvolupament i la normalització del català a Internet. El 23 d’abril del 2006, després d’un període especial d’arrencada restringida, es va obrir el registre de dominis .cat a tothom. Actualment ja hi ha gairebé 92.000 dominis .cat operatius.
 • Si hi ha oferta, els catalans consumeixen mitjans en català. L’Informe de la comunicació a Catalunya 2013-2014, elaborat per l’Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB) analitza la presència del català als mitjans de comunicació i la seva audiència. En el balanç de l’informe, entre les dades positives, s’hi destaca una “tendència a l’alça de la difusió i audiència dels mitjans en català, sobretot a la ràdio i a la xarxa, malgrat la superioritat de l’oferta i el consum en castellà”. Més informació a la notícia de Racó Català.
  Informe de la comunicació a Catalunya 2013-2014 (PDF de 17,5 MB i 311 pàgines)
 • Victòria del moviment viquipedista: Rússia aixeca el bloqueig. Rússia rectifica i retira la Viquipèdia de la “llista negra” d’Internet. Ahir (24-8) vam saber que l’agència russa encarregada de la supervisió de les comunicacions, Roskomnadzor, va manar als proveïdors d’Internet bloquejar la Viquipèdia. La censura dels continguts de la Viquipèdia és contrària als valors que expressa: un món on tothom pugui accedir lliurement a la suma de tot el coneixement. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • Monogràfic de la revista divÈrsia‘ sobre la situació de la llengua als Països Catalans. La revista ‘divÈrsia’ de la Càtedra UPF sobre Diversitat Social, en el seu número 7 del passat mes de juny, va publicar un monogràfic sobre la situació de la llengua als diversos territoris dels Països Catalans titulat “Monogràfic: la llengua catalana, del present al futur”. Pel seu interès, adjuntem els enllaços als PDF de les diverses col·laboracions d’aquest monogràfic:
  Andorra (Joan Sans Urgell)
  Catalunya Nord (Alà Bailac-Ferrer)
  Catalunya Principat (Miquel Àngel Pradilla)
  Eivissa i Formentera (Bernat Joan i Marí)
  L’Alguer (Esteve Campus – Carla Valentino)
  La Franja (Francesc Serés)
  Mallorca (Gabriel Bibiloni)
  Menorca (Joan F. Lòpez-Casasnovas)
  País Valencià (Toni Mollà)
  La llengua del país: d’un passat cert a un futur incert (Josep Murgades)
 • El català competeix amb l’anglès per a ser el segon idioma d’Internet… a Madrid. Un estudi de Google exposa que el català els darrers deu anys ha estat sempre la segona o la tercera llengua de les cerques a Madrid. Google Trends ha publicat un estudi sobre les llengües més usades a les cerques a nou ciutats del món des del 2004. En total hi apareixen cent trenta-cinc llengües, entre les quals, el català. Més informació a la notícia de VilaWeb.

Altres notícies del mes d‘agost:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: