- La Plataforma per la Llengua i WICCAC denuncien la insòlita discriminació del català a les webs de fabricants de cotxes.
- La Plataforma per la Llengua constata la dificultat de llogar cotxes en català a l’aeroport del Prat i per Internet.
- La Plataforma per la Llengua exigeix a Netflix l’emissió de continguts en català.
- El Parlament Europeu vota contra el roaming i per la neutralitat a la xarxa. (Font: ycom.cat)
- Qui ha fet més pel català? Arriba la 3a edició del Premí Martí Gasull i Roig.
- La Plataforma per la Llengua crea canvia.cat per generar i dinamitzar campanyes ciutadanes.
- Promoció tardor-hivern: registrar nous dominis .cat per només 5 euros.
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2015.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 64,05% (mitjà), 0,08 punts percentuals superior al del mes anterior (63,97%).
- Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 8 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes d’octubre del 2015:
- La Plataforma per la Llengua i WICCAC denuncien la insòlita discriminació del català a les webs de fabricants de cotxes. La Plataforma per la Llengua i WICCAC han demanat a diverses marques fabricants de cotxes la implementació dels serveis web en català. Demanen que la web espanyola es presenti en una versió multilingüe tal com ja es fa amb les webs per a Bèlgica i Suïssa. La petició arriba després de comprovar que les marques del sector tenen disponibles versions de la web en més de vint llengües europees, algunes amb molts menys parlants que el català com albanès, armeni, eslovè, estonià, letó, lituà, finès, georgià, noruec i també d’una llengua com l’islandès (de menys de mig milió de parlants). S’ha fet la petició a les filials espanyoles de SEAT, Wolkswagen-Audi-Škoda, Ford, Nissan, Honda, Opel-GM, Renault, Peugeot, Citroën i Toyota. En el cas de SEAT, se li ha recordat a l’empresa que ja se’ls va enviar una carta a inicis del 2013 sense que fins ara s’hagi implementat la versió en català. Cal destacar que el sector de l’automòbil i les motocicletes és el que té una pitjor presència de webs en català de tots els del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC, un 6,25% (només 5 de les 80 webs analitzades), així com que cinc d’aquestes companyies tenen la seva seva seu espanyola en territoris de parla catalana.
- La Plataforma per la Llengua constata la dificultat de llogar cotxes en català a l’aeroport del Prat i per Internet. La Plataforma per la Llengua ha fet públic un informe de l’oferta lingüística en català al sector del lloguer de cotxes, especialment en el sector amb més finalitats turístiques. L’estudi ha avaluat l’atenció presencial de les 7 empreses que operen dins les terminals de l’Aeroport de Barcelona (Avis-Budget, Enterprise Atesa, Europcar, Firefly, Hertz, InterRent i Sixt). A més s’han analitzat l’atenció telefònica i a Internet de 14 empreses més del sector, en aquest cas, webs proveïdors de serveis online que actuen com a agents intermediaris. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Resum de l’Informe ‘Usos lingüístics en les empreses de lloguer de cotxes de l’aeroport del Prat’ (PDF de 612,97 Kb)
- La Plataforma per la Llengua exigeix a Netflix l’emissió de continguts en català. La Plataforma per la Llengua considera que Netflix no pot menysprear els drets lingüístics de 10 milions de consumidors potencials. El proveïdor més gran de televisió per Internet del món, que té una política de plena adaptació lingüística a la comunitat local on opera, arriba als territoris de llengua catalana de l’Estat espanyol sense garantir el català. L’entitat insta a la companyia a través d’una carta que tingui en compte els drets lingüístics dels catalanoparlants i emeti continguts en català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- El Parlament Europeu vota contra el roaming i per la neutralitat a la xarxa. Els ciutadans europeus deixaran de patir càrrecs extra a la factura telefònica quan viatgen a altres països comunitaris a partir del 2017. El passat 27 d’octubre el Parlament Europeu va aprovar, en sessió plenària, el pla de la Comissió Europea per eliminar les taxes de roaming a partir del juny del 2017, validant així la proposta que ja en el seu moment va fer l’Agenda Digital presidida per Neelie Kroes. El canvi afectarà tant al servei de veu (trucades) com al de dades (connexió a internet en mobilitat). Més informació a la notícia d’ycom.cat.
- Qui ha fet més pel català? Arriba la 3a edició del Premí Martí Gasull i Roig. Un any més, la Plataforma per la Llengua vol premiar a la persona, empresa, entitat… que més ha treballat a favor de la llengua catalana. El Premi Martí Gasull i Roig, a l’exemplaritat en defensa de la llengua, té per objectiu fer que l’exemple de la tasca de Martí Gasull i Roig serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones que estimen el català! Fins al pròxim 8 de novembre, ja podeu presentar les vostres propostes de candidats per al Premi Martí Gasull i Roig 2015. Per fer-ho, haureu d’entrar a la web www.premimartigasull.cat i indicar el nom del vostre candidat i una breu explicació dels motius pels quals creieu que és mereixedor d’aquest premi. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- La Plataforma per la Llengua crea canvia.cat per generar i dinamitzar campanyes ciutadanes. Davant la incapacitat de recollir la demanda en català a través d’eines ja existents per generar i dinamitzar campanyes ciutadanes, com ara Change.org, la Plataforma per la Llengua ha creat la web canvia.cat que pretén omplir aquest buit. La de Netflix és la primera campanya que s’ha posat en marxa a través d’aquesta nova web i vol recollir 25.000 adhesions per forçar Netflix a emetre en català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- Promoció tardor-hivern: registrar nous dominis .cat per només 5 euros. Durant aquesta tardor i aquest hivern, donar d’alta un nou domini .cat costa tan sols 5 euros. És tan fàcil com seguir aquest enllaç i registrar el vostre .cat en un dels 16 registradors amb què la Fundació puntCAT ha arribat a un acord. La promoció va arrencar el 5 d’octubre del 2015 i estarà activa fins a l’11 de gener del 2016. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
Altres notícies del mes d‘octubre:
- Free Culture Forum Barcelona 2015 – Fòrum Internacional de Cultura Lliure (del 30-10 al 2-11-2015)
- Democràcia en dues direccions (Amical Wikimedia, 18-10-2015)
- La Plataforma per la Llengua insta el CAC que vetlli pels drets lingüístics dels teleespectadors catalans (Plataforma per la Llengua, 8-10-2015)
- Memòria gràfica local i coneixement lliure (Amical Wikimedia, 1-10-2015)
- Campanya pel foment de l’ela geminada a Internet (Fundació puntCAT, 7-10-2015)
Com s’ha d’escriure des dels diferents dispositius?
- La Viquipèdia a l’administració: més enllà de les xarxes socials (Amical Wikimedia, 1-10-2015)
- Les innovacions de la Fundació puntCAT, presentades al congrés internacional de CENTR a Brussel·les (Fundació puntCAT, 14-10-2015)
La trobada va comptar amb la presència de registradors i registres de dominis d’arreu del món.
- Entra en vigor la nova llei que tracta com una colònia els ciutadans de parla catalana (Plataforma per la Llengua, 15-10-2015)
- Arrenca una nova edició del concurs Webs al punt .CAT, que organitza la Fundació puntCAT (Fundació puntCAT, 19-10-2015)
El període d’inscripció per al certamen, que fomenta el disseny de webs i apps als centres educatius, acaba el 29 de desembre.
- El portal Llengua catalana rep gairebé 2.700.000 visites els primers 9 mesos de 2015 (Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, 15-10-2015)
- ‘País de paraula’, un projecte que mostra la realitat sociolingüística dels Països Catalans (Racó Català, 16-10-2015)
http://paisdeparaula.cat
- El Centre de Documentació posa en línia un recull de 10 anys de notícies sobre el domini .CAT (Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, 14-10-2015)
http://bit.ly/1R8xFjQ
- Plataforma per la Llengua proposa llançar ‘tomàquets virtuals’ a l’alcalde de Lleida pel pacte PSC-Ciutadans sobre el català (Plataforma per la Llengua, 31-10-2015)
- Comptar parlants: la fal·lera de tenir una llengua ben grossa (VilaWeb, 29-10-2015 – Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA))
- Arriben els dominis jurídics: .abogado i .law (Fundació puntCAT, 22-10-2015)
Els despatxos d’advocats poden reforçar la seva marca, posicionar-se millor i distingir-se a la xarxa utilitzant aquestes extensions als seus webs.
- Carta de Jordi Robirosa arran de la desaparició de les emissions de bàsquet en català (VilaWeb, 6-10-2015)
- Entitats estatals demanen l’abolició de la reforma de la LPI (ycom.cat, 5-10-2015)
- El TERMCAT publica el Vocabulari il·lustrat d’instruments musicals (Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, 1-10-2015)
- La Direcció General de Política Lingüística prepara un pla per acollir lingüísticament els refugiats sirians (Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, 2-10-2015)
- Plataforma per la Llengua i l’Ajuntament de València acorden iniciatives conjuntes per promoure la llengua (Plataforma per la Llengua, 14-10-2015)
- La Viquipèdia, d’enemiga a aliada de les universitats (Ara.cat, 5-10-2015)
- Nationalia, el digital de les nacions i pobles sense estat, es renova (Racó Català, 14-10-2015)
- La Plataforma per la Llengua aconsegueix el compromís d’incrementar el català als films del Festival de Sitges (Plataforma per la Llengua, 2-10-2015)
- Les 10 millors apps del mes d’octubre (ycom.cat, 10-10-2015)
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari