Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de gener del 2016.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 64,19% (mitjà), molt semblant al del mes anterior (64,18%).
  • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de gener del 2016:

  • Millora continuada en l’ús del català a Internet, a les portes del 15è aniversari de WICCAC. A les portes de complir 15 anys el mes de febrer, WICCAC presenta un recull dels increments percentuals anuals del seu Baròmetre de l’ús del català a Internet. Els increments percentuals més importants del baròmetre es van produir en els seus primers anys, quan la situació del català en aquest àmbit era molt pitjor que ara. Actualment, amb la situació bastant millorada, el percentatge va creixent de manera més lenta però constant, mostrant una clara consolidació del bon nivell en l’ús del català a la xarxa. Concretament, des del mes de setembre del 2002 fins al mes de gener del 2016 l’increment ha estat de 25,44 punts percentuals, del 38,75% al 64,19%. Es pot veure l’evolució dels percentatges mensuals d’ús del català a Internet, des de l’any 2002 fins al 31 de gener del 2016, a l’històric de resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet.
    Aquests són els increments percentuals anuals del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC dels anys 2003 al 2015:

    Any 2.003 2.004 2.005 2.006 2.007 2.008 2.009
    Increment
    percentual
     1,88  4,88  3,52  1,75  2,08  1,85  2,51
    Any 2.010 2.011 2.012 2.013 2.014 2.015
    Increment
    percentual
     0,80  0,54  1,75  1,14  0,68  0,60
  • La Viquipèdia en català, líder en els 1.000 articles més importants abans del 15è aniversari. La versió en català de la Viquipèdia ha tornat en l’actualització del mes de gener al primer lloc en la classificació de viquipèdies per mostra d’articles, una taula que ordena les diferents versions lingüístiques de l’enciclopèdia més gran del món segons la cobertura que tenen dels 1.000 articles considerats més importants per la comunitat. A principis del 2010, la Viquipèdia en català va esdevenir la primera edició no anglesa a ocupar el primer lloc en aquesta classificació, tot un èxit tenint en compte la gran diferència en el nombre d’usuaris i parlants. Tres anys després, es va convertir en la primera versió a assolir una puntuació «perfecta» del 100% juntament amb la versió russa, una fita que cap altra viquipèdia ha aconseguit igualar. Precisament aquest mes de gener s’han complert 15 anys de la creació de la Wikipedia en anglès. La Viquipèdia en català els complirà el mes de març, ja que va començar el 16 de març del 2001. S’espera que en aquest aniversari hagi arribat als 500.000 articles, ja que actualment en té més de 494.000. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
  • Bonpreu-Esclat, Grup Flaix i l’Associació de Treballadors Pakistanesos, finalistes del III Premi Martí Gasull i Roig. Després d’un procés de deliberació, els 8 membres del jurat del III Premi Martí Gasull i Roig han escollit els tres finalistes. Són l’empresa Bonpreu-Esclat, el Grup Flaix i l’Associació de Treballadors Pakistanesos. Entra a la web del Premi www.premimartigasull.cat i contribueix a decidir amb el teu vot el guanyador de l’edició d’enguany. El guanyador es donarà a conèixer en la cerimònia de lliurament del III Premi Martí Gasull i Roig que es farà el proper 8 de febrer de 2016 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), a les 19 h. Llegeix les entrevistes dels tres finalistes del III Premi Martí Gasull i Roig. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  • El TERMCAT: trenta anys treballant en terminologia. Article a Llengua i Ús – Revista Tècnica de Política Lingüística – Núm. 57 (2015, pàgines 23-31), de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Autors Jordi Bover, F. Xavier Fargas i Valero. Aquest article presenta una breu panoràmica de la trajectòria i les línies de treball del Centre de Terminologia TERMCAT, amb motiu del seu trentè aniversari. S’expliquen els quatre eixos al voltant dels quals gira l’activitat del Centre: la normalització terminològica, per mitjà del Consell Supervisor; els serveis d’assessorament (terminològic puntual, per mitjà del Cercaterm; per a projectes terminològics, i documental); l’elaboració de productes terminològics, i la recerca i metodologia. Veure l’article publicat a la Revista Llengua i Ús.
  • Actualització de la terminologia de les xarxes socials. El TERMCAT ha actualitzat el Vocabulari de les xarxes socials, que conté actualment prop de 140 termes relacionats amb les diferents xarxes socials, especialment el Facebook i el Twitter. D’una banda, s’han elaborat fitxes per a termes que encara no s’hi podien trobar, entre els quals destaquen, per exemple, escolta activa, gif animat, indicador clau de rendiment, monitoratge i viral. I d’una altra banda, s’han incorporat al diccionari termes que tenen l’origen en altres productes del TERMCAT relacionats amb el mateix àmbit d’especialitat, com ara compromís, dades massives, gestió de comunitats o instagramer, instagramera. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  • 10 anys d’ésAdir. Una eina viva per a una llengua viva. L’ésAdir va néixer el 2006 -tot i que el projecte ja es va començar a gestar l’any 2003- amb l’objectiu d’aprofitar la xarxa per posar a l’abast de tothom, en un únic espai, la informació i els materials que al llarg dels anys havien aplegat els equips d’assessorament lingüístic de TV3 i Catalunya Ràdio. Des del 2011, a més, aquesta eina forma part del Llibre d’estil de la CCMA. A través d’aquest portal, que recull, doncs, més de 30 anys de feina d’aquests professionals, s’ofereixen respostes clares als dubtes més habituals que planteja l’ús de la llengua als mitjans de la CCMA. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  • Els resultats de tots els diccionaris de l’IEC, simultàniament en una sola consulta. A partir del 28 de gener, no cal entrar una mateixa paraula en tots els diccionaris de l’IEC per a obtenir-ne els resultats. Des del web del Diccionari de la llengua catalana (DIEC2), després d’entrar la vostra cerca, podeu accedir directament als resultats del Diccionari descriptiu de la llengua catalana, del Diccionari català-valencià-balear (DCVB), del Diccionari de sinònims i del portal CiT (Terminologia de Ciències i Tecnologia). Font: Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Altres notícies del mes de gener:

  • Fem 20 anys! (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 12-1-2016)
  • Què passa amb el català? Creix o decreix? (Llengua i Ús – Revista Tècnica de Política Lingüística Núm. 57 (2015, pàgines 89-103), Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya)
    Un lectura aplicada de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2013. Joan Solé Camardons, Anna Torrijos López.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: