- La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen la implementació del català a la web d’Amazon, així com al seu lector de llibres electrònics Kindle.
- Nova campanya de la Plataforma per la Llengua per exigir a LinkedIn que incorpori el català a la seva xarxa.
- WICCAC ha fet 15 anys aquest mes de febrer.
- Softcatalà presenta un diccionari multilingüe lliure català, anglès, espanyol, francès i italià.
- El domini .cat ha superat els 100.000 dominis operatius.
- Softcatalà tanca l’any 2015 amb 23 milions de pàgines vistes i 4,8 milions d’usuaris anuals.
- Els supermercats BonPreu-Esclat guanyen la III edició del Premi Martí Gasull i Roig.
- La Direcció General de Política Lingüística posa en línia “El català en xifres”, amb dades d’ús del català.
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 29 de febrer del 2016.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 64,23% (mitjà), 0,04 punts percentuals superior al del mes anterior (64,19%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de febrer del 2016:
- La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen la implementació del català a la web d’Amazon, així com al seu lector de llibres electrònics Kindle. Les dues entitats de defensa de la llengua han enviat una carta a François Nuyts, director de la multinacional a Espanya i Itàlia, demanant-li la implementació d’una versió web en català coincidint amb l’anunci de l’arribada d’Amazon a Barcelona. També li han demanat que incorpori el català com a llengua de funcionament als lectors de llibres electrònics de la marca Kindle. La petició arriba en el moment de l’anunci que la multinacional del comerç per Internet Amazon aterrarà a Barcelona aviat, amb un gran centre logístic per al sud d’Europa al Polígon Mas Blau II del Prat de Llobregat, així com el lloguer de l’edifici de l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili, en ple Eixample de Barcelona. L’anunci d’aquesta arribada, però, arriba mentre el portal continua sent, avui en dia, una de les grans empreses que gairebé no utilitza el català a Internet. De les 10 webs més visitades del món, 6 ja disposen d’una versió en català –Google, Facebook, YouTube, Wikipedia, Twitter i Live– mentre que dues centren el seu mercat en la Xina. Amazon, que forma part de la llista és, conjuntament amb Yahoo, l’única empresa de la llista amb presència a Europa que no incorpora el català.
- Nova campanya de la Plataforma per la Llengua per exigir a LinkedIn que incorpori el català a la seva xarxa. La xarxa social professional més important del món encara no inclou el català en la navegació ni en la interfície de currículum. La Plataforma per la Llengua ha engegat una nova campanya a través de la web canvia.cat per exigir a LinkedIn que incorpori el català, a través d’una petició que vol recollir més de 25.000 adhesions. A 29 de febrer ja en té més de 16.500. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- WICCAC ha fet 15 anys aquest mes de febrer. WICCAC (Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d’Àmbits Cívics) va néixer el 16 de febrer del 2001. Des de la seva fundació, el principal objectiu de WICCAC és treballar per la total normalització del català a Internet, la qual cosa fa especialment amb el seu Baròmetre de l’ús del català a Internet, creat el juny del 2002, així com mantenint contactes i col·laboracions amb altres col·lectius que tenen el mateix objectiu. És en aquest sentit, per exemple, que col·labora amb la Plataforma per la Llengua des de l’any 2007.
- Softcatalà presenta un diccionari multilingüe lliure català, anglès, espanyol, francès i italià. El diccionari multilingüe neix amb l’esperit d’ajudar a consolidar la competència lingüística dels seus usuaris en diferents llengües. El diccionari permet fer cerques amb múltiples idiomes i obtenir la traducció de la paraula i el seu significat en diversos idiomes. Més informació a la notícia de Softcatalà.
Diccionari multilingüe
- El domini .cat ha superat els 100.000 dominis operatius. El domini .cat va superar el 26 de febrer els 100.000 dominis operatius. La petita història cronològica del domini diu que el 16 de setembre del 2005 es va aprovar el domini per part de la ICANN i es va activar el seu funcionament el 13 de febrer del 2006, quan es va iniciar el Sunrise del .cat, un període especial d’arrencada restringida pel que passen tots els dominis, i amb ell van començar a validar-se les peticions de registre. Poques setmanes després, el 23 d’abril del 2006, s’obria finalment el registre de dominis .cat a tothom, donant per finalitzada l’època inicial de posada en marxa. El .cat és el primer domini de primer nivell del món que representa una llengua i una cultura a Internet. En 10 anys d’existència el .cat s’ha convertit en el domini de referència als territoris de parla catalana.
- Softcatalà tanca l’any 2015 amb 23 milions de pàgines vistes i 4,8 milions d’usuaris anuals. Un cop acabat el 2015 Softcatalà fa el balanç de la seva web durant l’any passat i el comparteix amb tota la comunitat d’usuaris. Totes les dades s’han obtingut a partir de les dades que proporciona el servei d’audiències Google Analytics i informes interns dels servidors de Softcatalà. Dades destacades: 23.208.409 de pàgines vistes, 4.875.796 usuaris anuals, 406.316 visitants únics mensuals, 2.889.540 traduccions, 1.884.424 correccions mensuals i 429.183 baixades de programari en català. Més informació a la notícia de Softcatalà.
- Els supermercats BonPreu-Esclat guanyen la III edició del Premi Martí Gasull i Roig. Els supermercats Bonpreu-Esclat han guanyat el III Premi Martí Gasull i Roig en reconeixement a la seva política lingüística que, des dels seus inicis, usa la llengua catalana de manera natural en tots els aspectes de la seva activitat. El guardó el va recollir el director general de Bonpreu-Esclat, Sr. Joan Font, de mans del president de la Generalitat de Catalunya, M. Hble. Sr. Carles Puigdemont. Els altres dos finalistes del premi van ser l’Associació de Treballadors Pakistanesos i el Grup Flaix. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- La Direcció General de Política Lingüística posa en línia “El català en xifres”, amb dades d’ús del català. La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha posat en línia una sèrie de xifres sobre l’ús del català, amb dades bàsicament dels anys 2013 i 2014, amb la finalitat que puguin ser compartides a les xarxes socials Pinterest, Facebook, Twitter, Google+ i LinkedIn. Veure la pàgina web “El català en xifres” de la DGPL.
Altres notícies del mes de febrer:
- Amical i el multilingüisme (Amical Wikimedia, 21-2-2016)
- La Plataforma per la Llengua constata que les recomanacions eliminades per TSJC no s’aplicaven (Plataforma per la Llengua, 26-2-2016)
- La Direcció General de Política Lingüística, present al Congrés Mundial del Mòbil (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 23-2-2016)
10 raons perquè els productes digitals parlin català
- La Direcció General de Política Lingüística posa en línia un recull de bibliografia i notícies de llengua catalana i telefonia amb motiu del Mobile World Congress (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 22-2-2016)
Accés a les notícies sobre llengua i telefonia de 2015
- ‘Intentem que tot el coneixement humà estigui disponible en català’ (Racó Català, 25-2-2016)
Arnau Duran, President d’Amical Wikimedia.
- Les apps en català Glovo, Sharing Academy i Virtual Energy Advisor, finalistes dels Mobile Premier Awards (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 19-2-2016)
- Sharing Academy, guanyadora dels Mobile Premier Awards (ycom.cat, 23-2-2016)
- El primer gamebook (Heavy Metal Thunder) en català de Cubus Games (ycom.cat, 19-2-2016)
- La Plataforma per la Llengua vetllarà perquè les noves plataformes audiovisuals respectin els drets lingüístics dels catalanoparlants (Plataforma per la Llengua, 24-2-2016)
- Webs al Punt .cat ja compta amb 2.000 alumnes inscrits per fer la seva pàgina web en català (Fundació puntCAT, 2-2-2016)
El concurs, que busca impulsar l’ús del català a Internet, ha superat enguany el nombre d’inscrits en l’anterior edició.
- Google Translate supera les cent llengües (VilaWeb, 18-2-2016)
Aquesta setmana s’han inclòs al traductor automàtic del cercador el cors, l’escocès, el frisó, el hawaià, el kurd…
- El reduït club dels serveis d’internet milmilionaris (VilaWeb, 7-2-2016)
Gmail i WhatsApp s’afegeixen a Facebook en el grup de serveis amb més de mil milions d’usuaris actius mensuals.
- La Fundació puntCAT rep un reconeixement a la 21a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica (Fundació puntCAT, 15-2-2016)
La gran trobada del sector TIC del país fa un homenatge als 10 anys del primer domini .cat.
- Recerca de feina en català (Plataforma per la Llengua, 22-2-2016)