Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2016.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 64,24% (mitjà), pràcticament igual al del mes anterior (64,23%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de març del 2016:

 • Les aplicacions mòbils de Twitter ja estan disponibles en català. Seguint amb la progressiva normalització de la presència del català a Internet, des del 29 de març l’aplicació de Twitter ja està disponible en català per a iOS i aviat arribarà per a Android, segons ha fet públic el mateix equip de traducció de Twitter (@translator). En el comunicat s’han fet públics els noms dels principals moderadors que han intervingut en aquest procés de traducció col·lectiva i voluntària: Montxo Sempere, Jesús Sánchez Blázquez, Jordi Collel, Jaume Tor Soto i Joan Montané. Esperem que a partir d’ara un bon nombre d’usuaris catalanoparlants d’aquesta important xarxa social utilitzin l’aplicació en català.
 • La Viquipèdia en català fa 15 anys i supera els 500.000 articles. La Viquipèdia en català, que va començar el 16 de març del 2001, ha complert 15 anys i ha superat els 500.000 articles aquest mes de març. A finals de març ja superava els 502.500, essent la 17a de totes les viquipèdies en nombre d’articles. Actualment, la Viquipèdia té més de 37 milions d’articles en gairebé 300 llengües diferents. La Viquipèdia en català va ser la segona versió lingüística a tenir articles, just darrere de la versió anglesa, i és la primera en la classificació de viquipèdies per mostra d’articles, una taula que ordena les diferents versions lingüístiques de l’enciclopèdia més gran del món segons els 1.000 articles considerats més importants per la comunitat.
 • Manifest ‘Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent’. El Grup Koiné, format per estudiosos de la llengua, filòlegs, lingüistes, docents, escriptors, traductors, juristes i professionals d’àmbits afins, impulsa un manifest que advoca pel català com a “llengua territorial” única en una Catalunya independent, alertant contra el bilingüisme a la futura República Catalana. El manifest, signat per dues-centes personalitats i impulsat pel Grup Koiné, es presentarà el dijous 31 de març al vespre al paranimf de la Universitat de Barcelona.
  Manifest ‘Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent’
 • Campanyes #FIFA17InCatalan i #LinkedinInCatalan de la Plataforma per la Llengua. La Plataforma per la Llengua manté actives les campanyes #FIFA17InCatalan, per demanar a EA Sports que inclogui el català al nou FIFA 17, i #LinkedinInCatalan, que demana la presència del català a LinkedIn, la xarxa social professional més gran del món amb gairebé 400 milions d’usuaris i present a més de 200 països, que té actualment 2,3 milions d’usuaris als territoris de parla catalana. A la campanya #LinkedinInCatalan li queden poc més de 1.000 adhesions per arribar a l’objectiu de les 25.000, i la campanya #FIFA17InCatalan ja ha arribat gairebé a la meitat del seu objectiu de 16.000 adhesions.
  Campanya #FIFA17InCatalan – Volem jugar al FIFA ’17 en català
  Campanya #LinkedinInCatalan – Volem LinkedIn en català!
 • Google Maps normalitza els topònims en català i occità. A partir d’ara, qualsevol que entri a Google Maps des de la configuració en català, podrà visualitzar tots els noms en llengua catalana, sempre que hi hagi una forma tradicional, o en occità per a Occitània on no hi ha una forma tradicional en català. Fins ara la normalització només afectava els territoris on el català és reconegut com a oficial i fins i tot amb algunes mancances. Ara és pràcticament total. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • L’Optimot entra de ple als dispositius mòbils. El cercador de dubtes lingüístics Optimot ja és responsiu i s’adapta a qualsevol dispositiu, mòbil o fix (ordinador personal, tauleta o telèfon intel·ligent). La Direcció General de Política Lingüística respon així a una de les principals demandes dels usuaris del servei. L’Optimot és un servei de la Direcció General de Política Lingüística destinat a afavorir la comunicació de qualitat en català. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística i a la nota de premsa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Altres notícies del mes de març:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: