- Les aplicacions mòbils de Twitter ja estan disponibles en català.
- La Viquipèdia en català fa 15 anys i supera els 500.000 articles.
- Manifest ‘Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent’.
- La vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants a l’Estat espanyol arriba a Europa. (Font: PpLl)
- Campanyes #FIFA17InCatalan i #LinkedinInCatalan de la Plataforma per la Llengua.
- Google Maps normalitza els topònims en català i occità. (Font: PpLl)
- L’Optimot entra de ple als dispositius mòbils. (Font: DGPL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2016.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 64,24% (mitjà), pràcticament igual al del mes anterior (64,23%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de març del 2016:
- Les aplicacions mòbils de Twitter ja estan disponibles en català. Seguint amb la progressiva normalització de la presència del català a Internet, des del 29 de març l’aplicació de Twitter ja està disponible en català per a iOS i aviat arribarà per a Android, segons ha fet públic el mateix equip de traducció de Twitter (@translator). En el comunicat s’han fet públics els noms dels principals moderadors que han intervingut en aquest procés de traducció col·lectiva i voluntària: Montxo Sempere, Jesús Sánchez Blázquez, Jordi Collel, Jaume Tor Soto i Joan Montané. Esperem que a partir d’ara un bon nombre d’usuaris catalanoparlants d’aquesta important xarxa social utilitzin l’aplicació en català.
- La Viquipèdia en català fa 15 anys i supera els 500.000 articles. La Viquipèdia en català, que va començar el 16 de març del 2001, ha complert 15 anys i ha superat els 500.000 articles aquest mes de març. A finals de març ja superava els 502.500, essent la 17a de totes les viquipèdies en nombre d’articles. Actualment, la Viquipèdia té més de 37 milions d’articles en gairebé 300 llengües diferents. La Viquipèdia en català va ser la segona versió lingüística a tenir articles, just darrere de la versió anglesa, i és la primera en la classificació de viquipèdies per mostra d’articles, una taula que ordena les diferents versions lingüístiques de l’enciclopèdia més gran del món segons els 1.000 articles considerats més importants per la comunitat.
- Manifest ‘Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent’. El Grup Koiné, format per estudiosos de la llengua, filòlegs, lingüistes, docents, escriptors, traductors, juristes i professionals d’àmbits afins, impulsa un manifest que advoca pel català com a “llengua territorial” única en una Catalunya independent, alertant contra el bilingüisme a la futura República Catalana. El manifest, signat per dues-centes personalitats i impulsat pel Grup Koiné, es presentarà el dijous 31 de març al vespre al paranimf de la Universitat de Barcelona.
Manifest ‘Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent’
- La vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants a l’Estat espanyol arriba a Europa. El nou informe de la Plataforma per la Llengua presenta 37 nous casos greus de discriminacions lingüístiques produïdes en tan sols dos anys i mig. Computen el període que va des de l’1 de juliol del 2013 fins al 31 de desembre del 2015 i se sumen a l’informe presentat el passat 2013. Per primera vegada hi ha hagut un debat de drets lingüístics a la comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes Interiors del Parlament Europeu (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs). Fins ara, les qüestions lingüístiques s’havien debatut en la comissió de Cultura. Marga Payola, representant de la Plataforma per la Llengua a nivell internacional, va ser-hi present juntament amb eurodiputats catalans i valencians i la Xarxa ELEN (Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística). Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Informe: 37 nous casos greus de discriminació lingüística a les administracions públiques de l’Estat espanyol. «Si me hablas en catalán se suspende el juicio». Els drets lingüístics en via morta. (juliol 2013 – desembre 2015) (PDF 1,90 Mb)
- Campanyes #FIFA17InCatalan i #LinkedinInCatalan de la Plataforma per la Llengua. La Plataforma per la Llengua manté actives les campanyes #FIFA17InCatalan, per demanar a EA Sports que inclogui el català al nou FIFA 17, i #LinkedinInCatalan, que demana la presència del català a LinkedIn, la xarxa social professional més gran del món amb gairebé 400 milions d’usuaris i present a més de 200 països, que té actualment 2,3 milions d’usuaris als territoris de parla catalana. A la campanya #LinkedinInCatalan li queden poc més de 1.000 adhesions per arribar a l’objectiu de les 25.000, i la campanya #FIFA17InCatalan ja ha arribat gairebé a la meitat del seu objectiu de 16.000 adhesions.
Campanya #FIFA17InCatalan – Volem jugar al FIFA ’17 en català
Campanya #LinkedinInCatalan – Volem LinkedIn en català!
- Google Maps normalitza els topònims en català i occità. A partir d’ara, qualsevol que entri a Google Maps des de la configuració en català, podrà visualitzar tots els noms en llengua catalana, sempre que hi hagi una forma tradicional, o en occità per a Occitània on no hi ha una forma tradicional en català. Fins ara la normalització només afectava els territoris on el català és reconegut com a oficial i fins i tot amb algunes mancances. Ara és pràcticament total. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- L’Optimot entra de ple als dispositius mòbils. El cercador de dubtes lingüístics Optimot ja és responsiu i s’adapta a qualsevol dispositiu, mòbil o fix (ordinador personal, tauleta o telèfon intel·ligent). La Direcció General de Política Lingüística respon així a una de les principals demandes dels usuaris del servei. L’Optimot és un servei de la Direcció General de Política Lingüística destinat a afavorir la comunicació de qualitat en català. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística i a la nota de premsa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Altres notícies del mes de març:
- Racó Català: 17 anys fent camí (Racó Català, 4-3-2016)
- El català i les TIC al Centre de Documentació de Política Lingüística (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 10-3-2016)
- Catalan Culture Challenge 2016: Fent arribar la cultura catalana a totes les viquipèdies (Amical Wikimedia, 8-3-2016)
- L’espai d’aprenentatge Parla.cat supera els 200.000 usuaris inscrits (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 16-3-2016)
- 5 xifres sobre el català (Griselda Oliver i Alabau a Homo Fabra, Núvol, 26-3-2016)
- Barcelona té el seu punt (Fundació puntCAT, 29-2-2016)
- #FemPaísValencià: ‘És l’hora que ens posem de valent a construir el país que volem’ (Racó Català, 15-3-2016)
ACPV ha publicat un manifest on anima persones i col·lectius a adherir-s’hi per ‘guanyar nous espais per la llengua i la cultura’.
Manifest #fempaísvalencià
- El Departament de Cultura col·labora en el doblatge de les primeres pel·lícules en català a Netflix (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 7-3-2016)
- Discriminació lingüística a la Justícia: una traductora de valencià per a 406 jutjats (Racó Català, 30-3-2016)
El valencià a les administracions judicials és residual i Escola Valenciana reivindica el requisit lingüístic en la funció pública.
- Jornada Viquipèdia a la UPVD de Perpinyà (Amical Wikimedia, 18-3-2016)
- Enllaçats per la Llengua considera que sense RTVV es vulneren els drets lingüístics de la ciutadania valenciana (Enllaçats per la Llengua, 11-3-2016)
- Demanen que el valencià sigui un requisit necessari per accedir a la funció pública (Racó Català, 1-3-2016)
Escola Valenciana assegura que és indispensable perquè la llengua ‘assolisca la normalitat en tots els àmbits’.
- El govern de l’Aragó busca propostes educatives per fomentar el català i l’aragonès (Racó Català, 31-3-2016)
La Direcció General de Política Lingüística de l’executiu ha impulsat dos nous programes educatius per tenir en compte la diversitat lingüística aragonesa.
- Àngel Ros es compromet que el català no patirà cap retrocés i la Plataforma per la Llengua farà un seguiment intensiu per garantir-ho (Plataforma per la Llengua, 29-2-2016)
- La Plataforma per la Llengua lamenta la decisió de la paeria de Lleida de col·locar rètols bilingües (VilaWeb, 29-2-2016)
- València, capital mundial de la lluita contra la censura a internet (VilaWeb, 1-3-2016)
- El TERMCAT publica la ‘Terminologia de les curses populars’ (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-3-2016)
- El govern espanyol ha decretat 15 noves imposicions del castellà a l’empresa en el que portem de març (Plataforma per la Llengua, 23-3-2016)
- Els entorns favorables activen el català a la Catalunya del Nord (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 11-3-2016)
- Anuncien ajuts per a l’ús i la transmissió de l’occità i la creació d’un premi (Racó Català, 31-3-2016)
L’ÒPLO hi destinarà 1 milió d’euros i crearà un premi sobre la innovació lingüística.
- #BooksAndRoses, la internacionalització online de Sant Jordi (ycom.cat, 30-3-2016)
- València és oficialment València (Plataforma per la Llengua, 23-3-2016)
- Pollença acollirà la primera edició del ‘Concert per la Llengua’ (Racó Català, 22-3-2016)
El cartell recull una mostra dels artistes més destacats del panorama musical en llengua catalana.
- Lluís Llach dóna la seva veu pel català! (Plataforma per la Llengua, 3-3-2016)
- Les Illes i la Catalunya Nord compartiran continguts audiovisuals en català (Racó Català, 11-3-2016)
IB3 i France 3 han arribat a un acord de col·laboració per fomentar la llengua a la televisió.
- STEPV: ‘És objectiu fonamental de la Universitat de València l’ús normalitzat de la seua llengua pròpia’ (Racó Català, 3-3-2016)
- Reivindiquen la retolació en català als cartells de la Fira d’Areny de Noguera (Moviment Franjolí per la Llengua, 21-3-2016)
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari