Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2016.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 64,55% (mitjà), 0,19 punts percentuals superior al del mes anterior (64,36%), un dels increments més alts dels darrers mesos.
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de maig del 2016:

 • La Plataforma per la Llengua presenta l’InformeCat 2016, la situació actual del català en xifres. Amb la presentació d’aquest informe, la Plataforma per la Llengua pretén impulsar l’ús social de la llengua catalana, la millora del seu estatus legal i la consciència lingüística de la societat, des del convenciment que la llengua catalana ha d’esdevenir l’eix vertebrador de la diversitat social i cultural que conviu a casa nostra. Del present InformeCAT16, s’evidencia el creixement del català en determinats àmbits, com el cultural i el d’internet i noves tecnologies. L’altra cara de la moneda és com el català també pateix una manca de reconeixement oficial i jurídic, i experimenta una ofensiva per part d’institucions com el govern de l’Estat espanyol, amb el clar objectiu d’obstaculitzar la normalització de la nostra llengua. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  InformeCAT 2016 (PDF 2,87 Mb)
 • Ruzafa i Centauro Rent a Car han incorporat recentment versió en català a les seves webs. En els darrers mesos també ho han fet Granier, Quirónsalut, Autopullman Padrós i SARquavitae. L’empresa de lloguer de furgonetes Ruzafa i la de lloguer de cotxes Centauro Rent a Car, aquesta amb seu central a País Valencià, han incorporat recentment versió en català a les seves webs. En els darrers mesos també ho han fet l’empresa de fleques-cafeteries Granier, el grup hospitalari Quirónsalut, l’empresa de lloguer d’autocars Autopullman Padrós i la de residències per a la gent gran SARquavitae. Algunes d’elles, com Ruzafa, Quirónsalut i Autopullman Padrós, ho han fet aprofitant la renovació de les seves webs. Les altres han afegit noves versions lingüístiques. Algunes de les versions en català, com la de Quirónsalut, són només parcials.
 • La Plataforma per la Llengua posa en marxa la campanya “El català, sense fronteres” per exigir que es faci possible una reciprocitat total dels mitjans audiovisuals en català. “El català, sense fronteres” és la nova campanya que la Plataforma per la Llengua ha posat en marxa amb l’objectiu d’exigir a les institucions europees i als estats espanyol, francès, andorrà i italià que facin possible una reciprocitat total dels mitjans audiovisuals en llengua catalana a tots els territoris del domini lingüístic. Actualment, a la major part del domini lingüístic la reciprocitat dels mitjans audiovisuals és nul·la o parcial. Fins i tot en aquells casos en què s’han signat acords entre estats, com és el cas d’Espanya i França, avui dia aquests acords s’incompleixen per manca de voluntat política, de manera que la reciprocitat total no existeix. Per això, la campanya ‘El català, sense fronteres’ demana el compromís ferm i inequívoc dels quatre estats perquè garanteixin legalment i tecnològica la reciprocitat total. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Campanya “El català, sense fronteres”
 • Campanya a Change.org per demanar a Instagram que incorpori el català. S’ha posat en marxa una campanya a Change.org per demanar a la xarxa per compartir fotografies Instagram que incorpori versió en català. A diferència d’Instagram, altres plataformes del mateix grup empresarial, com Facebook i WhatsApp, ja disposen de versió en llengua catalana. Instagram actualment està disponible en 27 llengües, algunes d’elles amb menys parlants que el català.
 • Les discriminacions lingüístiques de l’Estat espanyol arribaran l’1 de juny al Parlament Europeu. La directora de la Plataforma per la Llengua, Neus Mestres, participarà en la jornada sobre discriminacions lingüístiques a la Unió Europea que se celebrarà al Parlament Europeu, a Brussel·les. L’objectiu d’aquesta jornada és fer una recopilació de les discriminacions lingüístiques que existeixen a Europa que serveixi per fer-ne una denúncia conjunta davant les institucions de la UE. Aquesta intervenció es produirà dins de la taula rodona ‘casos d’estudi sobre discriminació lingüística’ que moderarà l’eurodiputada Marina Albiol, i en què també participaran membres de diverses entitats integrants de l’organització ELEN, com Alexis Quentin de l’Institut Estudis Occitans o Paul Bilbao-Sarria de Kontseilua, per exposar el cas del basc. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • El TERMCAT i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua signen un acord per a la col·laboració en el desenvolupament de terminologia. El TERMCAT i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua van firmar al monestir de Sant Miquel dels Reis, a València, seu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, un acord amb l’objectiu d’enfortir la relació entre els dos organismes per a col·laborar en el desenvolupament de la terminologia en diversos àmbits del coneixement. L’acord preveu l’intercanvi d’informació sobre els projectes terminològics en curs i l’establiment de mecanismes per a garantir, sempre que sigui possible, la difusió de formes comunes per a designar nous termes. El TERMCAT és el centre de terminologia de la llengua catalana, creat el 1985 per la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans. Més informació a la notícia del TERMCAT (Sala de premsa).

Altres notícies del mes de maig:

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: