- La Plataforma per la Llengua presenta l’InformeCat 2016, la situació actual del català en xifres.
- Ruzafa i Centauro Rent a Car han incorporat recentment versió en català a les seves webs. En els darrers mesos també ho han fet Granier, Quirónsalut, Autopullman Padrós i SARquavitae.
- La Plataforma per la Llengua posa en marxa la campanya “El català, sense fronteres” per exigir que es faci possible una reciprocitat total dels mitjans audiovisuals en català.
- Campanya a Change.org per demanar a Instagram que incorpori el català.
- Les discriminacions lingüístiques de l’Estat espanyol arribaran l’1 de juny al Parlament Europeu. (Font: PpLl)
- El TERMCAT i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua signen un acord per a la col·laboració en el desenvolupament de terminologia. (Font: TERMCAT)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2016.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 64,55% (mitjà), 0,19 punts percentuals superior al del mes anterior (64,36%), un dels increments més alts dels darrers mesos.
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de maig del 2016:
- La Plataforma per la Llengua presenta l’InformeCat 2016, la situació actual del català en xifres. Amb la presentació d’aquest informe, la Plataforma per la Llengua pretén impulsar l’ús social de la llengua catalana, la millora del seu estatus legal i la consciència lingüística de la societat, des del convenciment que la llengua catalana ha d’esdevenir l’eix vertebrador de la diversitat social i cultural que conviu a casa nostra. Del present InformeCAT16, s’evidencia el creixement del català en determinats àmbits, com el cultural i el d’internet i noves tecnologies. L’altra cara de la moneda és com el català també pateix una manca de reconeixement oficial i jurídic, i experimenta una ofensiva per part d’institucions com el govern de l’Estat espanyol, amb el clar objectiu d’obstaculitzar la normalització de la nostra llengua. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
InformeCAT 2016 (PDF 2,87 Mb)
- Ruzafa i Centauro Rent a Car han incorporat recentment versió en català a les seves webs. En els darrers mesos també ho han fet Granier, Quirónsalut, Autopullman Padrós i SARquavitae. L’empresa de lloguer de furgonetes Ruzafa i la de lloguer de cotxes Centauro Rent a Car, aquesta amb seu central a País Valencià, han incorporat recentment versió en català a les seves webs. En els darrers mesos també ho han fet l’empresa de fleques-cafeteries Granier, el grup hospitalari Quirónsalut, l’empresa de lloguer d’autocars Autopullman Padrós i la de residències per a la gent gran SARquavitae. Algunes d’elles, com Ruzafa, Quirónsalut i Autopullman Padrós, ho han fet aprofitant la renovació de les seves webs. Les altres han afegit noves versions lingüístiques. Algunes de les versions en català, com la de Quirónsalut, són només parcials.
- La Plataforma per la Llengua posa en marxa la campanya “El català, sense fronteres” per exigir que es faci possible una reciprocitat total dels mitjans audiovisuals en català. “El català, sense fronteres” és la nova campanya que la Plataforma per la Llengua ha posat en marxa amb l’objectiu d’exigir a les institucions europees i als estats espanyol, francès, andorrà i italià que facin possible una reciprocitat total dels mitjans audiovisuals en llengua catalana a tots els territoris del domini lingüístic. Actualment, a la major part del domini lingüístic la reciprocitat dels mitjans audiovisuals és nul·la o parcial. Fins i tot en aquells casos en què s’han signat acords entre estats, com és el cas d’Espanya i França, avui dia aquests acords s’incompleixen per manca de voluntat política, de manera que la reciprocitat total no existeix. Per això, la campanya ‘El català, sense fronteres’ demana el compromís ferm i inequívoc dels quatre estats perquè garanteixin legalment i tecnològica la reciprocitat total. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Campanya “El català, sense fronteres”
- Campanya a Change.org per demanar a Instagram que incorpori el català. S’ha posat en marxa una campanya a Change.org per demanar a la xarxa per compartir fotografies Instagram que incorpori versió en català. A diferència d’Instagram, altres plataformes del mateix grup empresarial, com Facebook i WhatsApp, ja disposen de versió en llengua catalana. Instagram actualment està disponible en 27 llengües, algunes d’elles amb menys parlants que el català.
- Les discriminacions lingüístiques de l’Estat espanyol arribaran l’1 de juny al Parlament Europeu. La directora de la Plataforma per la Llengua, Neus Mestres, participarà en la jornada sobre discriminacions lingüístiques a la Unió Europea que se celebrarà al Parlament Europeu, a Brussel·les. L’objectiu d’aquesta jornada és fer una recopilació de les discriminacions lingüístiques que existeixen a Europa que serveixi per fer-ne una denúncia conjunta davant les institucions de la UE. Aquesta intervenció es produirà dins de la taula rodona ‘casos d’estudi sobre discriminació lingüística’ que moderarà l’eurodiputada Marina Albiol, i en què també participaran membres de diverses entitats integrants de l’organització ELEN, com Alexis Quentin de l’Institut Estudis Occitans o Paul Bilbao-Sarria de Kontseilua, per exposar el cas del basc. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- El TERMCAT i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua signen un acord per a la col·laboració en el desenvolupament de terminologia. El TERMCAT i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua van firmar al monestir de Sant Miquel dels Reis, a València, seu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, un acord amb l’objectiu d’enfortir la relació entre els dos organismes per a col·laborar en el desenvolupament de la terminologia en diversos àmbits del coneixement. L’acord preveu l’intercanvi d’informació sobre els projectes terminològics en curs i l’establiment de mecanismes per a garantir, sempre que sigui possible, la difusió de formes comunes per a designar nous termes. El TERMCAT és el centre de terminologia de la llengua catalana, creat el 1985 per la Generalitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans. Més informació a la notícia del TERMCAT (Sala de premsa).
Altres notícies del mes de maig:
- “Més espai per al català, és de Justícia” (Article d’Ester Franquesa, Directora general de Política Lingüística, a “Lliure i Millor”, 15-5-2016)
- Renovem els webs de bones pràctiques a l’empresa i al comerç amb nous continguts i amb dades recents (Plataforma per la Llengua, 23-5-2016)
‘A l’empresa, en català’
- Trobada Identi’CAT 2016 – 15a Trobada de la Catalanitat a Catalunya Nord (Pesillà de la Ribera i Bao, de l’1 al 5 de juny del 2016)
- Òmnium Cultural posa al dia els articles de la Viquipèdia sobre la cultura catalana (Òmnium Cultural, 21-5-2016)
- III Jornades “La recerca sociolingüística en l’àmbit de la llengua catalana” (Xarxa Cruscat – IEC, 31 de maig i 1 de juny del 2016)
- La Bressola, Emma Vilarasau, Ràdio Terra, Josep Maria Espinàs, Miquel Desclot i Muriel Casals, guardonats amb els Premis Joan Coromines 2016 (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 17-5-2016)
- Amical Wikimedia, Wikimujeres i la Universitat Pompeu Fabra impulsen un projecte col·laboratiu vol reduir la bretxa de gènere a la Viquipèdia (Amical Wikimedia, 26-5-2016)
- La llengua de signes catalana al Viccionari (Amical Wikimedia, 30-5-2016)
- La discriminació lingüística, a debat al Parlament Europeu (Racó Català, 25-5-2016)
El proper 1 de juny la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN) discutirà com abordar aquesta problemàtica a la UE.
- 5 aprenentatges de la Wikimedia Conference 2016 (Amical Wikimedia, 3-5-2016)
- L’èxit del projecte “A tota veu” posa de manifest la diversitat i la riquesa lingüística de Barcelona (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 2-5-2016)
- La Plataforma per la Llengua planteja les conseqüències del reconeixement oficial del castellà en una República catalana (Plataforma per la Llengua, 12-5-2016)
- ‘Tinc els meus drets’, el manifest que reivindica estudiar en català (Racó Català, 14-5-2016)
La Plataforma per la Llengua ha estrenat un web per tal de conscienciar sobre els drets lingüístics dels estudiants.
Tinc els meus drets – Estudiar en català
- La Plataforma per la Llengua afirma que la mútua catalana DKV menysprea el català (Plataforma per la Llengua, 20-5-2016)
- Sobre la situació real del català, carta dirigida a l’editor de The Economist (Plataforma per la Llengua, 18-5-2016)
- La Plataforma per la Llengua adverteix que l’Ajuntament de Lleida farà un pas enrere en la defensa del català (Plataforma per la Llengua, 27-5-2016)
- Omplen la Plaça Major de Palma, defensant el català (VilaWeb, 14-5-2016)
Celebració de la Diada per la Llengua.