Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’agost del 2016.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 64,88(mitjà-alt), exactament el mateix que el del mes anterior.
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’agost del 2016:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen a Beko la implementació del català a la seva web i en l’atenció al client. La Plataforma per la Llengua i WICCAC han enviat una carta a la multinacional turca d’electrodomèstics Beko demanant la implementació d’una versió en llengua catalana a la seva web, així com la inclusió del català en les instruccions dels productes de l’empresa i en l’atenció al client. La petició arriba dos anys després de l’acord de patrocini amb el FC Barcelona, vigent fins a l’any 2018. En la carta, la Plataforma per la Llengua i WICCAC recorden a l’empresa que ser la imatge del Barça és vincular-se a un dels majors difusors de la llengua catalana. Beko té la seu de la seva filial espanyola a Barcelona i funciona a Catalunya des del 1999. Les dues entitats de defensa de la llengua creuen que amb aquest pas, Beko pot esdevenir una empresa referent en la qualitat en l’atenció que ofereix als clients, a més d’adaptar-se a la nova legislació de protecció de les persones consumidores (la Llei 22/2010 del Codi de consum de Catalunya), que estableix que les informacions obligatòries per al consum s’hauran de presentar també en català. Beko és la segona empresa més gran del sector d’electrodomèstics a Europa.
 • El cercador d’ofertes de vols i viatges KAYAK té versió en català de la seva web, amb el domini .cat, des del mes de març d’aquest 2016. KAYAK és un cercador de vols barats, hotels, lloguer de cotxes i ofertes de viatges, que cerca a centenars de webs de viatges en segons i mostra les millors ofertes. KAYAK és una empresa filial independent que pertany al grup nord-americà The Grup Priceline, líder mundial en viatges online i serveis relacionats. A Europa té la seu a Zuric, Suïssa, i disposa de més de 40 llocs web internacionals en 20 idiomes. Cada any processa més de mil cinc-cents milions de sol·licituds d’informació de viatges i la seva app mòbil gratuïta ja registra més 40 milions de descàrregues. Des de WICCAC celebrem aquesta nova aposta pel català d’una empresa d’un grup multinacional nord-americà.
 • El Defensor del Poble Europeu denuncia que Espanya incompleix les obligacions sobre el català. El Defensor del Poble Europeu ha respost una queixa del professor universitari Miquel Strubell i ha destapat així la deixadesa del govern espanyol sobre el català. A la queixa inicial, Strubell es referia a un acord del 2006, en què el Defensor del Poble i el representant permanent del govern espanyol havien acordat de crear formularis de queixa en català, basc i gallec. La resposta del cap de comunicació del Defensor del Poble és clara: el govern espanyol va assumir-ne la responsabilitat però des de llavors no ha fet cap gestió. Més informació a la notícia de VilaWeb.
 • Els continguts de la IV Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, disponibles al portal Llengua catalana. Ja estan disponibles al portal Llengua catalana els continguts de la “IV Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana. Polítiques lingüístiques per a una llengua amb futur”, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya el passat 7 de juliol a Barcelona. La jornada va tenir la participació de representants institucionals dels territoris de parla catalana i d’experts en matèria lingüística. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL).
  Continguts de IV Jornada sobre Llengua i Societat
 • El Tempir dóna suport al notari Lluís Olagüe i proposa solucions per a evitar casos de discriminació lingüística al notariat. El notari Lluís Olagüe Ruiz, amb despatx a Elx, ha estat multat per desobediència en exigir que una inspecció a la seua notaria es tramitara en valencià. La Junta Directiva d’El Tempir rebutja aquest nou cas de discriminació lingüística que ha comportat la conculcació dels drets lingüístics del notari Lluís Olagüe en el mateix món del dret. Així, li expressa el seu suport durant tots els anys que ha exercit amb coherència lingüística la seua professió, cosa que l’ha convertit en un dels poquets notaris que ha garantit que molts valencians i elxans comptaren amb documents públics en valencià. L’Associació Cívica per la Llengua “El Tempir” té el seu àmbit d’actuació principalment a Elx, a l’extrem sud del domini lingüístic de la llengua catalana. Va nàixer al voltant de 1994 amb l’objectiu de contribuir a la represa lingüística del valencià. Més informació a la notícia d’El Tempir.

Altres notícies del mes dagost:

 • A punt per a un estat a favor del català! (Plataforma per la Llengua, 31-8-2016)
  Un any més, estem convocats a sortir al carrer aquest 11 de Setembre per demostrar que estem #apunt per esdevenir un nou estat!

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: