- La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen a Beko la implementació del català a la seva web i en l’atenció al client.
- El cercador d’ofertes de vols i viatges KAYAK té versió en català de la seva web amb el domini .cat.
- El Defensor del Poble Europeu denuncia que Espanya incompleix les obligacions sobre el català. (Font: VilaWeb)
- Els continguts de la IV Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, disponibles al portal Llengua catalana. (Font: DGPL)
- El Tempir dóna suport al notari Lluís Olagüe i proposa solucions per a evitar casos de discriminació lingüística al notariat. (Font: El Tempir)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’agost del 2016.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 64,88% (mitjà-alt), exactament el mateix que el del mes anterior.
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes d’agost del 2016:
- La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen a Beko la implementació del català a la seva web i en l’atenció al client. La Plataforma per la Llengua i WICCAC han enviat una carta a la multinacional turca d’electrodomèstics Beko demanant la implementació d’una versió en llengua catalana a la seva web, així com la inclusió del català en les instruccions dels productes de l’empresa i en l’atenció al client. La petició arriba dos anys després de l’acord de patrocini amb el FC Barcelona, vigent fins a l’any 2018. En la carta, la Plataforma per la Llengua i WICCAC recorden a l’empresa que ser la imatge del Barça és vincular-se a un dels majors difusors de la llengua catalana. Beko té la seu de la seva filial espanyola a Barcelona i funciona a Catalunya des del 1999. Les dues entitats de defensa de la llengua creuen que amb aquest pas, Beko pot esdevenir una empresa referent en la qualitat en l’atenció que ofereix als clients, a més d’adaptar-se a la nova legislació de protecció de les persones consumidores (la Llei 22/2010 del Codi de consum de Catalunya), que estableix que les informacions obligatòries per al consum s’hauran de presentar també en català. Beko és la segona empresa més gran del sector d’electrodomèstics a Europa.
- El cercador d’ofertes de vols i viatges KAYAK té versió en català de la seva web, amb el domini .cat, des del mes de març d’aquest 2016. KAYAK és un cercador de vols barats, hotels, lloguer de cotxes i ofertes de viatges, que cerca a centenars de webs de viatges en segons i mostra les millors ofertes. KAYAK és una empresa filial independent que pertany al grup nord-americà The Grup Priceline, líder mundial en viatges online i serveis relacionats. A Europa té la seu a Zuric, Suïssa, i disposa de més de 40 llocs web internacionals en 20 idiomes. Cada any processa més de mil cinc-cents milions de sol·licituds d’informació de viatges i la seva app mòbil gratuïta ja registra més 40 milions de descàrregues. Des de WICCAC celebrem aquesta nova aposta pel català d’una empresa d’un grup multinacional nord-americà.
- El Defensor del Poble Europeu denuncia que Espanya incompleix les obligacions sobre el català. El Defensor del Poble Europeu ha respost una queixa del professor universitari Miquel Strubell i ha destapat així la deixadesa del govern espanyol sobre el català. A la queixa inicial, Strubell es referia a un acord del 2006, en què el Defensor del Poble i el representant permanent del govern espanyol havien acordat de crear formularis de queixa en català, basc i gallec. La resposta del cap de comunicació del Defensor del Poble és clara: el govern espanyol va assumir-ne la responsabilitat però des de llavors no ha fet cap gestió. Més informació a la notícia de VilaWeb.
- Els continguts de la IV Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, disponibles al portal Llengua catalana. Ja estan disponibles al portal Llengua catalana els continguts de la “IV Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana. Polítiques lingüístiques per a una llengua amb futur”, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya el passat 7 de juliol a Barcelona. La jornada va tenir la participació de representants institucionals dels territoris de parla catalana i d’experts en matèria lingüística. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL).
Continguts de IV Jornada sobre Llengua i Societat
- El Tempir dóna suport al notari Lluís Olagüe i proposa solucions per a evitar casos de discriminació lingüística al notariat. El notari Lluís Olagüe Ruiz, amb despatx a Elx, ha estat multat per desobediència en exigir que una inspecció a la seua notaria es tramitara en valencià. La Junta Directiva d’El Tempir rebutja aquest nou cas de discriminació lingüística que ha comportat la conculcació dels drets lingüístics del notari Lluís Olagüe en el mateix món del dret. Així, li expressa el seu suport durant tots els anys que ha exercit amb coherència lingüística la seua professió, cosa que l’ha convertit en un dels poquets notaris que ha garantit que molts valencians i elxans comptaren amb documents públics en valencià. L’Associació Cívica per la Llengua “El Tempir” té el seu àmbit d’actuació principalment a Elx, a l’extrem sud del domini lingüístic de la llengua catalana. Va nàixer al voltant de 1994 amb l’objectiu de contribuir a la represa lingüística del valencià. Més informació a la notícia d’El Tempir.
Altres notícies del mes d’agost:
- A punt per a un estat a favor del català! (Plataforma per la Llengua, 31-8-2016)
Un any més, estem convocats a sortir al carrer aquest 11 de Setembre per demostrar que estem #apunt per esdevenir un nou estat!
- Que el català siga una llengua prescindible (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 25-8-2016)
- L’IEC lamenta la mort de Jordi Carbonell, membre de la Secció Filològica (Institut d’Estudis Catalans, 23-8-2016)
- Els castellanismes de la ràdio i la televisió públiques de Catalunya (El blog de Gabriel Bibiloni, 8-6-2016)
- El Correllengua 2016 continua visitant les escoles del país (Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL), 30-8-2016)
- L’Aragó prohibeix la distribució i l’ús d’una agenda escolar en català a la Franja de Ponent (Racó Català, 2-8-2016)
La Plataforma per la Llengua i altres entitats de la zona havien començat a repartir el material per diversos centres educatius de la zona.
- La Plataforma per la Llengua qualifica de ‘censura’ el veto de les agendes en català a la Franja (Racó Català, 5-8-2016)
L’entitat ha demanat reiteradament una reunió amb el govern aragonès els últims 9 mesos però no ha obtingut cap resposta.
- La Plataforma per la Llengua sol·licita una reunió d’urgència amb el govern d’Aragó (Plataforma per la Llengua, 4-8-2016)
- S’anul·la l’examen d’oposició de l’Ajuntament de Godella perquè no es va poder fer en valencià (Plataforma per la Llengua, 19-8-2016)
- L’Ajuntament de Godella repetirà un examen d’oposició perquè no el va facilitar en valencià (VilaWeb, 19-8-2016)
- TripAdvisor continua discriminant el català (Racó Català, 11-8-2016)
El web de viatges ha vetat un nou comentari en aquesta llengua i la usuària ho ha denunciat a Twitter.
- El català, en perill a la Catalunya Nord (Racó Català, 18-8-2016)
Es presenten a la Universitat Catalana d’Estiu els resultats de l’Enquesta d’Usos Lingüístics 2015.
Coneixements i usos lingüístics a la Catalunya del Nord 2015
- El govern de Calp fa desaparèixer el valencià de la senyalització viària (Racó Català, 4-8-2016)
El PSPV denuncia que l’actual alcalde i també president de la Diputació i la resta del seu equip “vulneren la Llei d’Ús del Valencià”.
- Un usuari de Renfe es queda sense bitllet per parlar en català (VilaWeb, 4-8-2016)
- L’Ajuntament de Benicarló demanarà responsabilitats a Renfe i Adif (VilaWeb, 5-8-2016)
Respon així la denúncia de l’usuari de tren a qui una taquillera no li va voler validar un bitllet perquè parlava en català.
- Presenten una proposició de llei perquè IB3 torni a promocionar el català (Racó Català, 9-8-2016)
La proposta de Més per Menorca vol que la cadena pública sigui ‘un servei públic normalitzat i normalitzador’.
- Regidors de Requena s’alcen en defensa del valencià davant els atacs del PP (La Veu del País Valencià, 14-8-2016)
- 10 anys de l’oficialitat de l’occità a Catalunya, el rerefons de la Pujada al Port de Salau d’enguany (Racó Català, 6-8-2016)
- Elx: unes altres festes sense valencià (Racó Català, 10-8-2016)
El Tempir denuncia l’absència total del valencià en la programació de les festes del municipi.
- Vicent Cucarella, síndic de Comptes valencià, denuncia insults per haver parlat en català (VilaWeb, 25-8-2016)
Uns individus el van estar a punt d’agredir a la platja de Tavernes.
- L’Assemblea Sobiranista de Mallorca reclama que el director d’informatius d’IB3 conegui el català (Racó Català, 22-8-2016)
L’entitat ho ha explicat a través d’un comunicat davant la convocatòria d’aquesta plaça.
- ÀUDIO: Retingut per la guàrdia civil a la frontera andorrana per haver parlat català (VilaWeb, 11-8-2016)
- La Universitat Popular de València promou cursos de valencià a baix cost per apropar la llengua a la ciutadania (Racó Català, 30-8-2016)
S’oferiran 32 cursos a 50 euros per més de mig miler de persones.
- La retolació ‘País Català’ s’estén a més municipis de la Catalunya Nord (Racó Català, 8-8-2016)
Perpinyà ha instal·lat un cartell on s’hi llegeix ‘La Catalane’ a l’entrada de la ciutat.
- Més de 6.000 firmes demanen que ‘País Valencià’ sigui la denominació oficial (Racó Català, 16-8-2016)
- El català, llengua vehicular a les escoles aragoneses (Racó Català, 23-8-2016)
El nou currículum, que inclou també l’aragonès, es començarà a aplicar a partir d’aquest proper curs.
- Croquis sociolingüístics a la Llera del Ter (VilaWeb – Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), 28-8-2016)
- El partit alemany Die Linke fa servir el català a la seva campanya electoral (VilaWeb, 18-8-2016)
El 18 de setembre a Berlín hi ha eleccions locals i hi poden participar els ciutadans de la UE empadronats.
- L’ús habitual d’Internet creix un 14% entre els catalans de 55 a 64 anys (Nació Digital, 25-8-2016)
El 70,8% de les persones d’aquesta edat navega per la xarxa almenys una vegada a la setmana, segons dades del capítol de Societat de la informació de la Memòria Socioeconòmica i Laboral de Catalunya 2015, elaborada pel Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC).
Memòria socioeconòmica i laboral 2015
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari