- Webs de grans multinacionals, com Google, Facebook, Twitter, Windows Live (Microsoft), Nike, KAYAK, Booking, WhatsApp, Airbnb o YouTube, utilitzen amb normalitat el català.
- El Supermercat El Corte Inglés utilitza el domini .cat en la versió de la seva web en català. En canvi Hipercor l’ha suprimida.
- Microsoft ha suprimit la versió en català que tenia a ‘Microsoft Catalunya’.
- La wikipedia de la catalanofòbia s’estrena amb més de mil casos. (Font: VilaWeb)
- La Catosfera 2016, el punt de trobada de la Internet catalana, del 13 al 15 d’octubre a Girona.
- El Correllengua celebra 20 anys de recorregut. (Font: CAL)
- Keycat, el teclat català. (Font: Keycat)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2016.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 64,85% (mitjà-alt), 0,03 punts percentuals inferior al del mes anterior (64,88%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de setembre del 2016:
- Webs de grans multinacionals, com Google (i la gran majoria dels seus serveis), Facebook, Twitter, Windows Live (Microsoft), Nike, KAYAK, Booking, WhatsApp, Airbnb o YouTube, utilitzen amb normalitat el català. Des de fa anys hi ha webs de grans multinacionals, la majoria nord-americanes, que utilitzen la llengua catalana amb normalitat. Aquest fet demostra que el català és una llengua viva i molt activa a Internet, i aquestes empreses l’utilitzen bàsicament per raons de mercat, ja que hi ha un sector important d’usuaris catalanoparlants que prefereix poder treballar i ser atesos en la seva llengua, també a Internet. L’ús del català per aquestes empreses és, a més, un bon ús de la responsabilitat social empresarial amb els seus usuaris i consumidors i tot un exemple per a moltes empreses espanyoles i catalanes que no utilitzen el català a les seves webs.
- El Supermercat El Corte Inglés utilitza el domini .cat en la versió de la seva web en català. En canvi Hipercor l’ha suprimida. Tots dos supermercats havien incorporat versió en català el mes de juliol del 2012. Actualment la versió catalana de la web del Supermercat El Corte Inglés, sense ser completa, ha millorat i ho és més que fa un temps. A més, utilitza el domini elcorteingles.cat. Des de WICCAC esperem que aquesta millora serveixi perquè El Corte Inglés incorpori la versió completa en català a la totalitat de la seva web i que sigui accessible des de pàgina d’inici. També que altres empreses del seu Grup incorporin versió en català, ja que només en té Optica 2000.
- Microsoft ha suprimit la versió en català que tenia a ‘Microsoft Catalunya’. Des de la web ‘Microsoft Catalunya’, ara inexistent, a la qual s’hi accedia des del domini microsoft.cat, es podia accedir a les descàrregues dels productes de Microsoft en català. Aquesta supressió sens dubte té una relació directa amb la marxa de la companyia de Carles Grau, Director General per Catalunya, Balears, Comunitat Valenciana i Andorra de Microsoft des del juliol del 2005 fins al juny del 2014. A partir de llavors aquests temes es porten directament des de la central de Microsoft Ibérica a Madrid.
- La wikipedia de la catalanofòbia s’estrena amb més de mil casos. La Base de Dades de la Catalanofòbia anirà documentant tots els casos que es puguin produir. La Base de Dades de la Catalanofòbia, que compila i classifica episodis de catalanofòbia, acaba de superar el llistó del miler de casos. Concretament, s’hi comptabilitzen 1.016 casos, des de principi del segle XX fins a l’agost d’enguany. La base de dades, desenvolupada amb tecnologia wikimèdia en col·laboració amb VilaWeb, recull tots els casos concrets d’aquest fenomen, coneguts principalment per mitjans de comunicació i internet. Més informació a la notícia de VilaWeb.
Base de Dades sobre la Catalanofòbia (B.D.C.)
- La Catosfera 2016, el punt de trobada de la Internet catalana, del 13 al 15 d’octubre a Girona. La Catosfera 2016 tindrà lloc a l’Auditori del Centre Cultural La Mercè de Girona del 13 al 15 d’octubre. A partir d’una trobada de blocaires iniciada a Granollers el 2008, pren el seu nom definitiu l’any 2012: Catosfera. Amb el pas de les edicions ha esdevingut el punt de trobada anual dels sectors més emprenedors i actius de la Internet catalana. Més informació a la web de la Catosfera 2016.
- El Correllengua celebra 20 anys de recorregut. El Correllengua 2016 ret homenatge a la periodista i escriptora Montserrat Roig coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort. Els actes del moviment, que enguany arriba a la vintena edició, tenen l’objectiu de recordar el compromís de Roig amb la llengua i el país. Amb motiu de la 20a edició del Correllengua, els passats 24 i 25 de setembre es van celebrar unes jornades lúdiques i reivindicatives a la plaça de Catalunya de Barcelona. Més informació a la notícia de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).
- Keycat, el teclat català. La llengua pròpia defineix la identitat d’un poble. Els catalans parlem, pensem, somiem, llegim i escrivim en català i és per aquest motiu que entenem (i de fet així ho és) que la nostra llengua és un dels eixos principals on es vertebra la nostra cultura i la nostra identitat, entenem també que no podem projectar-nos al món amb eines que no són pròpies de la nostra cultura com els teclats informàtics que utilitzem actualment. El programari del teclat Keycat està disponible per a Sistemes Operatius Windows i Mac. Més informació a la web de Keycat.
Altres notícies del mes de setembre:
- Entitats, sindicats i partits demanen al govern valencià que regule la competència lingüística per accedir a l’administració (Plataforma per la Llengua, 14-9-2016)
- Un estudi analitza el paper de la llengua si Catalunya esdevé un estat independent (Racó Català, 13-9-2016)
L’informe, elaborat per la Generalitat, examina l’estatut que haurien de tenir les llengües a la Unió Europea en el marc del procés de transició nacional.
- Les proves d’accés a l’advocacia es podran fer en català a partir de l’octubre (VilaWeb, 5-9-2016)
El ministeri de Justícia espanyol ha signat avui el conveni amb el govern valencià i en les pròximes setmanes ho farà amb el govern català.
- Inauguració de l’espai Viquidones UPF (Amical Wikimedia, 29-9-2016)
- Wikimania 2016 i la bretxa de gènere (Amical Wikimedia, 8-9-2016)
- Activem un grup de treball per aconseguir més presència del català als videojocs (Plataforma per la Llengua, 27-9-2016)
- El Ple de l’IEC ratifica la Gramàtica de la llengua catalana, i la Secció Filològica presenta al Ple la proposta d’Ortografia (Institut d’Estudis Catalans (IEC), 29-9-2016)
- ACPV considera necessari esmenar l’esborrany de decret del model lingüístic educatiu (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 29-9-2016)
- Quin model de plurilingüisme necessitem? (El Tempir, 26-9-2016)
El “Decret de plurilingüisme” no ajuda a cohesionar socialment els valencians.
- Escola Valenciana concreta propostes d’esmena a l’esborrany del Decret de Plurilingüisme (Escola Valenciana, 28-9-2016)
- L’oferta de cinema en català, un ínfim 3% (Plataforma per la Llengua, 23-9-2016)
- Els governs català i aragonès uneixen esforços a favor de la llengua catalana (Racó Català, 15-9-2016)
Les dues administracions renoven un conveni de col·laboració per promoure activitats conjuntes.
- Una llei d’igualtat lingüística, la nova reivindicació del País Valencià (Racó Català, 13-9-2016)
La Plataforma pels Drets Lingüístics vol impulsar aquesta mesura per posar fi a la discriminació per raó de llengua.
- El català commemora el Dia Europeu de les Llengües mirant cap al futur (TERMCAT, 26-9-2016)
- Prop de 500 escoles impulsaran el canvi cap a un sistema educatiu avançat amb el programa Escola Nova 21 (Fundació puntCAT, 29-9-2016)
- La Plataforma per la Llengua celebra que l’alumnat de la Franja disposi d’agendes escolars en català (Plataforma per la Llengua, 15-9-2016)
L’ONG del català ha editat 4.000 agendes escolars en català que els pares i mares estan distribuint entre els alumnes.
- La Plataforma per la Llengua presenta les Agendes escolars per a la Franja (Plataforma per la Llengua, 15-9-2016)
- Els alumnes de la Franja han pogut iniciar el curs amb unes agendes en català (Racó Català, 15-9-2016)
En un principi, el govern d’Aragó va vetar-ne la distribució.
- El Viquirepte Any Llull finalitza amb 546 citacions noves (Amical Wikimedia, 5-9-2016)
- Wiki Loves Monuments 2016. Objectiu: tapar forats (Amical Wikimedia, 31-8-2016)
- El MUVIM acollirà la Viquitrobada, l’encontre anual de viquipedistes (Amical Wikimedia, 5-9-2016)
- El castell del Remei organitza la primera trobada de viquipedistes entorn del vi (Amical Wikimedia, 5-9-2016)
- Èxit de la Diada de les Telecomunicacions (ycom.cat, 30-9-2016)
- Animem els governs català i valencià a ampliar la reciprocitat a tots els territoris de parla catalana (Plataforma per la Llengua, 19-9-2016)
- Reunió plenària de les entitats d’Enllaçats per la Llengua [1 d’octubre-Elx] (Enllaçats per la Llengua, 22-9-2016)
- Les Illes recuperen les ajudes a la premsa local i especialitzada en català (Racó Català, 20-9-2016)
El Govern anuncia la convocatòria després que Bauzà la suprimís ara fa cinc anys.
- El STEPV alerta sobre un possible estancament del valencià a l’ensenyament (Racó Català, 26-9-2016)
- Els atacs al valencià perjudiquen el turisme (Plataforma per la Llengua, 16-9-2016)
- Més per Menorca exigeix que es compleixi el requisit de català per accedir a la funció pública (Racó Català, 20-9-2016)
La formació critica que no s’inclogui en un curs per a la formació de policies locals.
- Aquest divendres La Bressola fa 40 anys (Racó Català, 16-9-2016)
El 16 de setembre del 1976 va iniciar aquest projecte per promoure l’ensenyament en català a la Catalunya Nord.
- Català a la Franja (Article de Mercè Ibarz a VilaWeb, 16-9-2016)
- Escola Valenciana: «un hotel sense treballadors competents en valencià no ofereix un bon servei als clients» (Escola Valenciana, 1-9-2016)
- Un hotel de Dènia reconeix que va expulsar uns clients per parlar valencià (Plataforma per la Llengua, 1-9-2016)
- El Govern aragonès amplia la seua cartera de premis que valoren l’ús del català (Racó Català, 19-9-2016)
Amb aquesta última aportació ja són dos els guardons que destaquen activitats o obres literàries fetes en català.
- PuntCAT Opina: Trajectòries sociolingüístiques dels adolescents catalans (Fundació puntCAT, 5-9-2016)
Realitat desagradable o oportunitat?
- Els atacs contra el català no s’han d’explicar als llibres de text, segons el PP Balear (Racó Català, 15-9-2016)
La conselleria d’Educació respon als populars i assegura que no té competències en aquest àmbit, ja que són els centres els qui escullen el material escolar.
- Li diuen mal educada per haver parlat en català en una entrevista per a fer de professora de català (VilaWeb, 25-9-2016)
‘No em dóna la gana de parlar en valencià perquè em cansa’, li va dir el director de l’acadèmia d’idiomes.
- Còrsega aposta per la immersió lingüística (Racó Català, 22-9-2016)
Neix a l’illa la primera escola que segueix el model d’ensenyament implantat a Catalunya.
- Curs de lingüística per a feministes (article de Carme Junyent a VilaWeb, 21-9-2016)
- Va de llengües (Article de Josep Lluís Carod Rovira a Nació Digital, 1-9-2016)
- Un traductor automàtic per a la llengua sarda (Racó Català, 5-9-2016)
El projecte, nascut de la col·laboració entre els territoris de parla catalana, ha rebut el finançament de Google.
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
- Les Illes recuperen les ajudes a la premsa local i especialitzada en català (Racó Català, 20-9-2016)
[…] i microsoft.cat, que redirigeix a l’anterior. Recordem que WICCAC va informar, en una de les notícies de l’actualització del resum de situació del seu Baròmetre de l’ús d…, que Microsoft havia suprimit la web ‘Microsoft Catalunya’. Uns dies després Jordi Marin, […]