Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2016.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 64,85% (mitjà-alt), 0,03 punts percentuals inferior al del mes anterior (64,88%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de setembre del 2016:

 • Webs de grans multinacionals, com Google (i la gran majoria dels seus serveis), Facebook, Twitter, Windows Live (Microsoft), Nike, KAYAK, Booking, WhatsApp, Airbnb o YouTubeutilitzen amb normalitat el català. Des de fa anys hi ha webs de grans multinacionals, la majoria nord-americanes, que utilitzen la llengua catalana amb normalitat. Aquest fet demostra que el català és una llengua viva i molt activa a Internet, i aquestes empreses l’utilitzen bàsicament per raons de mercat, ja que hi ha un sector important d’usuaris catalanoparlants que prefereix poder treballar i ser atesos en la seva llengua, també a Internet. L’ús del català per aquestes empreses és, a més, un bon ús de la responsabilitat social empresarial amb els seus usuaris i consumidors i tot un exemple per a moltes empreses espanyoles i catalanes que no utilitzen el català a les seves webs.
 • El Supermercat El Corte Inglés utilitza el domini .cat en la versió de la seva web en català. En canvi Hipercor l’ha suprimida. Tots dos supermercats havien incorporat versió en català el mes de juliol del 2012. Actualment la versió catalana de la web del Supermercat El Corte Inglés, sense ser completa, ha millorat i ho és més que fa un temps. A més, utilitza el domini elcorteingles.cat. Des de WICCAC esperem que aquesta millora serveixi perquè El Corte Inglés incorpori la versió completa en català a la totalitat de la seva web i que sigui accessible des de pàgina d’inici. També que altres empreses del seu Grup incorporin versió en català, ja que només en té Optica 2000.
 • Microsoft ha suprimit la versió en català que tenia a ‘Microsoft Catalunya’. Des de la web ‘Microsoft Catalunya’, ara inexistent, a la qual s’hi accedia des del domini microsoft.cat, es podia accedir a les descàrregues dels productes de Microsoft en català. Aquesta supressió sens dubte té una relació directa amb la marxa de la companyia de Carles Grau, Director General per Catalunya, Balears, Comunitat Valenciana i Andorra de Microsoft des del juliol del 2005 fins al juny del 2014. A partir de llavors aquests temes es porten directament des de la central de Microsoft Ibérica a Madrid.
 • La wikipedia de la catalanofòbia s’estrena amb més de mil casos. La Base de Dades de la Catalanofòbia anirà documentant tots els casos que es puguin produir. La Base de Dades de la Catalanofòbia, que compila i classifica episodis de catalanofòbia, acaba de superar el llistó del miler de casos. Concretament, s’hi comptabilitzen 1.016 casos, des de principi del segle XX fins a l’agost d’enguany. La base de dades, desenvolupada amb tecnologia wikimèdia en col·laboració amb VilaWeb, recull tots els casos concrets d’aquest fenomen, coneguts principalment per mitjans de comunicació i internet. Més informació a la notícia de VilaWeb.
  Base de Dades sobre la Catalanofòbia (B.D.C.)
 • La Catosfera 2016, el punt de trobada de la Internet catalana, del 13 al 15 d’octubre a Girona. La Catosfera 2016 tindrà lloc a l’Auditori del Centre Cultural La Mercè de Girona del 13 al 15 d’octubre. A partir d’una trobada de blocaires iniciada a Granollers el 2008, pren el seu nom definitiu l’any 2012: Catosfera. Amb el pas de les edicions ha esdevingut el punt de trobada anual dels sectors més emprenedors i actius de la Internet catalana. Més informació a la web de la Catosfera 2016.
 • El Correllengua celebra 20 anys de recorregut. El Correllengua 2016 ret homenatge a la periodista i escriptora Montserrat Roig coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort. Els actes del moviment, que enguany arriba a la vintena edició, tenen l’objectiu de recordar el compromís de Roig amb la llengua i el país. Amb motiu de la 20a edició del Correllengua, els passats 24 i 25 de setembre es van celebrar unes jornades lúdiques i reivindicatives a la plaça de Catalunya de Barcelona. Més informació a la notícia de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).
 • Keycat, el teclat català. La llengua pròpia defineix la identitat d’un poble. Els catalans parlem, pensem, somiem, llegim i escrivim en català i és per aquest motiu que entenem (i de fet així ho és) que la nostra llengua és un dels eixos principals on es vertebra la nostra cultura i la nostra identitat, entenem també que no podem projectar-nos al món amb eines que no són pròpies de la nostra cultura com els teclats informàtics que utilitzem actualment. El programari del teclat Keycat està disponible per a Sistemes Operatius Windows i Mac. Més informació a la web de Keycat.

Altres notícies del mes de setembre:

 • Va de llengües (Article de Josep Lluís Carod Rovira a Nació Digital, 1-9-2016)

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: