Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de novembre del 2016.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 64,96% (mitjà-alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (64,93%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de novembre del 2016:

 • IX Informe sobre la situació de la llengua catalana 2015, elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l’IEC. L’informe sobre la situació de la llengua catalana, presentat el passat 29 de novembre a l’IEC, alerta de la disminució de la presència del català en l’entorn universitari, destacant que l’ús del català ha baixat prop d’un 5% en els màsters de les universitats públiques catalanes i se situa en el 56,8% de les classes. A les Illes i al País Valencià la llengua pròpia pren impuls amb els canvis de govern que es van produir el 2015. El IX Informe sobre la situació de la llengua catalana, promogut per la Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural i elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l’IEC i que avalua la salut del català, destaca que la manca de polítiques a favor de la llengua i el poc reconeixement després d’una situació de forts canvis demogràfics a començament del segle XX han influït en un descens en els usos del català arreu del domini lingüístic. Segons el context polític més o menys favorable i la situació prèvia de vitalitat de la llengua, les conseqüències han estat més o menys greus. En l’àmbit de l’ensenyament, l’informe exposa el retrocés que la llengua té a les universitats, especialment en els estudis superiors de tercer cicle. Més informació a les notícies de la Plataforma per la Llengua i de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
  IX Informe sobre la situació de la llengua catalana (2015) (PDF 3,30 Mb)
 • Informe de Política Lingüística 2015 (DGPL, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya). El conseller de Cultura, Santi Vila, va lliurar el passat 16 de novembre l’Informe de Política Lingüística (IPL 2015) a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. A l’informe s’hi destaca que el català és una llengua especialment dinàmica en l’àmbit digital i que també creixen els lectors i oients de ràdio en català.
  Altres dades de l’informe són:
  – 662.300 persones tenen llengües inicials diferents del català i del castellà; tot i que el 94,3% de la població de 15 anys i més entén el català i el 80,4% el sap parlar.
  – Per primera vegada, els 10 webs més consultats a Catalunya tenen tots versió en català i puja 7 punts l’audiència de webs en català.
  – 6 dels 10 programes de missatgeria més usats a Catalunya són en català (incloent-hi els líders, com Whatsapp o Facebook Messenger).
  – 4 de les 10 xarxes socials més usades a Catalunya són en català.
  – Mitjans de comunicació: més català a la ràdio i menys a la televisió i la premsa impresa.
  – El nombre d’alumnes escolaritzats en català és d’1,3 milions, 8.000 més que l’any passat.
  Més informació a les notícies de la Direcció General de Política Lingüística i a Sala de premsa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Informe de Política Lingüística 2015 (IPL 2015) (PDF 4,41 Mb)
 • Campanya ‘Reclamem a Playmobil que etiqueti en català’! Només el 7,66% de les joguines que les grans empreses fabricants venen a Catalunya estan etiquetades en català. Ara que s’apropen dates en què la compra de jocs i joguines augmenta, des de la Plataforma per la Llengua es vol tornar a insistir en la necessitat de reclamar a aquestes empreses que compleixin amb el Codi de Consum de Catalunya i etiquetin els seus productes en català. Per fer-ho, s’ha engegat una nova campanya a través de la plataforma canvia.cat per reclamar a Playmobil, una empresa mundialment coneguda per grans i petits, que deixi de vulnerar els drets lingüístics dels seus clients catalanoparlants i incorpori la llengua catalana a les 23 llengües en les quals ja ofereix els seus productes. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Campanya ‘Reclamem a Playmobil que etiqueti en català’!
 • Les direccions generals de política lingüística dels governs català, valencià i balear estrenyen relacions per promoure l’ús de la llengua catalana. La directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa, es va reunir el passat 9 de novembre amb el director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, i la directora general de Política Lingüística del Govern Balear, Marta Fuxà, en una trobada amb l’objectiu de compartir estratègies per impulsar l’ús de la llengua. A la reunió es va constatar la importància d’una trobada de responsables de polítiques lingüístiques que incideixen sobre 13 milions de ciutadans i amb una exposició de les principals línies polítiques impulsades a cada territori. En el transcurs de la reunió es va acordar treballar conjuntament en tots els aspectes de l’àmbit lingüístic. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • La Plataforma per la Llengua rep 370 propostes de candidatures per a la IV edició dels Premis Martí Gasull i Roig. El passat 28 de novembre es va tancar el període d’inscripcions pel guardó i s’han superat amb escreix el nombre de propostes respecte de l’any passat. La Plataforma per la Llengua ja coneix els noms de les diferents propostes de persones, entitats i empreses que optaran a guanyar la IV edició dels Premis Martí Gasull. Durant les properes setmanes el jurat del premi n’escollirà els finalistes, que es faran públics el dia 23 de gener del 2017 a través del web www.premimartigasull.cat i que se sotmetran a votació popular fins al 15 de febrer. Com a novetat, en aquesta quarta edició dels Premis Martí Gasull i Roig s’incorpora un nou guardó que reconeixerà una trajectòria personal en defensa del català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  IV edició dels Premis Martí Gasull i Roig
 • Netflix continua discriminant els usuaris catalanoparlants. Els gestos en favor del català han estat mínims, un any després que l’empresa aterrés al Principat. Els seus usuaris dels territoris de parla catalana segueixen sense poder accedir a la majoria de pel·lícules que podrien estar disponibles en la llengua pròpia, un any després que Netflix s’hagi implantat a l’Estat espanyol. Segons un informe de la Plataforma per la Llengua, malgrat que algunes de les pel·lícules que ofereix la plataforma digital han estat traduïdes al català amb ajuts del Departament de Cultura els usuaris de Netflix no hi tenen accés. Aquestes subvencions sumen prop d’un milió d’euros i van ser concedits a diverses distribuïdores. Més informació a la notícia de Racó Català.

Altres notícies del mes de novembre:

 • La gramàtica (Article de Gabriel Bibiloni a VilaWeb, 25-11-2016)
  El lingüista i professor de la UIB dóna el seu parer sobre alguns punts que són novetats respecte de la gramàtica normativa tradicional.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: