- El percentatge de webs en català del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC arriba al 65%.
- La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen al bufet Cuatrecasas que incorpori el català a la seva web.
- 2/3 del Parlament aproven una moció a favor de la reciprocitat dels mitjans audiovisuals en català amb esmenes de la Plataforma per la Llengua. (Font: PpLl)
- Presentat a Sant Sebastià el Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics.
- La Generalitat Valenciana anuncia la creació de l’Oficina de Drets Lingüístics (ODL).
- El govern de Rajoy va aprovar 52 normatives que imposen el castellà durant el temps que va estar en funcions. (Font: PpLl)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de desembre del 2016.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,02% (alt), 0,06 punts percentuals superior al del mes anterior (64,96%). És la primera vegada que se supera el 65% de webs en català. Veure l’històric de resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC.
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de desembre del 2016:
- El percentatge de webs en català del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC arriba al 65%. Aquest mes de desembre el percentatge de webs en català del Baròmetre de l’ús del català a Internet s’ha situat en el 65,02%, superant per primera vegada el 65%, un percentatge que segons el barem utilitzat al baròmetre es pot considerar alt. Això suposa 26,27 punts percentuals més que el mes de setembre del 2002 (38,75%), el primer mes del baròmetre amb dades comparables. També és destacable que l’increment de webs en català de l’any 2016 ha estat de 0,84 punts percentuals, superior al dels anys 2015 (0,60) i 2014 (0,68). Malgrat aquestes dades positives, que mostren un creixement lent però sostingut de l’ús del català a Internet, hi ha encara moltes empreses que treballen en territoris de parla catalana i que marginen la nostra llengua incomplint, a més de la legislació vigent (Llei del Codi de consum de Catalunya), el que hauria de ser natural i normal per una llengua amb més de 10 milions de parlants, la qual cosa suposa que un important nombre d’usuaris i consumidors no són tractats correctament en el que respecta als seus drets lingüístics.
- La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen al bufet Cuatrecasas que incorpori el català a la seva web. La Plataforma per la Llengua i WICCAC han enviat una carta a Emilio Cuatrecasas i Rafael Fontana, president honorari i president executiu respectivament del bufet d’advocats “Cuatrecasas, Gonçalves Pereira”, per convidar-los a incorporar el català entre les llengües de la seva pàgina web, que per ara només es troba en castellà, portuguès, anglès i xinès. En la carta, les entitats es mostren sorpreses per l’oblit del català per part de Cuatrecasas, una empresa catalana, radicada a Barcelona i coneguda defensora de la idea del diàleg. Les dues entitats de promoció de la llengua opinen que la situació actual és discriminatòria envers els catalanoparlants i que mostra poca solidaritat per part de l’empresa amb els seus conciutadans. “Cuatrecasas, Gonçalves Pereira”, que acaba de traslladar la seva seu de Barcelona al districte 22@, és el principal bufet d’advocats dels territoris de parla catalana. Hi té oficines, a més de Catalunya, a València, Alacant i Palma. Veure la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- 2/3 del Parlament aproven una moció a favor de la reciprocitat dels mitjans audiovisuals en català amb esmenes de la Plataforma per la Llengua. La Plataforma per la Llengua celebra que Junts Pel Sí, CSQP, el PSC i la CUP hagin aprovat una moció sobre l’espai català de comunicació que inclou diverses esmenes que l’ONG del català va sol·licitar als grups parlamentaris. Les propostes de canvi en el redactat inicial presentades per l’ONG del català han ampliat el nombre de suports a la proposta i han demanat el compromís del Govern de realitzar les gestions necessàries per a la recepció de totes les emissions de ràdio i televisió en català a tot el domini lingüístic. A més, la proposta insta a emprendre les accions oportunes, a través de la Secretaria d’Afers Exteriors, per posar fi a la vulneració dels drets de més de 10 milions de ciutadans europeus a rebre els mitjans de comunicació audiovisuals en la seva llengua, reconeguts en els articles 7.2 i 11.2 de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM) i la Directiva 2010/13/UE. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- Presentat a Sant Sebastià el Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics. El Kontseilua – Consell dels Organismes Socials de l’Euskera i la Fundació Donostia 2016 han impulsat el document. En la redacció del text hi ha participat un comitè organitzador, integrat per les entitats Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística ELEN, Linguapax, Centre Europeu per les Qüestions de Minories (ECMI), Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), Comitè de Traducció i Drets Lingüístics (PEN International) i Organització de Nacions i Pobles No Representats (UNPO), i un grup d’experts en lingüística i legislació, que han dut a terme una tasca de dos anys de durada per tal de redactar el Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics, una eina de la societat civil per a reclamar drets lingüístics per als parlants de totes les llengües en igualtat, especialment els de les llengües minoritàries a Europa i de tots els col·lectius amb llengua pròpia. El passat 17 de desembre va tenir lloc a Sant Sebastià, amb la presència de més de 600 persones, la presentació del Protocol -per aquest motiu conegut també com a Protocol de Donostia-, que conté cent vuitanta mesures per a protegir els drets lingüístics a Europa. La Plataforma per la Llengua, membre de la Xarxa ELEN, també va assistir a l’acte. La responsable internacional de l’organització, Marga Payola, va ser l’encarregada de signar el document en representació de l’ONG del català. La Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Política Lingüística, ha elaborat la versió catalana del Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics (PDF 2,34 MB i 156 pàgines).
- La Generalitat Valenciana anuncia la creació de l’Oficina de Drets Lingüístics (ODL). El Govern de la Generalitat Valenciana va anunciar la preparació d’un projecte de decret per a regular el funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics (ODL), la qual estarà adscrita a la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme. L’objectiu de l’ODL, que es posarà en funcionament el 2017, serà garantir els drets lingüístics de la ciutadania reconeguts tant en l’Estatut d’Autonomia com en la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va felicitar públicament el Govern valencià per la iniciativa i va oferir la seva col·laboració amb la nova Oficina per a divulgar els drets lingüístics dels valencians i vehicular les denúncies que rep l’entitat. Veure la notícia d’ACPV.
- El govern de Rajoy va aprovar 52 normatives que imposen el castellà durant el temps que va estar en funcions. El castellà es va establir com a obligatori en sectors com l’empresa, l’esport i l’ensenyament. A més, l’Estat va aprovar, durant l’any 2015, 101 regulacions que prioritzaven el castellà i només una en què tenia en compte les llengües oficials en diverses comunitats. La Plataforma per la Llengua constata que ni tan sols estant en funcions, el govern de l’Estat no ha parat d’aprovar normatives i disposicions que imposen el castellà i deixen de banda qualsevol altra llengua, fins i tot en aquells territoris en les quals són pròpies, com és el cas del català a Catalunya o al País Valencià. Aquesta conclusió s’extreu de l’informe «Novetats legislatives del BOE en matèria lingüística durant el govern en funcions de Mariano Rajoy», elaborat per la Plataforma per la Llengua. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Informe «Novetats legislatives del BOE en matèria lingüística durant el govern en funcions de Mariano Rajoy» (PDF 576,59 Kb)
Altres notícies del mes de desembre:
- Enllaçats per la Llengua fa una crida per fomentar la unitat i l’ús social de la llengua (Enllaçats per la Llengua, 17-12-2016)
ExLL ha realitzat la seva trobada anual a Castelló de la Plana, on s’ha fet balanç dels objectius plantejats, de les accions endegades i de les fites assolides d’aquest 2016.
- Les entitats per la llengua d’arreu dels Països Catalans s’apleguen a Castelló (Racó Català, 16-12-2016)
La trobada coincideix amb l’aniversari de les Normes de Castelló, els acords de 1932 que van modernitzar el valencià.
- ACPV es felicita per l’acord per a la inclusió de la Competència Lingüística en la nova Llei de la Funció Pública Valenciana (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 27-12-2016)
- 50 milions d’europeus parlem una llengua no oficial a la UE (Plataforma per la Llengua, 20-12-2016)
- El Tempir llança nova campanya de promoció d’actituds per a fer front als prejudicis lingüístics (El Tempir, 7-12-2016)
- La Plataforma per la Llengua presenta un informe sobre l’ús del valencià en els aeroports valencians (Plataforma per la Llengua, 19-12-2016)
L’estudi analitza la situació del valencià en els tres aeroports valencians pel que fa a les retolacions informatives.
Estudi «Usos lingüístics i utilització del valencià en la retolació dels aeroports valencians» (PDF 9,62 Mb)
- Aquest Nadal, regala jocs i joguines en català (Plataforma per la Llengua, 13-12-2016)
Visita la pàgina web http://jocsijoguines.cat i descobreix tots els jocs que utilitzen la nostra llengua. Perquè tenim dret a divertir-nos en català!
Web «Jocs i joguines en català»
- La Plataforma per la Llengua proposa a la Generalitat Valenciana que impulsi un web sobre el valencià (Plataforma per la Llengua, 4-12-2016)
El suggeriment de crear un espai digital amb informació sobre la llengua, el seu marc legal i les activitats que s’hi fan arriba coincidint amb el dia dels Drets Lingüístics al País Valencià.
- La Plataforma per la Llengua legalitza productes de Mercadona (Plataforma per la Llengua, 1-12-2016)
L’ONG del català ha posat etiquetes en productes de la marca pròpia de Mercadona que eren il·legals. L’entitat exigeix que els supermercats compleixin la llei del Codi de consum de Catalunya en matèria d’etiquetatge i posin fi a la discriminació dels catalanoparlants.
- Mercadona manté la seva negativa a complir la llei (Plataforma per la Llengua, 28-12-2016)
- Els drets lingüístics també són drets humans (El Tempir, 10-12-2016)
- Els drets lingüístics, una qüestió de justícia social (Article de Josep Enric Escribano, president d’El Tempir, a La Veu del País Valencià, 4-12-2016)
- El jurat dels Premis Martí Gasull delibera sobre les més de 300 candidatures (Plataforma per la Llengua, 14-12-2016)
- 2017: any per la igualtat lingüística (Escola Valenciana, 30-12-2016)
- Primeres impressions de la Nit de la Cultura 2016 i el parlament del President (Obra Cultural Balear (OCB), 30-12-2016)
- EasyJet es nega a respondre preguntes en català malgrat la seva aposta per l’aeroport de Barcelona (Racó Català, 27-12-2016)
L’aerolínia britànica ‘només’ contesta en espanyol, anglès, italià, portuguès, francès, alemany o holandès.
- La negativa d’Easyjet a atendre les queixes en català és sancionable? (VilaWeb, 27-12-2016)
La línia aèria de baix cost incompleix el codi de consum de Catalunya, però els casos a la xarxa són ‘una zona grisa’.
- Ester Franquesa: ‘El català s’ha de blindar en el nou estat perquè sigui la llengua nacional’ (VilaWeb, 1-12-2016)
Entrevista a la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.
- Permís per a PESCAR: millorem la història de la humanitat a la Viquipèdia (Amical Wikimedia, 20-12-2016)
- 225 comerços ja tenen lloc web gràcies al projecte comerçlocal.cat (Fundació puntCAT, 22-12-2016)
Web «Comerçlocal.cat»
- S’amplia l’oferta de mitjans en català: Público tindrà una versió en aquesta llengua (Racó Català, 9-12-2016)
Aquesta novetat es farà efectiva el proper dilluns, 12 de desembre.
- La Plataforma per la Llengua s’adhereix a la campanya ‘Casa nostra, casa vostra’ (Plataforma per la Llengua, 2-12-2016)
L’ONG del català se suma a la iniciativa per fer de Catalunya terra d’acollida.
- El TERMCAT presenta el resum de les actuacions més destacades de l’any (TERMCAT, 14-12-2016)
- El TERMCAT difon els criteris per donar nom als ocells en català (TERMCAT, 14-12-2016)
- El domini «.barcelona» amb la inclusió social dels joves i infants de la ciutat (Fundació puntCAT, 22-12-2016)
- El concurs webs al punt.cat es presentarà al YOMO 2017 (Fundació puntCAT, 22-12-2016)
- Per la ràdio en català, fem Ràdio Arrels (Plataforma per la Llengua, 9-12-2016)
L’emissora en català de la Catalunya Nord ha engegat una campanya per renovar la seva pàgina web. Al mateix temps, ha rebut una bona notícia per part del govern francès: li ha renovat la llicència de radiodifusió fins l’any 2022.
- Dansa, música, Majoral, Xurí i premis a la Nit de la Cultura 2016 (Diari de Balears, 30-12-2016)
- Jaume Mateu: «Els drets lingüístics són drets socials» (Diari de Balears, 30-12-2016)
- El TERMCAT, amb el suport del Departament de Salut, publica un diccionari en línia amb els termes relacionats amb La Marató de TV3 (TERMCAT, 12-12-2016)
- Campanyes d’ara – Drets lingüístics (El Tempir, desembre 2016)
- Acord entre sindicats per assegurar l’ús del valencià a les administracions públiques (Racó Català, 29-12-2016)
GT-PV, CCOO PV i Intersindical Valenciana pacten l’obligatorietat de la competència lingüística.
- El Tempir considera un avanç positiu l’acord sindical sobre competència lingüística (El Tempir, 28-12-2016)
- La Junta Directiva d’ACPV acompanya el president Mira en l’acte de Lliurament de la Medalla de la Universitat de València (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 1-12-2016)
- Germà Colón rep la Medalla d’Honor de l’AVL pel seu ‘impagable treball’ a favor de la llengua (VilaWeb, 5-12-2016)
- ERCN: “L’Oficina de la Llengua a la Catalunya Nord, un primer pas i molt per fer” (Lliure i millor, 1-12-2016)
- Històries d’amor i de gramàtica (Article de Gabriel Bibiloni a VilaWeb, 4-12-1016)
- Isidor Marí: “El català necessita un espai on créixer” (Entrevista de Griselda Oliver a Isidor Marí a Núvol, 5-12-2016)
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
[…] de Cultura i d’Àmbits Cívics (WICCAC) ha fet públic el seu darrer Baròmetre sobre l’ús de la llengua catalana a Internet, on per primera vegada la presència del català ha arribat al 65% (concretament, […]