Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de desembre del 2016.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,02% (alt), 0,06 punts percentuals superior al del mes anterior (64,96%). És la primera vegada que se supera el 65% de webs en català. Veure l’històric de resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC.
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de desembre del 2016:

 • El percentatge de webs en català del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC arriba al 65%. Aquest mes de desembre el percentatge de webs en català del Baròmetre de l’ús del català a Internet s’ha situat en el 65,02%, superant per primera vegada el 65%, un percentatge que segons el barem utilitzat al baròmetre es pot considerar alt. Això suposa 26,27 punts percentuals més que el mes de setembre del 2002 (38,75%), el primer mes del baròmetre amb dades comparables. També és destacable que l’increment de webs en català de l’any 2016 ha estat de 0,84 punts percentuals, superior al dels anys 2015 (0,60) i 2014 (0,68). Malgrat aquestes dades positives, que mostren un creixement lent però sostingut de l’ús del català a Internet, hi ha encara moltes empreses que treballen en territoris de parla catalana i que marginen la nostra llengua incomplint, a més de la legislació vigent (Llei del Codi de consum de Catalunya), el que hauria de ser natural i normal per una llengua amb més de 10 milions de parlants, la qual cosa suposa que un important nombre d’usuaris i consumidors no són tractats correctament en el que respecta als seus drets lingüístics.
 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen al bufet Cuatrecasas que incorpori el català a la seva web. La Plataforma per la Llengua i WICCAC han enviat una carta a Emilio Cuatrecasas i Rafael Fontana, president honorari i president executiu respectivament del bufet d’advocats “Cuatrecasas, Gonçalves Pereira”, per convidar-los a incorporar el català entre les llengües de la seva pàgina web, que per ara només es troba en castellà, portuguès, anglès i xinès. En la carta, les entitats es mostren sorpreses per l’oblit del català per part de Cuatrecasas, una empresa catalana, radicada a Barcelona i coneguda defensora de la idea del diàleg. Les dues entitats de promoció de la llengua opinen que la situació actual és discriminatòria envers els catalanoparlants i que mostra poca solidaritat per part de l’empresa amb els seus conciutadans. “Cuatrecasas, Gonçalves Pereira”, que acaba de traslladar la seva seu de Barcelona al districte 22@, és el principal bufet d’advocats dels territoris de parla catalana. Hi té oficines, a més de Catalunya, a València, Alacant i Palma. Veure la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • 2/3 del Parlament aproven una moció a favor de la reciprocitat dels mitjans audiovisuals en català amb esmenes de la Plataforma per la Llengua. La Plataforma per la Llengua celebra que Junts Pel Sí, CSQP, el PSC i la CUP hagin aprovat una moció sobre l’espai català de comunicació que inclou diverses esmenes que l’ONG del català va sol·licitar als grups parlamentaris. Les propostes de canvi en el redactat inicial presentades per l’ONG del català han ampliat el nombre de suports a la proposta i han demanat el compromís del Govern de realitzar les gestions necessàries per a la recepció de totes les emissions de ràdio i televisió en català a tot el domini lingüístic. A més, la proposta insta a emprendre les accions oportunes, a través de la Secretaria d’Afers Exteriors, per posar fi a la vulneració dels drets de més de 10 milions de ciutadans europeus a rebre els mitjans de comunicació audiovisuals en la seva llengua, reconeguts en els articles 7.2 i 11.2 de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM) i la Directiva 2010/13/UE. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Presentat a Sant Sebastià el Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics. El Kontseilua – Consell dels Organismes Socials de l’Euskera i la Fundació Donostia 2016 han impulsat el document. En la redacció del text hi ha participat un comitè organitzador, integrat per les entitats Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística ELEN, Linguapax, Centre Europeu per les Qüestions de Minories (ECMI), Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), Comitè de Traducció i Drets Lingüístics (PEN International) i Organització de Nacions i Pobles No Representats (UNPO), i un grup d’experts en lingüística i legislació, que han dut a terme una tasca de dos anys de durada per tal de redactar el Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics, una eina de la societat civil per a reclamar drets lingüístics per als parlants de totes les llengües en igualtat, especialment els de les llengües minoritàries a Europa i de tots els col·lectius amb llengua pròpia. El passat 17 de desembre va tenir lloc a Sant Sebastià, amb la presència de més de 600 persones, la presentació del Protocol -per aquest motiu conegut també com a Protocol de Donostia-, que conté cent vuitanta mesures per a protegir els drets lingüístics a Europa. La Plataforma per la Llengua, membre de la Xarxa ELEN, també va assistir a l’acte. La responsable internacional de l’organització, Marga Payola, va ser l’encarregada de signar el document en representació de l’ONG del català. La Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Política Lingüística, ha elaborat la versió catalana del Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics (PDF 2,34 MB i 156 pàgines).
 • La Generalitat Valenciana anuncia la creació de l’Oficina de Drets Lingüístics (ODL). El Govern de la Generalitat Valenciana va anunciar la preparació d’un projecte de decret per a regular el funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics (ODL), la qual estarà adscrita a la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme. L’objectiu de l’ODL, que es posarà en funcionament el 2017, serà garantir els drets lingüístics de la ciutadania reconeguts tant en l’Estatut d’Autonomia com en la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). Acció Cultural del País Valencià (ACPV) va felicitar públicament el Govern valencià per la iniciativa i va oferir la seva col·laboració amb la nova Oficina per a divulgar els drets lingüístics dels valencians i vehicular les denúncies que rep l’entitat. Veure la notícia d’ACPV.
 • El govern de Rajoy va aprovar 52 normatives que imposen el castellà durant el temps que va estar en funcions. El castellà es va establir com a obligatori en sectors com l’empresa, l’esport i l’ensenyament. A més, l’Estat va aprovar, durant l’any 2015, 101 regulacions que prioritzaven el castellà i només una en què tenia en compte les llengües oficials en diverses comunitats. La Plataforma per la Llengua constata que ni tan sols estant en funcions, el govern de l’Estat no ha parat d’aprovar normatives i disposicions que imposen el castellà i deixen de banda qualsevol altra llengua, fins i tot en aquells territoris en les quals són pròpies, com és el cas del català a Catalunya o al País Valencià. Aquesta conclusió s’extreu de l’informe «Novetats legislatives del BOE en matèria lingüística durant el govern en funcions de Mariano Rajoy», elaborat per la Plataforma per la Llengua. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Informe «Novetats legislatives del BOE en matèria lingüística durant el govern en funcions de Mariano Rajoy» (PDF 576,59 Kb)

Altres notícies del mes de desembre:

 • La Plataforma per la Llengua legalitza productes de Mercadona (Plataforma per la Llengua, 1-12-2016)
  L’ONG del català ha posat etiquetes en productes de la marca pròpia de Mercadona que eren il·legals. L’entitat exigeix que els supermercats compleixin la llei del Codi de consum de Catalunya en matèria d’etiquetatge i posin fi a la discriminació dels catalanoparlants.
 • Per la ràdio en català, fem Ràdio Arrels (Plataforma per la Llengua, 9-12-2016)
  L’emissora en català de la Catalunya Nord ha engegat una campanya per renovar la seva pàgina web. Al mateix temps, ha rebut una bona notícia per part del govern francès: li ha renovat la llicència de radiodifusió fins l’any 2022.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: