Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de gener del 2017.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,03% (alt), molt similar al del mes anterior (65,02%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de gener del 2017:

 • Softcatalà tanca el 2016 amb 25 milions de pàgines vistes i 4,7 milions d’usuaris anuals. Un cop acabat el 2016, Softcatalà fa balanç. Totes les dades que apareixen a continuació s’han obtingut a partir de les dades que proporciona el servei d’audiències Google Analytics i informes interns dels servidors de Softcatalà. Durant el 2016 Softcatalà ha rebut, de mitjana, 395.091 visitants únics al mes (4.741.103 anuals). Aquests visitants han fet una mitjana d’1.265.180 visites mensuals (15.182.157 anuals) i han visualitzat 2.145.216 pàgines cada mes (25.742.601 anuals). Les parts del lloc web de Softcatalà que han tingut més èxit han estat les eines lingüístiques, el traductor amb un 40,19% de visites i el corrector web un 37,56%. Els 2 serveis més emprats del web de Softcatalà són el traductor i el corrector, amb una mitjana mensual de 5,2 milions de traduccions i 2,6 milions de correccions (62.751.696 traduccions i 31.495.062 correccions anuals). Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • La Plataforma per la Llengua prepara una aplicació per a mòbils per valorar i promoure l’ús del català als establiments comercials. La Plataforma per la Llengua està ultimant una aplicació per a telèfons mòbils, la CatalApp, que permetrà millorar la presència de la llengua catalana als establiments comercials i de serveis. Els usuaris seran els encarregats de valorar, a través de la seva experiència, el tracte lingüístic rebut en l’atenció oral, escrita i virtual dels establiments dels territoris de parla catalana. L’objectiu de la CatalApp és que els consumidors puguin saber quins comerços tenen una actitud més responsable amb l’ús del català. Els més d’1.500.000 comerços geolocalitzats per l’aplicació seran classificats en un rànquing que anirà dels que tenen més responsabilitat lingüística als que en tenen menys. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  CatalApp, l’app dels millors establiments en català
 • T-Systems ha suprimit la versió en català de la seva web. Des de fa uns mesos ha desaparegut la versió en català de la web de T-Systems, que feia més de tres anys que s’havia implementat. Servint-se d’una infraestructura global de xarxes i centres de dades, T-Systems és la unitat especialitzada en clients corporatius de Deutsche Telekom que es dedica a gestionar sistemes de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), oferint els seus serveis a multinacionals i organismes públics. T-Systems és un molt destacat proveïdor de serveis de la Generalitat de Catalunya en l’àmbit de les TIC. T-Systems Iberia té la seu central de l’Estat espanyol al districte 22@ de Barcelona i en els darrers anys ha tingut un creixement molt important a Catalunya. Des de WICCAC esperem que només es tracti d’una omissió temporal i que ben aviat es pugui recuperar aquesta versió de la web de T-Systems en la nostra llengua.
 • La Bressola, la Comunitat Sikh i Softcatalà són els finalistes del IV Premi Martí Gasull i Roig. El jurat dels IV Premis Martí Gasull i Roig va fer públic el passat 23 de gener els tres finalistes a aquest guardó que reconeix la trajectòria i les accions que han fet persones i entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana. En aquesta ocasió, els finalistes són La Bressola, la Comunitat de Sikh de Catalunya i Softcatalà. Els nou membres del jurat han deliberat sobre les 370 candidatures que es van proposar al premi i han valorat el fet que totes hagin tingut un bon nivell de defensa i promoció del català. Fins al proper 13 de febrer s’obre un procés de votacions populars perquè tothom qui ho vulgui pugui escollir entre aquestes tres candidatures finalistes. El vot es pot emetre a través de la web www.premimartigasull.cat. Cada participant haurà de registrar-se i només podrà votar una vegada. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  IV Premis Martí Gasull i Roig
 • Softcatalà presenta la traducció al català de l’Inkscape 0.92. L’Inkscape és una eina de dibuix de codi obert que fa servir el format de gràfics de vectors escalable SVG del World Wide Web Consortium (W3C). Algunes de les seves característiques inclouen formes bàsiques, camins, textos, marcadors, clons, transparències, transformacions, degradats i agrupació. A més, l’Inkscape fa servir metadades de Creative Commons i disposa d’edició de nodes, capes, operacions de camins complexes, text a camí, text a formes i edició XML de l’SVG. També importa múltiples formats com EPS, PostScript, JPEG, PNG, BMP i TIFF i exporta a PNG així com múltiples formats basats en vectors. Més informació a la notícia de Softcatalà.

Altres notícies del mes de gener:

 • A la Guàrdia Civil sempre en «español» (Nació Digital, 7-1-2017)
  «El supremacisme lingüístic espanyol està tan arrelat sociològicament i blindat legalment que escanya qualsevol possibilitat que es respecten els drets lingüístics dels catalanoparlants».

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: