Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de juny del 2017.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,21% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (65,18%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de juny del 2017:

 • Grifols no incorpora el català a la pàgina web perquè considera que és una llengua de segona categoria. La farmacèutica, que només té la web en castellà i anglès, ha respost les peticions d’incorporació del català de la Plataforma per la Llengua i WICCAC amb l’excusa que és una “empresa global”. L’empresa farmacèutica Grifols, un gegant multinacional d’origen català centrat en la recerca i la comercialització de productes químics i farmacològics, es nega a incorporar el català a la seva pàgina web. Així ho ha comunicat a la Plataforma per la Llengua i WICCAC després que aquestes dues entitats hagin adreçat a l’empresa fins a quatre peticions des del mes de febrer passat perquè respecti el dret dels catalanoparlants a accedir a la informació en la seva llengua. En la tan esperada resposta, la secretària de Víctor Grífols (el president de l’empresa i net del fundador) explica que només fan ús de l’anglès i el castellà perquè són «una companyia d’implantació global» i per una raó «estrictament pràctica perquè, sobretot l’anglès, és la llengua franca en el terreny econòmic i empresarial de l’Amèrica del nord, Europa i gran part d’Àsia i Oceania, i amb el castellà cobrim l’important mercat d’Hispanoamèrica». La Plataforma per la Llengua i WICCAC expressen estupefacció davant el rebuig del senyor Grífols a la seva llengua materna i les excuses que dóna per excloure de la pàgina web de l’empresa la llengua catalana, la inclusió de la qual representaria un cost ínfim per a una empresa d’aquestes dimensions, i més si es té en compte que es tracta d’un portal que només publica notícies un cop a la setmana, de mitjana. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • El Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC ha fet 15 anys. El Baròmetre va complir 15 anys el passat 12 de juny. Des de la seva creació, i ja amb més de 170 actualitzacions mensuals, el baròmetre mesura cada mes el percentatge d’ús del català a les webs d’empreses i organitzacions radicades en territoris de parla catalana o que hi ofereixen els seus productes i serveis. Des de l’any 2002 fins a l’actualitat el percentatge global d’ús del català del baròmetre ha anat incrementant-se de manera continuada, des del 38,75% del mes de setembre del 2002 fins a arribar al 65,21% a 30 de juny del 2017. Hi ha, però, encara moltes empreses que treballen en territoris de parla catalana, amb especial incidència en alguns sectors productius, que marginen sistemàticament la llengua, raó per la qual s’ha de seguir treballant per arribar a la total normalització del català a Internet. No pot ser, per exemple, que grans multinacionals que s’instal·len a casa nostra, com Amazon, no utilitzin el català a la seva web de venda en línia. A la pàgina de l’Històric de Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet s’hi pot veure l’evolució del percentatge d’ús del català, global i per sectors, des de la seva creació l’any 2002 fins a l’actualitat.
 • Es presenta la traducció al català del navegador Firefox Focus. Firefox Focus, el navegador de Mozilla per a dispositius mòbils enfocat en la privadesa dels usuaris i la velocitat de navegació, disposa de versió en català de la mà de la comunitat catalana de Mozilla. Us presentem les seves característiques principals. L’any passat es va presentar el Firefox Focus, un navegador nou per a l’iPhone, l’iPad dissenyat per a ser ràpid, senzill i amb un fort èmfasi en la privadesa dels usuaris. És el navegador més ben valorat per a l’iPhone i iPad d’una marca de confiança (Mozilla), obtenint una qualificació mitjana de 4,6 a l’App Store. Fa uns dies es va presentar la versió del Firefox Focus per a dispositius Android, amb les mateixes característiques de privadesa que la versió per a l’iOS. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Arriba el Blog de la CatalApp! La CatalApp estrena espai a la xarxa després de 35.000 descàrregues al llarg dels tres mesos de funcionament. El Blog de la CatalApp pretén apropar les funcionalitats de l’aplicació als usuaris, i també transmetre continguts d’interès social relacionats amb l’ús de la llengua. La Plataforma per la Llengua, l’ONG del català, considera que la campanya de llançament ha estat un èxit i anuncia per a la pròxima actualització funcionalitats noves i millores tècniques que permetran una experiència d’usuari més bona. En el blog, els usuaris disposaran d’informació d’utilitat per a emprar l’aplicació de la millor manera. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  El Blog de la CatalApp
 • Necessitem 50.000 adhesions per reclamar el “Català Sense Fronteres”. La Plataforma per la Llengua reactiva la campanya que va engegar l’estiu de l’any passat per reivindicar la reciprocitat total dels mitjans en català als territoris de parla catalana i amb la qual va aconseguir més de 30.000 signatures. L’ONG del català vol seguir sumant suports a la seva petició per traslladar a Europa la vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants reconeguts a la CELRoM i a la Directiva 2010/13/UE, amb l’objectiu que la Comissió Europea i el Consell d’Europa es posicionin davant les autoritats espanyoles, franceses i italianes sobre la infracció d’aquests drets. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Campanya “El Català Sense Fronteres”
 • El Consejo General del Poder Judicial rep més de 17.000 correus electrònics que reclamen la justícia en català. El passat 30 de març, la Plataforma per la Llengua va posar en marxa una campanya de sensibilització lingüística per conscienciar la població de la greu situació que pateix el català a l’administració de la justícia. A través del web www.justiciaencatala.cat va impulsar un enviament massiu de correus electrònics al Consejo General del Poder Judicial per evidenciar el malestar de la població davant una Administració que menysté els seus drets lingüístics. Tres mesos després, més de 17.000 persones han participat en aquesta campanya, amb la qual cosa s’ha superat amb escreix l’objectiu inicial fixat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  La justícia, en català!
 • La Plataforma per la Llengua considera un avenç important que el Govern incentivi les empreses a atendre i etiquetar en català. L’ONG del català va fer una sèrie d’aportacions per a determinar les regulacions lingüístiques que han estat incorporades al nou Codi de contractació pública. La Plataforma per la Llengua celebra que el Govern català hagi aprovat el nou Codi per a una contractació pública socialment responsable en l’àmbit de la Generalitat. Aquesta norma, que regula els procediments pels quals l’administració arriba a acords contractuals amb les empreses privades, vol incrementar el nombre de contractes amb clàusules ambientals o socials, com ho són els drets lingüístics. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • FilminCAT, la primera plataforma per veure pel·lícules i sèries en català per Internet. El passat 1 de juny es va activar Filmin en català (filmin.cat), la primera plataforma de distribució en línia de cinema, curts i sèries en català. Filmin en català va començar amb un catàleg de mil pel·lícules, uns dos-cents documentaris i uns cinc-cents capítols de sèries, subtitulats o doblats al català. La subscripció a Filmin.cat té un cost de 8 € al mes i s’hi pot accedir des de PC, Mac OS, PlayStation, iOS, Android, Smart TV o Chromecast.
  «Mentre hi hagi públic que vulgui contingut en català, se’n crearà» (Entrevistem a Juan Carlos Tous, un dels fundadors de la plataforma digital de cinema en català FilminCAT, Fundació puntCAT, 26-6-2017)
  FilminCAT

Altres notícies del mes de juny:

 • Llengües minoritzades a Europa (VilaWeb, 16-6-2017)
  «Cal recordar que es compleixen 25 anys d’un fet molt remarcable: l’adopció per part del Consell d’Europa de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries».
 • D’avis a néts (Article de Mònica Barrieras, membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), VilaWeb, 29-6-2017)

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: