- Grifols no incorpora el català a la pàgina web perquè considera que és una llengua de segona categoria.
- El Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC ha fet 15 anys.
- Es presenta la traducció al català del navegador Firefox Focus. (Font: Softcatalà)
- Arriba el Blog de la CatalApp! (Font: PxL)
- Necessitem 50.000 adhesions per reclamar el “Català Sense Fronteres”. (Font: PxL)
- El Consejo General del Poder Judicial rep més de 17.000 correus electrònics que reclamen la justícia en català. (Font: PxL)
- La Plataforma per la Llengua considera un avenç important que el Govern incentivi les empreses a atendre i etiquetar en català.
- FilminCAT, la primera plataforma per veure pel·lícules i sèries en català per Internet.
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de juny del 2017.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,21% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (65,18%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de juny del 2017:
- Grifols no incorpora el català a la pàgina web perquè considera que és una llengua de segona categoria. La farmacèutica, que només té la web en castellà i anglès, ha respost les peticions d’incorporació del català de la Plataforma per la Llengua i WICCAC amb l’excusa que és una “empresa global”. L’empresa farmacèutica Grifols, un gegant multinacional d’origen català centrat en la recerca i la comercialització de productes químics i farmacològics, es nega a incorporar el català a la seva pàgina web. Així ho ha comunicat a la Plataforma per la Llengua i WICCAC després que aquestes dues entitats hagin adreçat a l’empresa fins a quatre peticions des del mes de febrer passat perquè respecti el dret dels catalanoparlants a accedir a la informació en la seva llengua. En la tan esperada resposta, la secretària de Víctor Grífols (el president de l’empresa i net del fundador) explica que només fan ús de l’anglès i el castellà perquè són «una companyia d’implantació global» i per una raó «estrictament pràctica perquè, sobretot l’anglès, és la llengua franca en el terreny econòmic i empresarial de l’Amèrica del nord, Europa i gran part d’Àsia i Oceania, i amb el castellà cobrim l’important mercat d’Hispanoamèrica». La Plataforma per la Llengua i WICCAC expressen estupefacció davant el rebuig del senyor Grífols a la seva llengua materna i les excuses que dóna per excloure de la pàgina web de l’empresa la llengua catalana, la inclusió de la qual representaria un cost ínfim per a una empresa d’aquestes dimensions, i més si es té en compte que es tracta d’un portal que només publica notícies un cop a la setmana, de mitjana. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- El Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC ha fet 15 anys. El Baròmetre va complir 15 anys el passat 12 de juny. Des de la seva creació, i ja amb més de 170 actualitzacions mensuals, el baròmetre mesura cada mes el percentatge d’ús del català a les webs d’empreses i organitzacions radicades en territoris de parla catalana o que hi ofereixen els seus productes i serveis. Des de l’any 2002 fins a l’actualitat el percentatge global d’ús del català del baròmetre ha anat incrementant-se de manera continuada, des del 38,75% del mes de setembre del 2002 fins a arribar al 65,21% a 30 de juny del 2017. Hi ha, però, encara moltes empreses que treballen en territoris de parla catalana, amb especial incidència en alguns sectors productius, que marginen sistemàticament la llengua, raó per la qual s’ha de seguir treballant per arribar a la total normalització del català a Internet. No pot ser, per exemple, que grans multinacionals que s’instal·len a casa nostra, com Amazon, no utilitzin el català a la seva web de venda en línia. A la pàgina de l’Històric de Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet s’hi pot veure l’evolució del percentatge d’ús del català, global i per sectors, des de la seva creació l’any 2002 fins a l’actualitat.
- Es presenta la traducció al català del navegador Firefox Focus. Firefox Focus, el navegador de Mozilla per a dispositius mòbils enfocat en la privadesa dels usuaris i la velocitat de navegació, disposa de versió en català de la mà de la comunitat catalana de Mozilla. Us presentem les seves característiques principals. L’any passat es va presentar el Firefox Focus, un navegador nou per a l’iPhone, l’iPad dissenyat per a ser ràpid, senzill i amb un fort èmfasi en la privadesa dels usuaris. És el navegador més ben valorat per a l’iPhone i iPad d’una marca de confiança (Mozilla), obtenint una qualificació mitjana de 4,6 a l’App Store. Fa uns dies es va presentar la versió del Firefox Focus per a dispositius Android, amb les mateixes característiques de privadesa que la versió per a l’iOS. Més informació a la notícia de Softcatalà.
- Arriba el Blog de la CatalApp! La CatalApp estrena espai a la xarxa després de 35.000 descàrregues al llarg dels tres mesos de funcionament. El Blog de la CatalApp pretén apropar les funcionalitats de l’aplicació als usuaris, i també transmetre continguts d’interès social relacionats amb l’ús de la llengua. La Plataforma per la Llengua, l’ONG del català, considera que la campanya de llançament ha estat un èxit i anuncia per a la pròxima actualització funcionalitats noves i millores tècniques que permetran una experiència d’usuari més bona. En el blog, els usuaris disposaran d’informació d’utilitat per a emprar l’aplicació de la millor manera. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
El Blog de la CatalApp
- Necessitem 50.000 adhesions per reclamar el “Català Sense Fronteres”. La Plataforma per la Llengua reactiva la campanya que va engegar l’estiu de l’any passat per reivindicar la reciprocitat total dels mitjans en català als territoris de parla catalana i amb la qual va aconseguir més de 30.000 signatures. L’ONG del català vol seguir sumant suports a la seva petició per traslladar a Europa la vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants reconeguts a la CELRoM i a la Directiva 2010/13/UE, amb l’objectiu que la Comissió Europea i el Consell d’Europa es posicionin davant les autoritats espanyoles, franceses i italianes sobre la infracció d’aquests drets. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Campanya “El Català Sense Fronteres”
- El Consejo General del Poder Judicial rep més de 17.000 correus electrònics que reclamen la justícia en català. El passat 30 de març, la Plataforma per la Llengua va posar en marxa una campanya de sensibilització lingüística per conscienciar la població de la greu situació que pateix el català a l’administració de la justícia. A través del web www.justiciaencatala.cat va impulsar un enviament massiu de correus electrònics al Consejo General del Poder Judicial per evidenciar el malestar de la població davant una Administració que menysté els seus drets lingüístics. Tres mesos després, més de 17.000 persones han participat en aquesta campanya, amb la qual cosa s’ha superat amb escreix l’objectiu inicial fixat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
La justícia, en català!
- La Plataforma per la Llengua considera un avenç important que el Govern incentivi les empreses a atendre i etiquetar en català. L’ONG del català va fer una sèrie d’aportacions per a determinar les regulacions lingüístiques que han estat incorporades al nou Codi de contractació pública. La Plataforma per la Llengua celebra que el Govern català hagi aprovat el nou Codi per a una contractació pública socialment responsable en l’àmbit de la Generalitat. Aquesta norma, que regula els procediments pels quals l’administració arriba a acords contractuals amb les empreses privades, vol incrementar el nombre de contractes amb clàusules ambientals o socials, com ho són els drets lingüístics. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- FilminCAT, la primera plataforma per veure pel·lícules i sèries en català per Internet. El passat 1 de juny es va activar Filmin en català (filmin.cat), la primera plataforma de distribució en línia de cinema, curts i sèries en català. Filmin en català va començar amb un catàleg de mil pel·lícules, uns dos-cents documentaris i uns cinc-cents capítols de sèries, subtitulats o doblats al català. La subscripció a Filmin.cat té un cost de 8 € al mes i s’hi pot accedir des de PC, Mac OS, PlayStation, iOS, Android, Smart TV o Chromecast.
«Mentre hi hagi públic que vulgui contingut en català, se’n crearà» (Entrevistem a Juan Carlos Tous, un dels fundadors de la plataforma digital de cinema en català FilminCAT, Fundació puntCAT, 26-6-2017)
FilminCAT
Altres notícies del mes de juny:
- El Departament de Cultura destina 300.000 euros a la nova línia d’ajuts per a la traducció al català d’obres literàries i no literàries (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 29-6-2017)
- Eurodiputats catalans i valencians desobeeixen i parlen en català per primera vegada al Parlament Europeu (VilaWeb – ACN, 13-6-2017)
El president de la cambra havia vetat una iniciativa de Terricabras que demanava que es permetés l’ús de llengües no oficials excepcionalment.
- Enllaçats proposa l’aprovació de mocions als ajuntaments per a l’espai de comunicació audiovisual en català (Enllaçats per la Llengua, 23-6-2017)
- La Plataforma per la Llengua participa per primera vegada en l’Assemblea general de l’UNPO (Plataforma per la Llengua, 27-6-2017)
- Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant s’adhereixen al programa Comerçlocal.cat (Fundació puntCAT, 7-6-2017)
Del 7 al 23 de juny, els comerciants que ho vulguin podran obtenir un lloc web de presentació del seu negoci en català.
- La Plataforma per la Llengua presenta la CatalApp als comerciants de Terrassa (Plataforma per la Llengua, 9-6-2017)
- La Plataforma per la Llengua reclama el català en totes les retransmissions dels partits del Barça, l’Espanyol i el Girona (Plataforma per la Llengua, 12-6-2017)
- Inscripció oberta a la V Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2-6-2017)
- La versió anglesa del web de la Plataforma per la Llengua ja és operativa (Plataforma per la Llengua, 20-6-2017)
Versió anglesa del web de la Plataforma per la Llengua
- Crida a la Diada per la Llengua 2017: de cada dia, una diada (Obra Cultural Balear (OCB), 15-6-2017)
- El Voluntariat pel Valencià afavoreix la creació de nous parlants de valencià i l’intercanvi d’experiències (Escola Valenciana, 20-6-2017)
- Escola Valenciana insta el TSJ a anticipar la resolució sobre el Decret de Plurilingüisme (Escola Valenciana, 28-6-2017)
- Escola Valenciana es complau amb la notificació de la Fiscalia que conclou «el Decret no lesiona cap dret fonamental» (Escola Valenciana, 8-6-2017)
- Les escoles fan costat al decret de plurilingüisme, que Marzà defensarà avui a les corts (VilaWeb, 27-6-2017)
Directors de centres escolars demanen que l’escola resti al marge del debat polític que intenta imposar el PP.
- Vicent Moreno: ‘Volem una llei d’igualtat lingüística’ (VilaWeb, 1-6-2017)
Parlem amb el president d’Escola Valenciana a poques hores que s’acaben les Trobades. Hi han participat unes 200.000 persones.
- Presentem el Protocol de Donostia a València (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 10-6-2017)
- El Comitè de Direcció d’ELEN visita València convidat per ACPV (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 5-6-2017)
- El Consorci per a la Normalització Lingüística tanca l’any acadèmic amb més de 2.000 cursos i 40.000 inscrits (Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-6-2017)
- ‘Tocs de llengua’, el butlletí d’actualitat de la Direcció General de Política Lingüística arriba al número 100 (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 19-6-2017)
- El Departament de Cultura emprèn el projecte ÈLIA d’innovació i impuls en l’ensenyament de català a adults (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 29-5-2017)
- Nova edició del projecte Kastanya.cat per fomentar el català i l’occità a través de la música (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 14-6-2017)
- La gestió lingüística de la Catalunya del futur, a debat (Plataforma per la Llengua, 21-6-2017)
La Plataforma per la Llengua participa en una taula rodona a l’Ateneu Barcelonès, on es debat l’articulació lingüística constitucional del futur nou estat.
- El Consell Consultiu de la Plataforma per la Llengua apunta algunes línies estratègiques de futur (Plataforma per la Llengua, 30-6-2017)
- Quatre membres del tribunal de la selectivitat de les Illes renuncien per la ‘castellanització’ de les proves (VilaWeb, 4-6-2017)
Denuncien que el govern ha cedit davant les pressions del govern espanyol i de Ciutadans.
- Escola Valenciana demana la creació d’una llei d’igualtat lingüística en el marc de les Trobades de l’Orxa i Quart de les Valls (Escola Valenciana, 3-6-2017)
- Educació recorrerà al TS la suspensió del plurilingüisme i demana un informe per a les instruccions d’inici de curs (VilaWeb – Europa Press, 26-6-2017)
- La fiscalia considera que el decret de plurilingüisme ‘no lesiona cap dret fonamental’ (VilaWeb – ACN, 8-6-2017)
‘No s’impedeix ni es dificulta l’ensenyament en castellà’, diu en un escrit presentat a l’abril al TSJ.
- València, capital de la igualtat lingüística (VilaWeb, 8-6-2017)
«ELEN és la principal organització que treballa, en l’àmbit europeu, en favor de les llengües minoritzades».
- Intersindical exigeix al govern d’avançar en la plena normalització lingüística a les Illes (VilaWeb, 2-6-2017)
Assegura que en aquesta lluita cal més voluntat, més projecte i una planificació més continuada.
- Èxit del «Taller de traducció del WordPress en català» (Softcatalà, 19-6-2017)
- Somescola.cat es posa al costat de les famílies de l’escola Josep Guinovart de Castelldefels (Plataforma per la Llengua, 30-6-2017)
- Quatre candidats al deganat de l’ICAB es posicionen a favor de l’impuls del català (Plataforma per la Llengua, 26-6-2017)
- Sanitat sanciona una infermera que va increpar una usuària per parlar en valencià (Racó Català, 15-6-2017)
La treballadora de l’ambulatori de Castelló de la Ribera ha sigut sancionada per una infracció lleu amb cinc dies de suspensió de sou i feina.
- Terrassa ja compta amb 490 establiments valorats a la CatalApp (Plataforma per la Llengua, 16-6-2017)
- El Correllengua 2017 arrenca a finals de mes a Tiana (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 6-6-2017)
Correllengua 2017
- El Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix més de 170 cursos de català aquest estiu (Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-6-2017)
- Llengües minoritzades a Europa (VilaWeb, 16-6-2017)
«Cal recordar que es compleixen 25 anys d’un fet molt remarcable: l’adopció per part del Consell d’Europa de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries».
- La Direcció General de Política Lingüística, convidada per la UNESCO a presentar la política lingüística de Catalunya (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 8-6-2017)
- La terminologia de les voluntats digitals, a l’abast (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 14-6-2017)
- «Des d’un principi vam tenir clar que el nostre web necessitava un domini .cat» (Fundació puntCAT, 12-6-2017)
Entrevistem ‘La incorrecta’, una empresa jove nascuda l’any 2016 dedicada a l’assessorament lingüístic i comunicatiu, i a la correcció ortotipogràfica i estilística.
- Forma’t en gestió de la diversitat lingüística a preu reduït amb el CIEMEN (Plataforma per la Llengua, 21-6-2017)
El CIEMEN, Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals, ofereix un preu especial per als socis de la Plataforma per la Llengua que participin en el curs “Llengües d’aquí i d’arreu: per una gestió catalana de la diversitat lingüística”.
- Això de la igualtat lingüística (Article de Ferran Suay al Diari La Veu, 2-6-2017)
- El govern aragonès crearà una Acadèmia de la Llengua per defensar i promocionar el català (Racó Català, 1-6-2017)
La institució també protegirà l’aragonès i hauria de ser una realitat abans que acabi l’any.
- Personalitats de renom denuncien la discriminació del català a la TV pública francesa (Racó Català, 17-6-2017)
Critiquen que al cap de l’any només s’emetin 6 hores en català a France 3.
- A l’Europa atlàntica, efervescència de les reivindicacions populars a favor dels drets lingüístics (Racó Català, 4-6-2017)
Des de Galícia fins a Irlanda passant per Astúries, Gal·les i el País Basc, els moviments associatius prenen un impuls renovat per reclamar el reconeixement oficial de les llengües pròpies.
- Proposa un nom en català per al nou Seat tot camí (Plataforma per la Llengua, 1-6-2017)
- D’avis a néts (Article de Mònica Barrieras, membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), VilaWeb, 29-6-2017)
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari