Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2017.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,27% (alt), 0,02 punts percentuals superior al del mes anterior (65,25%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’octubre del 2017:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen al Grup Eulen la incorporació del català a la seva web. Les dues entitats de defensa de la llengua han enviat una carta al director general executiu del Grup Eulen, Sr. Juan Ramón Pérez Sancho, en la qual, entre altres coses, s’hi diu textualment: «Us escrivim per transmetre-us la nostra preocupació pel fet que el Grup Eulen no disposi d’una versió del seu web en llengua catalana. Eulen és un grup en plena expansió, que va començar en el sector de la neteja i que, gràcies a la bona feina i a la perseverança, ha anat diversificant els seus serveis, amb una incidència especial en el camp de la seguretat privada. És per això que ens sorprèn que en plena expansió, el grup hagi optat per reduir les seves prestacions lingüístiques, en comptes d’ampliar-les: si fa uns anys teníeu versions del web en català, castellà, basc, gallec, portuguès, anglès i francès, ara només en teniu en castellà i en anglès. Creiem que l’accés dels consumidors a la informació en la seva llengua és un dret molt important. El català (que a Catalunya, València i les Illes Balears és plenament oficial) hauria d’estar en peu d’igualtat amb el castellà a la vostra pàgina web».
 • La Plataforma per la Llengua denuncia incompliments de l’estat espanyol amb el català al Parlament Europeu. La Plataforma per la Llengua va denunciar el passat 26 d’octubre els incompliments de l’estat espanyol amb el català davant l’Intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües del Parlament Europeu. Òscar Escuder, el seu president, va dir: “L’Estat espanyol practica un supremacisme lingüístic que margina el català”. Als eurodiputats Escuder els va remarcar que el català és una llengua que té més de 10 milions de parlants en 3 estats de la UE, de manera que “no és pròpiament una llengua minoritària sinó que és una llengua minoritzada”, perquè en àmbits com Internet o els mitjans de comunicació és una llengua forta. També va exposar al parlamentaris la situació política que viu Catalunya. Pel que fa als drets lingüístics, el representant de l’ONG del català va sorprendre l’auditori en informar-los que el català, que és la 14a llengua de la UE en nombre de parlants, pateix una situació de “discriminació estructural” per part de l’estat espanyol. Això es constata amb fets com que els treballadors públics no tenen la necessitat de saber la llengua pròpia de Catalunya o que només un 8% de les sentències judicials són redactades en català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Política Lingüística impulsa el programa Emmarca’t amb l’objectiu que les grans marques usin més el català. Les grans marques de subministrament de la llar són les que usen més el català als webs i als telèfons d’atenció, mentre que sectors com l’automoció són els que l’utilitzen menys. Més de 4 milions de consumidors catalans consideren que el català és un valor afegit per a les marques de consum, però la majoria de marques amb més notorietat a Catalunya no tenen present el català al web ni a l’atenció telefònica. Així ho demostra l’anàlisi que ha portat a terme la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i que ha servit de base per al programa Emmarca’t, destinat a promoure el català entre les grans marques, cada vegada més decisives en la conformació del paisatge lingüístic. Més informació la notícia de la DGPL (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya).
  Programa Emmarca’t
 • La CatalApp estrena xarxes socials, segueix-nos! La CatalApp, l’aplicació per a mòbils que permet cercar i valorar l’atenció en català de més d’1.500.000 de comerços, restaurants, cinemes i altres establiments, obre nous canals de comunicació a Facebook, Twitter i Instagram. Tenint en compte els percentatges de responsabilitat lingüística dels establiments comercials -que en alguns casos són molt baixos-, i l’incompliment per part de les empreses de les lleis que protegeixen els drets lingüístics dels consumidors catalanoparlants, la CatalApp pretén ser una eina per fer prendre consciència d’aquesta situació a clients i empreses per a millorar la situació de la llengua catalana en l’àmbit del consum i els serveis. Les valoracions dels usuaris inciten a l’ús de la llengua catalana als establiments comercials, sense perjudici que també se’n puguin utilitzar d’altres. Així doncs, el que es pretén és que aquells establiments que fins ara només utilitzaven llengües com el castellà o l’anglès, incorporin també la llengua catalana, beneficiant a aquells ciutadans que vulguin viure 100% en català d’acord amb els seus drets lingüístics i beneficiant també als propis establiments comercials. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Comunicat en defensa de l’escola catalana pels atacs rebuts des de diferents ministeris, partits i mitjans de comunicació. La coordinadora d’entitats Somescola rebutja les paraules de diferents ministres que han atacat el model d’escola catalana. Les entitats que formen Somescola manifesten el rebuig als atacs que està rebent aquests darrers dies l’escola catalana i que apunten directament als centres educatius i als seus docents, per boca del ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis i del ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, entre d’altres personalitats. Somescola reitera el compromís amb l’escola catalana com a eina clau per a la cohesió social, la igualtat d’oportunitats i la qualitat educativa, a través del consens que hem construït els darrers 30 anys. Podeu llegir el comunicat sencer a la notícia de la Plataforma per la Llengua.

Altres notícies del mes d’octubre:

 • Publiquem la guia La langue catalane (Plataforma per la Llengua, 11-10-2017)
  Després de la publicació de la guia The catalan language, la Plataforma per la Llengua tradueix aquest llibret informatiu sobre l’ús i la situació de la llengua catalana al francès.
  La langue catalane (PDF 2,40 MB)
 • La gimnàstica de la subtilesa (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 25-10-2017)
  «No és estrany que en ocasions les paraules de les nostres llengües ens semblin insuficients o inadequades per a expressar allò que volem dir, que no encertem a trobar els mots justs».

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: