- Es presenta la versió 2.8 del Catalanitzador de Softcatalà per al Windows i macOS.
- “Etiqueta’t en català”, la pàgina web definitiva sobre l’etiquetatge en català a Catalunya. (Font: PxL)
- La llengua no es toca: la Plataforma per la Llengua suma forces contra l’aplicació de l’article 155.
- Llengües minoritzades i tecnologies de la informació i comunicació. (Font: Softcatalà)
- Publicació de l’Informe de política lingüística 2016. (Font: DGPL)
- El període de presentació de candidatures per als Premis Martí Gasull tanca amb 539 propostes. (Font: PxL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de novembre del 2017.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,27% (alt), el mateix que el del mes anterior (65,27%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de novembre del 2017:
- Es presenta la versió 2.8 del Catalanitzador de Softcatalà per al Windows i macOS. El Catalanitzador de Softcatalà és un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb el Microsoft Windows o macOS. En executar-lo, el Catalanitzador analitza automàticament els canvis que cal fer i, en un procés guiat, els realitza sense que l’usuari s’hagi de preocupar de res més. L’objectiu del Catalanitzador de Softcatalà és simplificar la catalanització de qualsevol sistema Microsoft Windows o macOS; a aquest efecte, hi aplica els canvis de configuració, els paquets de llengua i els correctors ortogràfics necessaris perquè l’usuari pugui treballar en català. Més informació a la notícia de Softcatalà.
Catalanitzador de Softcatalà
- “Etiqueta’t en català”, la pàgina web definitiva sobre l’etiquetatge en català a Catalunya. La Plataforma per la Llengua ha creat una pàgina web per a informar els ciutadans, les empreses i les administracions de la situació de l’etiquetatge en català a Catalunya. La pàgina, “Etiqueta’t en català”, fa conscienciació sobre els drets i els deures lingüístics, promou l’etiquetatge en català per motius d’igualtat, no-discriminació i responsabilitat social de les empreses, i detalla quins preceptes legals blinden la llengua en l’etiquetatge. La novetat principal de la pàgina web és un cercador de productes etiquetats en català perquè els consumidors disposin de més informació a l’hora de fer la compra. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
“Etiqueta’t en català”
- La llengua no es toca: la Plataforma per la Llengua suma forces contra l’aplicació de l’article 155. La Plataforma per la Llengua continua amb la voluntat de plantar cara a l’aplicació de l’article 155 de la constitució per part de l’estat espanyol. Aquesta intervenció a fons de les institucions de govern de Catalunya lesiona l’Administració i comporta també un atac contra el català, que podria deixar de ser la llengua d’ús preferent. Per tant, es tracta d’un retrocés en les polítiques de promoció i normalització del català que no ens podem permetre. L’ONG del català recorda que els treballadors públics i els usuaris que pateixin alguna vulneració dels drets lingüístics en l’àmbit de l’Administració poden adreçar-se al servei de consultes, queixes i assessorament legal de l’entitat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
La Llengua no es toca
- Llengües minoritzades i tecnologies de la informació i comunicació. Les llengües minoritzades, tot i haver superat molts obstacles al món digital i de les TIC, s’enfronten contínuament a nous reptes que dificulten el seu establiment i normalització. Per sort, els actors socials i institucionals podem actuar i lluitar per a superar els embats, mantenint i ampliant la seva presència a l’àmbit digital. Al món hi ha unes 7.000 llengües aproximadament. S’estima que els 100 anys vinents en desapareixeran entre 3.000 i 3.500. Això significa que vora el 50% de les llengües actuals desapareixeran. Les tecnologies digitals són omnipresents en el món actual. I aquesta capa tecnològica representa un repte important per a les llengües minoritzades, com el català. Allò que s’havia assolit fa anys sembla que torna a estar en perill, i noves necessitats i usos que apareixen no es cobreixen per al català. Més informació a la notícia de Softcatalà.
- Publicació de l’Informe de política lingüística 2016. La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) ha fet públic l’Informe de política lingüística 2016, que ofereix un ampli panorama d’informació i dades sobre el coneixement i els usos del català i de les altres llengües a Catalunya, i sobre l’acció del Govern. L’Informe també desgrana la situació lingüística en diversos sectors socials i d’activitat i recull indicadors nous sobre usos en entorns comercials i grans marques de productes, i sobre la presència de la llengua en l’àmbit digital i de la comunicació. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Informe de política lingüística 2016 (3,78 MB, 164 pàgines)
- El període de presentació de candidatures per als Premis Martí Gasull i Roig tanca amb 539 propostes. Aquesta xifra representa un augment de 169 candidatures respecte de l’edició anterior. La Plataforma per la Llengua ja ha rebut tots els noms de les persones i entitats que poden optar als IV Premis Martí Gasull i Roig. El jurat, format per Jaume Cabré, Òscar Escuder, Carme Forcadell, Jordi Manent, Isona Passola, Joan Maria Pou, Pilar Roig, Joana Cantavella i Xevi Xirgo, anunciarà el 2 de gener de 2018 qui són els tres finalistes. A partir d’aquesta data s’obrirà un període de votació popular a través del web dels Premis per a escollir-ne el guanyador, i el 5 de febrer es donarà a conèixer en l’acte de lliurament de premis. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Premis Martí Gasull i Roig
Altres notícies del mes de novembre:
- Greuges contra la llengua catalana 2013 – 2016 (Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, setembre 2017, 1,04 MB, 73 pàgines)
- La Plataforma per la Llengua adverteix que l’aplicació del 155 busca arraconar el català de l’Administració (Plataforma per la Llengua, 9-11-2017)
La Plataforma per la Llengua denuncia la irregularitat greu que podria representar per als alts càrrecs i els treballadors públics de la Generalitat que els enviats del govern espanyol els obliguin a mantenir converses i redactar informes en castellà a partir d’ara.
- Manifest de Som escola: per la consolidació, protecció i millora del model educatiu català (Som Escola, 15-11-2017)
- L’European Language Equality Network (ELEN), a favor dels drets civils i lingüístics a Catalunya (Plataforma per la Llengua, 13-11-2017)
A proposta de la Plataforma per la Llengua, ELEN aprova per unanimitat una resolució a favor de la immersió lingüística i la democràcia a Catalunya.
- Cinquè informe periòdic sobre el compliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries del Consell d’Europa a Catalunya 2013-2016 (juny 2017)
Català (3,18 MB, 118 pàgines)
Castellà (2,49 MB, 124 pàgines)
Anglès (3,13 MB, 114 pàgines)
- La Plataforma per la Llengua participa en l’Assemblea general 2017 de l’European Language Equality Network (ELEN) (Plataforma per la Llengua, 9-11-2017)
L’entitat portarà aquest dissabte a l’Assemblea general d’ELEN una proposta de resolució sobre la situació política a Catalunya.
- Obert el termini per a presentar candidatures a la 5a edició dels Premis Martí Gasull i Roig (Plataforma per la Llengua, 7-11-2017)
- El moment polític i la llengua a les xarxes socials (Cercle Vallcorba, novembre 2017)
- La Plataforma per la Llengua inicia una campanya per a denunciar les difamacions contra l’escola catalana (Plataforma per la Llengua, 14-11-2017)
A través del web estimoelcatala.cat, els usuaris poden votar quin polític, escriptor o periodista l’ha dita més grossa contra el nostre sistema educatiu.
Qui la diu més grossa? Vota quin és l’atac més abusiu contra l’escola catalana
- Consorci per a la Normalització Lingüística – Memòria 2016 (versió resumida) (Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), 3,72 MB, 40 pàgines)
- Aquest Nadal, demanem joguines en català! (Plataforma per la Llengua, 28-11-2017)
- La 14a Festa pel Joc i el Lleure reclama que el català tingui més presència en l’àmbit de les joguines (Plataforma per la Llengua, 18-11-2017)
- La Plataforma per la Llengua dóna suport a la iniciativa legislativa europea “Minority Safepack” (Plataforma per la Llengua, 30-11-2017)
L’ONG del català fa una crida a donar suport a aquesta iniciativa ciutadana per a instar les institucions europees a legislar sobre les llengües no oficials de la Unió Europea.
- Sobre l’ús del català a la Generalitat de Catalunya (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 21-11-2017)
- La Direcció General de Política Lingüística duplica l’oferta de Dictats en línia amb un centenar de textos nous (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 16-11-2017)
El sistema de dictats encetat fa un any ha suposat un increment d’un 225% de visites d’usuaris i ha assolit 1,5 milions de visualitzacions.
- Política Lingüística posa en línia 200 cartells sobre el català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 24-11-2017)
- La Fundació puntCAT se suma a la crida biblio(r)evolució (Fundació puntCAT, 15-11-2017)
La iniciativa pretén fomentar els usos de les biblioteques perquè siguin espais de futur.
- La vuitena edició del concurs de webs al punt ja està en marxa! (Fundació puntCAT, 10-11-2017)
Inscriu el teu projecte i participa en la nova edició del concurs de desenvolupament de llocs web i apps.
- La Plataforma per la Llengua estrena un canal a Telegram (Plataforma per la Llengua, 16-11-2017)
- L’Estat obliga a l’ús del castellà per a sol·licitar beques de pràctiques (Plataforma per la Llengua, 2-11-2017)
El tercer trimestre de l’any afegeix 17 normes discriminatòries del català a les 44 que s’havien aprovat durant els dos primers trimestres.
- Dia de la diversitat: drets lingüístics, drets humans! (Plataforma per la Llengua, 14-11-2017)
- Denunciem les insinuacions dels mitjans espanyols que els jutges flamencs podrien estar esbiaixats pel fet que parlen neerlandès (Plataforma per la Llengua, 7-11-2017)
Espanya hauria de prendre exemple de Bèlgica i garantir els drets de totes les seves comunitats lingüístiques en el sistema judicial.
- La Universitat de València entra en ELEN (Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística) (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 10-11-2017)
- Acció Cultural i les universitats valencianes demanem mitjans en llengua pròpia (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 22-11-2017)
- Comunicat conjunt de la xarxa d’Enllaçats per la Llengua i la Federació d’organitzacions per la llengua catalana (FOLC) (Enllaçats per la Llengua, 6-11-2017)
- Cloenda del Correllengua 2017 i Diada de Catalunya Nord (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 6-11-2017)
- Patrícia Gabancho, el compromís de les lletres (Plataforma per la Llengua, 28-11-2017)
La periodista i escriptora, compromesa amb el país i amb la llengua catalana, era membre del Consell Consultiu de la Plataforma per la Llengua.
- Expulsades d’un vol de Vueling per haver parlat en català (VilaWeb, 13-11-2017)
El capità les va expulsar perquè una s’havia negat a parlar en espanyol quan una hostessa li ho havia exigit.
- Exigim que Vueling prengui mesures contra l’hostessa i el comandant que van discriminar dues passatgeres per parlar en català (Plataforma per la Llengua, 16-11-2017)
- Vueling justifica l’expulsió de les dues passatgeres i els respon que no els tornarà els diners (VilaWeb, 24-11-2017)
La companyia envia una resposta a una de les passatgeres, dues setmanes després de l’incident.
- Dos premis internacionals a la preservació de la diversitat lingüística (VilaWeb, 19-11-2017)
El dia 23 es lliura el premi Linguapax a Matthias Brenzinger i la setmana que ve, el premi Ramon Llull a Jon Landaburu.
- La Fundació puntCAT participa en una jornada sobre estratègies de posicionament i protecció de marca a Internet (Fundació puntCAT, 16-11-2017)
La jornada està organitzada per ESADE i compta amb el patrocini de ICANN, CORE Association i la participació dels gestors dels dominis .eus, .seat i .barcelona.
- ‘Ex-conseller’, no: per dignitat! (VilaWeb, 5-11-2017)
Enmig del xoc de legalitats, els mitjans han de triar les paraules amb què expliquen la realitat . VilaWeb exposa els criteris i una petita guia per a bastir un vocabulari autocentrat.
- El Tempir reconeix la tasca per construir País Valencià “des de la perifèria” (La Veu del País Valencià, 13-11-2017)
Els guardonats van estar el geògraf i presentador de TeleElx, Vicent Bordonado; el Col·lectiu Maestrat Viu, i el Departament de Filologia Catalana de la UA.
- Barcelona 92 – El Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) compleix vint-i-cinc anys (Article de Carme Junyent, directora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 30-11-2017)
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari