Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de novembre del 2017.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,27% (alt), el mateix que el del mes anterior (65,27%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de novembre del 2017:

 • Es presenta la versió 2.8 del Catalanitzador de Softcatalà per al Windows i macOS. El Catalanitzador de Softcatalà és un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb el Microsoft Windows o macOS. En executar-lo, el Catalanitzador analitza automàticament els canvis que cal fer i, en un procés guiat, els realitza sense que l’usuari s’hagi de preocupar de res més. L’objectiu del Catalanitzador de Softcatalà és simplificar la catalanització de qualsevol sistema Microsoft Windows o macOS; a aquest efecte, hi aplica els canvis de configuració, els paquets de llengua i els correctors ortogràfics necessaris perquè l’usuari pugui treballar en català. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  Catalanitzador de Softcatalà
 • Etiqueta’t en català”, la pàgina web definitiva sobre l’etiquetatge en català a Catalunya. La Plataforma per la Llengua ha creat una pàgina web per a informar els ciutadans, les empreses i les administracions de la situació de l’etiquetatge en català a Catalunya. La pàgina, “Etiqueta’t en català”, fa conscienciació sobre els drets i els deures lingüístics, promou l’etiquetatge en català per motius d’igualtat, no-discriminació i responsabilitat social de les empreses, i detalla quins preceptes legals blinden la llengua en l’etiquetatge. La novetat principal de la pàgina web és un cercador de productes etiquetats en català perquè els consumidors disposin de més informació a l’hora de fer la compra. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  “Etiqueta’t en català”
 • La llengua no es toca: la Plataforma per la Llengua suma forces contra l’aplicació de l’article 155. La Plataforma per la Llengua continua amb la voluntat de plantar cara a l’aplicació de l’article 155 de la constitució per part de l’estat espanyol. Aquesta intervenció a fons de les institucions de govern de Catalunya lesiona l’Administració i comporta també un atac contra el català, que podria deixar de ser la llengua d’ús preferent. Per tant, es tracta d’un retrocés en les polítiques de promoció i normalització del català que no ens podem permetre. L’ONG del català recorda que els treballadors públics i els usuaris que pateixin alguna vulneració dels drets lingüístics en l’àmbit de l’Administració poden adreçar-se al servei de consultes, queixes i assessorament legal de l’entitat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  La Llengua no es toca
 • Llengües minoritzades i tecnologies de la informació i comunicació. Les llengües minoritzades, tot i haver superat molts obstacles al món digital i de les TIC, s’enfronten contínuament a nous reptes que dificulten el seu establiment i normalització. Per sort, els actors socials i institucionals podem actuar i lluitar per a superar els embats, mantenint i ampliant la seva presència a l’àmbit digital. Al món hi ha unes 7.000 llengües aproximadament. S’estima que els 100 anys vinents en desapareixeran entre 3.000 i 3.500. Això significa que vora el 50% de les llengües actuals desapareixeran. Les tecnologies digitals són omnipresents en el món actual. I aquesta capa tecnològica representa un repte important per a les llengües minoritzades, com el català. Allò que s’havia assolit fa anys sembla que torna a estar en perill, i noves necessitats i usos que apareixen no es cobreixen per al català. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Publicació de l’Informe de política lingüística 2016. La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) ha fet públic l’Informe de política lingüística 2016, que ofereix un ampli panorama d’informació i dades sobre el coneixement i els usos del català i de les altres llengües a Catalunya, i sobre l’acció del Govern. L’Informe també desgrana la situació lingüística en diversos sectors socials i d’activitat i recull indicadors nous sobre usos en entorns comercials i grans marques de productes, i sobre la presència de la llengua en l’àmbit digital i de la comunicació. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Informe de política lingüística 2016 (3,78 MB, 164 pàgines)
 • El període de presentació de candidatures per als Premis Martí Gasull i Roig tanca amb 539 propostes. Aquesta xifra representa un augment de 169 candidatures respecte de l’edició anterior. La Plataforma per la Llengua ja ha rebut tots els noms de les persones i entitats que poden optar als IV Premis Martí Gasull i Roig. El jurat, format per Jaume Cabré, Òscar Escuder, Carme Forcadell, Jordi Manent, Isona Passola, Joan Maria Pou, Pilar Roig, Joana Cantavella i Xevi Xirgo, anunciarà el 2 de gener de 2018 qui són els tres finalistes. A partir d’aquesta data s’obrirà un període de votació popular a través del web dels Premis per a escollir-ne el guanyador, i el 5 de febrer es donarà a conèixer en l’acte de lliurament de premis. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Premis Martí Gasull i Roig

Altres notícies del mes de novembre:

 • Cinquè informe periòdic sobre el compliment de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries del Consell d’Europa a Catalunya 2013-2016 (juny 2017)
  Català (3,18 MB, 118 pàgines)
  Castellà (2,49 MB, 124 pàgines)
  Anglès (3,13 MB, 114 pàgines)
 • ‘Ex-conseller’, no: per dignitat! (VilaWeb, 5-11-2017)
  Enmig del xoc de legalitats, els mitjans han de triar les paraules amb què expliquen la realitat . VilaWeb exposa els criteris i una petita guia per a bastir un vocabulari autocentrat.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: