Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2018.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,33% (alt), 0,01 punts percentuals superior al del mes anterior (65,32%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de març del 2018:

 • La CatalApp es consolida com l’aplicació de referència per valorar la responsabilitat lingüística. L’aplicació CatalApp compleix el seu primer aniversari amb èxit. La innovadora aplicació per a telèfons mòbils que té per objectiu vetllar pels drets dels consumidors i reconèixer els establiments que actuen responsablement amb la llengua va ser llançada el març del 2017. En aquest temps, s’hi han registrat 10.500 usuaris que, en conjunt, han fet més de 46.000 valoracions d’establiments. L’aplicació, disponible per a telèfons mòbils amb sistema operatiu Android i iOs ja ha superat les 50.500 descàrregues, una xifra molt positiva. A dia d’avui, 32.000 establiments diferents d’arreu del domini lingüístic català han rebut una valoració sobre quina és la gestió lingüística que fan. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  CatalApp… i viu 100% en català! – Descarrega’t la CatalApp
 • La Plataforma per la Llengua presenta la ValenciApp, una aplicació per a viure 100% en valencià. La Plataforma per la Llengua del País Valencià va presentar el dimecres 21 de març la ValenciApp, una innovadora aplicació per a telèfons mòbils que té per objectiu millorar la situació del valencià en el sector de consum i serveis. La ValenciApp, disponible per descàrrega per a telèfons mòbils amb sistema operatiu Android i iOs, permet valorar l’atenció oral, escrita i virtual del valencià en els establiments comercials. Amb l’aplicació, la Plataforma per la Llengua busca donar impuls al comerç en la nostra llengua i incentivar les empreses a considerar el valencià com un factor positiu per la seua activitat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  ValenciApp… i viu 100% en valencià! – Descarrega’t la ValenciApp
 • Signa la iniciativa legislativa europea Minority SafePack per a forçar la UE a protegir les llengües minoritàries. La Iniciativa legislativa europea Minority SafePack, que té el suport entre altres entitats de la Plataforma per la Llengua, vol arribar al milió de signatures per a forçar la UE a protegir les llengües minoritàries. La iniciativa té com a objectiu aconseguir que la UE comparteixi competències en matèria de protecció de les minories i els grups lingüístics amb els estats membres en diferents àmbits: drets lingüístics, educació, accés a serveis públics, fons regionals i mitjans de comunicació. Es pot donar suport a aquesta iniciativa legislativa amb la signatura des del formulari de la web Minority SafePack fins al proper 4 d’abril.
  Iniciativa legislativa europea Minority SafePack
 • Només quatre de cada deu productes de marca pròpia dels supermercats respecten l’etiquetatge en català. Casa Ametller, La Sirena i Condis tenen tots els productes de marca pròpia en català, i Bon Preu i Eroski, gairebé tots. Mercadona, Alcampo, Carrefour i el Corte Inglés són de les empreses menys inclusives. Nombroses lleis imposen el castellà en l’etiquetatge, però l’única norma que protegeix el català no es fa complir. Això fa que només el 38,4% dels productes que hem analitzat es comercialitzin en llengua catalana, mentre que el castellà és present en el 82,4% dels productes. L’etiquetatge en castellà es troba protegit per centenars de normes que imposen aquesta llengua a les empreses. En canvi, el dret dels catalanoparlants a la informació dels productes en la seva llengua es troba protegit per una única norma: el Codi de consum de Catalunya de l’any 2010. Un informe de la Plataforma per la Llengua ha pogut constatar que les normes que imposen el castellà es compleixen molt més que el Codi de consum. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Informe ‘L’etiquetatge de productes de marca pròpia (2017)’ (PDF 432,20 Kb)
 • El Portal Pompeu Fabra, una eina que difon la figura de Fabra i fa més accessible la seva obra. El Portal Pompeu Fabra, que es va presentar el 5 de març a l’Institut d’Estudis Catalans, és una eina fonamental per a difondre la figura i l’obra de Pompeu Fabra, ja que inclou la versió digital de les seves Obres completes (excepte les lexicogràfiques), a més d’informació sobre la seva biografia i els seus treballs lingüístics. Aquest portal és una iniciativa conjunta de l’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat Pompeu Fabra, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i s’emmarca dins la celebració del 150è aniversari del naixement de Fabra. El portal dóna accés a cada una de les obres de Fabra, a més de permetre cercar una cadena de caràcters (un mot o un conjunt de mots) dins la totalitat de l’obra, un grup d’obres de la mateixa categoria o una obra concreta. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Portal Pompeu Fabra – Obres completes de Pompeu Fabra: versió digital
 • L’empresa ODEC incorpora el català al seu web. La Plataforma per la Llengua celebra que l’empresa de gestió de dades i investigació de mercats ODEC incorpori el català en una de les principals fonts de comunicació que té amb el consumidor: el web. Tot i això, lamenta que es facin dues versions per a la mateixa llengua, amb les denominacions “català” i “valencià”, i demana immediatament a l’empresa que les unifiqui en una sola versió amb les formes dialectals que trobi més adients. ODEC, empresa pionera en la gestió integral de dades amb cinquanta anys d’experiència, té la seu al País Valencià i oficines a Madrid i Barcelona. Arran de les gestions i els suggeriments que li ha fet l’ONG del català, l’empresa ha aprofitat una actualització del seu portal per a fer-ne una millora plurilingüe i incorporar-hi el català i l’anglès. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.

Altres notícies del mes de març:

 • Òscar Escuder presenta l’InformeCAT a Brussel·les (Plataforma per la Llengua, 8-3-2018)
  El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, presentarà el proper dilluns (12-3) a Brussel·les l’InformeCAT, l’anuari que l’ONG del català elabora per presentar les dades més rellevants sobre la situació de la llengua catalana.
 • El Correllengua 2018 retrà homenatge a la Nova Cançó (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 22-3-2018)
  El moviment reivindicarà el fenomen musical, polític i social que va esdevenir un crit de llibertat col·lectiva. El tret de sortida del Correllengua 2018 tindrà lloc els dies 28, 29 i 30 de juny a Barcelona.
 • El 17 de març, l’escola no té por! (Plataforma per la Llengua, 7-3-2018)
  La Plataforma per la Llengua fa una crida a participar en la manifestació del pròxim dissabte 17 de març, a les 17 h, al Passeig de Gràcia de Barcelona a favor del model d’escola catalana.
 • Wiki or not wiki (Article d’Encarna Sant-Celoni publicat al seu blog, Amical Wikimedia, 15-3-2018)
 • Indis a l’Argentina? (Article de Mònica Barrieras, membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 28-3-2018)

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: