Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 d’abril del 2018.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,33% (alt), el mateix que el del mes anterior (65,33%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’abril del 2018:

 • La Plataforma per la Llengua i WICCAC demanen a Carrefour la implementació d’una versió completa en català a la seva web de Supermercat compra en línia. La Plataforma per la Llengua i WICCAC han adreçat una carta al Sr. Eric Uzan, director executiu de Carrefour al sud d’Europa (Espanya i Itàlia), en la qual, a més de felicitar-lo per la recent inclusió del català a la pàgina web de Supermercat compra en línia, que s’havia suprimit feia aproximadament un any, se li diu també que hem pogut constatar que aquesta versió és encara incompleta, per la qual cosa se li demana que es completi el procés d’incorporació del català i es faci el necessari perquè el servei de compres estigui disponible totalment en aquesta llengua, recalcant que la igualtat real entre parlants només és possible si tenen les mateixes prestacions, sense diferències. Així mateix, s’aprofita l’ocasió per demanar també la incorporació del català en l’etiquetatge dels productes de Carrefour comercialitzats a Catalunya, en compliment de la legislativa vigent, la Llei 22/2010 del Codi de consum de Catalunya.
 • La Plataforma per la Llengua engega la campanya “El català, llengua comuna”, que reivindica el paper del català com a eix vertebrador de la nostra societat. La Plataforma per la Llengua ha engegat la campanya “El català, llengua comuna” davant el retrocés en l’ús de la llengua i els atacs rebuts els darrers 15 anys. En la difusió d’aquesta campanya hi participen 14 personalitats de la política, la cultura, els mitjans de comunicació i la societat civil en general, escollits d’entre molts altres possibles i disposats a col·laborar, que no van tenir el català com a primera llengua però que l’han adoptat, el comparteixen i n’impulsen l’ús. La campanya es va presentar públicament amb un acte celebrat el passat 24 d’abril a la sala Luz de Gas. Poden fer-se adhesions individuals a la campanya des de la pàgina del Manifest, així com d’entitats que hi vulguin donar el seu suport. El pròxim 19 de maig se celebrarà el concert «Fes-te Meridiana», amb les actuacions de Mishima, Joan Garriga (La Troba Kung-Fú), La iaia, Mazoni, Koers i Ruc’n’Roll, reivindicant el català com a llengua comuna, també amb la música.
  Campanya “El català, llengua comuna”
 • Les discriminacions lingüístiques: una vulneració de drets a l’alça. La Plataforma per la Llengua informa que recentment ha rebut tres denúncies greus, en tots els casos per part d’empreses privades que operen en el domini lingüístic del català. La Plataforma per la Llengua ofereix un servei d’atenció de queixes i assessorament a consumidors i ciutadans sobre aspectes i usos lingüístics de les empreses i institucions. L’aparent normalitat i convivència en la relació existent entre consumidors i empreses, ciutadans i administracions, sovint es veu qüestionada per actituds catalanòfobes i per la vulneració sistemàtica dels drets lingüístics dels parlants de català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • La Plataforma per la Llengua i el Govern Balear es reuneixen per analitzar la situació del català a les Illes. La Plataforma per la Llengua s’ha reunit amb la consellera de Cultura balear per intercanviar opinions sobre la situació de la llengua pròpia de les Illes i ha traslladat la reivindicació per protegir els drets lingüístics a la sanitat pública. El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, i la directora de l’entitat, Neus Mestres, es van reunir el 27 d’abril amb la consellera de Cultura del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, i amb la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, per tractar temes relacionats amb la situació de la llengua catalana i explorar possibles vies de col·laboració per enfortir la llengua a la Illes. Després de l’entrevista, el president de la Plataforma per la Llengua va anunciar que l’entitat té la voluntat de treballar cada cop més en projectes lingüístics a les Illes i obrir-hi una delegació com les que ja hi ha al País Valencià i a l’Alguer. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • La 2a jornada “Drets lingüístics: present i futur” constata l’estat crític del català en l’àmbit jurídic. El passat 19 d’abril es va celebrar a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona la 2a jornada “Drets lingüístics: present i futur”. Van inaugurar la jornada la presidenta de la Fundació Catalunya – Fons per a la defensa del drets dels catalans, Xesca Oliver, i el degà de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, Xavier Pons Ràfols. Professionals de l’àmbit de la justícia i dels drets lingüístics van exposar i debatre la situació precària en què es troba el català. En la jornada, que van cloure Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i Patrícia Gomà, secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, es va denunciar el precari estat de salut del català a la justícia, amb només un 8,2% de les sentències dictades a Catalunya en català l’any 2017 (8,4% 2016), una dada que confirma l’estancament de la llengua en el món judicial. Més informació a la notícia de la Fundació Catalunya – Fons per a la defensa del drets dels catalans.
 • Promoció de Sant Jordi de descomptes per la renovació de dominis .cat, activa fins al 4 de maig. Com en anys anteriors, la Fundació puntCAT ha activat una promoció de descomptes per la renovació de dominis .cat a uns preus especials. Per aconseguir un codi de descompte només has de respondre correctament la pregunta que hi ha a la pàgina de la promoció i difondre el missatge, compartint a Facebook o Twitter la notícia o subscrivint-te al butlletí de la Fundació. Aquesta promoció és vàlida fins al 4 de maig.

Altres notícies del mes d’abril:

 • Per a què serveix un lingüista? (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 27-4-2018)
  «Hauríem d’interpretar el declivi de la lingüística a les llibreries com un símptoma del declivi de la lingüística?»

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: