- Informe de queixes lingüístiques 2017. Augmenten les queixes per motius lingüístics a les administracions públiques. (Font: PxL)
- Observatori puntCAT 2018. El domini .cat es fidelitza i s’internacionalitza. (Font: Fundació puntCAT)
- Les imposicions legislatives del castellà s’incrementen més del doble en un any. (Font: PxL)
- La Wikimedia Hackathon impulsa 84 nous projectes sobre llengua, dades i intel·ligència artificial. (Font: Amical Wikimedia)
- Softcatalà presenta la traducció al català del programa de retoc fotogràfic GIMP 2.10.
- La Terminologia de la ciberseguretat s’actualitza. (Font: TERMCAT – DGPL)
- El TERMCAT posa en línia una infografia amb els termes bàsics dels drets reconeguts en el nou Reglament general de protecció de dades. (Font: TERMCAT – DGPL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2018.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,33% (alt), el mateix que el del mes anterior (65,33%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de maig del 2018:
- Informe de queixes lingüístiques 2017. Augmenten les queixes per motius lingüístics a les administracions públiques. El Ministeri espanyol d’Hisenda és l’Administració que rep més queixes, seguit del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. La Plataforma per la Llengua va rebre un total de 431 reclamacions al llarg del 2017, un 9,1% més que l’any anterior. L’ONG del català, ha detectat un creixement en les queixes lingüístiques dirigides a les administracions públiques, tal com recull l’informe de queixes del 2017, que han passat de les 120 rebudes el 2016 a les 153 reclamacions del 2017, les quals superen el rècord de l’any anterior. Aquest fet es produeix tot i que les administracions són el sector amb una normativa més garantista dels drets lingüístics. Un exemple d’aquesta normativa és el dret d’opció lingüística, que existeix en tots els nivells de les administracions en què el català és oficial. D’aquesta manera, la ciutadania de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears té dret a parlar, escriure i ser respost en català tant a l’Ajuntament, a l’Administració autonòmica com a la de l’Estat. Malgrat aquesta normativa, però, cada any es detecten vulneracions dels drets lingüístics. Per empreses, Tripadvisor va tornar a ser la que va rebre més reclamacions, seguit de Facebook i Vueling. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Informe de queixes lingüístiques 2017 (PDF 542,10 Kb)
- Observatori puntCAT 2018. El domini .cat es fidelitza i s’internacionalitza. El .cat ja suma 107.652 dominis distribuïts en més de 90 països d’arreu del món. Coincidint amb el Dia Mundial d’Internet, la Fundació puntCAT va presentar l’Observatori anual del domini .cat. Aquest estudi és una anàlisi infogràfica de les dades més rellevants del domini durant el darrer any i permet comparar l’evolució del .cat des del 2007, any de la seva creació. L’estudi s’ha presentat a Barcelona davant dels principals actors del .cat (Patronat de la Fundació, registradors, l’Administració, entitats del sector, entre d’altres). Un dels aspectes que recull l’Observatori puntCAT 2018, com ja ho va fer l’any 2017, són dades del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
Observatori puntCAT 2018
- Les imposicions legislatives del castellà s’incrementen més del doble en un any. L’arribada del 2018 no ha significat un replantejament de l’Estat espanyol de la política lingüística discriminatòria amb què constantment privilegia el castellà, llengua a què atorga la primacia legal en tota mena d’àmbits socials i econòmics. De fet, durant els tres primers mesos d’enguany els territoris de l’Estat espanyol de llengua catalana han estat bombardejats amb 36 noves disposicions legals que han imposat la llengua castellana i que, en conseqüència, han relegat la catalana. Aquesta xifra de 36 normes impositives representa un increment del 125% respecte del mateix període del 2017, quan es van aprovar 16 disposicions d’aquestes característiques, 10 d’estatals i 6 d’europees. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Legislació impositiva del castellà. Primer trimestre 2018
- La Wikimedia Hackathon impulsa 84 nous projectes sobre llengua, dades i intel·ligència artificial. La Wikimedia Hackathon 2018, que ha reunit a la UAB de Barcelona uns 300 assistents de 48 països, va tancar el diumenge 20 de maig després d’impulsar 84 nous projectes. La majoria d’aquestes idees serviran per fomentar la diversitat lingüística, millorar la base de dades Wikidata i progressar en l’automatització de la lluita contra el vandalisme. Alguns d’aquests treballs són la creació d’un teclat virtual per la llengua fon que es parla a Benín i un prototip per poder traduir articles des del mòbil. El multilingüisme ha estat un dels pilars d’aquesta edició organitzada per Amical Wikimedia, amb el suport de la Fundació Wikimedia i la UAB. Entre els altres projectes, hi ha diverses millores en el sistema anomenat Ores per la detecció del vandalisme a la Viquipèdia, un nou joc per millorar la base de dades Wikidata i un espai al núvol per projectes de desenvolupadors. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
- Softcatalà presenta la traducció al català del programa de retoc fotogràfic GIMP 2.10. Softcatalà ha presentat la traducció al català de la versió 2.10 del GIMP, el popular programa de retoc fotogràfic i composició artística professional, de codi lliure i multiplataforma. Aquesta nova versió arriba després de 6 anys de treball de la comunitat gimp.org. El GIMP és ideal per a fotògrafs, dissenyadors de web i en general per a qualsevol persona que vulgui editar o compondre imatges digitals, ja que el GIMP permet treballar en tècniques avançades de disseny gràfic: canals, capes, màscares, eines de selecció intel·ligents i eines per fer correccions de nivells i corbes de color. Més informació a la notícia de Softcatalà, en la qual s’hi destaquen les funcionalitats del GIMP i les principals novetats de la versió 2.10.
- La Terminologia de la ciberseguretat s’actualitza. El TERMCAT ha publicat la segona edició de la Terminologia de la ciberseguretat només cinc mesos després de la primera publicació d’aquest diccionari, elaborat amb el suport del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) i d’experts de l’àmbit. L’obra conté ara més de 260 termes catalans, amb definicions, equivalents en castellà, francès i anglès, i notes explicatives. Des de la seva publicació, al desembre del 2017, fins a aquesta actualització, han estat estudiats i fixats pel Consell Supervisor del TERMCAT una trentena dels casos, després de rebre les aportacions de l’enquesta en línia que es va oferir durant els mesos de desembre de 2017 i gener del 2018 per valorar les alternatives catalanes més adequades i amb més probabilitats d’implantació per a un grup de manlleus de l’anglès que presentaven problemes denominatius i que requerien un estudi més aprofundit. L’enquesta va ser resposta per 90 experts i usuaris interessats. Més informació a la notícia del TERMCAT – Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Terminologia de la ciberseguretat
- El TERMCAT posa en línia una infografia amb els termes bàsics dels drets reconeguts en el nou Reglament general de protecció de dades. El TERMCAT ofereix en aquesta infografia els termes bàsics referits als drets que reconeix el nou Reglament general de protecció de dades. L’entrada en vigor, aquest 25 de maig, de la nova reglamentació europea, comporta també la incorporació de nous drets, que s’afegeixen als que ja tenien totes les persones interessades. Això ha obligat les empreses i organitzacions a actualitzar les seves polítiques de privacitat i, en molts casos, a demanar la confirmació per a l’ús de les dades personals. Més informació a la notícia del TERMCAT – Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Infografia Reglament general de protecció de dades (RGPD): termes clau
Altres notícies del mes de maig:
- Softcatalà presenta la traducció al català de Liberapay (Softcatalà, 17-5-2018)
- El català no fa falta per ser funcionari de l’Estat als territoris de parla catalana (Plataforma per la Llengua, 2-5-2018)
- La Plataforma per la Llengua proposa 8 recomanacions per millorar la presència del català a les oficines notarials (Plataforma per la Llengua, 8-5-2018)
Estudi sobre usos lingüístics a les oficines notarials de Catalunya (PDF 466,10 Kb)
- Xarxes socials que treballen amb interfícies obertes localitzades al català es troben a Barcelona (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 23-5-2018)
- Apple no té intenció d’afegir el català a l’aplicació Carplay ni a Siri ni a la veu d’Apple Maps (Plataforma per la Llengua, 9-5-2018)
És l’única llengua europea de dimensions semblants a les dels països on Carplay està disponible que Apple s’ha negat a afegir al dispositiu. La Plataforma per la Llengua denuncia una política discriminatòria vers un grup lingüístic.
- La Plataforma per la Llengua denuncia Mercedes-Benz per publicitat enganyosa (Plataforma per la Llengua, 23-5-2018)
L’ONG del català ha presentat recentment una reclamació a l’Agència Catalana de Consum per publicitat enganyosa de la multinacional alemanya de vehicles.
- La Direcció General de Política Lingüística de Catalunya participa a la conferència internacional de la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 25-5-2018)
- Més de 5.000 persones reivindiquen el català com a llengua comuna en un concert a Ciutat Meridiana (Plataforma per la Llengua, 20-5-2018)
- La Plataforma per la Llengua es mobilitza per exigir més presència del català en l’ensenyament a la Catalunya del Nord (Plataforma per la Llengua, 24-5-2018)
La campanya «A la Catalunya del Nord, el català a l’escola» vol denunciar la situació precària en què es troba l’oferta educativa en català als territoris nord-catalans.
Campanya «A Catalunya Nord, l’escola en català!»
- Campanya per l’escola en català a Catalunya Nord (VilaWeb, 18-5-2018)
El 70% dels pares volen que els seus fills tinguin més ensenyament de la llengua pròpia.
- Somescola: Els atacs infundats contra docents són una campanya política en contra de l’escola catalana (Plataforma per la Llengua, 7-5-2018)
La plataforma fa una crida a lluitar contra el relat fals que volen generar aquestes denúncies sense fonament.
- La Plataforma per la Llengua impulsa els tallers de creació de mems en català (Plataforma per la Llengua, 25-5-2018)
- La delegada del govern espanyol a les Illes porta als tribunals el català a la Sanitat (VilaWeb, 24-5-2018)
El recurs al Tribunal Superior de Justícia ha indignat el govern de les Illes.
- Política Lingüística organitza un macrocicle de conferències sobre Pompeu Fabra (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-4-2018)
- 23 empreses de la Garrotxa, lingüísticament responsables (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2-5-2018)
- La Fundació puntCAT signa un conveni de col·laboració amb la Taula del Tercer Sector (Fundació puntCAT, 20-4-2018)
Aquest conveni té per objectiu l’enfortiment del tercer sector en l’àmbit digital.
- Política Lingüística obre una línia de subvencions per a la traducció de llibres al català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-5-2018)
- Comença la 2a edició dels tallers “Doblem en català?” (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 18-5-2018)
- 3a edició del Kastanya.cat, el projecte de foment del català i l’occità a través de la música (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-4-2018)
- Convocada la línia de subvencions per promoure l’occità, aranès a l’Aran, amb un increment de dotació de 15.000 euros respecte l’any 2017 (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-5-2018)
- Una nova línia de subvencions de Política Lingüística impulsa la llengua de signes catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 10-5-2018)
- 10.469 persones han triat les 10 paraules més boniques del català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 8-5-2018)
- La Direcció General de Política Lingüística participa en la II Fira dels Idiomes a València (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 23-5-2018)
- BRESSOLADA 2018: enFABRAda! (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 25-5-2018)
- L’exposició sobre Pompeu Fabra visitarà les escoles La Bressola (Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), 10-5-2018)
- Un joc que barreja el món físic i el digital guanya el 4t Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 28-5-2018)
- Lliurament de premis del 4rt Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 25-5-2018)
- Un joc d’escapisme al voltant dels contes populars guanya el 4t Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català (Plataforma per la Llengua, 27-5-2018)
- 86 aules participen en la IV edició del Concurs Tísner (Plataforma per la Llengua, 3-5-2018)
El jurat s’ha reunit aquest matí a la seu nacional de l’entitat per decidir els projectes guanyadors.
- El professor de la Universitat Pompeu Fabra Joan Costa, guardonat amb el premi Modest Reixach de sociolingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-5-2018)
- La directora general de Política Lingüística lliura els premis del concurs de l’Optimot «Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot» (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 8-5-2018)
- Les 10 paraules més boniques del català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-5-2018)
El #RepteFabra3 enceta la fase final.
- Apropant el coneixement lliure als professionals (Amical Wikimedia, 2-5-2018)
- Trobada d’Organitzadors del Correllengua 2018 (Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), 11-5-2018)
- Presentem el tríptic informatiu “On y va anem-hi” (Plataforma per la Llengua, 29-5-2018)
On y va anem-hi (PDF 257,68 Kb)
- Fundada l’Eurokorrika, la Xarxa Europea de Curses per la Llengua (Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), 18-5-2018)
- ‘Som a Espanya i tots som espanyols’: denuncien un cas de discriminació lingüística en un restaurant de Mallorca (VilaWeb, 21-5-2018)
L’explica la professora de la Universitat de les Illes Balears Caterina Valriu.
- La Guàrdia Civil exigeix que els llibres de registre de turistes de les Illes siguin en castellà (VilaWeb, 30-5-2018)
Estupor en un acte relacionat amb el lloguer vacacional.
- Expulsat del Viña Rock perquè parlava en català (VilaWeb, 1-5-2018)
Aquesta nova agressió lingüística, la va rebre un grup de joves de la Vall.
- La Plataforma per la Llengua es posa en contacte amb el Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona arran de l’oferta reduïda de projeccions en català (Plataforma per la Llengua, 7-5-2018)
Des de l’entitat, confiem que la direcció del Festival accepti pròximament la petició per a reunir-se amb l’ONG del català per millorar la presència del català de cara a les properes edicions.
- La Fundació puntCAT i Tantàgora Serveis Culturals organitzen el seminari Literatura&EinesDigitals (Fundació puntCAT, 4-5-2018)
El seminari està dirigit a professors i professores d’ESO i Batxillerat que vulguin treballar les lectures curriculars a través d’eines digitals com el podcast, les xarxes socials i la creació de webs.
- El ciberassetjament sexual i la tipologia d’atacs informàtics, novetats de la segona edició TERMCAT (Racó Català, 3-5-2018)
- El jutge manté els ajuts al català als ajuntaments de Mallorca (VilaWeb, 31-5-2018)
Refusa el recurs presentat per la delegació del govern espanyol a Palma, que ho considera inconstitucional.
- Manifest del 8 de maig de 2018 (Escola Valenciana, 8-5-2018)
- Escola Valenciana i la Fundació Sambori, guardonades pel Consell Escolar de la Comunitat Valenciana (Escola Valenciana, 4-5-2018)
- Escola Valenciana insta el Govern espanyol a derogar la LOMCE i obrir el diàleg amb la comunitat educativa (Escola Valenciana, 9-5-2018)
- Escola Valenciana reivindica la dignitat de l’ensenyament en valencià en la XXVIIIa Trobada de la Costera (Escola Valenciana, 5-5-2018)
- Trobades 2018: Escola Valenciana exposa la urgència d’aprovar la nova llei de la funció pública que inclou la capacitació lingüística (Escola Valenciana, 19-5-2018)
- Escola Valenciana fomenta la creativitat amb el I Concurs de cartells de Trobades (Escola Valenciana, 29-5-2018)
- Bétera batega en valencià en la XXXIa Trobada de Camp de Túria (Escola Valenciana, 26-5-2018)
- “El bilingüismo hegemónico y las trampas del trilingüismo”, conferència de Juan Carlos Moreno el 17 de maig a Elx (El Tempir, 11-5-2018)
- “La GIEC: una gramàtica per al segle XXI”, conferència de Neus Nogué Serrano el 7 de maig a Elx (El Tempir, 3-5-2018)
- Assistiu a les 2a Jornada de valencià al Baix Segura, que organitza la plataforma El sud trenca el silenci (El Tempir, 2-5-2018)
- “Moments únics”, la nova llista de reproducció d’Spotify de la Plataforma per la Llengua (Plataforma per la Llengua, 3-5-2018)
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari