Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2018.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,33% (alt), el mateix que el del mes anterior (65,33%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de maig del 2018:

 • Informe de queixes lingüístiques 2017. Augmenten les queixes per motius lingüístics a les administracions públiques. El Ministeri espanyol d’Hisenda és l’Administració que rep més queixes, seguit del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. La Plataforma per la Llengua va rebre un total de 431 reclamacions al llarg del 2017, un 9,1% més que l’any anterior. L’ONG del català, ha detectat un creixement en les queixes lingüístiques dirigides a les administracions públiques, tal com recull l’informe de queixes del 2017, que han passat de les 120 rebudes el 2016 a les 153 reclamacions del 2017, les quals superen el rècord de l’any anterior. Aquest fet es produeix tot i que les administracions són el sector amb una normativa més garantista dels drets lingüístics. Un exemple d’aquesta normativa és el dret d’opció lingüística, que existeix en tots els nivells de les administracions en què el català és oficial. D’aquesta manera, la ciutadania de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears té dret a parlar, escriure i ser respost en català tant a l’Ajuntament, a l’Administració autonòmica com a la de l’Estat. Malgrat aquesta normativa, però, cada any es detecten vulneracions dels drets lingüístics. Per empreses, Tripadvisor va tornar a ser la que va rebre més reclamacions, seguit de Facebook i Vueling. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Informe de queixes lingüístiques 2017 (PDF 542,10 Kb)
 • Observatori puntCAT 2018. El domini .cat es fidelitza i s’internacionalitza. El .cat ja suma 107.652 dominis distribuïts en més de 90 països d’arreu del món. Coincidint amb el Dia Mundial d’Internet, la Fundació puntCAT va presentar l’Observatori anual del domini .cat. Aquest estudi és una anàlisi infogràfica de les dades més rellevants del domini durant el darrer any i permet comparar l’evolució del .cat des del 2007, any de la seva creació. L’estudi s’ha presentat a Barcelona davant dels principals actors del .cat (Patronat de la Fundació, registradors, l’Administració, entitats del sector, entre d’altres). Un dels aspectes que recull l’Observatori puntCAT 2018, com ja ho va fer l’any 2017, són dades del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
  Observatori puntCAT 2018
 • Les imposicions legislatives del castellà s’incrementen més del doble en un any. L’arribada del 2018 no ha significat un replantejament de l’Estat espanyol de la política lingüística discriminatòria amb què constantment privilegia el castellà, llengua a què atorga la primacia legal en tota mena d’àmbits socials i econòmics. De fet, durant els tres primers mesos d’enguany els territoris de l’Estat espanyol de llengua catalana han estat bombardejats amb 36 noves disposicions legals que han imposat la llengua castellana i que, en conseqüència, han relegat la catalana. Aquesta xifra de 36 normes impositives representa un increment del 125% respecte del mateix període del 2017, quan es van aprovar 16 disposicions d’aquestes característiques, 10 d’estatals i 6 d’europees. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Legislació impositiva del castellà. Primer trimestre 2018
 • La Wikimedia Hackathon impulsa 84 nous projectes sobre llengua, dades i intel·ligència artificial. La Wikimedia Hackathon 2018, que ha reunit a la UAB de Barcelona uns 300 assistents de 48 països, va tancar el diumenge 20 de maig després d’impulsar 84 nous projectes. La majoria d’aquestes idees serviran per fomentar la diversitat lingüística, millorar la base de dades Wikidata i progressar en l’automatització de la lluita contra el vandalisme. Alguns d’aquests treballs són la creació d’un teclat virtual per la llengua fon que es parla a Benín i un prototip per poder traduir articles des del mòbil. El multilingüisme ha estat un dels pilars d’aquesta edició organitzada per Amical Wikimedia, amb el suport de la Fundació Wikimedia i la UAB. Entre els altres projectes, hi ha diverses millores en el sistema anomenat Ores per la detecció del vandalisme a la Viquipèdia, un nou joc per millorar la base de dades Wikidata i un espai al núvol per projectes de desenvolupadors. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • Softcatalà presenta la traducció al català del programa de retoc fotogràfic GIMP 2.10. Softcatalà ha presentat la traducció al català de la versió 2.10 del GIMP, el popular programa de retoc fotogràfic i composició artística professional, de codi lliure i multiplataforma. Aquesta nova versió arriba després de 6 anys de treball de la comunitat gimp.org. El GIMP és ideal per a fotògrafs, dissenyadors de web i en general per a qualsevol persona que vulgui editar o compondre imatges digitals, ja que el GIMP permet treballar en tècniques avançades de disseny gràfic: canals, capes, màscares, eines de selecció intel·ligents i eines per fer correccions de nivells i corbes de color. Més informació a la notícia de Softcatalà, en la qual s’hi destaquen les funcionalitats del GIMP i les principals novetats de la versió 2.10.
 • La Terminologia de la ciberseguretat s’actualitza. El TERMCAT ha publicat la segona edició de la Terminologia de la ciberseguretat només cinc mesos després de la primera publicació d’aquest diccionari, elaborat amb el suport del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) i d’experts de l’àmbit. L’obra conté ara més de 260 termes catalans, amb definicions, equivalents en castellà, francès i anglès, i notes explicatives. Des de la seva publicació, al desembre del 2017, fins a aquesta actualització, han estat estudiats i fixats pel Consell Supervisor del TERMCAT una trentena dels casos, després de rebre les aportacions de l’enquesta en línia que es va oferir durant els mesos de desembre de 2017 i gener del 2018 per valorar les alternatives catalanes més adequades i amb més probabilitats d’implantació per a un grup de manlleus de l’anglès que presentaven problemes denominatius i que requerien un estudi més aprofundit. L’enquesta va ser resposta per 90 experts i usuaris interessats. Més informació a la notícia del TERMCAT – Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Terminologia de la ciberseguretat
 • El TERMCAT posa en línia una infografia amb els termes bàsics dels drets reconeguts en el nou Reglament general de protecció de dades. El TERMCAT ofereix en aquesta infografia els termes bàsics referits als drets que reconeix el nou Reglament general de protecció de dades. L’entrada en vigor, aquest 25 de maig, de la nova reglamentació europea, comporta també la incorporació de nous drets, que s’afegeixen als que ja tenien totes les persones interessades. Això ha obligat les empreses i organitzacions a actualitzar les seves polítiques de privacitat i, en molts casos, a demanar la confirmació per a l’ús de les dades personals. Més informació a la notícia del TERMCAT – Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Infografia Reglament general de protecció de dades (RGPD): termes clau

Altres notícies del mes de maig:

 • BRESSOLADA 2018: enFABRAda! (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 25-5-2018)

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: