Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de juny del 2018.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,38% (alt), 0,05 punts percentuals superior al del mes anterior (65,33%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de juny del 2018:

 • La Plataforma per la Llengua ha presentat l’InformeCAT 2018, el recull de les 50 dades d’arreu dels territoris de parla catalana com a termòmetre de la llengua. La Plataforma per la Llengua ha presentat l’InformeCAT18, el recull de les 50 dades més rellevants sobre la situació de la llengua catalana. Amb aquest report, l’ONG del català pretén impulsar l’ús social i la conscienciació sobre la situació de la llengua catalana i la millora del seu estatus legal des del convenciment que el català ha de ser la llengua comuna i ha d’esdevenir l’eix vertebrador de la diversitat social i cultural que conviu a casa nostra. En aquesta setena edició de l’InformeCAT es destaca la preocupació per la transmissió intergeneracional de la llengua, per bé que es detecta que els joves saben més català que les generacions predecessores i, cosa més rellevant encara, que les generacions més joves a Catalunya, les Illes Balears i Andorra (al País Valencià aquesta dada no es mesura) compten amb una proporció de parlants habituals de català més alta que les generacions immediatament anteriors. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  InformeCAT 2018 (PDF 4,83 Mb)
 • El Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC ha fet 16 anys aquest mes de juny. El Baròmetre de l’ús del català a Internet, que es va crear el mes de juny del 2002, ja ha fet 16 anys, amb gairebé 200 mesos de seguiment de la situació en aquest àmbit. El baròmetre va néixer per ser una eina de seguiment i control de l’ús del català a les webs d’empreses i organitzacions radicades a Catalunya i a altres llocs de parla catalana, o que hi ofereixen els seus productes i serveis. L’últim percentatge global d’ús del català a les webs controlades pel baròmetre, a 30 de juny del 2018, és del 65,38%, 26,63 punts percentuals més que l’any 2002. Tot i que en els darrers temps l’increment d’ús del català a les webs ha alentit el seu creixement, es pot considerar com a bona la salut del català a Internet. Encara seria millor si les empreses acceptessin que és important utilitzar el català a les seves webs per naturalitat i normalitat en l’ús de la llengua del territori on treballen, per responsabilitat social corporativa, per criteris estrictament de beneficis empresarials i per complir les lleis i els drets reconeguts als usuaris i consumidors. Veure l’evolució del baròmetre en aquests 16 anys.
 • Comencen els actes d’inici del Correllengua 2018, organitzat per la CAL. Aquest final de juny han tingut lloc una sèrie d’actes d’inici del Correllengua 2018, organitzat per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), que aquest any està dedicat a la Nova Cançó i és la 22a edició d’aquesta important activitat de mobilització per la llengua i la cultura. El 25 de juny es va fer la presentació a la sala d’actes del Centre Cívic Casa Golferichs. El 28, a la Lleialtat Santsenca, la taula rodona “La Nova Cançó, símbol de la recuperació nacional col·lectiva”. El 29, a la sala de plens de la Regidoria del Districte de Sants-Montjuïc, un recital poeticomusical sobre la Nova Cançó i el lliurament de premis del Concurs de cartells. Finalment, el dissabte 30 de juny, coincidint amb el 20è aniversari del Correllengua de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, durant tot el dia, l’acte central, una jornada de celebració al Parc de l’Espanya Industrial, amb la participació d’entitats culturals, veïnals i altres col·lectius del barri implicats amb el moviment, amb parades d’entitats, gegants, espectacle infantil, concurs de dibuixos i les actuacions de Pau Alabajos, Cesk Freixas, Quico Pi de la Serra i Núria Feliu, entre d’altres. El Correllengua 2018 s’allargarà fins al mes de novembre i recorrerà moltes localitats dels territoris de parla catalana.
 • 93 normatives aprovades el 2017 imposen el castellà per sobre d’altres llengües. La Plataforma per la Llengua ha fet públic un estudi de novetats legislatives aprovades l’any 2017 en matèria lingüística que discriminen el català. L’ONG del català ha detectat que durant l’any passat es van aprovar 93 disposicions impositives del castellà (i únicament del castellà) als territoris de parla catalana sota administració espanyola. La majoria de les noves normatives de l’any passat obliguen a fer servir exclusivament el castellà en la documentació que cal presentar a l’Administració. Des de 2014 s’han aprovat 297 normatives que discriminen el català. L’estudi, que pren com a eina d’anàlisi el Boletín Oficial del Estado (BOE), posa en evidència que l’Estat continua mantenint la voluntat d’imposició de la llengua castellana a tota la població i que menysté la resta de llengües autòctones i oficials. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Report sobre les novetats legislatives en matèria lingüística aprovades el 2017 (PDF 439,49 Kb)
 • VI Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana: El català, valor i marca. El divendres 6 de juliol al matí, a la sala d’actes de l’Ateneu Barcelonès, tindrà lloc la VI Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana. La llengua catalana aporta valor a les empreses que la utilitzen en els seus productes i serveis, i en les seves marques. Per transmetre aquesta visió a les empreses que encara no hi han apostat o que no ho fan plenament, calen arguments i parlar el seu llenguatge. La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya (DGPL) organitza la VI Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, que té com a eix la vinculació entre llengua i marca en l’àmbit de l’empresa i el comerç. La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, serà acompanyada també dels directors generals i responsables de Política Lingüística dels territoris de parla catalana, convidats a participar en una taula de reflexió i debat. Entre altres, s’hi tractarà el projecte Emmarca’t, per promoure l’ús de la llengua tant a les grans empreses i marques. Per assistir-hi s’ha de fer una inscripció prèvia. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • La Fundació puntCAT i Dinahosting presenten dos serveis gratuïts de .cat. Per enviar arxius (va.cat) i per escurçar URLs amb .cat (ja.cat). La Fundació puntCAT i Dinahosting han presentat aquest mes de juny dos interessants serveis gratuïts, va.cat i ja.cat. Per utilitzar el servei va.cat per enviar arxius, només has d’introduir la teva adreça de correu electrònic i pujar els arxius que vulguis. Tens fins a 2 GB de capacitat. L’eina generarà un enllaç de descàrrega que pots compartir amb qui tu vulguis. Amb l’escurçador d’URLs ja.cat podràs personalitzar les teves URLs a més a més de crear enllaços més curts i fàcils de recordar. No cal registrar-se per fer-lo servir.

Altres notícies del mes de juny:

 • 15 anys del Voluntariat per la llengua (Teo Vidal i Sol, Coordinador i Responsable legal + Maria Benejam Berger, Redactora en cap a VilaWeb, 26-6-2018)
  Per novè any consecutiu, el 2017 més de 10.000 parelles es van sumar al programa. La modalitat virtual, iniciada l’any passat, assoleix un alt grau de satisfacció.
 • Va d’intimitat, sí (Article de Montserrat Cortès Colomé, Membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 1-6-2018)
  «Hi ha parts del cos que són ‘privades’ i resulta fins i tot violent que te les explorin sense que t’entenguin si els parles en català».

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: