- La Plataforma per la Llengua ha presentat l’InformeCAT 2018, el recull de les 50 dades d’arreu dels territoris de parla catalana. (Font: PxL)
- El Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC ha fet 16 anys aquest mes de juny.
- Comencen els actes d’inici del Correllengua 2018, organitzat per la CAL.
- 93 normatives aprovades el 2017 imposen el castellà per sobre d’altres llengües. (Font: PxL)
- VI Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana: El català, valor i marca. (Font: DGPL)
- La Fundació puntCAT i Dinahosting presenten dos serveis gratuïts de .cat. Per enviar arxius (va.cat) i per escurçar URLs amb .cat (ja.cat).
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de juny del 2018.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,38% (alt), 0,05 punts percentuals superior al del mes anterior (65,33%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de juny del 2018:
- La Plataforma per la Llengua ha presentat l’InformeCAT 2018, el recull de les 50 dades d’arreu dels territoris de parla catalana com a termòmetre de la llengua. La Plataforma per la Llengua ha presentat l’InformeCAT18, el recull de les 50 dades més rellevants sobre la situació de la llengua catalana. Amb aquest report, l’ONG del català pretén impulsar l’ús social i la conscienciació sobre la situació de la llengua catalana i la millora del seu estatus legal des del convenciment que el català ha de ser la llengua comuna i ha d’esdevenir l’eix vertebrador de la diversitat social i cultural que conviu a casa nostra. En aquesta setena edició de l’InformeCAT es destaca la preocupació per la transmissió intergeneracional de la llengua, per bé que es detecta que els joves saben més català que les generacions predecessores i, cosa més rellevant encara, que les generacions més joves a Catalunya, les Illes Balears i Andorra (al País Valencià aquesta dada no es mesura) compten amb una proporció de parlants habituals de català més alta que les generacions immediatament anteriors. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
InformeCAT 2018 (PDF 4,83 Mb)
- El Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC ha fet 16 anys aquest mes de juny. El Baròmetre de l’ús del català a Internet, que es va crear el mes de juny del 2002, ja ha fet 16 anys, amb gairebé 200 mesos de seguiment de la situació en aquest àmbit. El baròmetre va néixer per ser una eina de seguiment i control de l’ús del català a les webs d’empreses i organitzacions radicades a Catalunya i a altres llocs de parla catalana, o que hi ofereixen els seus productes i serveis. L’últim percentatge global d’ús del català a les webs controlades pel baròmetre, a 30 de juny del 2018, és del 65,38%, 26,63 punts percentuals més que l’any 2002. Tot i que en els darrers temps l’increment d’ús del català a les webs ha alentit el seu creixement, es pot considerar com a bona la salut del català a Internet. Encara seria millor si les empreses acceptessin que és important utilitzar el català a les seves webs per naturalitat i normalitat en l’ús de la llengua del territori on treballen, per responsabilitat social corporativa, per criteris estrictament de beneficis empresarials i per complir les lleis i els drets reconeguts als usuaris i consumidors. Veure l’evolució del baròmetre en aquests 16 anys.
- Comencen els actes d’inici del Correllengua 2018, organitzat per la CAL. Aquest final de juny han tingut lloc una sèrie d’actes d’inici del Correllengua 2018, organitzat per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), que aquest any està dedicat a la Nova Cançó i és la 22a edició d’aquesta important activitat de mobilització per la llengua i la cultura. El 25 de juny es va fer la presentació a la sala d’actes del Centre Cívic Casa Golferichs. El 28, a la Lleialtat Santsenca, la taula rodona “La Nova Cançó, símbol de la recuperació nacional col·lectiva”. El 29, a la sala de plens de la Regidoria del Districte de Sants-Montjuïc, un recital poeticomusical sobre la Nova Cançó i el lliurament de premis del Concurs de cartells. Finalment, el dissabte 30 de juny, coincidint amb el 20è aniversari del Correllengua de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, durant tot el dia, l’acte central, una jornada de celebració al Parc de l’Espanya Industrial, amb la participació d’entitats culturals, veïnals i altres col·lectius del barri implicats amb el moviment, amb parades d’entitats, gegants, espectacle infantil, concurs de dibuixos i les actuacions de Pau Alabajos, Cesk Freixas, Quico Pi de la Serra i Núria Feliu, entre d’altres. El Correllengua 2018 s’allargarà fins al mes de novembre i recorrerà moltes localitats dels territoris de parla catalana.
- 93 normatives aprovades el 2017 imposen el castellà per sobre d’altres llengües. La Plataforma per la Llengua ha fet públic un estudi de novetats legislatives aprovades l’any 2017 en matèria lingüística que discriminen el català. L’ONG del català ha detectat que durant l’any passat es van aprovar 93 disposicions impositives del castellà (i únicament del castellà) als territoris de parla catalana sota administració espanyola. La majoria de les noves normatives de l’any passat obliguen a fer servir exclusivament el castellà en la documentació que cal presentar a l’Administració. Des de 2014 s’han aprovat 297 normatives que discriminen el català. L’estudi, que pren com a eina d’anàlisi el Boletín Oficial del Estado (BOE), posa en evidència que l’Estat continua mantenint la voluntat d’imposició de la llengua castellana a tota la població i que menysté la resta de llengües autòctones i oficials. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Report sobre les novetats legislatives en matèria lingüística aprovades el 2017 (PDF 439,49 Kb)
- VI Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana: El català, valor i marca. El divendres 6 de juliol al matí, a la sala d’actes de l’Ateneu Barcelonès, tindrà lloc la VI Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana. La llengua catalana aporta valor a les empreses que la utilitzen en els seus productes i serveis, i en les seves marques. Per transmetre aquesta visió a les empreses que encara no hi han apostat o que no ho fan plenament, calen arguments i parlar el seu llenguatge. La Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya (DGPL) organitza la VI Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana, que té com a eix la vinculació entre llengua i marca en l’àmbit de l’empresa i el comerç. La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, serà acompanyada també dels directors generals i responsables de Política Lingüística dels territoris de parla catalana, convidats a participar en una taula de reflexió i debat. Entre altres, s’hi tractarà el projecte Emmarca’t, per promoure l’ús de la llengua tant a les grans empreses i marques. Per assistir-hi s’ha de fer una inscripció prèvia. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- La Fundació puntCAT i Dinahosting presenten dos serveis gratuïts de .cat. Per enviar arxius (va.cat) i per escurçar URLs amb .cat (ja.cat). La Fundació puntCAT i Dinahosting han presentat aquest mes de juny dos interessants serveis gratuïts, va.cat i ja.cat. Per utilitzar el servei va.cat per enviar arxius, només has d’introduir la teva adreça de correu electrònic i pujar els arxius que vulguis. Tens fins a 2 GB de capacitat. L’eina generarà un enllaç de descàrrega que pots compartir amb qui tu vulguis. Amb l’escurçador d’URLs ja.cat podràs personalitzar les teves URLs a més a més de crear enllaços més curts i fàcils de recordar. No cal registrar-se per fer-lo servir.
Altres notícies del mes de juny:
- Reclamem més suport al català en les subvencions per a la promoció musical (Plataforma per la Llengua, 28-6-2018)
Campanya ‘ Les xifres canten’
Estudi: El foment de la llengua pròpia a partir de les subvencions públiques destinades a la promoció musical (PDF 562,53 Kb)
- Sardenya reconeix oficialment el català de l’Alguer i oficialitza el sard (VilaWeb, 30-6-2018)
El Consell destinarà 3,2 milions per al 2019 i 3,3 per al 2020 per a promoure el sard.
- El TERMCAT publica el nou Diccionari LGBT, que difon en línia més de 350 termes (TERMCAT – Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 28-6-2018)
- Google qüestiona a la justícia espanyola la censura de webs de l’1-O (VilaWeb, 15-6-2018)
La companyia comunica al jutjat 13 de Barcelona que el blocatge és desproporcionat.
- La Plataforma per la Llengua celebra la posada en marxa d’À punt mèdia però recorda als governs valencià i català el compromís de fer efectiva la reciprocitat dels mitjans audiovisuals (Plataforma per la Llengua, 10-6-2018)
El governs català i valencià es van comprometre públicament a garantir la reciprocitat dels mitjans audiovisuals entre Catalunya i el País Valencià un cop comencessin les emissions del nou canal públic valencià.
Carta de la Plataforma per la Llengua als governs català i valencià (PDF 269,17 Kb)
- La Plataforma per la Llengua reclama més ús del valencià als aeroports (Plataforma per la Llengua, 22-5-2018)
En la majoria de casos, els panells informatius no respecten l’ús oficial de la llengua pròpia.
- Josep Borrell menteix sobre l’ús del català a les institucions europees (Plataforma per la Llengua, 15-6-2018)
L’ONG del català recorda que el reglament del Parlament Europeu deixa clar que només es poden fer peticions en una llengua oficial de la UE, de la mateixa manera que els eurodiputats catalans no poden usar el català a la cambra.
Quines són les conseqüències de la no-oficialitat del català a la Unió Europea?
- La Plataforma per la Llengua participa en l’Assemblea de la Network to Promote Linguistic Diversity (NPLD) (Plataforma per la Llengua, 1-6-2018)
L’ONG del català entra a formar part del Comitè Executiu de la NPLD com a membre substitut.
- Comencen els actes d’inici del Correllengua 2018 (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 25-6-2018)
- Una taula rodona per redescubrir la Nova Cançó (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 28-6-2018)
- L’acte institucional d’inici del Correllengua se celebra al districte de Sants-Montjuïc (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 30-6-2018)
- Celebrada la Trobada d’Organitzadors del Correllengua 2018 (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 4-6-2018)
- Ja estan disponibles els materials per als organitzadors del Correllengua (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 5-6-2018)
- El Senat espanyol rebutja una moció de la Plataforma per la Llengua perquè el català no tingui fronteres audiovisuals (Plataforma per la Llengua, 26-6-2018)
- El conseller Jordi Puigneró visita la Fundació puntCAT (Fundació puntCAT, 11-6-2018)
Durant la seva visita, Puigneró va anunciar que impulsarà una llei per protegir els drets i deures digitals dels ciutadans.
- El gran senat d’internet es reunirà a Barcelona en contra la voluntat espanyola (Racó Català, 10-6-2018)
L’ICANN va ser la institució mundial que va decidir que la llengua i cultura catalana tenien dret a un domini propi.
- La Plataforma per la Llengua publica el web de l’entitat en occità (Plataforma per la Llengua, 1-6-2018)
Amb la voluntat de seguir arribant a més persones i donar a conèixer la feina que portem a terme, també vam presentar fa un any la versió anglesa del web.
- Es presenta el Correllengua 2018 dedicat a la Nova Cançó (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 25-6-2018)
- Augmenten el 2017 les persones inscrites i els cursos de català organitzats pel Consorci per a la Normalització Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 12-6-2018)
Memòria 2017 del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL)
- La Plataforma per la Llengua denuncia que el govern de Sánchez només treballarà per la cultura en espanyol (Plataforma per la Llengua, 22-6-2018)
L’ONG del català lamenta que, segons el BOE, el Ministeri de Cultura espanyol només té l’encàrrec de promoure la cultura en castellà. L’entitat reclama al govern espanyol una rectificació davant el que considera un menyspreu a la resta de llengües de l’Estat.
- Les jornades de la Xarxa CRUSCAT, punt de trobada de la recerca sociolingüística (Institut d’Estudis Catalans (IEC), 14-6-2018)
- La Plataforma per la Llengua País Valencià presenta el tríptic “Amb tot el dret del món” (Plataforma per la Llengua País Valencià, 27-6-2018)
La publicació naix amb l’objectiu d’esdevindre una eina útil per a conscienciar la ciutadania en matèria de drets lingüístics.
Amb tot el dret del món (PDF 375,16 Kb)
- Prop de 130 persones assisteixen al Sopar del xerrem junts (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 19-6-2018)
- L’Optimot arriba als 20.000 seguidors a Twitter (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 13-6-2018)
- La Direcció General de Política Lingüística presenta 3 ponències a les jornades de recerca sociolingüística del CRUSCAT (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 14-6-2018)
- La directora general de Política Lingüística presenta les polítiques per a la llengua de signes catalana al seminari organitzat per FESOCA (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 5-6-2018)
- La DGPL prepara una ‘amassada’ sobre el foment de l’occità a Catalunya (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 5-6-2018)
- ‘Callahan’ Ruiz, Daniel N. Caneiro, l’Institut La Garrotxa, l’Escola Riu Segre i el Col·legi Episcopal, guanyadors dels Premis Llanterna Digital (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 12-6-2018)
- Els Premis Llanterna Digital de curtmetratges en català i occità reten homenatge a Pompeu Fabra (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 11-6-2018)
- La Direcció General de Política Lingüística expressa el seu condol per la mort de Lluís López del Castillo (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 13-6-2018)
- La ‘Revista de Llengua i Dret’ organitza la jornada “Fabra avui. El català, de llengua moderna a llengua digital” (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 20-6-2018)
- La revista Llengua Nacional dedica un monogràfic a Pompeu Fabra (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 28-6-2018)
- El Departament de Cultura obre per primer any el Cens d’entitats de foment de l’occità (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 20-6-2018)
Les entitats que fomenten l’occità tindran el mateix tractament fiscal que les entitats que fomenten el català.
- La Direcció General de Política Lingüística organitza una sessió sobre polítiques i iniciatives de foment de l’occità a Catalunya (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-6-2018)
- TV3 emet un molinet en commemoració de l’Any Fabra (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 15-6-2018)
- Ets el que menges guanya el Reconeixement a la Qualitat Lingüística Empresarial (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 21-6-2018)
- El TERMCAT publica el ‘Diccionari dels XVIII Jocs Mediterranis’ (TERMCAT – Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 22-6-2018)
- La UNED intenta vetar l’ús del català a la selectivitat a Andorra (VilaWeb, 1-6-2018)
La universitat va avisar els centres afectats que aquest any les proves es farien només en castellà però l’ambaixada espanyola l’ha fet rectificar.
- Una escola andorrana denuncia represàlies per haver demanat la selectivitat en català a la UNED (VilaWeb, 26-6-2018)
Estan convençuts que hi ha ‘raons polítiques’ que han fet que els seus alumnes obtinguessin mals resultats per unes correccions més severes.
- Hem aconseguit que la pel·lícula d’obertura del D’A Film Festival siguin en català (Plataforma per la Llengua, 1-6-2018)
- Els escriptors valencians homenatgen Joan Navarro, en els premis de la crítica (VilaWeb, 30-6-2018)
L’AELC ha lliurat els premis de la crítica del País Valencià, entre els quals el de difusió, atorgat a VilaWeb.
- 15 anys del Voluntariat per la llengua (Teo Vidal i Sol, Coordinador i Responsable legal + Maria Benejam Berger, Redactora en cap a VilaWeb, 26-6-2018)
Per novè any consecutiu, el 2017 més de 10.000 parelles es van sumar al programa. La modalitat virtual, iniciada l’any passat, assoleix un alt grau de satisfacció.
- El govern d’Aragó ajuda els municipis de la Franja a recuperar el nom en català (VilaWeb, 26-6-2018)
Només Vall-de-Roures i Fórnols han refusat la proposta de normalitzar el nom d’un total de 18 localitats.
- Acció Cultural i les universitats valencianes fan públic el manifest “Per la igualtat lingüística” (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 26-6-2018)
- Acció Cultural i les universitats valencianes apunten els objectius en política lingüística i cultural que cal concretar en el final de legislatura (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 21-6-2018)
- Les universitats valencianes i ACPV, juntes per la igualtat lingüística (Núria Cadenes a VilaWeb, 26-6-2018)
Crònica de l’acte del manifest conjunt de les universitats valencianes.
- El Voluntariat pel Valencià s’acosta als 24.000 participants en els 14 anys de programa (Escola Valenciana, 27-6-2018)
- Puig considera desactivat el conflicte per la llei del plurilingüisme (VilaWeb, 14-6-2018)
El president està convençut que el nou govern espanyol no presentarà recurs al TC.
- Sagunt acull la inauguració de l’exposició “Obre’t al valencià” (Plataforma per la Llengua, 26-6-2018)
- Els alumnes de l’Institut Ribot i Serra de Sabadell presenten el vídeo clip de rap en català «El futur és nostre» (Plataforma per la Llengua, 11-6-2018)
- L’Alguer estrena el Consell de la Llengua Catalana (VilaWeb, 19-6-2018)
L’objectiu del nou organisme és protegir, promoure i augmentar l’ús de la llengua pròpia de la ciutat.
- «L’Alguer: un pentagrama com un carrer» s’estrena a la televisió pública catalana amb 155.000 espectadors (Plataforma per la Llengua, 20-6-2018)
El documental, produït per la Plataforma per la Llengua, mostra la presència del català a la ciutat catalana de Sardenya a través de les cançons tradicionals.
- Un joc guanyador del Concurs Tísner s’exposarà al Museu del Joguet de Figueres (Plataforma per la Llengua, 19-6-2018)
- Neix Eduglosa.cat, el nou portal web d’educació, difusió i foment de glosa (Plataforma per la Llengua, 19-6-2018)
Eduglosa
- El web Eduglosa.cat ja està en línia (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 19-6-2018)
- La CAL homenatja a Pompeu Fabra en el 150è aniversari del seu naixement (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 18-6-2018)
- L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana premia VilaWeb per la difusió i promoció de la literatura feta al País Valencià (VilaWeb, 20-6-2018)
- L’Acadèmia Valenciana de la Llengua simplifica l’accentuació diacrítica (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 14-6-2018)
- La Plataforma per l’Ensenyament Públic defensa la llibertat de càtedra (Escola Valenciana, 1-6-2018)
- Biar culmina el calendari festiu de les Trobades ‘Nosaltres, pel valencià’ (Escola Valenciana, 6-6-2018)
- La Trobada a Biar comparteix l’estima pel valencià amb el goig de fer cultura i poble (Escola Valenciana, 14-6-2018)
- Castelló de la Plana aprova la denominació única en català de la ciutat (VilaWeb, 1-6-2018)
Hi han votat a favor els 14 regidors del Pacte del Grau –PSPV, Compromís i Castelló en Moviment– i en contra el Partit Popular i Ciutadans.
- Una llengua en perill d’extinció al Mundial (Article de Toni Padilla a l’Ara, 29-6-2018)
L’estadi de Sotxi es va batejar amb una paraula en llengua adigué, parlada pels circassians.
- Mila Segarra: ‘La societat catalana és prou adulta per a fer passos lingüístics arriscats’ (Entrevista a Mila Segarra a VilaWeb, 24-6-2018)
Entrevista a la filòloga, membre del consell de govern de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), amb motiu de l’Any Pompeu Fabra.
- Va d’intimitat, sí (Article de Montserrat Cortès Colomé, Membre del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 1-6-2018)
«Hi ha parts del cos que són ‘privades’ i resulta fins i tot violent que te les explorin sense que t’entenguin si els parles en català».
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari