- El gegant xinès Xiaomi inclou finalment el català als seus mòbils. (Font: PxL i Softcatalà)
- Disponible el projecte Common Voice en català de Mozilla. (Font: Softcatalà)
- Traieu-li el màxim profit a LanguageTool en LibreOffice. (Font: Softcatalà)
- El 70% del Parlament de Catalunya, a favor del manifest de la campanya “El català, llengua comuna”. (Font: PxL)
- La Plataforma per la Llengua denuncia davant el Consell d’Europa que Espanya incompleix la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM). (Font: PxL)
- La comunicació empresarial en català, objectiu compartit de la patronal PIMEC i el Consorci per a la Normalització Lingüística. (Font: CPNL-DGPL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de juliol del 2018.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,37% (alt), 0,01 punts percentuals inferior al del mes anterior (65,38%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de juliol del 2018:
- El gegant xinès Xiaomi inclou finalment el català als seus mòbils. El gegant de la tecnologia xinès Xiaomi ha decidit fer el pas i incloure el català entre els idiomes disponibles en els seus telèfons mòbils. Aquesta decisió arriba després de les converses mantingudes per Plataforma per la Llengua i Softcatalà amb la companyia asiàtica, que es va mostrar disposada a incorporar la nostra llengua als seus dispositius un cop vista l’alta demanda per part dels usuaris catalans i l’activitat de traducció que estaven duent a terme de forma voluntària en alguns projectes de roms alternatives basades en MIUI, el sistema operatiu dels mòbils de Xiaomi basat en Android. Amb aquesta novetat, les sis grans empreses del sector ja tenen els mòbils en català. Són Samsung, Huawei, Xiaomi, Apple, BQ i LG. Només algunes empreses amb moltes menys vendes, com Motorola, es resisteixen a incloure’l. Xiaomi ha anat grimpant posicions dins el mercat europeu i espanyol. A Europa és ja la quarta empresa amb més vendes, per darrere de Samsung, Apple i Huawei, i a Espanya aquest mes de maig va superar Apple i es va situar en la tercera posició. De fet, mercats com el català, l’espanyol o l’italià són els principals que té Xiaomi a Europa. Més informació a les notícies de la Plataforma per la Llengua i de Softcatalà.
- Disponible el projecte Common Voice en català de Mozilla. Softcatalà presenta el projecte Common Voice en català de Mozilla per a elaborar un conjunt d’enregistraments de veu lliure. El projecte Common Voice és la iniciativa de Mozilla per a ajudar les màquines a aprendre com parlem les persones de debò. La veu és natural, la veu és humana. És per això que volem crear tecnologies de veu de qualitat per a les màquines. Però el desenvolupament d’aquests sistemes requereix un gran volum de dades de veu, amb un cost força elevat, que moltes empreses només financen per a unes poques llengües. La majoria de les dades usades per grans companyies no estan disponibles per a tothom. Considerem que això frena la innovació. Per això s’ha iniciat el projecte Common Voice, per tal de fer que la tecnologia de reconeixement de la veu estigui oberta a tothom. Per a aconseguir-ho, la proposta de Mozilla és recollir i validar un corpus lingüístic lliure de forma col·laborativa en qualsevol llengua amb una comunitat prou activa. Més informació a la notícia de Softcatalà.
Common Voice en català
Des de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) de la Generalitat de Catalunya s’ha fet una crida perquè els ciutadans aportin la seva veu al projecte Common Voice en català de Mozilla, un projecte d’alta tecnologia en llengua catalana, que servirà perquè tota mena de productes digitals puguin reconèixer el català. Més informació a la notícia de la DGPL.
- Traieu-li el màxim profit a LanguageTool en LibreOffice. El LanguageTool és el programari de revisió de texts en què es basa el corrector de Softcatalà. Aquest servei s’ha demostrat extremadament útil per a moltíssims usuaris: cada dia es fan al voltant de 200.000 revisions. Fora de la pàgina web del corrector, LanguageTool també es pot utilitzar com a complement de LibreOffice, Firefox, Chrome, MS Word (Windows), Google Documents o com a corrector del sistema en Android. En aquest article de Softcatalà s’informa de com podeu fer servir el corrector en el LibreOffice i de com podeu treure-li el màxim profit. El LibreOffice pot ser més adequat que la pàgina web per a revisar documents llargs i que tinguin molts elements de format (cursives, taules, etc.) que en el corrector web es perden. Més informació a la notícia de Softcatalà.
LanguageTool
- El 70% del Parlament de Catalunya, a favor del manifest de la campanya “El català, llengua comuna”. La Plataforma per la Llengua ha aconseguit que tots els partits catalans de tradició democràtica (PDeCAT, ERC, PSC, Catalunya en Comú, CUP i Demòcrates) donin suport públicament al manifest “El català, llengua comuna” i s’incorporin a la campanya de l’ONG del català començada l’abril passat, en què hi van participar 14 personalitats que no havien tingut el català com a primera llengua o llengua habitual durant la infantesa. Així, aquestes forces polítiques se sumen a una campanya que ha tingut com a protagonistes personalitats polítiques com Gabriel Rufián, Núria Parlon, Gerardo Pisarello o José Montilla i altres personalitats com l’actriu i cantant Elena Gadel, l’actriu Clara Segura, la religiosa Sor Lucía Caram, l’activista Albano Dante Fachín o el cantant i líder de Love of Lesbian Santi Balmes. El manifest, que data del 2008, reivindica el català com a eina de cohesió social i d’acollida i arrelament dels nouvinguts. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Web de la campanya “El català, llengua comuna”
- La Plataforma per la Llengua denuncia davant el Consell d’Europa que Espanya incompleix la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM). L’Estat espanyol incompleix el tractat internacional de promoció de les llengües regionals o minoritàries. Així ho ha denunciat la Plataforma per la Llengua en un informe que ha presentat davant el Comitè d’Experts del Consell d’Europeu, que actualment està avaluant el compliment de la Carta. L’informe, coordinat per la Plataforma per la Llengua juntament amb la Fundació Catalunya, ha comptat amb la contribució d’entitats de tot el domini lingüístic, com el CIEMEN, Juristes per la Llengua, Grup Barnils, Acció Cultural del País Valencià i Escola Valenciana, Obra Cultural Balear, el sindicat balear STEI i Moviment Franjolí. Segons l’estudi, que avalua els últims tres anys, els principals incompliments de l’Estat espanyol tenen lloc en els àmbits de la justícia i les administracions públiques. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- La comunicació empresarial en català, objectiu compartit de la patronal PIMEC i el Consorci per a la Normalització Lingüística. La presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística i directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i el secretari general de l’organització empresarial PIMEC, Antoni Cañete, han signat un conveni de col·laboració per estendre conjuntament el coneixement i l’ús del català en l’activitat comercial i empresarial arreu de Catalunya. L’acord portarà el projecte Comunica’t, d’acompanyament i assessorament lingüístic a empreses, a ciutats de tot Catalunya i permetrà que el Consorci posi l’oferta formativa dels seus 22 centres i 146 punts d’atenció d’arreu de Catalunya a disposició de PIMEC, a més d’oferir a l’organització empresarial materials informatius i de sensibilització per promoure l’ús del català. El Consorci també obrirà a PIMEC tots els seus programes de foment de l’ús i de cohesió social. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i al projecte Comunica’t de PIMEC.
Altres notícies del mes de juliol:
- El Govern distingeix a la Fundació puntCAT amb la Creu de Sant Jordi (Fundació puntCAT, 18-7-2018)
Amb la Creu de Sant Jordi es premia la tasca de la Fundació puntCAT en la promoció i cura de la identitat catalana a Internet.
- L’Estat espanyol segueix imposant el castellà: trenta lleis discriminatòries en l’últim trimestre (Plataforma per la Llengua, 20-7-2018)
- Defensem davant la Justícia l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana (Plataforma per la Llengua, 5-7-2018)
- La Plataforma per la Llengua aconsegueix la immersió en català a l’ensenyament de Sardenya (Plataforma per la Llengua, 13-7-2018)
Les esmenes presentades per l’ONG del català introdueixen aquesta opció a l’escola algueresa.
El Parlament de l’illa situa el català al mateix nivell que el sard i el reconeix després de les peticions de l’entitat.
- Les famílies de l’Alguer podran escolaritzar els fills en català (VilaWeb – ACN, 13-7-2018)
Ho ha aprovat el parlament de Sardenya després de les esmenes presentades per la Plataforma per la Llengua al projecte de llei sobre la regulació de les llengües de l’illa.
- Sardenya aprova una llei que protegeix el català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2-7-2018)
- Irene Coghene: ‘El català a l’Alguer és una llengua viva, però li mancava l’escolarització’ (Marta Valls a VilaWeb, 20-7-2018)
Entrevista a la coordinadora territorial de la Plataforma per la Llengua de l’Alguer.
- BCN off track, una guia turística alternativa de Barcelona (Plataforma per la Llengua, 9-7-2018)
BCN off track és una guia adreçada als turistes que posa l’èmfasi a mostrar la nostra realitat lingüística i cultural a totes les persones que vénen a visitar la nostra ciutat i el nostre país.
Guia turística alternativa de Barcelona – BCN Off track (PDF 3,57 Mb)
- Tret de sortida al Correllengua 2018 (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 2-7-2018)
- L’exposició ‘La Nova Cançó: un crit de llibertat col·lectiva’ viatja per diversos municipis de Catalunya (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 20-7-2018)
- La Plataforma per la Llengua demana al govern del PSOE que aixequi el veto de Rajoy al dret de parlar català al comerç (Plataforma per la Llengua, 18-7-2018)
L’ONG del català vol que el nou executiu espanyol retiri el recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de comerç, serveis i fires.
El president de l’entitat ha escrit una carta en gallec a la nova advocada general de l’Estat, la galleguista Consuelo Castro.
- Com la proposta de drets d’autor de la UE farà mal a Internet i a la Viquipèdia (Amical Wikimedia, 4-7-2018)
- El Parlament Europeu tomba la polèmica proposta de reforma de la llei del ‘copyright’ (VilaWeb, 5-7-2018)
La Viquipèdia havia tancat la seva pàgina per reclamar als eurodiputats que votessin en contra del text.
- Aquest estiu no et deixes la ValenciApp a casa! (Plataforma per la Llengua, 11-7-2018)
Aprofita el teu viatge per a contribuir a millorar la situació del valencià a tot arreu. Amb pocs clics, podràs valorar milers d’establiments comercials en tot el domini lingüístic.
- BMW es nega a complir la llei de consum i les sentències del Tribunal Constitucional (Plataforma per la Llengua, 25-7-2018)
La llei obliga a fer els manuals d’instruccions també en català, de la mateixa manera que fins ara ja eren obligatoris en castellà.
La Plataforma per la Llengua denuncia la marca automobilística davant l’Agència Catalana de Consum.
- Softcatalà tradueix al català el sistema operatiu de la marca Xiaomi (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 24-7-2018)
- Política Lingüística fa una crida perquè els ciutadans aportin la seva veu a un projecte d’alta tecnologia en llengua catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 17-7-2018)
El projecte servirà perquè tota mena de productes digitals puguin reconèixer el català.
- Política Lingüística estudiarà i promourà l’ús del català en 4.600 establiments comercials amb el programa Ofercat (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 31-7-2018)
Aquesta iniciativa permet conèixer els usos lingüístics en la retolació i l’atenció al públic i promoure-hi l’ús del català.
- La V Nit de la Llengua al Món Digital es dedicarà aquest any a Pompeu Fabra (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-7-2018)
- Laura Borràs, consellera de Cultura, obre la VI Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-7-2018)
La consellera destaca, en l’obertura, la importància de traslladar a tota la societat la tasca i l’esperança que Fabra associa a la llengua catalana.
- El Voluntariat per la llengua celebra 15 anys amb més de 125.000 parelles lingüístiques i milions d’hores de conversa en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-6-2018)
La modalitat virtual, iniciada l’any passat, assoleix un alt grau de satisfacció.
- Un total de 3.277 persones s’examinen de català per obtenir els certificats de Política Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 24-7-2018)
- Resultats positius del Consorci per a la Normalització Lingüística en el primer semestre d’any (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-7-2018)
- Suport en la defensa de la regulació dels usos institucionals de les llengües del Govern Valencià davant la sentència del TSJ (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-7-2018)
- Muvicat, una nova aplicació de cinema en català amb dades obertes de Política Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-6-2018)
- Comença el concurs fotogràfic #FabraDeVacances a les xarxes (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 10-7-2018)
- El Cens d’entitats de foment de la llengua catalana arriba a 214 entitats (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 18-7-2018)
- Planifiqueu les vacances amb les guies de viatge publicades amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-7-2018)
- S’acaba el ‘Katalonski’ amb èxit d’audiència i d’interacció a les xarxes socials (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 18-7-2018)
Alguns dels protagonistes són alumnes de dos programes d’aprenentatge de la Direcció General de Política Lingüística.
- Obertes les inscripcions als Espais Terminològics 2018, dedicats a Pompeu Fabra (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 20-7-2018)
“Fabra: converses terminològiques” és el títol de la trobada del TERMCAT que es farà el 4 d’octubre.
- ‘Lingüistes pel carrer’ inventaria uns vuit-cents carrers que porten el nom d’estudiosos de la llengua (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-7-2018)
- El Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics, publicat en occità aranès (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-7-2018)
- La Plataforma per la Llengua critica la sentència del TSJCV contra l’ús del valencià en l’administració (Plataforma per la Llengua, 18-7-2018)
- La Plataforma per la Llengua demana als ajuntaments un esforç per comunicar en valencià (Plataforma per la Llengua, 19-7-2018)
- Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears donen un nou impuls a la col·laboració en política lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-7-2018)
- ACPV considera que el TSJ actua contra la igualtat lingüística i discrimina el valencià (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 18-7-2018)
- El TSJ retalla el decret que prioritza l’ús del català a l’administració del País Valencià (VilaWeb, 18-7-2018)
N’anul·la onze articles i una disposició final sobre l’ús prioritari del català en diversos àmbits de l’administració.
- El TSJ tomba dos articles més que regulen l’ús del català a l’administració valenciana (VilaWeb, 20-7-2018)
El Consell va anunciar que recorreria la primera sentència, que ja va anul·lar onze articles.
- Oltra critica durament els ‘enemics’ del català mentre el Consell prepara el recurs contra la sentència del TSJ (VilaWeb, 20-7-2018)
El director general de Política Lingüística recorda que la normativa es va fer d’acord amb tots els informes tècnics i jurídics.
- Escola Valenciana: «La sentència del TSJ atempta contra els drets lingüístics de la ciutadania» (Escola Valenciana, 19-7-2018)
- El Tempir qualifica de “torpede contra la dignificació i la igualtat lingüística” la nova sentència del TSJ (El Tempir, 18-7-2018)
- El Tempir i la Intersindical Valenciana, per un major ús i promoció del valencià (El Tempir, 25-7-2018)
- El Síndic de Greuges i Escola Valenciana acorden col·laborar per protegir els drets lingüístics (Escola Valenciana, 17-7-2018)
- Escola Valenciana defensa la capacitació en valencià a les Corts i en tots els àmbits (Escola Valenciana, 11-7-2018)
- Ajuda’ns a editar l’agenda ‘Paraules de llibertat’ amb citacions d’escriptors valencians (VilaWeb, 26-7-2018)
- La plataforma per la llengua demana ajuda per editar l’agenda del nou curs escolar (Teo Vidal i Sol i Maria Benejam Berger a VilaWeb-Catalunya Nord, 31-7-2018)
Enguany l’agenda ‘Paraules de llibertat’ serà editada amb citacions d’escriptors valencians.
- Una jutgessa anul·la una multa de trànsit perquè el senyal era en català (VilaWeb, 18-7-2018)
La conductora va al·legar indefensió quan va rebre la multa a Barcelona.
- Un ministre valencià, el primer del govern de Pedro Sánchez que imposa el castellà (Plataforma per la Llengua, 3-7-2018)
El valencià José Luis Ábalos ha estat el primer membre del nou govern socialista que ha signat una norma impositiva del castellà i discriminatòria amb el català.
- El Govern de Catalunya aprova els nous Estatuts del Consorci per a la Normalització Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 10-7-2018)
Els nous Estatuts permetran donar resposta als reptes que la llengua i la societat catalanes tenen plantejats en l’actualitat.
- Es constitueix la Societat d’Ensenyament i Recerca del Català com a Llengua Estrangera (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 23-7-2018)
- El president Torra veu l’obra de Fabra com “l’esperit d’excel·lència i la bastida del nou país republicà que volem construir” (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 24-7-2018)
El cap de l’Executiu ha inaugurat l’exposició “Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans” a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que s’emmarca en la commemoració de l’Any dedicat al filòleg.
- La ‘Revista de Llengua i Dret’ organitza la jornada “Fabra avui. El català, de llengua moderna a llengua digital” (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 20-7-2018)
- L’últim número de la revista ‘Cavall Fort’ està dedicat a Pompeu Fabra (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-7-2018)
- Es reedita ‘Petita història de Pompeu Fabra’, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 31-7-2018)
- Un jove de Granada guanya el premi ‘Desperta la teva creativitat’ del curs Clic a Fabra (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-7-2018)
- El català, majoritari en la retolació dels comerços del Vendrell (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 5-7-2018)
- Més de 1.000 persones participen en els grups de conversa del “xerrem junts” aquest curs (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 12-7-2018)
- Torna el Refres.cat, el cicle de cinema a la fresca en català a Sabadell (Plataforma per la Llengua, 16-7-2018)
- La nova delegada del govern espanyol a les Illes fa retirar els recursos contra el català (VilaWeb, 3-7-2018)
Defensa respectar el consens lingüístic que hi ha des del 1985 i evitar qualsevol ‘ingerència en l’autonomia dels municipis’.
- L’OCB exigeix al govern balear que actuï arran del creixement de denúncies per discriminació lingüística (VilaWeb, 27-7-2018)
L’entitat atribueix l’augment de denúncies a la major conscienciació de la gent.
- L’Obra Cultural demana que part de l’ecotaxa es destini al foment del català (VilaWeb, 12-7-2018)
Proposa cursos per als treballadors de l’hostaleria que tenen una àmplia oferta en llengües com ara l’alemany o l’anglès però que, sovint, ignoren la llengua pròpia.
- La Vall d’Aran reivindica l’ús social de l’aranès en la 25a cursa ‘Aran per Sa Lengua’ (VilaWeb-ACN, 29-7-2018)
L’organització assegura que les institucions han de continuar fent feina per defensar i prioritzar-la davant el castellà i el català.
- Lo documentari “L’Alguer: un pentagrama com un carrer” arriba a la ciutat sarda el pròxim 2 d’agost (Plataforma per la Llengua, 26-7-2018)
Lo film, produït de la Plataforma per la Llengua, se projectarà dins del festival Cinema delle Terre del Mare.
- “Posar .cat al teu domini dona un plus d’identitat al teu negoci” (Fundació puntCAT, 5-7-2018)
Parlem amb en Xevi Masip, fundador de l’estudi de so i postproducció d’àudio Xevi Estudi.
- Joaquim Arenas: ‘Si no fem del català una llengua franca, desapareixerem com a poble’ (Clara Ardévol Mallol a VilaWeb, 11-7-2018)
Parlem amb un dels fundadors del Servei d’Ensenyament en Català ara que fa quaranta anys que el govern de Tarradellas el va crear.
- Josep Murgades: ‘Fabra es va passar la vida advertint que el català podia acabar esdevenint un dialecte del castellà’ (Entrevista de Bel Zaballa a Josep Murgades a VilaWeb, 1-7-2018)
Entrevista al filòleg, catedràtic i traductor, coneixedor de l’obra i el llegat de Pompeu Fabra, de qui es commemoren els 150 del naixement.
- “El català, tal com el coneixem avui, es va forjar a Badalona” (Entrevista a Margarida Abras, directora del Museu de Badalona, a El Punt Avui, 30-7-2018)
El Museu de Badalona recorda amb una exposició la vinculació de Pompeu Fabra amb la ciutat on va viure 27 anys abans de marxar a l’exili, els més prolífics en la seva tasca filològica.
- La Plataforma per la Llengua celebra que Sánchez utilitzi el català a les xarxes i s’ofereix a assessorar-lo davant dels atacs rebuts (Plataforma per la Llengua, 10-7-2018)
L’ONG del català li recorda que ha rebut més de 110 casos greus de discriminació lingüística per part de l’Estat espanyol en els últims anys.
- La llengua, els jutges i les vergonyes al sol (Article de Núria Cadenes a VilaWeb, 25-7-2018)
«Desmentiu-m’ho, si us plau. Desmentiu-m’ho i rectificaré feliç d’haver-ho de fer. Però és que no he sentit ni llegit ni trobat ni res cap reacció a aquesta sentència ignominiosa des del Principat».
- L’Oficina pública de la llengua catalana (Xavier Deulonder i Camins) (VilaWeb, 6-7-2018)
- Emergència lingüística (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 24-7-2018)
«El gènere biogràfic ens ha ofert durant molts segles la vida d’individus escollits, cèlebres per la seva activitat o les seves idees, l’existència dels quals aportava uns ensenyaments o un testimoni considerat memorable».
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari