Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2018.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,44% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (65,41%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’octubre del 2018:

 • El català, entre les 40 llengües triades per al nou traductor simultani de Google. La Plataforma per la Llengua confia que ben aviat el català sigui una de les llengües del guiatge de veu de Google Maps, d’Android Auto, de Google Home i d’altres dispositius de Google Assistant. De mica en mica es va confirmant que Google ja té desenvolupats la síntesi i el reconeixement de veu en català. Una bona prova d’això és que el català és entre les 40 llengües triades per la multinacional americana per als nous auriculars que funcionen amb l’aplicació de Google Assistant. Hom pot parlar en català i una veu ho tradueix a una de les altres llengües de forma gairebé simultània. El nostre interlocutor només ha d’esperar uns segons per entendre’ns. Més enllà del català també hi són l’afrikaans, l’anglès, el japonès, el serbi, l’àrab, el finès, el khmer, el singalès, l’armeni, el francès, el coreà, l’eslovac, el bengalí, l’alemany, el letó, el castellà, el grec, el nepalès, el suahili, el xinès mandarí, l’hindi, el noruec, el suec, el croat, l’hongarès, el polonès, el tàmil, el txec, l’islandès, el portuguès, el tailandès, el danès, l’indonesi, el romanès, el turc, el neerlandès, l’italià, el rus i el vietnamita. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • La Direcció General de Política Lingüística impulsa el català en l’àmbit digital. També dona suport a projectes relacionats amb la veu digital en català actualment en desenvolupament com Common Voice de Mozilla i Col·lectivitat. El món digital i les tecnologies mòbils són una oportunitat i un repte per al català. Les marques digitals globals com Google, Microsoft, Twitter, Apple o Facebook n’ofereixen l’ús en els seus principals productes i serveis. En la seva agenda d’acció, la Direcció General de Política Lingüística ha projectat iniciatives per incidir tant en les tecnologies lingüístiques com en la disponibilitat de productes i serveis digitals en català. Amb aquest objectiu, convoca anualment una línia d’ajuts per a la incorporació del català en apps i videojocs. La Direcció General de Política Lingüística està col·laborant amb Google a la creació d’un model acústic multilocalizador, multilingüe i uniforme per a la síntesi estadística paramètrica del llenguatge en català. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Europa, la porta de darrere de la imposició del castellà. Durant el tercer trimestre de l’any, l’Estat espanyol i la Unió Europea han seguit discriminant el català. Entre els mesos de juliol i setembre s’han emès un total de 23 normes que, d’una manera o altra, imposen el castellà als territoris catalanoparlants i releguen la llengua pròpia a una situació subalterna. Sumades a les 66 normes impositives que ja s’havien aprovat entre gener i juny, el total de disposicions contràries a la igualtat lingüística aparegudes enguany s’enfila fins a la xifra de 89. En comparació amb el 2017, al llarg de tot l’any se’n van aprovar un total de 93. El més destacat d’aquest tercer trimestre és la intensa activitat legislativa de les institucions europees, que han emès més de dos terços del total de normes impositives del període (16 de 23). Cal tenir en compte, però, que totes les normes discriminatòries amb el català que provenen de Brussel·les són conseqüència del veto espanyol a l’oficialitat de la llengua catalana. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • El Govern anuncia una iniciativa per impulsar el .cat com a domini propi de Catalunya. L’acord de Govern s’aprovarà aquest mes d’octubre i servirà per oficialitzar l’adopció del domini .cat per part de les administracions catalanes. Des de la Fundació puntCAT, entitat privada sense ànim de lucre gestionada per entitats no governamentals, ens plau compartir amb tota la comunitat de parla catalana que la Generalitat de Catalunya ha anunciat que en les properes setmanes aprovarà un acord de Govern per impulsar el .cat com a domini propi de Catalunya. Un cop el Govern hagi aprovat l’acord, el .cat, domini de la comunitat de parla catalana, serà també el de Catalunya. La seva propietat i gestió seguirà essent de la Fundació puntCAT, on no hi participen (per estatuts) administracions, partits ni sindicats. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • Oberta la inscripció a la Nit de la llengua al món digital – Viquimarató de l’Any Fabra. Tarragona, Girona i Tortosa acolliran el dia 29 de novembre la V Nit de la Llengua al Món Digital – Viquimarató de la llengua catalana, que organitzen la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i la Fundació Amical Wikimedia. Enguany es dedicarà a la figura de Pompeu Fabra, contribuint així a la celebració de l’Any Fabra. La inscripció a l’esdeveniment ja és oberta i els interessats es poden inscriure en aquesta pàgina, que conté tota la informació sobre l’activitat. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  V Nit de la Llengua al Món Digital
 • Softcatalà celebra el 20è aniversari. Softcatalà, l’associació que té per objectiu el foment del català a la informàtica, internet i les noves tecnologies, celebra avui, 2 d’octubre, el 20è aniversari. La seva presentació pública va ser l’any 1998 amb el navegador Netscape en català. Softcatalà ha continuat la tasca amb el projecte lliure Mozilla.org, que produeix el paquet per a Internet que inclou el navegador Firefox i el programa de correu Thunderbird. També tradueix altres opcions ofimàtiques, com el paquet ofimàtic OpenOffice.org, el processador de textos Abiword i el gestor de fulls de càlcul Gnumeric. Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos premis entre els quals destaca el Premi Nacional de Cultura i el Premi Pompeu Fabra en la categoria de comunicació i noves tecnologies, que atorga la Direcció General de Política Lingüística. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Aconseguim que Ensenyament obri una taula de negociació per modificar el document del nou model lingüístic. L’ONG del català se centrarà en garantir “la plena competència lingüística en català” de tots els alumnes catalans, com a única via per fer del català la llengua de cohesió social. “El català no pot sortir perjudicat amb el nou model”, ha assegurat Mireia Plana, vicepresidenta de l’entitat.
  Després de la reunió que aquesta tarda (24-10) han mantingut representants de la Plataforma per la Llengua amb responsables del Departament d’Ensenyament, s’ha acordat obrir una taula de negociació per tal de plantejar esmenes al document del nou model lingüístic escolar. La Plataforma per la Llengua s’havia mostrat preocupada davant la possibilitat que el nou model comportés un deteriorament de la competència lingüística en català en l’alumnat d’algunes àrees de Catalunya. “La nostra prioritat, i pel que treballarem, és garantir que tots els alumnes catalans assoleixen el màxim nivell de coneixement del català al finalitzar els estudis”, ha assegurat Mireia Plana, vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua. “L’aprenentatge del català no pot sortir perjudicat amb el nou model, que ha de permetre l’aprenentatge de noves llengües sense debilitar el català”, han assegurat des de l’ONG del català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.

Altres notícies del mes d’octubre:

 • La metgessa, la incompetència, l’anamnesi (Mail Obert de Núria Cadenes a VilaWeb, 16-10-2018)
  «La qüestió és que en un centre públic de salut una metgessa s’ha negat a atendre una pacient perquè li parlava en valencià. I que, sense ruboritzar-se, s’ha declarat incompetent per a fer la seva feina».
 • El 27 de novembre, dona pel català! (Plataforma per la Llengua, 30-10-2018)
  Ajuda’ns a fer realitat la creació dels grups de reforç lingüístic per a infants i joves d’origen nouvingut fent un donatiu per la llengua.
 • Presentem la guia “Salam al català” a Sa Pobla (Plataforma per la Llengua, 1-10-2018)
  La Plataforma per la Llengua Illes Balears presenta una guia d’acollida lingüística a Mallorca. Pròximament l’acte es repetirà a les illes de Menorca, Formentera i Eivissa.
 • El govern efectiu s’embolica amb les llengües (Clara Ponsatí a VilaWeb, 25-10-2018)
  «Diguem-ho clar: el problema no és si n’ensenyem moltes o poques, de llengües: el principal problema que tenim és la pobra qualitat amb què les ensenyem».
 • La secta (o la descastellanització ultrancera) (i 2) (Pau Vidal a VilaWeb, 30-9-2018)
  Paràbola de la llengua pura. Els seguidors del Salvador. O, dit en termes psiquiàtrics, ‘personalitats amb trets antisocials, baixa autoestima i recerca de guiatge fort’.
 • Dies negres (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 1-10-2018)

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: