- El català, entre les 40 llengües triades per al nou traductor simultani de Google. (Font: PxL)
- La Direcció General de Política Lingüística impulsa el català en l’àmbit digital. (Font: DGPL)
- Europa, la porta de darrere de la imposició del castellà. (Font: PxL)
- El Govern anuncia una iniciativa per impulsar el .cat com a domini propi de Catalunya. (Font: Fundació puntCAT)
- Oberta la inscripció a la Nit de la llengua al món digital – Viquimarató de l’Any Fabra. (Font: DGPL)
- Softcatalà celebra el 20è aniversari. (Font: DGPL)
- Aconseguim que Ensenyament obri una taula de negociació per modificar el document del nou model lingüístic. (Font: PxL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2018.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,44% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (65,41%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes d’octubre del 2018:
- El català, entre les 40 llengües triades per al nou traductor simultani de Google. La Plataforma per la Llengua confia que ben aviat el català sigui una de les llengües del guiatge de veu de Google Maps, d’Android Auto, de Google Home i d’altres dispositius de Google Assistant. De mica en mica es va confirmant que Google ja té desenvolupats la síntesi i el reconeixement de veu en català. Una bona prova d’això és que el català és entre les 40 llengües triades per la multinacional americana per als nous auriculars que funcionen amb l’aplicació de Google Assistant. Hom pot parlar en català i una veu ho tradueix a una de les altres llengües de forma gairebé simultània. El nostre interlocutor només ha d’esperar uns segons per entendre’ns. Més enllà del català també hi són l’afrikaans, l’anglès, el japonès, el serbi, l’àrab, el finès, el khmer, el singalès, l’armeni, el francès, el coreà, l’eslovac, el bengalí, l’alemany, el letó, el castellà, el grec, el nepalès, el suahili, el xinès mandarí, l’hindi, el noruec, el suec, el croat, l’hongarès, el polonès, el tàmil, el txec, l’islandès, el portuguès, el tailandès, el danès, l’indonesi, el romanès, el turc, el neerlandès, l’italià, el rus i el vietnamita. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- La Direcció General de Política Lingüística impulsa el català en l’àmbit digital. També dona suport a projectes relacionats amb la veu digital en català actualment en desenvolupament com Common Voice de Mozilla i Col·lectivitat. El món digital i les tecnologies mòbils són una oportunitat i un repte per al català. Les marques digitals globals com Google, Microsoft, Twitter, Apple o Facebook n’ofereixen l’ús en els seus principals productes i serveis. En la seva agenda d’acció, la Direcció General de Política Lingüística ha projectat iniciatives per incidir tant en les tecnologies lingüístiques com en la disponibilitat de productes i serveis digitals en català. Amb aquest objectiu, convoca anualment una línia d’ajuts per a la incorporació del català en apps i videojocs. La Direcció General de Política Lingüística està col·laborant amb Google a la creació d’un model acústic multilocalizador, multilingüe i uniforme per a la síntesi estadística paramètrica del llenguatge en català. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Europa, la porta de darrere de la imposició del castellà. Durant el tercer trimestre de l’any, l’Estat espanyol i la Unió Europea han seguit discriminant el català. Entre els mesos de juliol i setembre s’han emès un total de 23 normes que, d’una manera o altra, imposen el castellà als territoris catalanoparlants i releguen la llengua pròpia a una situació subalterna. Sumades a les 66 normes impositives que ja s’havien aprovat entre gener i juny, el total de disposicions contràries a la igualtat lingüística aparegudes enguany s’enfila fins a la xifra de 89. En comparació amb el 2017, al llarg de tot l’any se’n van aprovar un total de 93. El més destacat d’aquest tercer trimestre és la intensa activitat legislativa de les institucions europees, que han emès més de dos terços del total de normes impositives del període (16 de 23). Cal tenir en compte, però, que totes les normes discriminatòries amb el català que provenen de Brussel·les són conseqüència del veto espanyol a l’oficialitat de la llengua catalana. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- El Govern anuncia una iniciativa per impulsar el .cat com a domini propi de Catalunya. L’acord de Govern s’aprovarà aquest mes d’octubre i servirà per oficialitzar l’adopció del domini .cat per part de les administracions catalanes. Des de la Fundació puntCAT, entitat privada sense ànim de lucre gestionada per entitats no governamentals, ens plau compartir amb tota la comunitat de parla catalana que la Generalitat de Catalunya ha anunciat que en les properes setmanes aprovarà un acord de Govern per impulsar el .cat com a domini propi de Catalunya. Un cop el Govern hagi aprovat l’acord, el .cat, domini de la comunitat de parla catalana, serà també el de Catalunya. La seva propietat i gestió seguirà essent de la Fundació puntCAT, on no hi participen (per estatuts) administracions, partits ni sindicats. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
- Oberta la inscripció a la Nit de la llengua al món digital – Viquimarató de l’Any Fabra. Tarragona, Girona i Tortosa acolliran el dia 29 de novembre la V Nit de la Llengua al Món Digital – Viquimarató de la llengua catalana, que organitzen la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i la Fundació Amical Wikimedia. Enguany es dedicarà a la figura de Pompeu Fabra, contribuint així a la celebració de l’Any Fabra. La inscripció a l’esdeveniment ja és oberta i els interessats es poden inscriure en aquesta pàgina, que conté tota la informació sobre l’activitat. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
V Nit de la Llengua al Món Digital
- Softcatalà celebra el 20è aniversari. Softcatalà, l’associació que té per objectiu el foment del català a la informàtica, internet i les noves tecnologies, celebra avui, 2 d’octubre, el 20è aniversari. La seva presentació pública va ser l’any 1998 amb el navegador Netscape en català. Softcatalà ha continuat la tasca amb el projecte lliure Mozilla.org, que produeix el paquet per a Internet que inclou el navegador Firefox i el programa de correu Thunderbird. També tradueix altres opcions ofimàtiques, com el paquet ofimàtic OpenOffice.org, el processador de textos Abiword i el gestor de fulls de càlcul Gnumeric. Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos premis entre els quals destaca el Premi Nacional de Cultura i el Premi Pompeu Fabra en la categoria de comunicació i noves tecnologies, que atorga la Direcció General de Política Lingüística. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Aconseguim que Ensenyament obri una taula de negociació per modificar el document del nou model lingüístic. L’ONG del català se centrarà en garantir “la plena competència lingüística en català” de tots els alumnes catalans, com a única via per fer del català la llengua de cohesió social. “El català no pot sortir perjudicat amb el nou model”, ha assegurat Mireia Plana, vicepresidenta de l’entitat.
Després de la reunió que aquesta tarda (24-10) han mantingut representants de la Plataforma per la Llengua amb responsables del Departament d’Ensenyament, s’ha acordat obrir una taula de negociació per tal de plantejar esmenes al document del nou model lingüístic escolar. La Plataforma per la Llengua s’havia mostrat preocupada davant la possibilitat que el nou model comportés un deteriorament de la competència lingüística en català en l’alumnat d’algunes àrees de Catalunya. “La nostra prioritat, i pel que treballarem, és garantir que tots els alumnes catalans assoleixen el màxim nivell de coneixement del català al finalitzar els estudis”, ha assegurat Mireia Plana, vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua. “L’aprenentatge del català no pot sortir perjudicat amb el nou model, que ha de permetre l’aprenentatge de noves llengües sense debilitar el català”, han assegurat des de l’ONG del català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Altres notícies del mes d’octubre:
- Plataforma per la Llengua i Ensenyament establiran una taula de negociació sobre el nou model lingüístic (VIlaWeb, 24-10-2018)
L’entitat alerta que l’ensenyament de nous idiomes no pot anar en detriment del català.
- La Fundació puntCAT es reuneix amb els principals actors culturals, educatius i institucionals de les Illes Balears (Fundació puntCAT, 31-10-2018)
La jornada de la Fundació puntCAT a Mallorca serveix per presentar els projectes de puntCAT a les diverses entitats i trobar noves vies de col·laboració.
- El Seat Tarraco i l’autoestima catalana (Ara.cat – Motor, 21-10-2018)
Repassem alguns dels prejudicis i complexos que acumulem respecte als cotxes fabricats a casa nostra.
- Demanem una reunió urgent amb el PSC després que el govern del PSOE el desautoritzi al negar-se a permetre el català al Parlament Europeu (Plataforma per la Llengua, 19-10-2018)
L’eurodiputat del PSC, Javi López, juntament amb altres eurodiputats catalans, va aconseguir el compromís del president Tajani d’acceptar l’ús del català a l’Eurocambra si Espanya ho demanava. L’ONG del català denuncia que el Govern espanyol menteix i pretén desviar l’atenció en una resposta parlamentària.
- La Plataforma per la Llengua demana explicacions al PSC pel no del PSOE a demanar l’ús del català al Parlament Europeu (VilaWeb, 18-10-2018)
Antonio Tajani s’havia compromès a permetre la llengua sempre i quan ho sol·licités el govern espanyol.
- El govern espanyol descarta de demanar l’ús del català al Parlament Europeu perquè la UE ho consideraria massa car (VilaWeb – ACN, 17-10-2018)
El president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, va afirmar que no hi posaria impediment si rebia una petició de l’executiu.
- L’Advocacia Catalana demana que el català sigui un requisit per a exercir de jutge o fiscal a Catalunya (VilaWeb, 19-10-2018)
El percentatge de sentències en llengua catalana ha caigut del 16,77 al 8,2% en els darrers deu anys.
- El Festival de Sitges continua menystenint el català en les seves projeccions (Plataforma per la Llengua, 14-10-2018)
- Carme Sansa i la revista Enderrock són Premis Nacionals Joan Coromines 2018 (VilaWeb – ACN, 6-10-2018)
La CAL també guardona l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, Enric Larreula i Vidal i Joan Soler i Amigó. Els guardons premien el compromís dels premiats amb la llengua i la cultura catalanes.
- La Plataforma per la Llengua ha oficialitzat la seva entrada com a membre associat a la xarxa FUEN (Plataforma per la Llengua, 8-10-2018)
Federal Union of European Nationalities (FUEN) treballa per ser el representant de les minories europees a través de la protecció i la promoció de la identitat, la llengua, la cultura i els drets i el caràcter d’aquestes minories.
- La Catosfera 2018 reuneix a Girona el sector de la comunicació i internet (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 17-10-2018)
- No et perdis la nova edició de la Catosfera (Fundació puntCAT, 17-10-2018)
Del 18 al 20 d’octubre a Girona arriba un nou cicle de debats i xerrades i sobre les novetats tecnològiques i del món d’Internet.
Catosfera 2018
- La Fundació puntCAT rep un reconeixement especial en els premis Pompeu Fabra (Fundació puntCAT, 23-10-2018)
Aquest guardó posa de manifest la tasca que porta desenvolupant puntCAT des del seu naixement l’any 2006 en la promoció i normalització del català a Internet.
- Un celler que discrimina el català en alguns dels seus productes guanya el Premi Pime a la Qualitat Lingüística (Plataforma per la Llengua, 18-10-2018)
El jurat d’aquest premi, organitzat per PIMEC i amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, ha escollit el celler Clos Galena perquè considera que “atorga a la llengua catalana un valor afegit en la qualitat empresarial”. La Plataforma per la Llengua, però, denuncia que l’empresa no utilitza el català en tots els seus productes.
- La Plataforma per la Llengua demana mesures contra la metgessa que s’ha negat a atendre una pacient per parlar en valencià (Plataforma per la Llengua, 16-10-2018)
- La Plataforma per la Llengua demana expulsar la ginecòloga Adriana Paredes Ríos de la sanitat pública valenciana (Plataforma per la Llengua, 22-10-2018)
La doctora ha sigut la protagonista dels dos casos recents de discriminació lingüística més importants en centres sanitaris. L’ONG del valencià considera que la reincidència en trepitjar els drets i la dignitat dels valencianoparlants és injustificable.
- La metgessa, la incompetència, l’anamnesi (Mail Obert de Núria Cadenes a VilaWeb, 16-10-2018)
«La qüestió és que en un centre públic de salut una metgessa s’ha negat a atendre una pacient perquè li parlava en valencià. I que, sense ruboritzar-se, s’ha declarat incompetent per a fer la seva feina».
- L’Ajuntament de Barcelona es compromet a incorporar el català a la “Carrera de la Mujer” 2019 (Plataforma per la Llengua, 5-10-2018)
Actualment, l’esdeveniment esportiu no ofereix cap tipus d’informació en català.
- El 27 de novembre, dona pel català! (Plataforma per la Llengua, 30-10-2018)
Ajuda’ns a fer realitat la creació dels grups de reforç lingüístic per a infants i joves d’origen nouvingut fent un donatiu per la llengua.
- La llengua de signes catalana, camí de ser declarada patrimoni immaterial (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-10-2018)
El vocabulari bàsic interactiu de llengua de signes catalana incorpora nous àmbits temàtics amb més de 280 termes.
- La cooperativa Col·lectivaT recull veus per completar un sistema de reconeixement automàtic de la parla obert i lliure en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 23-10-2018)
- 24.000 persones s’inscriuen aquest setembre als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 23-10-2018)
- TV3 busca nous ‘katalonskis ‘per a la 2a temporada (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 22-10-2018)
- XVII Edició dels Premis Nacionals Joan Coromines (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 2-10-2018)
- L’Any Fabra s’estén per la geografia catalana (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 3-10-2018)
- La Comissió Europea no actuarà contra l’estat espanyol pel tancament de webs durant l’1-O (VilaWeb – ACN, 16-10-2018)
Diu en una carta al govern que el blocatge de webs ha de ser ‘apropiat’.
- Bargalló proposa un nou model lingüístic al sistema educatiu (VilaWeb, 24-10-2018)
Els objectius del nou model lingüístic són fer del català la llengua de cohesió social, garantir el coneixement del castellà i assegurar l’aprenentatge de dues llengües més.
- El nou model lingüístic no resoldrà el problema (El Clot de les ànimes, Bloc de Jordi Badia, 27-10-2018)
- Barcelona acull el cicle “Mirada endins. Nou cinema a Sardenya”, una col·laboració entre la Plataforma per la Llengua i Società Umanitaria (Plataforma per la Llengua, 15-10-2018)
- Catalunya i Andorra avancen cap al reconeixement mutu dels certificats de català (VilaWeb, 9-10-2018)
El govern català signa un acord de col·laboració amb el Ministeri d’Educació andorrà.
- Els VII premis Pompeu Fabra distingeixen set entitats i persones per la seva contribució a la projecció social de la llengua catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-10-2018)
- La neurociència i la creativitat, protagonistes de la jornada inaugural del Consorci per a la Normalització Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-10-2018)
- Els participants al Voluntariat per la llengua tindran accés a revistes digitals en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 28-9-2018)
- La primera edició de la Festa ‘Fes-te de la llengua’ reconeix el professorat de català (Institut d’Estudis Catalans, 20-10-2018)
- Els membres de l’IEC Mila Segarra i Jordi Mir, Premi Pompeu Fabra per la seva contribució a la projecció social de la llengua (Institut d’Estudis Catalans, 4-10-2018)
- Participem en el Dia de la Diversitat, un programa de sensibilització i educació en matèria de drets humans (Plataforma per la Llengua, 29-10-2018)
Més de 1600 alumnes de 24 centres educatius de la ciutat, han participat del Dia de la Diversitat els matins del 22 al 25 d’octubre a l’Espai Jove la Fontana.
- Amb l’arribada de la tardor, arrenquem nous grups de conversa! (Plataforma per la Llengua, 25-10-2018)
- Palafrugell impulsa ‘xerrem junts’ (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 9-10-2018)
- La Plataforma per la Llengua demana l’ús del valencià a l’APP de la Fira de Tots Sants de Cocentaina (Plataforma per la Llengua, 30-10-2018)
- La Plataforma per la Llengua està present en els actes de l’Aplec del Puig (Plataforma per la Llengua, 29-10-2018)
- Elx reviu la flama del Correllengua (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 24-10-2018)
- La Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comtat rep el guardó ‘Tio Canya’ dels Premis Jaume I (Escola Valenciana, 8-10-2018)
- La Plataforma per la Llengua porta el Concurs Tísner de Creació de Jocs al territori valencià (Plataforma per la Llengua, 17-10-2018)
Després de quatre edicions ben reeixides en Catalunya i la Franja, el concurs arriba per fi als alumnes valencians. Cada centre podrà inscriure tantes aules de 5é i 6é de primària com vullga fins al 16 de novembre.
- Joves d’ACPV i BEA reclamen el compliment del pla de docència en valencià de la Universitat de València (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 23-10-2018)
- Creen una campanya per assegurar l’educació en valencià a les universitats (Racó Català, 23-10-2018)
Joves d’Acció Cultural del País Valencià i el Bloc d’Estudiants Agermanats creen la iniciativa #ReclamaElsTeusDrets aquest dimarts.
- Natxo Badenes: «‘Voluntariat’ i ‘Valencià’, són dos paraules que estan en l’ADN d’Escola Valenciana» (Escola Valenciana, 18-10-2018)
- Èxit a la presentació de la nova campanya del Voluntariat pel Valencià (Racó Català, 19-10-2018)
Amb aquesta iniciativa més de 23.900 persones han compartit experiències i han guanyat fluïdesa a l’hora de parlar valencià.
- El concert Mans manetes porta la música tradicional algueresa a València, Castelló i Gandia (Plataforma per la Llengua, 4-10-2018)
- Castelló també aposta per la igualtat lingüística (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 5-10-2018)
- La Plataforma per la Llengua repartix les agendes “Paraules de llibertat” entre estudiants adults de valencià (Plataforma per la Llengua, 18-10-2018)
Des de setembre, ja se n’han repartit més d’un miler per tot el domini lingüístic. Fragments d’escriptors i músics valencians acompanyen amb reflexions breus cada setmana de l’agenda.
- Correllengua 2018 a Elx el 19 d’octubre (El Tempir, 18-10-2018)
- La Plataforma per la Llengua Illes Balears presenta l’Apparella’t, el Tinder per trobar parelles lingüístiques amb qui practicar català (Plataforma per la Llengua, 23-10-2018)
- El Correllengua 2018 recorrerà els carrers de Castelló aquest divendres (VilaWeb, 2-10-2018)
Els encarregats de la lectura del Manifest seran el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, i la periodista Violeta Tena.
- Presentem la guia “Salam al català” a Sa Pobla (Plataforma per la Llengua, 1-10-2018)
La Plataforma per la Llengua Illes Balears presenta una guia d’acollida lingüística a Mallorca. Pròximament l’acte es repetirà a les illes de Menorca, Formentera i Eivissa.
- Presentem la guia “Salam al català” a Eivissa, Sant Francesc Xavier i Maó (Plataforma per la Llengua, 16-10-2018)
- Iniciem un curs bàsic de català per als caps, rovers i escoltes de l’Alguer (Plataforma per la Llengua, 17-10-2018)
- L’Alguer, molt present en la 3a edició del Festival Càntut (Plataforma per la Llengua, 24-10-2018)
- Col·laborem amb el II Congrés de joves investigadors en llengua i literatura catalanes (Plataforma per la Llengua, 8-10-2018)
La Plataforma per la Llengua dona suport al II Congrés de l’AJILLC, que s’ha celebrat a Lleida i que ha aplegat joves investigadors i filòlegs del conjunt dels territoris de parla catalana.
- El govern efectiu s’embolica amb les llengües (Clara Ponsatí a VilaWeb, 25-10-2018)
«Diguem-ho clar: el problema no és si n’ensenyem moltes o poques, de llengües: el principal problema que tenim és la pobra qualitat amb què les ensenyem».
- Carme Junyent: ‘Ningú no té el valor de dir que hem fracassat amb la immersió’ (Entrevista de Bel Zaballa i Elisabeth Magre a Carme Junyent, VilaWeb, 30-10-2018)
Entrevista a la lingüista, professora de la Universitat de Barcelona i directora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades.
- La secta (o la descastellanització ultrancera) (i 2) (Pau Vidal a VilaWeb, 30-9-2018)
Paràbola de la llengua pura. Els seguidors del Salvador. O, dit en termes psiquiàtrics, ‘personalitats amb trets antisocials, baixa autoestima i recerca de guiatge fort’.
- Llenguanissa coenta (Pau Vidal a VilaWeb, 7-10-2018)
- El català [escrit] del carrer (Mail Obert de Marta Rojals a VilaWeb, 29-10-2018)
- Dies negres (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 1-10-2018)
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari