- Es presenta l’Informe de Política Lingüística 2017. (Font: DGPL)
- “Prou de catalanofòbia”: la Plataforma per la Llengua denuncia la impunitat de les discriminacions lingüístiques. (Font: PxL)
- L’European Language Equality Network (ELEN) aprova tres resolucions a favor dels drets civils i lingüístics als territoris catalanoparlants. (Font: PxL)
- El 72% dels usuaris de Whatsapp i altres programes de missatgeria mòbil fan servir el català. (Font: DGPL)
- Ajuda’ns a finançar l’Apparella’t, l’app per trobar parella lingüística! (Font: PxL)
- Publiquem models basats en xarxes neuronals per a la traducció automàtica de programari. (Font: Softcatalà)
- Obert el termini per a presentar candidatures a la 6a edició dels Premis Martí Gasull i Roig per la defensa del català. (Font: PxL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de novembre del 2018.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,44% (alt), el mateix que el del mes anterior (65,44%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de novembre del 2018:
- Es presenta l’Informe de Política Lingüística 2017. La consellera de Cultura, Laura Borràs, va lliurar el passat 30 de novembre l’Informe de Política Lingüística 2017 al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, acompanyada de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. L’Informe mostra que l’extensió del coneixement de català entre la població adulta immigrada és, segurament, el repte amb més transcendència que té la llengua catalana. Per aquest motiu, l’Informe s’hi centra especialment i hi aporta dades clau i la descripció de les polítiques que es porten a terme en l’àmbit escolar, universitari i d’ensenyament de català a adults. També dedica especial atenció a l’oferta i el consum en català, els mitjans de comunicació i el món digital. Alguns dels aspectes que es destaquen a l’informe són:
– L’ensenyament de català per a adults, prioritari i en creixement
– Més consum de ràdio, diaris, revistes i cinema en català
– El català, ben viu a les xarxes socials
– Català a les empreses i comerços vol dir clients satisfets
– La projecció exterior
– Col·laboració amb els territoris de llengua catalana
– Publicació del Vocabulari bàsic interactiu de la llengua de signes catalana
– Subvencions específiques per fomentar l’occità-aranès a l’Aran
Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Informe de Política Lingüística de 2017 (3,22 MB, 158 pàgines)
- “Prou de catalanofòbia”: la Plataforma per la Llengua denuncia la impunitat de les discriminacions lingüístiques. La Plataforma per la Llengua va presentar el passat 23 de novembre la campanya “Prou de catalanofòbia: no en passis ni una més”. L’ONG del català va denunciar que ha rebut més de 155 queixes per discriminacions lingüístiques greus per part de l’Administració pública, 23 de les quals des d’inicis d’any, però ha deixat clar que això és únicament la punta de l’iceberg, perquè només una petita part d’aquestes discriminacions es denuncien. “Volem dir prou: prou de catalanofòbia, i prou de discriminar-nos i agredir-nos pel simple fet de parlar la nostra llengua. Perquè no és una anècdota, sinó una situació estructural d’un Estat, l’espanyol, que ens maltracta reiteradament perquè parlem diferent”, va assegurar Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Campanya “Prou de catalanofòbia: no en passis ni una més”
- L’European Language Equality Network (ELEN) aprova tres resolucions a favor dels drets civils i lingüístics als territoris catalanoparlants. La Plataforma per la Llengua va presentar les resolucions a l’Assemblea General de la xarxa lingüística europea celebrada a Dublín. La primera resolució denuncia la greu vulneració dels drets civils que està tenint lloc a Catalunya i, més enllà de les múltiples irregularitats jurídiques que s’estan produint durant els procediments penals contra els presos polítics, també s’hi denuncia la vulneració dels drets lingüístics dels encausats, que no tindran el dret a ser jutjats en la seva llengua, el català. La segona resolució reclama que França garanteixi l’ensenyament de la llengua catalana a tots els centres educatius de la Catalunya del Nord per garantir la revitalització del català en aquest territori. La tercera resolució exigeix que Espanya, França i Itàlia compleixin les previsions de la Directiva 2010/13/CE sobre l’àmbit audiovisual. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- El 72% dels usuaris de Whatsapp i altres programes de missatgeria mòbil fan servir el català. Un 72% dels usuaris de missatgeria mòbil (SMS, Whatsapp…) fan servir el català davant el 28,0% que no el fa servir mai o gairebé mai. Concretament, el 51,3% el fa servir sempre o gairebé sempre i el 20,7% el fa servir algunes vegades. En el cas de les grans ciutats de més de 100.000 habitants, l’ús també és molt generalitzat amb el 70,8%. Per edats, els que l’utilitzen més són els joves de 16 a 24 anys (82,8%). Quant al nivell d’estudis, l’ús del català és més habitual entre llicenciats i diplomats (amb percentatges superiors al 90%), però fins i tot en el les persones amb primària, que és el grup amb l’indicador més baix, l’ús del català arriba al 57,3%. Aquesta és una de les dades lingüístiques més significatives que aporta l’Enquesta territorial TIC a les llars 2017. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Idescat – Enquesta territorial sobre TIC a les llars 2017
- Ajuda’ns a finançar l’Apparella’t, l’app per trobar parella lingüística! La Plataforma per la Llengua inicia una campanya de microdonatius per fer possible l’Apparella’t, la nova aplicació mòbil que vol aconseguir promoure l’ús de la llengua catalana arreu del món gràcies a la creació de parelles lingüístiques. Què és l’Apparella’t? És una aplicació creada per la Plataforma per la Llengua que vol facilitar la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Una eina que permetrà a tots els participants cercar la seva parella lingüística amb un sol clic. El geolocalitzador de l’aplicació ajudarà a trobar, de manera ràpida i àgil, els participants més propers. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Campanya “Ajuda’ns a desenvolupar l’aplicació mòbil “Apparella’t” per crear parelles lingüístiques”
- Publiquem models basats en xarxes neuronals per a la traducció automàtica de programari. Els sistemes de traducció automàtica han viscut importants avanços tecnològics. En els darrers anys dues grans tendències s’han obert pas: la traducció automàtica estadística (SMT) i la traducció automàtica neuronal (NMT). La traducció automàtica estadística es basa en l’aplicació de models estadístics a la traducció. Softcatalà ha creat i treballat amb models estadístics usant el programari lliure Moses. Els resultats que hem obtingut han estat positius, però darrerament les proves que hem fet amb sistemes neuronals, per al context concret de traducció de programari, ens han permès assolir resultats superiors. Més informació a la notícia de Softcatalà.
- Obert el termini per a presentar candidatures a la 6a edició dels Premis Martí Gasull i Roig per la defensa del català. La Plataforma per la Llengua va obrir el 12 de novembre el termini per a rebre les propostes de candidatures, que finalitzarà el 3 de desembre, per a la sisena edició dels Premis Martí Gasull i Roig, que són els guardons de referència que reconeixen la trajectòria i les accions que han emprès persones i entitats per la defensa i la promoció de la llengua catalana. El guanyador del premi s’escollirà, un any més, per votació popular entre els tres finalistes, proposats pels membres del jurat, de totes les candidatures que s’hi presentin. El Premi Martí Gasull i Roig està dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement. Carme Forcadell segueix formant part del jurat, i emetrà la seva valoració des de la presó. El lliurament dels premis es farà el 4 de febrer al Teatre Poliorama de Barcelona. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Premis Martí Gasull i Roig
Altres notícies del mes de novembre:
- Jordi Mas: ‘Softcatalà va demostrar fa vint anys que en les noves tecnologies també es podia treballar en català i que s’havia d’exigir’ (VilaWeb, 17-11-2018)
Entrevista al cofundador de la veterana associació del foment de l’ús del català a la informàtica, internet i les noves tecnologies.
- La Plataforma per la Llengua participa a l’Assemblea General de l’European Language Equality Network (ELEN) (Plataforma per la Llengua, 2-11-2018)
L’entitat portarà aquest dissabte (3-11) a l’Assemblea General d’ELEN una sèrie de resolucions sobre els drets lingüístics i sobre els presos polítics i exiliats.
- Arriba la ‘V Nit de la Llengua al Món Digital’ (Racó Català, 29-11-2018)
La viquimarató 2018 tindrà lloc a Tarragona, Girona i Tortosa.
V Nit de la Llengua al Món Digital
- La consellera Fanny Tur reivindica l’oficialitat del català al Parlament Europeu davant el president de la cambra (VilaWeb, 29-11-2018)
El govern balear ha lliurat l’escultura ‘La Balanguera’ de Jaume Mir a Antonio Tajani.
- Flying Tiger utilitza la imatge d’uns castellers en un producte que vulnera la llei catalana (Plataforma per la Llengua, 15-11-2018)
- Aconseguim que l’Ajuntament de Barcelona compleixi amb el compromís de retolar en català les seves campanyes publicitàries (Plataforma per la Llengua, 16-11-2018)
- La Plataforma per la Llengua valora positivament la proposta de modificació de la LOMCE (Plataforma per la Llengua, 9-11-2018)
La proposta del Govern de Pedro Sánchez retornaria el 45 % de les competències per a la redacció dels temaris curriculars a les autonomies amb llengües cooficials.
- La web de la Plataforma per la Llengua, disponible també en espanyol (Plataforma per la Llengua, 15-11-2018)
Amb la voluntat de seguir arribant a més persones i de donar a conèixer la situació del català en l’àmbit internacional, així com la feina que l’entitat porta a terme, la Plataforma per la Llengua presenta la versió espanyola del seu web.
- L’Optimot celebra 10 anys amb uns 100 milions de consultes lingüístiques resoltes (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-11-2018)
L’Optimot ha tingut un paper rellevant en la difusió de les novetats ortogràfiques i gramaticals de la llengua catalana.
- El portal Cinema en català de Política Lingüística ha promocionat 3.600 pel·lícules projectades als cinemes en 5 anys (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2-11-2018)
Inclou una base de dades amb 4.531 llargmetratges i 183 temporades de sèries en versió original.
- La consellera de Cultura presideix la cerimònia de lliurament dels VII premis Pompeu Fabra i del V Premi Robèrt Lafont (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 23-10-2018)
Borràs ha recordat que el català és una llengua “que se sent orgullosa de conviure i compartir el país amb gairebé 300 llengües més vingudes d’arreu del món”.
- El Departament de Cultura aporta 550.000 euros per a projectes d’entitats que fomenten la llengua catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 13-11-2018)
- Neix Bon Dia Televisió, la plataforma digital de continguts audiovisuals de Tv3 i IB3 (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 28-11-2018)
- El TERMCAT publica la Terminologia de la visualització de dades (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 21-11-2018)
- L’acte de cloenda de l’Any Fabra se celebrarà el 17 de desembre al Teatre Nacional de Catalunya (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 22-11-2018)
- L’Any Pompeu Fabra, present al Mercat de Nadal del llibre (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-11-2018)
- Més de 6.000 alumnes participaran en la 5a edició del Concurs Tísner (Plataforma per la Llengua, 20-11-2018)
- Els alumnes dels instituts de l’Eix Besòs aprenen a cantar glosa i rap en català (Plataforma per la Llengua, 20-11-2018)
- La Plataforma per la Llengua assisteix al VI Congrés del Tercer Sector Social (Plataforma per la Llengua, 28-11-2018)
- La Plataforma per la Llengua felicita Joan-Carles Martí i Casanova i tots els altres guardonats amb el VI Premi el Tempir (Plataforma per la Llengua, 16-11-2018)
L’erudit il·licità, membre del Consell Consultiu de la Plataforma per la Llengua, s’ha emportat el premi honorífic per la seua trajectòria vital a favor del valencià.
Paco Trigueros (Lliberia Ali-i-Truc), la Plataforma El sud trenca el silenci i la revista de còmics Camacuc completen el podi de premiats.
- Plataforma per la Llengua demana a IKEA més ús del valencià a la botiga d’Alfafar (Plataforma per la Llengua, 2-11-2018)
- El Departament de Cultura impulsa la subtitulació en català en 30 festivals de cinema gràcies a l’acord amb Catalunya Film Festivals (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 7-11-2018)
Des del 2008, aquest acord de col·laboració ha permès incloure subtítols en català en un total de 1.544 llargmetratges i 4.587 curts.
- La promoció de l’ús de català, eix central de la jornada de la FOLC (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-11-2018)
- Neix un mitjà digital especialitzat en llengua (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-11-2018)
Diari de la llengua – El digital del català
- Lliurament del Premi E-TECH a la millor gestió en llengua i comunicació en les TIC (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 12-11-2018)
Premis E-TECH 2018 (12a edició)
- El Diccionari general de l’esport del TERMCAT s’actualitza amb nous esports i nous termes (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 16-11-2018)
Amb la incorporació d’esports com ara el criquet, les curses populars o el twirling, el diccionari inclou 11.291 termes de 85 esports diferents.
Diccionari general de l’esport
- El Departament de Cultura es reuneix amb representants de la distribució i l’exhibició cinematogràfica per promoure el cinema en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 19-11-2018)
Portal de Cinema de català
- Viasona ofereix els principals himnes esportius en català amb el suport de Política Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 28-11-2018)
- Lliurament del Premi Llengua Nacional (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 20-11-2018)
Associació Llengua Nacional
- El professor Christer Laurén, Premi Internacional Ramon Llull de Catalanística i a la Diversitat Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 22-11-2018)
- La fi del Correllengua i la Diada de Catalunya Nord es fusionen en una jornada històrica (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 11-11-2018)
- Formació per a guies voluntaris del ‘Parla.cat’ (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 9-11-2018)
- La defensa de la llengua i les llibertats polítiques marca el Correllengua 2018 (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 26-11-2018)
- La llengua de la terra (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 20-11-2018)
- El senat espanyol aprova la llei que permetrà l’spam amb propaganda electoral personalitzada (VilaWeb, 21-11-2018)
S’hi han oposat Units Podem, Compromís, En Comú Podem, Esquerra Unida, EH Bildu i Nueva Canarias.
- El Museu del Joguet inaugura l’exposició El Misteri del Quadre, el joc guanyador del 3r premi del concurs Tísner 2017 (Plataforma per la Llengua, 8-11-2018)
- La 15a Festa pel Joc i el Lleure en Català reivindica el dret a jugar en català (Plataforma per la Llengua, 18-11-2018)
- Organitzem el col·loqui “Què passa amb l’oferta de llibres en català?” (Plataforma per la Llengua, 28-11-2018)
A la Plataforma per la Llengua Barcelonès preparem un debat on conversarem amb dos professionals del sector sobre la visibilitat i l’oferta de llibres en català.
- El govern valencià presenta el Consell Social de les Llengües (VilaWeb, 24-11-2018)
L’acte s’ha fet coincidir amb els 35 anys de l’aprovació de la llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV).
- Es presenta la plataforma-web “Valencià en xarxa” (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 23-11-2018)
- La XVIa Nit d’Escola Valenciana a Albocàsser (Escola Valenciana, 19-11-2018)
- Alacant pel Valencià, amb la participació d’Escola Valenciana, commemora la LUEV (Escola Valenciana, 23-11-2018)
- La Plataforma per la Llengua exigix que l’Ajuntament d’Alacant no discrimine el valencià i mantinga el suport a la Plaça del Llibre (Plataforma per la Llengua, 5-11-2018)
- La UGT i la CSIF s’oposen al requisit lingüístic de la nova llei de la funció pública (VilaWeb, 29-11-2018)
La norma no es podrà aprovar abans d’acabar la legislatura a causa dels endarreriments.
- La Plataforma per la Llengua presenta l’edició nova de la guia “Buna al valencià” a Castelló (Plataforma per la Llengua, 27-11-2018)
- Paco Trigueros (Llibreria Ali-i-Truc), guardonat amb el VI Premi El Tempir en la categoria d’Elx (El Tempir, 8-11-2018)
- Lliurament dels VI Premis El Tempir el 17 de novembre (El Tempir, 2-11-2018)
- L’AVL critica els partits que volen minoritzar el català (VilaWeb, 17-11-2018)
L’Acadèmia ha premiat al lingüista canadenc d’origen armeni Joseph Gulsoy i al sociòleg valencià Rafael Ninyoles.
- Les cançons alguereses de Mans manetes omplen la sala Russafa de València (Plataforma per la Llengua, 8-11-2018)
- València, Gandia i Castelló acullen amb èxit les cançons alguereses del “Mans manetes” (Plataforma per la Llengua, 13-11-2018)
- La Plataforma per la Llengua porta l’exposició “Obre’t al valencià” a Tavernes Blanques (Plataforma per la Llengua, 13-11-2018)
- La Plataforma El Sud trenca el silenci, guardonada amb el VI Premi El Tempir en la categoria de Sud (El Tempir, 12-11-2018)
- Restituir el dret a posseir la llengua de la terra és el problema pendent (VilaWeb, 18-11-2018)
Parlament de Ferran Zurriaga en ocasió de l’homenatge rebut a la Nit d’Escola Valenciana.
- L’exposició “Pedrolo, més enllà dels límits” arriba a Elx el 20 de novembre (El Tempir, 19-11-2018)
- La revista Camacuc, guardonada amb el VI Premi El Tempir en la categoria de País (El Tempir, 13-11-2018)
- Presentació del llibre “L’interés per la llengua dels valencians” de Josep Daniel Climent (El Tempir, 13-11-2018)
- El Tempir premia en el seu 25é aniversari la revista ‘Camacuc’, l’entitat El Sud trenca el silenci i Paco Trigueros (Diari La Veu, 18-11-2018)
El guardó d’honor va recaure en Joan-Carles Martí i Casanova, el primer president de l’associació cívica per la llengua.
- Un poble poruc: deu radiografies mono(bi)lingües (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 4-11-2018)
Demanem miracles a la immersió per compensar el que nosaltres no som capaços de fer: el 88% dels catalanoparlants canvien d’idioma davant l’interlocutor de llengua diferent.
- El català [escrit] del carrer (II) (Mail Obert de Marta Rojals a VilaWeb, 5-11-2018)
- Llengua al macroscopi (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 25-11-2018)
En el lapse de temps entre gramàtiques el món ha canviat molt. Ara tots ens sentim al·ludits per les reformes perquè tothom escriu, baldament siguin whatsapps. I, d’altra banda, el sentit de l’autoritat s’ha subvertit.
- La mort de les llengües (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 16-11-2018)
«Les llengües moren perquè els seus parlants deixen d’usar-les. I els motius que els duen a fer-ho no tenen res de natural. La repressió per motius de llengua no és precisament un fet anecdòtic en la història de la humanitat».
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
- Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet
- Històric dels Resums de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet (des d’agost del 2002)
Deixeu un comentari