Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de novembre del 2018.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,44% (alt), el mateix que el del mes anterior (65,44%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de novembre del 2018:

 • Es presenta l’Informe de Política Lingüística 2017. La consellera de Cultura, Laura Borràs, va lliurar el passat 30 de novembre l’Informe de Política Lingüística 2017 al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, acompanyada de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. L’Informe mostra que l’extensió del coneixement de català entre la població adulta immigrada és, segurament, el repte amb més transcendència que té la llengua catalana. Per aquest motiu, l’Informe s’hi centra especialment i hi aporta dades clau i la descripció de les polítiques que es porten a terme en l’àmbit escolar, universitari i d’ensenyament de català a adults. També dedica especial atenció a l’oferta i el consum en català, els mitjans de comunicació i el món digital. Alguns dels aspectes que es destaquen a l’informe són:
  – L’ensenyament de català per a adults, prioritari i en creixement
  – Més consum de ràdio, diaris, revistes i cinema en català
  – El català, ben viu a les xarxes socials
  – Català a les empreses i comerços vol dir clients satisfets
  – La projecció exterior
  – Col·laboració amb els territoris de llengua catalana
  – Publicació del Vocabulari bàsic interactiu de la llengua de signes catalana
  – Subvencions específiques per fomentar l’occità-aranès a l’Aran
  Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Informe de Política Lingüística de 2017 (3,22 MB, 158 pàgines)
 • Prou de catalanofòbia”: la Plataforma per la Llengua denuncia la impunitat de les discriminacions lingüístiques. La Plataforma per la Llengua va presentar el passat 23 de novembre la campanya “Prou de catalanofòbia: no en passis ni una més”. L’ONG del català va denunciar que ha rebut més de 155 queixes per discriminacions lingüístiques greus per part de l’Administració pública, 23 de les quals des d’inicis d’any, però ha deixat clar que això és únicament la punta de l’iceberg, perquè només una petita part d’aquestes discriminacions es denuncien. “Volem dir prou: prou de catalanofòbia, i prou de discriminar-nos i agredir-nos pel simple fet de parlar la nostra llengua. Perquè no és una anècdota, sinó una situació estructural d’un Estat, l’espanyol, que ens maltracta reiteradament perquè parlem diferent”, va assegurar Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Campanya “Prou de catalanofòbia: no en passis ni una més”
 • L’European Language Equality Network (ELEN) aprova tres resolucions a favor dels drets civils i lingüístics als territoris catalanoparlants. La Plataforma per la Llengua va presentar les resolucions a l’Assemblea General de la xarxa lingüística europea celebrada a Dublín. La primera resolució denuncia la greu vulneració dels drets civils que està tenint lloc a Catalunya i, més enllà de les múltiples irregularitats jurídiques que s’estan produint durant els procediments penals contra els presos polítics, també s’hi denuncia la vulneració dels drets lingüístics dels encausats, que no tindran el dret a ser jutjats en la seva llengua, el català. La segona resolució reclama que França garanteixi l’ensenyament de la llengua catalana a tots els centres educatius de la Catalunya del Nord per garantir la revitalització del català en aquest territori. La tercera resolució exigeix que Espanya, França i Itàlia compleixin les previsions de la Directiva 2010/13/CE sobre l’àmbit audiovisual. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • El 72% dels usuaris de Whatsapp i altres programes de missatgeria mòbil fan servir el català. Un 72% dels usuaris de missatgeria mòbil (SMS, Whatsapp…) fan servir el català davant el 28,0% que no el fa servir mai o gairebé mai. Concretament, el 51,3% el fa servir sempre o gairebé sempre i el 20,7% el fa servir algunes vegades. En el cas de les grans ciutats de més de 100.000 habitants, l’ús també és molt generalitzat amb el 70,8%. Per edats, els que l’utilitzen més són els joves de 16 a 24 anys (82,8%). Quant al nivell d’estudis, l’ús del català és més habitual entre llicenciats i diplomats (amb percentatges superiors al 90%), però fins i tot en el les persones amb primària, que és el grup amb l’indicador més baix, l’ús del català arriba al 57,3%. Aquesta és una de les dades lingüístiques més significatives que aporta l’Enquesta territorial TIC a les llars 2017. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Idescat – Enquesta territorial sobre TIC a les llars 2017
 • Ajuda’ns a finançar l’Apparella’t, l’app per trobar parella lingüística! La Plataforma per la Llengua inicia una campanya de microdonatius per fer possible l’Apparella’t, la nova aplicació mòbil que vol aconseguir promoure l’ús de la llengua catalana arreu del món gràcies a la creació de parelles lingüístiques. Què és l’Apparella’t? És una aplicació creada per la Plataforma per la Llengua que vol facilitar la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Una eina que permetrà a tots els participants cercar la seva parella lingüística amb un sol clic. El geolocalitzador de l’aplicació ajudarà a trobar, de manera ràpida i àgil, els participants més propers. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Campanya “Ajuda’ns a desenvolupar l’aplicació mòbil “Apparella’t” per crear parelles lingüístiques”
 • Publiquem models basats en xarxes neuronals per a la traducció automàtica de programari. Els sistemes de traducció automàtica han viscut importants avanços tecnològics. En els darrers anys dues grans tendències s’han obert pas: la traducció automàtica estadística (SMT) i la traducció automàtica neuronal (NMT). La traducció automàtica estadística es basa en l’aplicació de models estadístics a la traducció. Softcatalà ha creat i treballat amb models estadístics usant el programari lliure Moses. Els resultats que hem obtingut han estat positius, però darrerament les proves que hem fet amb sistemes neuronals, per al context concret de traducció de programari, ens han permès assolir resultats superiors. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • Obert el termini per a presentar candidatures a la 6a edició dels Premis Martí Gasull i Roig per la defensa del català. La Plataforma per la Llengua va obrir el 12 de novembre el termini per a rebre les propostes de candidatures, que finalitzarà el 3 de desembre, per a la sisena edició dels Premis Martí Gasull i Roig, que són els guardons de referència que reconeixen la trajectòria i les accions que han emprès persones i entitats per la defensa i la promoció de la llengua catalana. El guanyador del premi s’escollirà, un any més, per votació popular entre els tres finalistes, proposats pels membres del jurat, de totes les candidatures que s’hi presentin. El Premi Martí Gasull i Roig està dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement. Carme Forcadell segueix formant part del jurat, i emetrà la seva valoració des de la presó. El lliurament dels premis es farà el 4 de febrer al Teatre Poliorama de Barcelona. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Premis Martí Gasull i Roig

Altres notícies del mes de novembre:

 • La web de la Plataforma per la Llengua, disponible també en espanyol (Plataforma per la Llengua, 15-11-2018)
  Amb la voluntat de seguir arribant a més persones i de donar a conèixer la situació del català en l’àmbit internacional, així com la feina que l’entitat porta a terme, la Plataforma per la Llengua presenta la versió espanyola del seu web.
 • Un poble poruc: deu radiografies mono(bi)lingües (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 4-11-2018)
  Demanem miracles a la immersió per compensar el que nosaltres no som capaços de fer: el 88% dels catalanoparlants canvien d’idioma davant l’interlocutor de llengua diferent.
 • Llengua al macroscopi (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 25-11-2018)
  En el lapse de temps entre gramàtiques el món ha canviat molt. Ara tots ens sentim al·ludits per les reformes perquè tothom escriu, baldament siguin whatsapps. I, d’altra banda, el sentit de l’autoritat s’ha subvertit.
 • La mort de les llengües (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 16-11-2018)
  «Les llengües moren perquè els seus parlants deixen d’usar-les. I els motius que els duen a fer-ho no tenen res de natural. La repressió per motius de llengua no és precisament un fet anecdòtic en la història de la humanitat».

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: