Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de gener del 2019.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,50% (alt), el mateix que el del mes anterior (65,50%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de gener del 2019:

 • La Viquipèdia en català ha superat els 600.000 articles. La Viquipèdia en català ha superat aquest mes de gener del 2019 els 600.000 articles publicats. Creada el març del 2001, la Viquipèdia en català és la vintena en nombre d’articles de les més de 300 versions idiomàtiques existents, després de la versió sèrbia i abans de la noruega. L’any 2018 es van fer 196,5 milions de consultes a la Viquipèdia en català, essent la 36a llengua més llegida al món. Pel que fa a la seva qualitat, està entre les tres primeres, al costat de les versions en rus i serbi, en una classificació que es fa analitzant la completesa dels mil articles considerats vitals. Més informació a la nota de premsa de la Viquipèdia en català.
 • La Casa Amaziga de Catalunya, Pupil·les i Som Energia, finalistes dels VI Premis Martí Gasull i Roig. El jurat del premi va seleccionar aquestes tres candidatures d’entre les més de 500 propostes presentades. Entre els dies 7 i 28 de gener es va realitzar la votació popular per tal de designar el guanyador del guardó entre els tres finalistes, en la qual es van recollir 5.740 vots. El proper 4 de febrer, a les 19.30 h, al Teatre Poliorama de Barcelona, la Plataforma per la Llengua lliurarà el guardó al finalista que més vots hagi obtingut. També es lliurarà el Premi Especial del Jurat a Maria del Mar Bonet, per la seva dilatada trajectòria de més de 50 anys cantant en català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  VI Premis Martí Gasull i Roig
 • La Plataforma per la Llengua denuncia la catalanofòbia als tribunals, amb Carme Sansa i Ricard Borràs. Els actors protagonitzen un nou vídeo de la campanya “Prou de Catalanofòbia”, que denuncia la discriminació dels catalanoparlants a la justícia espanyola. El judici contra els presos polítics i l’1-O està evidenciant aquesta situació esperpèntica, que va causar més de 22 casos greus de discriminació lingüística a la justícia des del passat 2007. L’ONG del català ja ha recollit 15.000 signatures per a exigir l’aplicació d’una llei contra la discriminació lingüística que inclogui un règim sancionador.
  Any rere any, l’ús del català en l’àmbit de la justícia disminueix. Aquest fet, sumat a les dificultats que comporta per al ciutadà i per als professionals emprar el català als tribunals, comporta situacions d’indefensió jurídica i de discriminació als catalanoparlants. La Plataforma per la Llengua denuncia aquesta situació a través d’un espot, basat en fets reals, en què un jutge suspèn un judici perquè l’acusat demana poder-se expressar en català. L’espot, protagonitzat per l’actriu Carme Sansa i l’actor Ricard Borràs, forma part de la campanya “Prou de Catalanofòbia”. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Campanya per demanar a Twitch que incorpori el català a la seva plataforma. Roger Baldomà ha creat una campanya per demanar que l’aplicació d’streaming més utilitzada del mercat, dirigida especialment a emissions en directe de contingut relacionat amb els videojocs, incorpori la llengua catalana al seu servei. La campanya es fa bàsicament perquè el contingut generat en català es pugui classificar com a tal afegint la llengua catalana a la configuració de llenguatge de Live Streams, i com a conseqüència, qui busqui contingut en català el pugui localitzar fàcilment. Per donar suport a aquesta campanya només cal accedir a la petició: “Add Catalan option on Live Stream information settings” i prémer el botó “VOT” per assignar-hi 3 punts.
 • La Fundació puntCAT llança una convocatòria oberta de projectes que tinguin contingut o estructura digital. El 28 de gener la Fundació puntCAT ha obert la convocatòria de projectes amb contingut o estructura digital que tinguin ambició disruptiva, tracció col·laborativa o caràcter estratègic. Els projectes presentats hauran de pertànyer a l’àmbit TIC, al de Llengua, Cultura i Societat o bé a Serveis i Infraestructures Estratègiques. La recepció de projectes finalitzarà el 28 de març. Les entitats que sol·licitin aquests ajuts hauran de ser entitats públiques o privades sense ànim de lucre que tinguin la seva seu en l’àmbit territorial del català i que siguin propietàries d’un domini .cat i tinguin l’opció en els seus webs d’escollir continguts en català. Aquesta convocatòria està dotada amb un pressupost de 160.000 €. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
 • La directora general de Política Lingüística presenta la situació lingüística de Catalunya al relator de Nacions Unides. La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, es va reunir el 18 de gener amb el relator especial de les Nacions Unides sobre qüestions de les minories, Fernand de Varennes. Franquesa va exposar al relator de l’ONU la situació lingüística a Catalunya i les línies generals de la política i la legislació lingüístiques respecte al català, l’occità i la llengua de signes catalana. També va exposar els principals incompliments de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries per part de les institucions de l’Estat espanyol. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Altres notícies del mes de gener:

 • Sobre les pràctiques il·legals de Lego i Playmobil en l’etiquetatge (Plataforma per la Llengua, 11-1-2019)
  En relació amb les diverses notícies que han sortit al voltant de la denúncia a les pràctiques il·legals de Lego i Playmobil pel que fa a l’etiquetatge -sobretot en mitjans d’arreu de l’Estat espanyol-, la Plataforma per la Llengua vol insistir en la comunicació que va fer en el seu moment a través del web.
 • Cedint amb la llengua (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 23-1-2019)
  «Mentre discutim sobre el demà perfecte que volem fabricar, avui ens trobem cedint i cedint i cedint».
 • Els taxistes tenen l’obligació legal d’entendre el català (Plataforma per la Llengua, 25-1-2019)
  La Plataforma per la Llengua considera que les imatges que mostren taxistes exigint a un company que parli en castellà són “un cas molt clar de catalanofòbia, atès que legalment haurien d’entendre el català”.
 • El Barnasants arriba a l’Alguer de la mà de la Plataforma per la Llengua (Plataforma per la Llengua, 17-1-2019)
  El festival i l’ONG del català signen un conveni per promoure l’intercanvi musical entre la ciutat catalana de Sardenya i Catalunya.
  Els concerts aniran acompanyats d’un pla d’activitats culturals i educatives per fomentar la llengua i la cultura entre els joves algueresos.
 • L’agent 107.194 (Mail Obert de Roger Cassany a VilaWeb, 16-1-2019)
  «Si és que realment ho necessita i no entén l’idioma, ni que sigui per allò de complir la llei, que sàpiga que els cursos de català són subvencionats».
 • Reivindiquem el vessant activista de Pompeu Fabra (Plataforma per la Llengua, 17-1-2019)
  La Plataforma per la Llengua participa en la presentació del llibre Pompeu Fabra: llengua, civisme, país.
  L’obra destaca la tasca associativa del mestre Fabra i el seu sòlid compromís amb el país i la llengua catalana.
 • Gràcies pels més de 600 vots a favor del català al Construint Ciutat! (Plataforma per la Llengua, 28-1-2019)
  El projecte de la Plataforma per la Llengua es troba entre els guanyadors del programa Construint Ciutat del 2019.
  El programa és la iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell que promou la participació ciutadana per tal de decidir millores de l’espai públic i projectes per potenciar la cohesió social a la ciutat.
 • Els zeladors del discurs (Mail Obert de Joan Ramon Resina a VilaWeb, 20-1-2019)
  «A Catalunya els polítics s’esveren, amb aquest debat. Els fa nosa. Els angoixa. I intenten matar-lo, cedint a les pressions de l’irredemptisme espanyol que de l’idioma en fa un cavall de Troia».
 • El català és fàcil (Mail Obert de Bel Zaballa a VilaWeb, 13-1-2019)
  «Ens entenem sense problema, naturalment. Perquè n’hi ha prou de voler-ho per a fer-se entendre i entendre algú. Em corprèn tant que vull abraçar-la».
 • El català de GPS, passa’l (Mail Obert de Marta Rojals a VilaWeb, 21-1-2019)
  «El català oral s’està transformant ràpidament en una espècie de lletreig de missatge pre-enregistrat, a la castellana manera, allà on la pronunciació genuïna sempre havia lliscat com un patinet».
 • La ‘gème’ de la ‘gème’ (una investigació filològica) (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 6-1-2019)
  «És el gran tapat de les llistes de castellanades nadalenques. El ‘torró de gema’, arterós, ja s’ha esquitllat en webs, blocs i embalatges. Però el cor dels parlants encara no se li obre».
 • Sociolingüística màgica (i la resta són fanatismes) (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 17-1-2019)
  «Faula postnadalenca sobre allò de sempre basada en fets reals, concretament en la necessitat que tenen certs opinaires d’omplir fulls tot parlant del sexe dels àngels».
 • La mentalitat de l’esclau (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 24-1-2019)
  Quatre taxistes energúmens confirmen la llufa que tot el col·lectiu porta penjada i ens falta temps per indignar-nos. Però que fem, nosaltres, perquè se la puguin despenjar?
 • La tercera llengua (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 25-1-2019)
  «De la mateixa manera que a Catalunya hi ha una sensibilitat especial envers altres llengües minoritzades o amenaçades, en general els amazics entenen fàcilment la realitat catalana i hi empatitzen».

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: