- Els fabricants que exposen al Saló de l’Automòbil discriminen el català. (Font: PxL)
- Google Assistant respecta el plurilingüisme de Bèlgica mentre continua discriminant el català. (Font: PxL)
- El fabricant de les motos elèctriques Silence ja incorpora el català al web i alguns catàlegs. (Font: PxL)
- Presentació de l’Observatori puntCAT 2019. El domini .cat creix i ja suma més de 109.110 dominis. (Font: Fundació puntCAT)
- El Departament de Cultura obre una línia d’ajuts per incorporar el català en productes tecnològics. (Font: DGPL)
- ERC, JxCat, Compromís-MÉS, Unides Podem i el PSC es comprometen a treballar perquè el català sigui la 25a llengua oficial de la UE. (Font: PxL)
- L’Estat segueix xutant la pilota endavant: el català s’incorporarà a les pàgines web oficials «paulatinament». (Font: PxL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2019.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,57% (alt), 0,04 punts percentuals superior al del mes anterior (65,53%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de maig del 2019:
- Els fabricants que exposen al Saló de l’Automòbil discriminen el català. No hi ha cap altre sector econòmic del país tan inamovible i amb tan poca voluntat d’adaptació al consumidor i a les tendències de responsabilitat social empresarial pròpies del segle XXI. Si prenem les dades de WICCAC que des del 2002 fa un baròmetre d’ús del català a Internet, podem comprovar que les empreses fabricants d’automòbils són l’únic sector que té un 0% de webs en català. A més aquest 0% no ha variat aquests darrers 16 anys. Cal dir que al 2002 els percentatges d’altres sectors també eren força baixos (com ‘viatges, turisme, transports i hotels’, ‘electrodomèstics i fotografia’, ‘neteja, perfumeria, cosmètic, drogueria’ o ‘grans empreses i multinacionals’), però tots han evolucionat positivament de manera que la majoria superen ja el 30% d’empreses amb el web en català i en alguns sectors s’acosten al 70%. Només els fabricants de cotxes s’han estancat al 0% (ni el sector de les motos ha estat tan reticent). És sens dubte el sector més a les antípodes de la tendència que segueix la resta del mercat, fossilitzat i incapaç d’adaptar-se. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- Google Assistant respecta el plurilingüisme de Bèlgica mentre continua discriminant el català. Aquest dimarts (28-5) Google ha anunciat que finalment el Google Assistant, amb tota la informació contextual pròpia del país, ja funcionarà per a Bèlgica. La companyia tecnològica ha esperat a entrar al país fins que no ha tingut el servei disponible en les seves tres llengües: el francès, el neerlandès i l’alemany. Per fer-ho possible, Google ha tingut la col·laboració de grans empreses locals. Aquesta penetració és ben diferent de la que va fer el gegant tecnològic quan va arribar a Espanya amb el Google Assistant. No es va esperar, per exemple, a tenir la versió en català. Més enllà d’invisibilitzar un mercat com el català, això comportava també altres problemes associats, atesa la nombrosa toponímia amb pronúncia catalana o els referents en català en mitjans de comunicació o altres camps. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- El fabricant de les motos elèctriques Silence ja incorpora el català al web i alguns catàlegs. L’empresa catalana Scutum ha afegit la llengua després de les peticions realitzades per la Plataforma per la Llengua. El catàleg d’un dels seus models insígnia, la moto S01, ja està disponible en català. Després del contacte establert per la Plataforma per la Llengua i les peticions expressades a Scutum, empresa catalana que fabrica les motos elèctriques Silence i bateries per a scooters elèctrics, el web del fabricant ja està disponible en català. A més, la llengua s’està introduint als catàlegs dels seus models, com el S01, una de les motos més populars de la marca Silence. Les motos Silence es fabriquen a la planta que l’empresa té a Molins de Rei, amb capacitat per crear 10.000 unitats de motos per any i 12.000 unitats de battery packs. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- Presentació de l’Observatori puntCAT 2019. El domini .cat creix i ja suma més de 109.110 dominis. La fidelitat dels usuaris és la més alta de la història recent del .cat i augmenta a un 83%. Coincidint amb el Dia Mundial d’Internet, la Fundació puntCAT ha presentat l’Observatori anual del domini .cat. Aquest estudi és una anàlisi infogràfica de les dades més rellevants del domini durant el darrer any i permet comparar l’evolució del .cat des del 2005, any de la seva creació. L’estudi s’ha presentat al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya davant dels principals actors del .cat (Patronat de la Fundació, registradors, entitats del sector, l’Administració, entre d’altres). La presentació ha començat amb la benvinguda del president de la Fundació puntCAT, Carles Salvadó, el qual ha destacat les dades més rellevants del .cat fins a l’actualitat. En la seva intervenció ha compartit al públic que ja s’han superat els 109.000 dominis i que el 74% té contingut web, dada que posa de manifest l’esforç de la Fundació puntCAT perquè el .cat no sigui només una xifra que va creixent any rere any, sinó que sigui el domini d’excel·lència dels Països Catalans. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
Observatori puntCAT 2019
- El Departament de Cultura obre una línia d’ajuts per incorporar el català en productes tecnològics. La Direcció General de Política Lingüística va obrir el 7 de maig el termini per sol·licitar subvencions per a iniciatives d’empreses que incorporin el català en productes tecnològics, especialment aplicacions i videojocs. La convocatòria es va tancar el 22 de maig. Els ajuts per a la incorporació del català als productes tecnològics s’inscriuen en l’objectiu de fer créixer l’oferta de productes digitals, especialment en aplicacions i videojocs. La dotació econòmica d’aquesta convocatòria és de 100.000 euros que s’han de destinar a despeses de traducció, de correcció i de localització. L’any 2018 es va donar suport a 16 empreses per a la incorporació de la llengua catalana en 19 productes tecnològics, especialment apps i videojocs. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- ERC, JxCat, Compromís-MÉS, Unides Podem i el PSC es comprometen a treballar perquè el català sigui la 25a llengua oficial de la UE. La Plataforma per la Llengua ha presentat a les candidatures que es presenten a les eleccions al Parlament Europeu diverses propostes per millorar la situació del català, amb un compromís general clar: fer que el català sigui la 25a llengua oficial de la Unió Europea. Les diferents candidatures s’han posicionat respecte a les propostes que la Plataforma per la Llengua els ha posat sobre la taula, més enllà de l’oficialitat de la llengua. Propostes com el dret dels eurodiputats a parlar català al Parlament Europeu, la garantia de disposar de fons europeus per a l’ensenyament en català o l’aixecament de fronteres audiovisuals per als mitjans en català han generat el consens d’ERC, JxCat, Unides Podem, el PSC, Compromís i MÉS. Els socialistes, però, discrepen amb algunes de les propostes de l’entitat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- L’Estat segueix xutant la pilota endavant: el català s’incorporarà a les pàgines web oficials «paulatinament». Una nova norma que reorganitza els portals web de l’Estat preveu l’accés als continguts en català, però no fixa cap obligació concreta ni cap termini. Durant els tres primers mesos de l’any s’han aprovat 38 normes que imposen el castellà i releguen el català, dues més que el mateix període de l’any passat. La situació del català a les pàgines web oficials de l’Administració general de l’Estat és precària. Tal com la Plataforma per la Llengua va denunciar el desembre passat, dues terceres parts d’aquests portals no tenen cap contingut en llengua catalana, i un 19 % ofereixen l’opció en català (o en «català» i «valencià») sense tenir-hi pràcticament cap contingut traduït. Aquesta situació és similar per a la resta de llengües autòctones de l’Estat diferents del castellà i mostra la poca consideració que tenen el poder espanyol i la seva administració pels seus parlants, pràcticament un 18 % de la població d’origen. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Altres notícies del mes de maig:
- Ford incorpora el català en els webs dels concessionaris oficials per a Catalunya (Plataforma per la Llengua, 3-5-2019)
Gràcies a les gestions de la Plataforma per la Llengua, concessionaris com Romacar, Tarraco Center o Grup Covesa incorporen la llengua als seus respectius portals web. Actualment mantenim encara converses amb Ford per tal que la implementació del català sigui completa en els concessionaris que ja l’incorporen i s’estengui a altres materials de la marca.
- XXXIII Premi de l’ADAC a la Normalització Lingüística i Cultural a Pedres de Girona.
- Estrenen la versió en català de la web de l’Alguer (VilaWeb, 9-5-2019)
Aquest projecte arriba després de l’obertura de l’oficina lingüística municipal el juny de 2018.
- El web de l’Ajuntament de l’Alguer, disponible en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 13-5-2019)
- El Govern aprova l’actualització del “Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya” (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 29-5-2019)
- Presentació del Diccionari descriptiu de la llengua catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-5-2019)
- Cinc candidatures es comprometen a treballar perquè el català sigui la 25a llengua oficial de la UE (VilaWeb-ACN, 16-5-2019)
La Plataforma per la Llengua creu que no hi ha excuses perquè el govern espanyol no ho demani al president del Parlament Europeu.
- Softcatalà col·labora amb el Departament de Salut per a difondre la terminologia mèdica (Softcatalà, 22-5-2019)
- Eduwiki a l’estil d’Amical: un model basat en el voluntariat (Amical Wikimedia, 21-5-2019)
- Catalunya Nord aprova 100.000 euros per a l’Oficina Pública de la Llengua Catalana (VilaWeb, 22-5-2019)
La mesura ha estat aprovada per unanimitat.
- L’Ajuntament de Barcelona va obligar 122 persones a fer en castellà el curs de Seguretat Viària el 2018 (Plataforma per la Llengua, 22-5-2019)
- La Plataforma per la Llengua porta la situació del català al Parlament britànic (Plataforma per la Llengua, 8-5-2019)
‘El català és la 14a llengua més parlada d’Europa amb més de 10 milions de parlants en 4 estats europeus diferents’, ha recordat el president de l’entitat.
El Grup de parlamentaris sobre Catalunya ha organitzat la conferència, juntament amb la Plataforma per la Llengua i l’ANC England.
- Política Lingüística presenta el nou curs oral de català Ep! Escolta i Parla, per a persones no alfabetitzades (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-5-2019)
- 556 persones aprenen català amb el Consorci per a la Normalització Lingüística en el Programa de Reincorporació al Treball 2018 (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-5-2019)
- Nova edició del Festival Internacional de Cinema Documental DocsBarcelona amb 14 films subtitulats en català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 15-5-2019)
- Apunta’t als “Dinars per la Llengua” (Plataforma per la Llengua, maig 2019)
Celebrem 25 anys i volem fer-ho al teu costat!
- Proposem 19 mesures pel valencià als ajuntaments (Plataforma per la Llengua, 20-5-2019)
“En estes eleccions podem llevar-li a la dreta antivalenciana el poder d’atacar la llengua”, assegura Manuel Carceller, portaveu de l’ONG del valencià.
- Només PP i C’s rebutgen comprometre’s a avançar en la normalització lingüística a les Illes Balears (Plataforma per la Llengua, 21-5-2019)
La majoria dels partits de les Illes s’han compromès a adoptar totalment o parcialment la bateria de propostes lingüístiques de la Plataforma per la Llengua.
- La Plataforma per la Llengua i Parlem hem renovat el nostre acord de col·laboració (Plataforma per la Llengua, 15-5-2019)
- VilaWeb, primer diari digital a formar part de la xarxa Midas de diaris europeus en llengües minoritzades (VilaWeb, 11-5-2019)
Ha estat acceptat com a membre de ple dret en l’assemblea feta a Flensburg.
- L’Acadèmia del Cinema Català i la Fundació puntCAT col·laboren en la difusió del domini .cat (Fundació puntCAT, 15-5-2019)
L’ACC i la Fundació puntCAT han signat un conveni de col·laboració per tal de promoure l’adopció i l’ús del domini .cat al sector del cinema.
- La Diada per la llengua i els drets civils omple la plaça Major de Palma (VilaWeb, 4-5-2019)
Diada de l’Obra Cultural Balear en defensa del català i contra la repressió.
- L’OCB fa una crida a fer ‘història’ en la concentració de la Diada de la Llengua (VilaWeb, 4-5-2019)
Els assistents ajudaran a fer visible el lema d’enguany, ‘Som aquí per la llengua, la cultura i els drets civils’
- L’Obra demana que s’activi d’una vegada l’Oficina dels Drets Lingüístics (VilaWeb, 16-5-2019)
L’Oficina ja té dotació pressupostària en els comptes del 2018 i la fase de tràmit d’audiència i d’exposició pública del projecte de decret de creació es va acabar el 12 de novembre passat.
- Finalistes i primers guanyadors de Webs al punt .cat 2019! (Fundació puntCAT, 6-5-2019)
Els finalistes hauran d’exposar els seus projectes davant del jurat el proper 21 de maig.
- La Fundació puntCAT celebra el lliurament de premis de la 9a edició del concurs Webs al punt .cat (Fundació puntCAT, 24-5-2019)
Geografia i tradicions catalanes, l’evolució de la industria, una botiga de roba feta a mà, un web d’intercanvi de favors i un buscador de paraules són alguns dels guanyadors d’enguany.
- La Fundació puntCAT i RETAILcat signen un conveni de col·laboració (Fundació puntCAT, 6-5-2019)
L’acord servirà per a difondre el projecte elteunegoci.cat entre els micro i petits negocis de comerç de Catalunya.
- Robèrt Lafont ja té un web commemoratiu (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-5-2019)
- El TERMCAT actualitza el Diccionari de física amb termes clau de metrologia (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 20-5-2019)
- S’obre el termini per inscriure grups al Kastanya.cat, el festival que promou l’ús del català i l’occità a través de la música (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2-5-2019)
- Linguapax i la Càtedra UNESCO de l’IEC presenten l’Any Internacional de les Llengües Autòctones (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-5-2019)
- El darrer butlletí del CUSC situa el català com una llengua mitjana europea amb trets de minorització (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-5-2019)
- El TERMCAT publica en línia el ‘Diccionari de sociologia’ (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 8-5-2019)
- Ep! Escolta i Parla: nou curs oral de català perquè les persones no alfabetitzades aprenguin català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 24-5-2019)
El curs ha estat pilotat a sis ciutats de Catalunya i el 2020 s’integrarà a l’oferta formativa general dels 22 centres del Consorci per a la Normalització Lingüística.
- El català dels joves, protagonista de la II Festa ‘Fes-te de la llengua’ (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 20-5-2019)
- Els informatius matinals de la Xarxa de comunicació local inclouen la llengua de signes catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 8-5-2019)
- Neix Fortifeble, Batalla gramatical, un joc a l’estil ‘battle royal’ per aprendre gramàtica catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-5-2019)
- Lliurament del Premi Carme Serrallonga a la Qualitat Lingüística (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 8-5-2019)
- El Meridiana Rock reivindica la música en català com a eina de cohesió a Nou Barris (Plataforma per la Llengua, 18-5-2019)
- La Plataforma per la Llengua demana mesures per evitar discriminacions al Centre de Salut de Campanar II (Plataforma per la Llengua, 7-5-2019)
Lourdes López Álvarez, metgessa d’Urgències del Centre de Salut Campanar II de València, dependent de la Conselleria de Sanitat, ha sigut la protagonista d’un cas de discriminació lingüística a València.
- Plataforma per la Llengua demana sancionar dos policies municipals d’Alacant per valencianofòbia (Plataforma per la Llengua, 16-5-2019)
El portaveu de la Plataforma per la Llengua País Valencià, Manuel Carceller, demana al futur Ajuntament d’Alacant més respecte pel valencià i que el personal puga atendre en les dues llengües oficials.
- Es presenta a l’IEC el Diccionari descriptiu de la llengua catalana, un projecte que clou trenta anys de feina i agrupa més de 110.000 entrades (Institut d’Estudis Catalans (IEC), 28-5-2019)
- Es presenta a l’IEC el Diccionari descriptiu de la llengua catalana (Teo Vidal i Maria Benejam a VilaWeb, 29-5-2019)
Una obra que retrata el català dels segles xix i xx. El projecte clou trenta anys de feina i agrupa més de 110.000 entrades.
- La lluita de l’escola de les mil llengües (Odei A.-Etxearte a VilaWeb, 7-5-2019)
L’allau migratòria i la diversitat cultural han revolucionat l’escola Rosselló-Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet, la primera que va aplicar la immersió lingüística a Catalunya.
- Un estiu desenvolupant (Amical Wikimedia, 24-5-2019)
- [VÍDEO] La lliçó de periodisme i llengua de Puyal en la investidura com a doctor ‘honoris causa’ (VilaWeb-ACN, 7-5-2019)
El mestre radiofònic ha estat distingit per la seva carrera davant els micròfons com a informador i narrador dels partits del Barça en llengua catalana.
- La Generalitat multa una immobiliària per catalanofòbia (Plataforma per la Llengua, 10-5-2019)
La Direcció General de Comerç multa Barcelona Selecta després que la Plataforma per la Llengua emprengués accions legals contra aquesta immobiliària l’abril del 2018 per discriminar i vulnerar els drets dels consumidors.
- La lliçó de llengua catalana d’una filòloga que deixa bocabadat el Suprem (VilaWeb, 23-5-2019)
La frase, ‘El dia 1 d’octubre de 2017 s’ha de celebrar el referèndum d’autodeterminació de Catalunya’ es va traduir al castellà per ‘El día 1 de octubre debe celebrarse el referéndum de autodeterminación de Cataluña’
- Intensa activitat a l’Alguer en ocasió dels 25 anys de la Plataforma per la Llengua (Plataforma per la Llengua, 29-4-2019)
En ocasió dels sous 25 anys la Plataforma per la Llengua ha organitzat la “Paella per la Llengua” i en col·laboració amb Barnasants ha portat Maria del Mar Bonet i Quico Pi de la Serra a l’Alguer.
- El Correllengua 2019 glossarà la figura de Pere Calders (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 21-5-2019)
- La Viquipèdia centra la XVI Jornada de la SCATERM (Institut d’Estudis Catalans (IEC), 31-5-2019)
- La Universitat de Marburg i la Universitat de Frankfurt acolliran una conferència sobre la situació del català (Plataforma per la Llengua, 10-5-2019)
- Més de 120 persones omplen el Dinar per la Llengua a Sabadell (Plataforma per la Llengua, 6-5-2019)
La Plataforma per la Llengua celebra els 25 anys en una de les capitals vallesanes. La presidenta Forcadell, vinculada a l’entitat, va enviar una carta als assistents des d’Alcalá-Meco.
- L’exposició ‘El català al cinema’, present al FIC-CAT 2019 (Plataforma per la Llengua, 27-5-2019)
La mostra és una iniciativa de la Plataforma de la Llengua i es podrà veure a Roda de Berà, on se celebra la 12a edició del Festival de Cinema en Català de la Costa Daurada entre els dies 8 i 15 de juny.
- La Plataforma per la Llengua impulsa tallers de rap en català a Ciutat Meridiana (Plataforma per la Llengua, 23-5-2019)
- Més de 100 escoles de Catalunya i del País Valencià participen en el 5è Concurs Tísner de Jocs de Català (Plataforma per la Llengua, 24-5-2019)
- Indignació a la Catalunya Nord per les declaracions del ministre d’Educació francès (Racó Català, 23-5-2019)
Jean-Michel Blanquer acusa el sistema d’ensenyament de produir infants monolingües en llengua regional en detriment del francès.
- El Tempir és guardonat amb la Creu de Sant Jordi (El Tempir, 1-5-2019)
- ACPV valora positivament l’aval del CJC a la competència lingüística en la funció pública valenciana (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 22-5-2019)
- El regidor d’Esports Jesús Pareja exclou el valencià de la retolació del Centre d’Atenció Sanitària de la Ciutat Esportiva d’Elx (El Tempir, 8-5-2019)
- Premi Sambori 2019 (Escola Valenciana, maig 2019)
- La Fundació Sambori atorga els guardons del XXI Concurs de Literatura en Valencià (Racó Català, 24-5-2019)
La gala dels Premis Sambori de país se celebrarà al Paranimf de la Universitat d’Alacant.
- Oques Grasses, Xavi Sarrià, El Diluvi, Els Jóvens o Tremenda Jauria i Dakidarría són alguns dels caps de cartell del Feslloc 2019 (Escola Valenciana, maig 2019)
- Esteve Campus: ‘Gràcies al treball de Rafel Caria l’alguerès té importància i dignitat’ (Clara Ardévol Mallol i Albert Salamé a VilaWeb, 16-5-2019)
Parlem amb el president d’Òmnium a l’Alguer sobre la figura del filòleg i poeta Rafel Caria i sobre l’actualitat política de la ciutat i de Sardenya.
- Generacions referents (Gabriel Bibiloni a Racó Català, 29-5-2019)
- N. Wa Thiong’o: ‘Jo he estat a la presó per haver parlat en la meva llengua. M’estremeix això que passa aquí’ (Sebastià Bennasar a VilaWeb, 18-5-2019)
El reconegut escriptor presenta ‘La revolució vertical’ a Barcelona i explica amb contundència com Occident mira a Àfrica amb una bena als ulls.
- Últims parlants nadius… del català (Mail Obert de Bel Zaballa a VilaWeb, 5-5-2019)
«La Francis potser ja no té ningú a la vora amb qui parlar en la llengua amb què sent, amb què pensa, amb què somia.»
- No realitzem el préssec (Ras i curt, de Jordi Badia a VilaWeb, 10-5-2019)
Com evitar mots i construccions artificiosos perquè l’expressió sigui natural i espontània. Un nou article de la secció ‘Ras i curt’
- Aragón TV estrena el seu primer programa íntegrament en llengua aragonesa (VilaWeb, 6-5-2019)
El programa va tenir una bona estrena amb un 8,4% de quota de pantalla.
- El poble es plany (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 23-5-2019)
De tant dir que ara no toca, ara no toca, ha acabat rebentant les costures del vet polític. La creixent invisibilitat del català dispara la inquietud sobre l’estat i el futur de la llengua.
- L’efecte papallona (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 30-5-2019)
La setmana passada, un sol visitant va fer canviar de llengua un grup de vint-i-cinc persones. Però això no ha d’anar sempre necessàriament en contra del català. Ho podem girar a favor nostre?
- Monolingua i venceràs (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 16-5-2019)
«El llirilingüisme pren moltes formes. Una és la de creure’s superior al monolingüe. Tràgica paràbola: jo sóc capaç d’expressar-me en dos, tres o quatre idiomes, però ets tu qui determines quin faré servir»
- Històries del GELA (M. Carme Junyent, Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 30-5-2019)
«Des d’allà on són i cadascú a la seva manera, segueixen treballant pels objectius fundacionals del GELA: donar a conèixer la diversitat lingüística i el seu valor»
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
Deixeu un comentari