- La Plataforma per la Llengua presenta l’InformeCAT 2019, el recull de les 50 dades més rellevants sobre la situació de la llengua catalana. (Font: PxL)
- Ja està disponible la nova CatalApp. (Font: PxL)
- L’aplicació Transcripció instantània de Google reconeix el català. (Font: DGPL)
- Els resultats de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2018 centraran la VII Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana. (Font: DGPL)
- Infografia de l’ús del català a Internet, al complir-se els 17 anys del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC. (Font: Fundació puntCAT)
- Hackathon a Praga: educació, estratègia, empleats i algun voluntari. (Font: Amical Wikimedia)
- La Llengua de Signes Catalana (LSC), present al Parlament de Catalunya i al Viccionari. (Font: DGPL i Amical Wikimedia)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de juny del 2019.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,60% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (65,57%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de juny del 2019:
- La Plataforma per la Llengua presenta l’InformeCAT 2019, el recull de les 50 dades més rellevants sobre la situació de la llengua catalana. La Plataforma per la Llengua va presentar el passat 20 de juny l’InformeCAT 2019, el recull de les 50 dades més rellevants sobre la situació de la llengua catalana. Amb aquest informe, l’ONG del català pretén conscienciar sobre la situació de la llengua catalana i la necessitat de la millora del seu estatus legal, des del convenciment que el català ha de ser la llengua comuna i ha d’esdevenir l’eix vertebrador de la diversitat social i cultural que conviu a casa nostra. “L’estat de la llengua, a nivell d’ús social i de drets lingüístics, és preocupant”, va assegurar Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua. L’informe destaca que només 2 de cada 10 catalanoparlants se senten segurs parlant la seva llengua davant d’un jutge castellanoparlant. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
InfomeCAT 2019
- Ja està disponible la nova CatalApp. La Plataforma per la Llengua ha llançat una nova versió de la CatalApp. L’aplicació incorpora noves funcions i diverses millores per fer-la més pràctica i fàcil per als usuaris, per així poder continuar valorant i comentant l’ús que es fa de la llengua catalana en l’atenció oral, escrita i virtual als establiments d’arreu del domini lingüístic. La primera novetat de la CatalApp és que ara tots els establiments estaran sempre actualitzats a l’eina. Gràcies a la incorporació de l’API de Google Maps i Google Places, la CatalApp estarà al dia de forma automatitzada. La nova versió de la CatalApp ja es pot descarregar tant a Google Play d’Android com a l’Apple Store d’iOS. Més informació de la nova versió actualitzada i millorada a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- L’aplicació Transcripció instantània de Google reconeix el català. Google ha creat una aplicació de reconeixement de veu que transcriu de forma automàtica el so que capta el micròfon del dispositiu mòbil i ho pot fer en 70 idiomes diferents, entre ells el català. Transcripció instantània és una aplicació d’accessibilitat adreçada, principalment, a persones sordes o amb deficiències auditives però que pot fer servir tothom. La tecnologia de reconeixement de parla i sons automàtic de Google transcriu l’àudio en temps real i mostra el text escrit en pantalla. Si es parla en català, el text es mostrarà en aquest idioma. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Els resultats de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2018 centraran la VII Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana. La Direcció General de Política Lingüística organitza la VII Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana que porta per títol Els usos lingüístics de la població, avui i en què s’exposaran els resultats de la darrera Enquesta d’usos lingüístics de la població (EULP) de 2018 que seran presentats pocs dies abans. La jornada tindrà lloc el divendres 12 de juliol, a partir de les 9.30 h, a l’Ateneu Barcelonès (Canuda, 6, Barcelona). Per motius d’aforament, cal inscripció prèvia. L’EULP és una estadística quinquennal sobre els usos del català i altres llengües de la població a Catalunya. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Infografia de l’ús del català a Internet, al complir-se els 17 anys del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC. La Fundació puntCAT va presentar el passat 16 de maig l’Observatori puntCAT 2019, que inclou una infografia amb el títol de ‘L’ús del català a Internet’, amb dades del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC, concretament els percentatges d’ús del català del seu resum per sectors. Precisament aquest baròmetre, que va néixer el mes de juny del 2002, acaba de complir 17 anys a la xarxa. En aquest període la presència del català a Internet ha millorat molt però encara es troba lluny de la seva normalització.
Infografia de l’ús del català a Internet
- Hackathon a Praga: educació, estratègia, empleats i algun voluntari. Entre el 17 i el 19 de maig es va celebrar a la Biblioteca Tècnica Nacional de Praga la Wikimedia Hackathon 2019. En aquest esdeveniment hi van assistir més de 200 participants, principalment de perfil tècnic, de més de 20 nacionalitats diferents. Entre els projectes més interessants que vam conèixer hi ha l’Scribe, un projecte d’una investigadora de la Universitat de Southampton per facilitar la creació d’articles. La manera de facilitar-ho és a través de col·leccions de referències que l’eina troba sola, i a partir de les dades que hi ha sobre el tema a Wikidata. Durant la Hackathon es van posar les primeres pedres d’aquesta eina, que veurem com evoluciona. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
- La Llengua de Signes Catalana (LSC), present al Parlament de Catalunya i al Viccionari. En els darrers dies s’han produït diversos fets destacables sobre la Llengua de Signes Catalana (LSC). La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va explicar el 27 de juny al Parlament de Catalunya les accions del Departament de Cultura per al foment i la normalització de la Llengua de Signes Catalana (LSC), que és la llengua de moltes de les persones sordes i sordcegues signants de Catalunya. La LSC és utilitzada per unes 25.000 persones arreu del país i està reconeguda com a llengua a l’Estatut. Anteriorment, el 19 de juny, el Departament de Cultura havia presentat la versió signada de la Llei de la LSC al Consell Social de la Llengua de Signes Catalana. D’altra banda, prop de 1.000 termes provinents del Vocabulari bàsic de la llengua de signes catalana (LSC), de la Direcció General de Política Lingüística, s’han incorporat al Viccionari. Aquest projecte d’Amical Wikimedia és el diccionari universal lliure de sistema wiki, en desenvolupament continu gràcies a col·laboracions desinteressades. Més informació a les notícies de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i d’Amical Wikimedia.
Altres notícies del mes de juny:
- “Escapa’t de la llengua” és el projecte guanyador de la 5a edició del Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català (Plataforma per la Llengua, 2-6-2019)
- El primer premi del Concurs Tísner s’exposarà al Museu del Joguet de Figueres (Plataforma per la Llengua, 25-6-2019)
- La Plataforma per la llengua ha presentat l’InformeCAT 2019 (Teo Vidal i Maria Benejam a VilaWeb, 24-6-2019)
L’informe que us podeu baixar en PDF, va ser presentat el passat dijous a Barcelona, conté 50 dades sobre la llengua catalana.
- L’InformeCAT 2019 recull 50 dades sobre el català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 20-6-2019)
- El Departament de Cultura presenta la versió signada de la Llei de la LSC al Consell Social de la Llengua de Signes Catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 20-6-2019)
- Exposició ‘The Catalan language, the 14th most spoken language in Europe’ (Plataforma per la Llengua, 12-6-2019)
- La Fundació puntCAT rep la Menció Honorífica de la 17a Festibity (Fundació puntCAT, 3-6-2019)
El projecte Sparkle, HumanITCare i l’expresident de FIB Alumni Albert Herrero, també han sigut reconeguts amb les Mencions Festibity.
- EL TERMCAT actualitza la Terminologia de la gestió de la qualitat (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 14-6-2019)
- Només el 20% dels establiments comercials del districte 6è de Sabadell incorpora plenament el català (Plataforma per la Llengua, 6-6-2019)
La Plataforma per la Llengua ha presentat un estudi sobre la vitalitat del català als establiments comercials dels barris del districte 6è. L’entitat valora que “treballar pel català és afavorir la cohesió social”
- Racó Català guanya el premi Comte Jaume d’Urgell 2019 (Racó Català, 3-6-2019)
També ha estat guardonat l’escriptor, professor, antropòleg i sociòleg valencià, Joan Francesc Mira.
- GSoC #3: endinsant-se en l’eina de traducció de contingut (Amical Wikimedia, 24-6-2019)
- GSoC #2: Discussions i instal·lacions (Amical Wikimedia, 14-6-2019)
- Aconsegueix una subscripció digital gratuïta de EL TEMPS (Fundació puntCAT, 28-6-2019)
Per a celebrar el 35 aniversari d’EL TEMPS la revista ofereix una subscripció digital gratuïta de sis mesos a la comunitat puntCAT.
- Es presenta “Alatac”, un curtmetratge-documental sobre la no-oficialitat del català a la UE (Plataforma per la Llengua, 19-6-2019)
- Alfons i Francesc Esteve: ‘És el moment de superar la situació de subordinació lingüística al País Valencià’ (Núria Cadenes a VilaWeb, 3-6-2019)
Entrevista als autors del llibre d’anàlisi i de proposta ‘Igualtat lingüística. Capgirar el desús i la subordinació’
- La Plataforma per la Llengua demana l’ús del valencià en tots els rètols de l’autovia de València V-21 (Plataforma per la Llengua, 27-6-2019)
La Plataforma per la Llengua ha demanat oficialment a la Direcció General de Carreteres de l’Estat que la retolació viària de l’autovia de València V-21 s’instal·le en valencià perquè ara apareix, en diversos casos, de forma monolingüe en castellà.
- L’Hospital del Vinalopó accepta les propostes d’ús del valencià de la Plataforma per la Llengua (Plataforma per la Llengua, 17-6-2019)
La gerència de l’hospital diu que un pla d’implantació de la llengua pròpia arribarà a tots els centres sanitaris durant l’any 2019.
- Els petits negocis de Berga que no tinguin presència digital ja podran disposar de web amb .cat (Fundació puntCAT, 3-6-2019)
El programa elteunegoci.cat de la Fundació puntCAT arriba a Berga.
- L’Oficina Pública pel Català a Catalunya Nord arrencarà al setembre (VilaWeb, 26-6-2019)
L’OPLC tindrà un pressupost inicial de 300.000 euros, però haurà de començar a treballar amb un de només 200.000.
- L’Oficina Pública de la Llengua Catalana a la Catalunya del Nord començarà a funcionar el mes de setembre (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 28-6-2019)
- Més de 180 persones omplen la plaça del Diamant de Barcelona per celebrar els 25 anys de la Plataforma per la Llengua (Plataforma per la Llengua, 1-6-2019)
- Jordi Cuixart, autor del manifest del Correllengua 2019 (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 17-6-2019)
- La CAL lliura els guardons del Concurs de microrelats 2019 (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 6-6-2019)
- SOP(A)R de Lletres: una cruïlla de llengua, cultura i diversitat (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 4-6-2019)
- El Diccionari de química s’actualitza amb terminologia de química física (Termcat – Centre de Terminologia, 19-6-2019)
- Un centenar de persones participen en el Dinar per la Llengua a Castelló (Plataforma per la Llengua, 3-6-2019)
- Torna el Refres.cat, el cicle de cinema a la fresca en català a Sabadell (Plataforma per la Llengua, 21-6-2019)
- Neix la Càtedra de Drets Lingüístics al País Valencià (Racó Català, 13-6-2019)
La Universitat de València i la Generalitat Valenciana signen un conveni per a la seva creació.
- Demanda d’El Tempir davant la constitució dels ajuntaments el 15 de juny (El Tempir, 14-6-2019)
- La Plataforma per la Llengua organitza l’acte “El valencià a la societat: passat, present i futur” el 28 de juny a València (Plataforma per la Llengua, 19-6-2019)
- La consellera de Justícia valenciana menysté el català en sistema sanitari (VilaWeb, 23-6-2019)
Gabriela Bravo assegura que ‘la salut és prioritària a exigir el valencià’ i que cal ponderació a l’hora de demanar requisits lingüístics als treballadors públics.
- Una treballadora de l’aeroport de Palma denuncia un guàrdia civil que li va barrar el pas perquè li parlava en català (VilaWeb, 28-6-2019)
Després de dirigir-se en català a un guàrdia civil, aquest va respondre: ‘A l’agent de l’autoritat se li ha de parlar en espanyol o no es pot entrar’.
- Joan Cortés: «Parlar valencià millora el servei d’atenció a pacients» (Escola Valenciana, juny 2019)
- El divendres 28 de juny el Centre d’Estudis Contestans rep el Premi Valor (Escola Valenciana, juny 2019)
- ACPV valora l’Acord Botànic 2 com insuficient en matèria de llengua i cultura (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 13-6-2019)
- L’OCB considera decebedors els Acords de Govern (Obra Cultural Balear (OCB), 21-6-2019)
- ACPV manifesta preocupació davant l’anunci de les retallades en la programació d’À Punt (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 18-6-2019)
- “El futur de la llengua es juga a Youtube” (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 21-6-2019)
- S’ha mort l’acadèmica i docent Carme Miquel (VilaWeb, 18-6-2019)
S’ha mort a setanta-quatre anys, després d’haver dedicat la vida a l’educació, l’escriptura i la promoció del valencià.
- Escola nova XXI: volem ‘youtubers’ catalans (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 20-6-2019)
La llengua escrita va de baixa; el prestigi de l’autoritat, també. Anem de cap a una nova oralitat, i necessitem models autòctons. Com més genuïns millor; però, sobretot, nombrosos.
- La llengua prescindible (Josep-Lluís Carod-Rovira a El Punt Avui, 9-6-2019)
- Els pronoms són vida (Ras i curt de Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 7-6-2019)
Consells d’ús dels pronoms febles ‘en’ i ‘hi’, puntals de la llengua catalana.
- El català fila prim (Ras i curt de Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 21-6-2019)
Parlar amb precisió fa lluir el tresor de la llengua.
- Quan deixes de rebre els mots, quan els mots deixen de ser lliures (VilaWeb, 22-6-2019)
Jordi Palou, impulsor de Rodamots, ara també prepara un llibre que aplegarà els mots que fa un any i mig que els presos polítics no han pogut rebre cada dia. Ja hi ha un Verkami obert per a finançar-lo.
- La llengua serà la prova del cotó fluix del nou Botànic (Mail Obert de Núria Cadenes a VilaWeb, 5-6-2019)
«No és cap secret que, en aquest segon Botànic, el PSPV hi voldrà tenir un pes real i subjectiu més alt que en l’anterior. I que la llengua del país no forma part de la seva agenda»
- Formatge de la Garrotxa, Barça i diglòssia (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 29-6-2019)
«Una sola persona pot despertar l’interès per la llengua i fer-la irradiar cap a nous aprenents i contrades»
- El català semat (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 6-6-2019)
- Se sabrà tot (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 27-6-2019)
Comèdia pitarresca a tres veus, en un acte i repicó, a propòsit de la imminent publicació de l’EULP 2018.
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
Deixeu un comentari