Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de juny del 2019.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,60% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (65,57%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de juny del 2019:

 • La Plataforma per la Llengua presenta l’InformeCAT 2019, el recull de les 50 dades més rellevants sobre la situació de la llengua catalana. La Plataforma per la Llengua va presentar el passat 20 de juny l’InformeCAT 2019, el recull de les 50 dades més rellevants sobre la situació de la llengua catalana. Amb aquest informe, l’ONG del català pretén conscienciar sobre la situació de la llengua catalana i la necessitat de la millora del seu estatus legal, des del convenciment que el català ha de ser la llengua comuna i ha d’esdevenir l’eix vertebrador de la diversitat social i cultural que conviu a casa nostra. “L’estat de la llengua, a nivell d’ús social i de drets lingüístics, és preocupant”, va assegurar Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua. L’informe destaca que només 2 de cada 10 catalanoparlants se senten segurs parlant la seva llengua davant d’un jutge castellanoparlant. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  InfomeCAT 2019

 • Ja està disponible la nova CatalApp. La Plataforma per la Llengua ha llançat una nova versió de la CatalApp. L’aplicació incorpora noves funcions i diverses millores per fer-la més pràctica i fàcil per als usuaris, per així poder continuar valorant i comentant l’ús que es fa de la llengua catalana en l’atenció oral, escrita i virtual als establiments d’arreu del domini lingüístic. La primera novetat de la CatalApp és que ara tots els establiments estaran sempre actualitzats a l’eina. Gràcies a la incorporació de l’API de Google Maps i Google Places, la CatalApp estarà al dia de forma automatitzada. La nova versió de la CatalApp ja es pot descarregar tant a Google Play d’Android com a l’Apple Store d’iOS. Més informació de la nova versió actualitzada i millorada a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • L’aplicació Transcripció instantània de Google reconeix el català. Google ha creat una aplicació de reconeixement de veu que transcriu de forma automàtica el so que capta el micròfon del dispositiu mòbil i ho pot fer en 70 idiomes diferents, entre ells el català. Transcripció instantània és una aplicació d’accessibilitat adreçada, principalment, a persones sordes o amb deficiències auditives però que pot fer servir tothom. La tecnologia de reconeixement de parla i sons automàtic de Google transcriu l’àudio en temps real i mostra el text escrit en pantalla. Si es parla en català, el text es mostrarà en aquest idioma. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Els resultats de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2018 centraran la VII Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana. La Direcció General de Política Lingüística organitza la VII Jornada sobre Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana que porta per títol Els usos lingüístics de la població, avui i en què s’exposaran els resultats de la darrera Enquesta d’usos lingüístics de la població (EULP) de 2018 que seran presentats pocs dies abans. La jornada tindrà lloc el divendres 12 de juliol, a partir de les 9.30 h, a l’Ateneu Barcelonès (Canuda, 6, Barcelona). Per motius d’aforament, cal inscripció prèvia. L’EULP és una estadística quinquennal sobre els usos del català i altres llengües de la població a Catalunya. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 • Infografia de l’ús del català a Internet, al complir-se els 17 anys del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC. La Fundació puntCAT va presentar el passat 16 de maig l’Observatori puntCAT 2019, que inclou una infografia amb el títol de ‘L’ús del català a Internet’, amb dades del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC, concretament els percentatges d’ús del català del seu resum per sectors. Precisament aquest baròmetre, que va néixer el mes de juny del 2002, acaba de complir 17 anys a la xarxa. En aquest període la presència del català a Internet ha millorat molt però encara es troba lluny de la seva normalització.
  Infografia de l’ús del català a Internet
 • Hackathon a Praga: educació, estratègia, empleats i algun voluntari. Entre el 17 i el 19 de maig es va celebrar a la Biblioteca Tècnica Nacional de Praga la Wikimedia Hackathon 2019. En aquest esdeveniment hi van assistir més de 200 participants, principalment de perfil tècnic, de més de 20 nacionalitats diferents. Entre els projectes més interessants que vam conèixer hi ha l’Scribe, un projecte d’una investigadora de la Universitat de Southampton per facilitar la creació d’articles. La manera de facilitar-ho és a través de col·leccions de referències que l’eina troba sola, i a partir de les dades que hi ha sobre el tema a Wikidata. Durant la Hackathon es van posar les primeres pedres d’aquesta eina, que veurem com evoluciona. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • La Llengua de Signes Catalana (LSC), present al Parlament de Catalunya i al Viccionari. En els darrers dies s’han produït diversos fets destacables sobre la Llengua de Signes Catalana (LSC). La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, va explicar el 27 de juny al Parlament de Catalunya les accions del Departament de Cultura per al foment i la normalització de la Llengua de Signes Catalana (LSC), que és la llengua de moltes de les persones sordes i sordcegues signants de Catalunya. La LSC és utilitzada per unes 25.000 persones arreu del país i està reconeguda com a llengua a l’Estatut. Anteriorment, el 19 de juny, el Departament de Cultura havia presentat la versió signada de la Llei de la LSC al Consell Social de la Llengua de Signes Catalana. D’altra banda, prop de 1.000 termes provinents del Vocabulari bàsic de la llengua de signes catalana (LSC), de la Direcció General de Política Lingüística, s’han incorporat al Viccionari. Aquest projecte d’Amical Wikimedia és el diccionari universal lliure de sistema wiki, en desenvolupament continu gràcies a col·laboracions desinteressades. Més informació a les notícies de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i d’Amical Wikimedia.

Altres notícies del mes de juny:

 • Escola nova XXI: volem ‘youtubers’ catalans (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 20-6-2019)
  La llengua escrita va de baixa; el prestigi de l’autoritat, també. Anem de cap a una nova oralitat, i necessitem models autòctons. Com més genuïns millor; però, sobretot, nombrosos.
 • Els pronoms són vida (Ras i curt de Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 7-6-2019)
  Consells d’ús dels pronoms febles ‘en’ i ‘hi’, puntals de la llengua catalana.

 • El català fila prim (Ras i curt de Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 21-6-2019)
  Parlar amb precisió fa lluir el tresor de la llengua.
 • La llengua serà la prova del cotó fluix del nou Botànic (Mail Obert de Núria Cadenes a VilaWeb, 5-6-2019)
  «No és cap secret que, en aquest segon Botànic, el PSPV hi voldrà tenir un pes real i subjectiu més alt que en l’anterior. I que la llengua del país no forma part de la seva agenda»

 • Formatge de la Garrotxa, Barça i diglòssia (Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 29-6-2019)
  «Una sola persona pot despertar l’interès per la llengua i fer-la irradiar cap a nous aprenents i contrades»
 • Se sabrà tot (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 27-6-2019)
  Comèdia pitarresca a tres veus, en un acte i repicó, a propòsit de la imminent publicació de l’EULP 2018.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: