Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2019.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,70% (alt), 0,04 punts percentuals superior al del mes anterior (65,66%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’octubre del 2019:

 • WICCAC s’adhereix al manifest de la societat civil catalana de rebuig a la sentència del procés. El passat 14 d’octubre, dia en que es va fer pública la sentència del “procés”, més de 150 entitats i organitzacions de la societat civil van signar un manifest de rebuig a la sentència on es denuncien les “conseqüències greus que aquesta té sobre els drets polítics de la ciutadania i els drets de manifestació, d’expressió, de lliure associació i de dissidència política, suposant un retrocés per la qualitat democràtica de la nostra societat”. El manifest es va presentar a la plaça de Sant Jaume i ja s’hi han adherit més de 500 entitats. WICCAC també ho va fer, com es pot veure en aquesta notícia publicada el 14 d’octubre.
 • Amazon, el portal on trobes de tot… però no en català! La Plataforma per la Llengua denuncia les polítiques lingüístiques discriminatòries d’Amazon vers el consumidor de parla catalana en relació amb les que fa a la resta de països europeus on treballa. Amazon continua sense utilitzar el català ni en el web ni en els serveis que ofereix. I, a més, és l’únic dels 10 webs més visitats a Catalunya que no té una versió en llengua catalana, tal com l’ONG del català ja va denunciar en l’InformeCAT 2017. Tenint en compte que l’espanyol és el 7è mercat del món d’Amazon, per sota del dels Estats Units, Alemanya, Gran Bretanya, França, el Japó i Itàlia, els consumidors dels territoris on el català és llengua oficial representen un pes important que no es veu representat lingüísticament al portal web. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  InformeCAT 2017
 • Presentació del manifest ‘Pluralitat lingüística: llibertat, igualtat i democràcia’. La Plataforma per la Llengua se suma a altres entitats organitzades per promoure l’ús del català, el gallec, el basc, l’asturià, l’aragonès i l’aranès. Les entitats que treballen per la normalització de les llengües que no són el castellà van presentar a Madrid el manifest ‘Pluralitat lingüística: llibertat, igualtat i democràcia’ per demanar compromisos concrets als partits que es presenten a les eleccions del 10-N, unes peticions consensuades que demanen que siguin considerades pels partits polítics que obtinguin representació a les Corts espanyoles la propera legislatura. Les entitats que promouen la iniciativa són, a més de la Plataforma per la Llengua, Ciemen, Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, A Mesa (gallec), Kontseilua (euskara), Nogara (aragonès) i Iniciativa Pol Asturianu (asturià). Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Manifest ‘Pluralitat lingüística: llibertat, igualtat i democràcia’
 • Som 10 milions, som una llengua”, la campanya que reclama als governs de treballar per la unitat de la llengua. Denunciem els costos que suposa per al ciutadà la manca de polítiques conjuntes dels territoris de parla catalana i els intents de secessionisme lingüístic. “Tenir consciència de compartir una llengua val la pena per a la ciutadania”, assegura la Plataforma per la Llengua, que ho explica al web www.som10milions.org. En els darrers temps la llengua catalana ha patit nombrosos intents de fragmentació. En alguns casos, aquests intents provenen d’associacions i fundacions que tenen com a únic propòsit d’empetitir la nostra llengua. En altres, fins i tot, aquest foment del secessionisme lingüístic el fan les mateixes institucions i administracions públiques. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Campanya “Som 10 milions, som una llengua”
 • Incrementen un 49 % les normatives discriminatòries amb el català. L’any 2018, les normatives discriminatòries amb els catalanoparlants que viuen a l’Estat espanyol es van enfilar fins a 139, una xifra que representa un increment del 49 % respecte a les 93 normes impositives que la Plataforma per la Llengua havia detectat l’any 2017. La Plataforma per la Llengua publica l’informe de novetats legislatives anuals on es posa en evidència que l’Estat continua mantenint la voluntat d’imposició de la llengua espanyola a tota la població i que menysté la resta de llengües. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Novetats legislatives en matèria lingüística aprovades el 2018 que afecten els territoris de parla catalana (PDF 497,91 Kb)
 • La Fundació puntCAT defensa una Internet lliure i neutral. La Fundació puntCAT manifesta una total disconformitat amb les ordres emeses per l’Audiència Nacional mitjançant les quals s’ha requerit als operadors de telecomunicacions espanyols bloquejar l’accés al web del domini TsunamiDemocratic.cat. Mentre la resta de ciutadans europeus poden accedir-hi lliurement, Espanya agafa unes maneres més pròpies de països on la democràcia i els drets fonamentals no són els seus trets diferencials. No se li poden posar portes a Internet, i amb aquesta manera de fer, a més de ser ineficaç pels objectius que busca, deixa en mala situació a la indústria digital que ens ha de garantir un futur econòmic i social sostenible i competitiu. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.

Altres notícies del mes d’octubre:

 • El 3 de desembre, dona pel català! (Plataforma per la Llengua, 29-10-2019)
  Ja pots fer el teu donatiu i participar en el Giving Tuesday per ajudar-nos a portar la llengua catalana, i la cultura i l’oci en català al barri de La Mina.
 • 10 anys del Dia d’Ada Lovelace (Fundació puntCAT, 8-10-2019)
  La celebració internacional dels èxits de la dona a la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.
 • Formació bàsica de WordPress per a entitats (Fundació puntCAT, 9-10-2019)
  La formació forma part del projecte esTICenllaçat, impulsat per CTecno i la Fundación Migranodearena amb la col·laboració de la Fundació puntCAT.
 • Aquest 9 d’Octubre, defensem la llengua! (Plataforma per la Llengua, 3-10-2019)
  Com cada any, la Plataforma per la Llengua del País Valencià fa una crida a la participació en la manifestació que ha convocat la Comissió 9 d’Octubre amb el lema “El País que volem”.
 • Passerells a la Filològica (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 31-10-2019)
  «Els lexicògrafs no són tan cançoners com diuen: a la llista que el Termcat acaba de proposar ja hi surten ‘espòiler’, ‘trol’ o ‘pèting’. Ara, entre mig miler de termes sempre s’hi amaga alguna sorpresa»
 • Parlo valencià a la manera oriental (Mail Obert de Bel Zaballa a VilaWeb, 6-10-2019)
  «Segles i segles fa que proven d’arraconar el català, que vol dir també provar de difuminar-nos el país, i de la mateixa manera que han fet servir les lleis per dividir-nos el territori, recorren a les normes per dividir-nos la llengua»
 • Deu dites mal dites (Ras i Curt de Jordi Badia a VilaWeb, 11-10-2019)
  Una breu llista de refranys que sovint no sabem com dir en català. Us n’oferim també la traducció al castellà i el francès i dites sinònimes.
 • Que vinguin hostes (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 10-10-2019)
  En comptes d’hòsties a mi doneu-me hostes. Dels que porten els Foreign Friends i la seva ‘diplomàcia de proximitat’. Amb la insòlita normalitat d’anar pel món en llengua catalana.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: