- WICCAC s’adhereix al manifest de la societat civil catalana de rebuig a la sentència del procés.
- Amazon, el portal on trobes de tot… però no en català! (Font: PxL)
- Presentació del manifest ‘Pluralitat lingüística: llibertat, igualtat i democràcia’. (Font: PxL)
- “Som 10 milions, som una llengua”, la campanya que reclama als governs de treballar per la unitat de la llengua. (Font: PxL)
- Denúncia: Crisi lingüística a la sanitat pública. (Font: PxL)
- Incrementen un 49 % les normatives discriminatòries amb el català. (Font: PxL)
- La Fundació puntCAT defensa una Internet lliure i neutral. (Font: Fundació puntCAT)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2019.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,70% (alt), 0,04 punts percentuals superior al del mes anterior (65,66%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes d’octubre del 2019:
- WICCAC s’adhereix al manifest de la societat civil catalana de rebuig a la sentència del procés. El passat 14 d’octubre, dia en que es va fer pública la sentència del “procés”, més de 150 entitats i organitzacions de la societat civil van signar un manifest de rebuig a la sentència on es denuncien les “conseqüències greus que aquesta té sobre els drets polítics de la ciutadania i els drets de manifestació, d’expressió, de lliure associació i de dissidència política, suposant un retrocés per la qualitat democràtica de la nostra societat”. El manifest es va presentar a la plaça de Sant Jaume i ja s’hi han adherit més de 500 entitats. WICCAC també ho va fer, com es pot veure en aquesta notícia publicada el 14 d’octubre.
- Amazon, el portal on trobes de tot… però no en català! La Plataforma per la Llengua denuncia les polítiques lingüístiques discriminatòries d’Amazon vers el consumidor de parla catalana en relació amb les que fa a la resta de països europeus on treballa. Amazon continua sense utilitzar el català ni en el web ni en els serveis que ofereix. I, a més, és l’únic dels 10 webs més visitats a Catalunya que no té una versió en llengua catalana, tal com l’ONG del català ja va denunciar en l’InformeCAT 2017. Tenint en compte que l’espanyol és el 7è mercat del món d’Amazon, per sota del dels Estats Units, Alemanya, Gran Bretanya, França, el Japó i Itàlia, els consumidors dels territoris on el català és llengua oficial representen un pes important que no es veu representat lingüísticament al portal web. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
InformeCAT 2017
- Presentació del manifest ‘Pluralitat lingüística: llibertat, igualtat i democràcia’. La Plataforma per la Llengua se suma a altres entitats organitzades per promoure l’ús del català, el gallec, el basc, l’asturià, l’aragonès i l’aranès. Les entitats que treballen per la normalització de les llengües que no són el castellà van presentar a Madrid el manifest ‘Pluralitat lingüística: llibertat, igualtat i democràcia’ per demanar compromisos concrets als partits que es presenten a les eleccions del 10-N, unes peticions consensuades que demanen que siguin considerades pels partits polítics que obtinguin representació a les Corts espanyoles la propera legislatura. Les entitats que promouen la iniciativa són, a més de la Plataforma per la Llengua, Ciemen, Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, A Mesa (gallec), Kontseilua (euskara), Nogara (aragonès) i Iniciativa Pol Asturianu (asturià). Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Manifest ‘Pluralitat lingüística: llibertat, igualtat i democràcia’
- “Som 10 milions, som una llengua”, la campanya que reclama als governs de treballar per la unitat de la llengua. Denunciem els costos que suposa per al ciutadà la manca de polítiques conjuntes dels territoris de parla catalana i els intents de secessionisme lingüístic. “Tenir consciència de compartir una llengua val la pena per a la ciutadania”, assegura la Plataforma per la Llengua, que ho explica al web www.som10milions.org. En els darrers temps la llengua catalana ha patit nombrosos intents de fragmentació. En alguns casos, aquests intents provenen d’associacions i fundacions que tenen com a únic propòsit d’empetitir la nostra llengua. En altres, fins i tot, aquest foment del secessionisme lingüístic el fan les mateixes institucions i administracions públiques. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Campanya “Som 10 milions, som una llengua”
- Denúncia: Crisi lingüística a la sanitat pública. La Plataforma per la Llengua denuncia un increment de casos de discriminació lingüística a pacients en centres de salut catalans, que són sistemàtiques i no s’investiguen. L’ONG del català demana que el Departament de Salut hi posi remei i adopti un protocol contra les discriminacions lingüístiques que prevegi la provisió de cursos de català obligatoris per a tots els facultatius. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua, amb exemples concrets d’aquesta discriminació i recordatori que l’usuari té el dret d’opció lingüística.
Informe: Reanimar el català. Dades i propostes per a millorar la situació de la llengua en l’àmbit sanitari a Catalunya
- Incrementen un 49 % les normatives discriminatòries amb el català. L’any 2018, les normatives discriminatòries amb els catalanoparlants que viuen a l’Estat espanyol es van enfilar fins a 139, una xifra que representa un increment del 49 % respecte a les 93 normes impositives que la Plataforma per la Llengua havia detectat l’any 2017. La Plataforma per la Llengua publica l’informe de novetats legislatives anuals on es posa en evidència que l’Estat continua mantenint la voluntat d’imposició de la llengua espanyola a tota la població i que menysté la resta de llengües. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Novetats legislatives en matèria lingüística aprovades el 2018 que afecten els territoris de parla catalana (PDF 497,91 Kb)
- La Fundació puntCAT defensa una Internet lliure i neutral. La Fundació puntCAT manifesta una total disconformitat amb les ordres emeses per l’Audiència Nacional mitjançant les quals s’ha requerit als operadors de telecomunicacions espanyols bloquejar l’accés al web del domini TsunamiDemocratic.cat. Mentre la resta de ciutadans europeus poden accedir-hi lliurement, Espanya agafa unes maneres més pròpies de països on la democràcia i els drets fonamentals no són els seus trets diferencials. No se li poden posar portes a Internet, i amb aquesta manera de fer, a més de ser ineficaç pels objectius que busca, deixa en mala situació a la indústria digital que ens ha de garantir un futur econòmic i social sostenible i competitiu. Més informació a la notícia de la Fundació puntCAT.
Altres notícies del mes d’octubre:
- La Viquipèdia arriba a les 25.000 biografies de dones (Amical Wikimedia, 12-10-2019)
Per aprofitar l’embranzida del projecte per combatre el biaix de gènere pretenen fer 500 nous articles abans del 8 de novembre.
- Diverses entitats ens coordinem per promoure la pluralitat lingüística a l’Estat espanyol (Plataforma per la Llengua, 3-10-2019)
Acció Cultural del País Valencià, el CIEMEN, Kontseilua, A Mesa pola Normalización Lingüística i la Plataforma per la Llengua treballem plegats amb les eleccions del 10 de novembre a l’horitzó.
- Eleccions 10-N: Entitats per la diversitat lingüística cerquen compromisos dels partits amb els drets dels parlants de les llengües minoritzades (Ciemen, 4-10-2019)
- La premsa internacional equipara Espanya amb la Xina i Rússia per la censura contra el Tsunami (VilaWeb, 31-10-2019)
Publicacions de prestigi com la BBC, Vice News o TechCrunch es fan ressò de la censura i blocatge contra la web del Tsunami Democràtic.
- El web que allotja Tsunami Democràtic retrata l’Estat: Només Xina i Rússia han demanat tancar continguts (La República, 30-10-2019)
- El Tsunami Democràtic, censurat a Github per ordre de l’estat espanyol (VilaWeb, 30-10-2019)
Les rèpliques de la pàgina del Tsunami Democràtic allotjades a Github ara no són accessibles dins l’estat espanyol.
- Microsoft cedeix davant de la Guàrdia Civil i bloqueja la difusió de l’app de Tsunami Democràtic (El Nacional, 30-10-2019)
- Armengol instarà el govern espanyol a sol·licitar l’oficialitat del català a la Unió Europea (Plataforma per la Llengua, 4-10-2019)
La cap de l’executiu balear referma el seu compromís amb la llengua catalana en una trobada amb el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder.
La trobada també ha servit per estudiar futures col·laboracions entre el Govern de les Illes Balears i l’ONG del català.
- Ada Parellada, la Fundació d’Empresaris de Catalunya (FemCat), Anna Casassas, Eva Serra, Jaume Arnella i Agustí Vilar, Premis Nacionals Joan Coromines 2019 (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 3-10-2019)
- Tots ho estàvem esperant i ja ha arribat el moment! (Fundació puntCAT, 29-10-2019)
Obrim el període de registre dels dominis de 1 o 2 caràcters.
- El govern català aprova els estatuts de la nova Agència de Ciberseguretat de Catalunya (VilaWeb-ACN, 29-10-2019)
L’executiu preveu que l’organisme es posi en marxa l’1 de gener del 2020 i duplicar-ne el pressupost fins els catorze milions d’euros.
- Tractem els compromisos per la llengua amb totes les institucions balears (Plataforma per la Llengua, 10-10-2019)
La Plataforma per la Llengua es reuneix amb la presidenta de les Illes Balears, consells insulars i ajuntaments per conèixer i valorar les polítiques lingüístiques que teixiran durant aquesta legislatura.
- La Plataforma per la Llengua engega una campanya per la unitat del català (VilaWeb, 31-10-2019)
En l’àmbit polític, la campanya cerca l’adhesió de la gent a una carta que s’enviarà als caps de govern dels territoris del domini lingüístic del català.
- La Plataforma per la Llengua participa a l’Assemblea General d’ELEN (Plataforma per la Llengua, 25-10-2019)
- El grup Carles Abellan seguirà incomplint les lleis que protegeixen els drets lingüístics dels catalanoparlants (Plataforma per la Llengua, 21-10-2019)
- La Plataforma per la Llengua es reuneix amb el Cap de Govern d’Andorra (Plataforma per la Llengua, 10-10-2019)
Xavier Espot ha rebut el president de l’entitat, Òscar Escuder, amb qui ha parlat sobre les possibilitats de projecció internacional del català.
- Política Lingüística denuncia la dificultat d’exercir el dret a usar el català en l’àmbit de la justícia (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 28-10-2019)
- El 3 de desembre, dona pel català! (Plataforma per la Llengua, 29-10-2019)
Ja pots fer el teu donatiu i participar en el Giving Tuesday per ajudar-nos a portar la llengua catalana, i la cultura i l’oci en català al barri de La Mina.
- La Plataforma per la Llengua presenta “Benvinguts al català”, una guia d’acollida per als llatinoamericans de les Balears (Plataforma per la Llengua, 22-10-2019)
- L’Advocacia de l’Estat ignora els filòlegs i nega la unitat lingüística (Salva Almenar al Diari La Veu, 2-10-2019)
L’advocat de l’Estat demana desestimar el recurs del Consell contra l’anul·lació del Decret d’Usos de Llengües Oficials perquè català i valencià “no comparteixen àmbit lingüístic”.
- La Generalitat Valenciana respon a l’advocacia espanyola que continuarà comunicant-se en català amb els governs català i balear (VilaWeb, 3-10-2019)
L’advocacia de l’estat espanyol vol que el govern valencià es comuniqui en castellà amb els governs català i balear.
- L’actor Xavi Castillo denuncia un nou cas de discriminació lingüística: «Háblame en castellano» (dBalears, 5-10-2019)
- L’aplicació Apparella’t tindrà difusió a les seus de CCOO-PV (Plataforma per la Llengua, 23-10-2019)
- Plataforma per la Llengua detecta un increment dels casos de discriminació lingüística en la sanitat catalana (VilaWeb-Europa Press, 7-10-2019)
Fonts de l’entitat han explicat que en els primers nou mesos del 2019 han rebut 26 queixes sobre aquesta qüestió.
- El govern considera ‘aïllats’ els casos de discriminació lingüística denunciats per Plataforma per la Llengua (VilaWeb, 9-10-2019)
- El TC avala que els estudiants catalans poden fer la prova final de primària en castellà (VilaWeb, 2-10-2019)
Aquesta prova, però, no es fa des del 2016.
- Coneix els més de 500 nous termes catalans del TERMCAT (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 7-10-2019)
- Termini obert per als Premis Digitals E-TECH 2019 de Girona (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 21-10-2019)
El premi a la millor gestió en llengua i comunicació en les TIC té el suport de Política Lingüística.
- 10 anys del Dia d’Ada Lovelace (Fundació puntCAT, 8-10-2019)
La celebració internacional dels èxits de la dona a la ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.
- Formació bàsica de WordPress per a entitats (Fundació puntCAT, 9-10-2019)
La formació forma part del projecte esTICenllaçat, impulsat per CTecno i la Fundación Migranodearena amb la col·laboració de la Fundació puntCAT.
- Aquest 9 d’Octubre, defensem la llengua! (Plataforma per la Llengua, 3-10-2019)
Com cada any, la Plataforma per la Llengua del País Valencià fa una crida a la participació en la manifestació que ha convocat la Comissió 9 d’Octubre amb el lema “El País que volem”.
- Rosario Palomino: ‘Els autòctons canvien la llengua per amabilitat, però el nouvingut se sent discriminat’ (Plataforma per la Llengua, 11-10-2019)
Entrevista a la impulsora de la campanya ‘No em canviïs la llengua’, amb què persones provinents d’arreu demanen que la gent se’ls adreci en català.
- La Plataforma per la Llengua participa a la Fira del consum estratègic i responsable (Plataforma per la Llengua, 21-10-2019)
El grup local de la Plataforma per la Llengua d’Arenys de Mar participarà el proper 26 d’octubre a la Fira del consum estratègic i responsable organitzada per la secció local de l’Assemblea Nacional Catalana a la localitat maresmenca.
- Cartes creuades: Contra les llengües, contra la diversitat (Martxelo Otamendi i Vicent Partal a VilaWeb, 5-10-2019)
Cada diumenge els directors de Berria i VilaWeb intercanvien una carta en els seus respectius diaris.
- Manifestació a Perpinyà en defensa de l’ensenyament en català (VilaWeb, 10-10-2019)
Avui s’acaba el termini per a les inscripcions als concursos de l’ensenyament i, si res no canvia, ningú no es podrà apuntar a la formació per a ser professor de català.
- Valentúbers presenta nou web i porta a debat la situació del valencià als espais comunicatius (Plataforma per la Llengua, 1-10-2019)
- Destruir el búnquer del català (Entrevista de Josep Asensio a Carme Junyent a Catalunya Diari, 29-10-2019)
- S’ha mort Rafael L. Ninyoles, gran referent de la sociolingüística catalana (VilaWeb, 25-10-2019)
Va ser un dels introductors de la sociolingüística al país i va ser responsable del Servei d’Investigació i Estudis Sociolingüístics de la Generalitat Valenciana.
- «Et trobem parella;)» és la nova campanya d’Escola Valenciana per atraure més gent a festejar amb el valencià (Escola Valenciana, 25-10-2019)
- Escola Valenciana demana un acord entre les Universitats públiques valencianes i la Conselleria d’Educació sobre la capacitació lingüística del professorat (Escola Valenciana, 30-10-2019)
- Lliurament dels VII Premis El Tempir el 9 de novembre (El Tempir, 30-10-2019)
- La Plataforma per la Llengua apropa el rock en català al districte 6è de Sabadell (Plataforma per la Llengua, 9-10-2019)
L’ONG del català va organitzar un concert del grup Ruc’n’Roll a la Festa Major del barri de les Termes, una activitat que forma part del Pla d’Actuació Lingüística Integral de Sabadell Sud.
- Correllengua 2019 a Elx el 4 d’octubre (El Tempir, 30-9-2019)
- Més per Menorca demana al govern que aprovi divendres l’Oficina de Drets Lingüístics (VilaWeb, 2-10-2019)
El diputat Josep Castells ha citat el cas de Paula Rotger com un exemple que l’oficina és ‘totalment necessària’
- Més d’un centenar de persones celebren els 25 anys de la Plataforma per la Llengua a Alacant (Plataforma per la Llengua, 2-10-2019)
El passat 21 de setembre, al Casal Tio Cuc d’Alacant, es va celebrar un sopar per commemorar els 25 anys de la Plataforma per la Llengua.
- L’Espanya de la desigualtat lingüística (Moisés Pérez a El Temps, 30-10-2019)
- Passerells a la Filològica (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 31-10-2019)
«Els lexicògrafs no són tan cançoners com diuen: a la llista que el Termcat acaba de proposar ja hi surten ‘espòiler’, ‘trol’ o ‘pèting’. Ara, entre mig miler de termes sempre s’hi amaga alguna sorpresa»
- Parlo valencià a la manera oriental (Mail Obert de Bel Zaballa a VilaWeb, 6-10-2019)
«Segles i segles fa que proven d’arraconar el català, que vol dir també provar de difuminar-nos el país, i de la mateixa manera que han fet servir les lleis per dividir-nos el territori, recorren a les normes per dividir-nos la llengua»
- Deu dites mal dites (Ras i Curt de Jordi Badia a VilaWeb, 11-10-2019)
Una breu llista de refranys que sovint no sabem com dir en català. Us n’oferim també la traducció al castellà i el francès i dites sinònimes.
- Que vinguin hostes (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 10-10-2019)
En comptes d’hòsties a mi doneu-me hostes. Dels que porten els Foreign Friends i la seva ‘diplomàcia de proximitat’. Amb la insòlita normalitat d’anar pel món en llengua catalana.
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
Deixeu un comentari