- El Govern aposta per un projecte de veu digital en català que combina la iniciativa pública amb l’estímul al sector privat. (Font: DGPL)
- Entitats de defensa de les llengües: És hora de prendre compromisos concrets. (Font: PxL)
- La Llibreria Catalana de Perpinyà guanya el VII Premi Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua. (Font: PxL)
- Amnistia Internacional denuncia que el decret digital del govern espanyol afavoreix la censura prèvia i el segrest de continguts. (Font: VilaWeb-ACN)
- Els requeriments il·legals d’usar el castellà, un problema molt estès als jutjats. (Font: PxL)
- Els directors generals de Política Lingüística dels governs català, valencià i balear es reuneixen a Barcelona per compartir projectes i línies de col·laboració. (Font: DGPL)
- Instem els presidents Sánchez i Torra a fer del català una de les prioritats de la taula de negociació Estat-Generalitat. (Font: PxL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 29 de febrer del 2020.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,76% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (65,73%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de febrer del 2020:
- El Govern aposta per un projecte de veu digital en català que combina la iniciativa pública amb l’estímul al sector privat. La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, van inaugurar el passat 14 de febrer la Jornada sobre assistents de veu i llengua catalana, on es va presentar l’estratègia del Govern de la Generalitat per impulsar la llengua catalana en els assistents virtuals de veu. Vilallonga va recordar que “com a Govern i com a societat, hem de protegir i difondre l’ús social de la llengua catalana i les conselleries de Polítiques Digitals i Administració Pública i Cultura hem d’anar junts per fer possible que el català sigui present als assistents de veu”. La consellera va afirmar que “és el moment idoni per garantir que la llengua catalana sigui present en aquest nous ecosistemes i segueixi exercint les seves funcions culturals i socials”, i va continuar explicant que “els assistents virtuals amb veu faciliten noves oportunitats d’aprenentatge, ús i difusió del català en nous mitjans digitals i és un nou mecanisme per a la normalització de la llengua catalana”. De la seva banda, el conseller Puigneró va assegurar que el Govern de la Generalitat “està fermament compromès a promoure l’ús del català en el món digital”. En aquest sentit, va recordar que “el desembre de 2018 vam aprovar un acord de Govern per promoure i impulsar l’ús del domini .cat i la presència del català a Internet i en les tecnologies digitals”. Puigneró va dir que l’objectiu és que el servei de veu en català sigui progressivament adoptat i desenvolupat per la iniciativa privada. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Entitats de defensa de les llengües: És hora de prendre compromisos concrets. La Plataforma per la Llengua, juntament amb membres de les entitats Kontseilua a Mesa Pola Normalización Lingüística, CIEMEN, Iniciativa Pol Asturianu, Nogara, Òmnium, Escola Valenciana i Acció Cultural del País Valencià van fer una roda de premsa en el Congrés dels Diputats per a valorar les reunions realitzades amb els grups parlamentaris. Els representants de les entitats van recordar, que, tot i els compromisos adquirits en l’àmbit internacional com ara la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries o la Declaració Universal dels Drets Lingüístics i de la cooficialitat en alguns territoris, l’estat espanyol no ha volgut adaptar-se a la diversitat lingüística i s’ha limitat a un reconeixement més teòric que pràctic, i sempre ha partit de la superioritat de l’espanyol a tots els nivells. Aquesta inacció ha sigut causa de l’amenaça constant de regressió per part de certs sectors polítics que s’han intensificat en els últims temps, permet que en l’actualitat es mantinguin legalment coaccions, discriminació i desatenció a ciutadans per pretendre usar la seva llengua pròpia. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- La Llibreria Catalana de Perpinyà guanya el VII Premi Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua. La Llibreria Catalana de Perpinyà va recollir el passat 17 de febrer el VII Premi Martí Gasull i Roig, un guardó obtingut per votació popular després de tres setmanes de votacions en què han participat més de 5.000 votants. Joana Serra, representant de la Llibreria Catalana de Perpinyà va rebre el premi de la mà del president Quim Torra. La Llibreria Catalana de Perpinyà és una llibreria fundada a Perpinyà el 1986 i és l’única de la Catalunya del Nord especialitzada en llibres en català i de temàtica catalana. Fou fundada per l’activista cultural Joan Miquel Touron (Vinçà, 1959) a la plaça de Joan Payrà de la capital nord-catalana, en un espai en què el poeta Jordi-Pere Cerdà ja n’havia regentat una. El 2012 la llibreria fou traspassada a Joana Serra, (Perpinyà, 1985), activista cultural amb una forta vinculació amb Baó, on ha estat vicepresidenta de l’associació catalanista Aire Nou de Baó. Els altres dos finalistes, l’organització independent Amical Wikimedia i l’associació de jugadors de videojocs Gaming.cat van rebre una litografia d’Antoni Tàpies com a reconeixement i agraïment per la seva participació als premis i per la bona feina que fan a favor de la llengua catalana. Una altra protagonista de la nit va ser Teresa Casals, a qui el jurat, per unanimitat, va decidir atorgar el Premi Especial. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- Amnistia Internacional denuncia que el decret digital del govern espanyol afavoreix la censura prèvia i el segrest de continguts. L’ONG creu que dóna excessius poders a l’estat espanyol sense tenir en compte la llibertat d’expressió. Amnistia Internacional i Article 19 han denunciat avui (11-2) que el decret digital aprovat pel govern espanyol a l’octubre afavoreix la censura prèvia i el segrest de continguts. A parer seu, aquesta norma dóna excessius poders a l’executiu per intervenir, suspendre o assumir la gestió de les xarxes i serveis de comunicacions electròniques per raons de seguretat nacional, seguretat pública i ordre públic, sense mecanismes de control per evitar que s’apliqui de manera desproporcionada. També asseguren que incompleix les obligacions internacionals que té Espanya en matèria de llibertat d’expressió i d’informació. Les dues entitats han enviat al govern espanyol una carta per demanar que es modifiquin algun aspecte del decret. Més informació a la notícia de VilaWeb-ACN.
- Els requeriments il·legals d’usar el castellà, un problema molt estès als jutjats. Els despatxos d’advocats que centralitzen les defenses de les grans empreses agreugen el problema. La Plataforma per la Llengua rep regularment queixes de ciutadans i professionals del dret catalanoparlants als quals se’ls han vulnerat els drets lingüístics al jutjat. Sovint, aquestes persones denuncien que se’ls ha dit que no parlessin en català i se’ls ha exigit que usessin el castellà, moltes vegades per mitjà de requeriments escrits de funcionaris. Aquesta mena d’exigències són il·legals, perquè el dret d’usar el català està reconegut a la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), però tot i així es produeixen amb assiduïtat. En concret, la Plataforma per la Llengua ha tingut accés a un escrit d’Orange a un jutjat de Blanes en què l’empresa al·legava que el seu advocat no sabia català i demanava que s’obligués l’altra part a traduir al castellà la documentació i a usar a partir de llavors aquesta llengua. Al marge que en cap cas es pot exigir a una part o als seus representants que no usin el català, cal tenir en compte que la llei només permet d’al·legar desconeixement del català i indefensió judicial a les parts, no pas als seus advocats. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- Els directors generals de Política Lingüística dels governs català, valencià i balear es reuneixen a Barcelona per compartir projectes i línies de col·laboració. La sensibilització lingüística en àmbits com la salut i la promoció del canvi d’hàbits lingüístics, a més del foment de la llengua en l’àmbit empresarial, són punts centrals en la setena reunió de cooperació. La directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior, i el director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, s’han reunit avui (10-2) al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en la setena reunió de coordinació sobre política lingüística entre els tres governs, que han coordinat estratègies per impulsar l’ús de la llengua pròpia que comparteixen en àmbits com l’acreditació de coneixements de llengua i l’accés a la funció pública, la sensibilització lingüística en àmbits com la salut, la promoció del canvi d’hàbits lingüístics, el foment de la llengua en empreses, productes audiovisuals i videojocs. S’ha tractat de la presència de la llengua en l’oferta de pel·lícules i sèries de les noves plataformes audiovisuals. També han tractat de la presència de la llengua en la televisió i la reciprocitat de les emissions entre les televisions públiques dels tres governs. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Instem els presidents Sánchez i Torra a fer del català una de les prioritats de la taula de negociació Estat-Generalitat. Tal com va anunciar la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, cal fer un «diagnòstic» del conflicte, i això hauria de passar per assumir l’anomalia lingüística que representa l’Estat espanyol dins el marc dels països democràtics. La Plataforma per la Llengua reclama que l’Estat espanyol assumeixi el caràcter anòmal de l’article 3 de la Constitució espanyola dins del context de països democràtics i la voluntat de modificar-lo. El dimecres 26 de febrer es van iniciar les reunions de la taula de negociació entre l’executiu de l’Estat espanyol i el Govern de la Generalitat de Catalunya. La Plataforma per la Llengua insta els equips negociadors dels governs liderats pels presidents Pedro Sánchez i Quim Torra a partir d’un diagnòstic adequat de la situació i entendre les solucions. Els drets polítics del poble català i les mancances en l’expressió d’aquestes llibertats van estretament lligats amb la situació anòmala i excepcional que pateixen els milions de ciutadans que parlen català a Espanya i a la situació de supremacisme lingüístic que es deriva de la Constitució. L’ONG del català va fer una sèrie de peticions per a ser incorporades a la taula de diàleg. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Altres notícies del mes de febrer:
- Normalitzar els continguts audiovisuals en català als assistents de veu (bloc sense fulls de Saül Gordillo, 13-2-2020)
- El nou Govern del PSOE i Podemos promou exclusivament el castellà (Plataforma per la Llengua, 18-2-2020)
El decret de reestructuració del Govern encomana al Ministeri de Cultura la missió de promoure i difondre la cultura «en español»
- La Plataforma per la Llengua aconsegueix que la Policia Nacional al País Valencià es comprometa a atendre la ciutadania quan parlen valencià (Plataforma per la Llengua, 18-2-2020)
Una instrucció de la Direcció General de la Policia Nacional determina que a les oficines policials on atenen a la ciutadania hi ha d’haver com a mínim “un funcionari que puga atendre en valencià a cada torn”.
- Política Lingüística i Societat Digital organitzen una jornada per conèixer la importància de les tecnologies de la veu per al futur del català (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-2-2020)
La sessió, amb la col·laboració de la Fundació PuntCAT, tindrà lloc el 14 de febrer al Movistar Centre de Barcelona.
- El ‘compromís’ contra la discriminació lingüística que ha indignat els policies espanyols (Ot Bou a VilaWeb, 20-2-2020)
Al País Valencià, els agents hauran de garantir l’atenció en català. En parlem amb el delegat de la Plataforma per la Llengua, Manuel Carceller.
- Podcasts: La veu del català a Internet (Fundació .cat, 19-2-2020)
- Siri i Alexa parlaran català? (TV3, 19-2-2020)
- El govern negocia amb Disney perquè la seva nova plataforma inclogui els continguts en català (VilaWeb-ACN, 23-2-2020)
El servei de subscripció Disney+ estarà disponible a partir del 24 de març.
- La nova plataforma de Disney tindrà pel·lícules en català? (TV3, 24-2-2020)
- Més de 5.000 participacions per decidir el guanyador dels VII Premis Martí Gasull i Roig (Plataforma per la Llengua, 4-2-2020)
La Plataforma per la Llengua ha tancat les votacions dels finalistes dels Premis Martí Gasull i Roig amb 5.008 vots.
- Els cursos de nivell bàsic de català seran gratuïts per a l’alumnat i es renovarà el curs en línia Parla.cat (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-2-2020)
Cultura incrementa un 20,4 % el pressupost de Política Lingüística amb una aposta ferma per estendre el coneixement del català a la població adulta.
- El ‘Nomenclàtor mundial’ i el nou decret de toponímia, objectius de la Comissió de Toponímia per al 2020 (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 18-2-2020)
- Sense drets no hi ha llengües, i hem entrat en fase crítica (Racó Català 22-2-2020)
Les llengües amenaçades es concentren sobretot allà on hi ha més diversitat lingüística, al voltant de la línia equatorial.
- Rècord de participació i resultats del projecte #1lib1ref, centrat en afegir referències a la Viquipèdia (Amical Wikimedia, 14-2-2020)
Biblioteques, arxius i viquipedistes arriben al miler de referències noves a la Viquipèdia, duplicant el rècord de 2019.
- L’anomalia espanyola: les altres constitucions europees no obliguen a saber la llengua oficial (Ot Bou Costa a VilaWeb, 18-2-2020)
VilaWeb ha comparat les vint-i-set constitucions dels estats de la Unió Europea. En qüestions lingüístiques, l’estat espanyol és una excepció.
- Entitats d’arreu dels Països Catalans demanen la igualtat lingüística al congrés espanyol (VilaWeb, 12-2-2020)
Acció Cultural del País Valencià ha proposat al govern espanyol i als partits parlamentaris el reconeixement legal de la unitat de la llengua catalana.
- Amical Wikimedia, finalista del VII Premi Martí Gasull i Roig (Amical Wikimedia, 17-2-2020)
- La Llibreria Catalana de Perpinyà guanya el VII Premi Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua (VilaWeb, 17-2-2020)
La mestra i activista Teresa Casals ha rebut el Premi Especial del Jurat.
- La Llibreria Catalana de Perpinyà, premi Martí Gasull (El Punt Avui, 18-2-2020)
L’Amical Wikimedia i l’associació de jugadors de videojocs Gaming.cat, finalistes de la VII edició dels premis en favor de la llengua. La mestra i filòloga Teresa Casals rep el premi del jurat.
- Els governs dels Països Catalans s’uneixen per treballar pel català (La República, 7-2-2020)
Trobada entre els directors generals de Política Lingüística es troben per a coordinar estratègies per impulsar l’ús de la llengua.
- El debat sobre la llengua i la vergonya intel·lectual del partidisme (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 13-2-2020)
«Anna Erra demana una cosa summament antiracista: que la gent nascuda a Catalunya tracte de la mateixa manera, exactament igual, els qui han nascut en uns altres llocs.»
- El Servei 061 CatSalut Respon accessible des d’ara també en llengua de signes catalana (LSC) (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 19-2-2020)
- El Voluntariat per la llengua busca participants per a la nova campanya publicitària (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-2-2020)
- La Càpsula del Temps, una nova aposta en forma de concurs anual per a la qualitat i accessibilitat de la Viquipèdia i els seus projectes germans (Amical Wikimedia, 6-2-2020)
- [VÍDEO] La contundent primera intervenció de Clara Ponsatí com a eurodiputada, defensant el català (VilaWeb, 5-2-2020)
‘La nostra llengua no té el respecte que es mereix a l’estat espanyol’, ha dit Clara Ponsatí en una acte amb més parlamentaris.
- Reserva’t el 15 de maig: torna el Meridiana Rock amb el nou disc de Gertrudis! (Plataforma per la Llengua, 19-2-2020)
El Festival compta amb la col·laboració d’instituts i entitats del barri de Porta, especialment les integrades a la Comissió de festes, i forma part dels actes de la Festa Major.
- Instal·lem una antena perquè els veïns del Conflent puguin veure la programació de ràdio i televisió en català (Plataforma per la Llengua, 13-2-2020)
La Plataforma per la Llengua i el Casal del Conflent instal·len l’antena de ràdio i televisió. Era una demanda dels veïns des de feia deu anys.
- La competència del valencià és un dret (Plataforma per la Llengua, 14-2-20209
La Plataforma per la Llengua demana incloure la competència lingüística en valencià en la prevista Llei de Funció Pública Valenciana.
- ACPV i Escola Valenciana demanen de mantenir el català com a requisit per la funció pública (VilaWeb, 14-2-2020)
La darrera versió de la nova llei de funció pública presentada ahir al ple del Consell no inclou el requisit lingüístic per accedir a l’administració pública.
- Creixen les denúncies per l’incompliment de la llei del català a Andorra (VilaWeb, 1-2-2020)
El servei de Política Lingüística rep entre vint i trenta queixes anuals per incompliment de la llei de l’ordenació de l’ús de la llengua oficial.
- Convocatòria oberta per a entitats del tercer sector que necessitin un web (Fundació .cat, 3-2-2020)
- Com sona l’ESO, Maria Conca i el Misteri d’Elx, premiats a la Nit d’Escola Valenciana (VilaWeb, 12-2-2020)
L’entitat lliurarà dissabte els premis d’enguany, dedicats a persones i col·lectius que treballen per la normalització del català.
- La plataforma Castelló per la llengua exigeix la igualtat real del valencià (Racó Català, 6-2-2020)
Enguany es commemoren els 87 anys de les Normes de Castelló.
- Els termes del disseny web, en una nova infografia del TERMCAT (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-2-2020)
- Guadi Galego rep el Premi a la Promoció de la Realitat Plurilingüe de l’Estat espanyol (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 20-2-2020)
En l’acte de lliurament, Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, ha destacat la necessitat que les institucions estatals adoptin entorns favorables a les diverses llengües de l’Estat.
- Les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua, protagonistes de la III Festa “Fes-te de la llengua” de l’IEC (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-2-2020)
- 99 persones participen en el càsting per ser els protagonistes de la nova campanya del VxL (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 17-2-2020)
- Fins al 31 de març es pot participar en el V Concurs de microrelats de la CAL (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 17-2-2020)
- El TERMCAT actualitza en línia el ‘Lèxic de fàrmacs’ (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 5-2-2020)
- El ‘Diccionari general de l’esport’ s’actualitza amb nova terminologia (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 12-2-2020)
- El català continua sent la llengua més considerada com a pròpia per a la població andorrana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-2-2020)
- El Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya ja envia, per defecte, els correus en català (Plataforma per la Llengua, 10-2-2020)
La Plataforma per la Llengua va rebre l’alerta d’un usuari que assegurava que el correu electrònic que havia rebut des del Consell no era en català. L’ONG del català els va demanar que rectifiquessin.
- L’ADAC esdevé la representació territorial de la Plataforma per la Llengua a Girona (Plataforma per la Llengua, 21-2-2020)
- Ovidi 4 i Feliu Ventura, actuacions musicals dels VII Premis Martí Gasull i Roig (Plataforma per la Llengua, 11-2-2020)
- Plantem un tomàquet gegant a Girona per defensar la unitat de la llengua (Plataforma per la Llengua, 11.2.2020)
Es tracta d’una campanya de conscienciació que també arribarà a les institucions públiques per demostrar la unitat del català dins la diversitat de variants lingüístiques que existeixen.
- Lisboa acull l’exposició «The Catalan Language: 10 million european voices» (Plataforma per la Llengua, 28-2-2020)
- Portem rap i rumba en català a La Mina (Plataforma per la Llengua, 6-2-2020)
Una vintena de joves de l’Institut Escola La Mina, Casal dels Infants, PES la Mina i Espai Jove La Mina protagonitzen el videoclip Fills de la Mina, amb una lletra creada per ells mateixos.
- ‘Canviar el món’, nou videoclip de rap en català fet pels alumnes de l’INS Pablo Picasso (Plataforma per la Llengua, 27-2-2020)
- Teresa Casals: ‘En aquest país, hem badat amb la llengua’ (Roger Cassany i Albert Salamé (fotografies) a VilaWeb, 21-2-2020)
Parlem amb la filòloga, mestra i activista, que acaba de rebre el premi especial del jurat Martí Gasull, atorgat per la Plataforma per la Llengua.
- Els influenciadors que duen la llengua a la xarxa (Ot Bou a VilaWeb, 21-2-2020)
Parlem amb els influenciadors Miss Tagless, Juliana Canet i El Racó de l’Hipòlit sobre l’ús del català a les xarxes socials.
- Ester Pujol: ‘Què el català estigui normalitzat només és una sensació’ (Sebastià Bennasar a VilaWeb, 10-2-2020)
Parlem amb la directora literària del Grup Enciclopèdia Catalana dels plans editorials del grup i de la seva trajectòria personal.
- El cas de Samantha i la discriminació soterrada del català a ‘Operación Triunfo’ (Clara Ardévol Mallol i Ot Bou Costa a VilaWeb, 12-2-2020)
La llengua catalana és gairebé invisible en una acadèmia plena de catalanoparlants.
- Salvar els mots, estimar la llengua (Mail Obert de Martí Estruch a VilaWeb, 17-2-2020)
Teresa Casals va rebre ahir el premi Martí Gasull especial del jurat al Teatre Poliorama de Barcelona.
- La Plataforma per la Llengua defensarà la unitat de la llengua al sud del País Valencià (Plataforma per la Llengua, 17-2-2020)
La iniciativa vol combatre els intents de fragmentació que pateix el valencià i alhora reivindicar-ne la riquesa de la diversitat dialectal.
- Homenatgen Toni Royo per la seva trajectòria a favor de la llengua (Plataforma per la Llengua, 10-2-2020)
La Plataforma per la Llengua és present a l’acte de reconeixement que li ha organitzat Acció Cultural del País Valencià a la ciutat de Castelló. Antoni Royo (Castelló, 1954) és membre de la Junta Executiva de l’ONG del català i ha estat 42 anys al capdavant de la delegació d’ACPV a les comarques castellonenques.
- ACPV i Escola Valenciana demanen la inclusió de la competència lingüística en la Llei de la Funció Pública (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 14-2-2020)
- ACPV i Escola Valenciana demanen la inclusió la competència lingüística en la Llei de la Funció Pública (Escola Valenciana, 14-2-2020)
- Escola Valenciana guardona Com sona l’ESO, Maria Conca i el Misteri d’Elx en ‘La Nit de la Sembra’ (Escola Valenciana, 22-2-2020)
- El Tempir es reuneix amb l’alcalde d’Elx i el regidor de Promoció lingüística a fi d’impulsar el valencià en l’Ajuntament (El Tempir, 13-2-2020)
- L’estat francès permetrà d’incloure els signes distintius del català en els noms i els cognoms (VilaWeb, 4-2-2020)
Els registres civils francesos havien negat fins ara l’accent en noms com ara Llívia, Lluís, Núria o Júlia.
- Alternatives pel professorat a les aplicacions que comercialitzen les dades dels usuaris (Fundació .cat 13-2-2020)
Un recull d’aplicatius que no fan un ús comercial de les dades dels seus usuaris.
- La clau de la innovació: els docents més que no pas la tecnologia (Fundació .cat, 10-2-2020)
- ‘Podcasts’ a les aules (Fundació .cat, 27-2-2020)
- Liliana Arroyo: “Innovació no és només afegir un botó o una pissarra electrònica” (Fundació .cat, 5-2-2020)
- La imprevisible trajectòria social de les llengües (Grup Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), 19-2-2020)
«Si continuem com ho hem fet fins ara, la cosa és ben clara: més enllà de lleis i oficialitats, la llengua franca és el castellà»
- Micromecenatge per a l’alguerovirus (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 27-2-2020)
Tot el que us estalvieu en màscares inútils ho podeu invertir en músics i música del país. Contribuireu a la salut de la cultura catalana, i encara més a la vostra. El Barnasants us espera.
- ‘Que en són de bons, es balons…’ (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 8-2-2020)
Ens queixem de la desunió entre indepes i resulta que en la cosa de la llengua estem pitjor: la distància entre utòpics i possibilistes s’accentua, a mesura que ens acostem al cap del carrer.
- Pedagogia del cap cot (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 13-2-2020)
Si parla català, no falla: és del país (digues-li autòcton, digues-li indígena). Per això volem que els vinguts de fora l’aprenguin: perquè si decideixen ser catalans (o valencians, o balears) en puguin ser. Quins feixistes que estem fets.
- La batalla diària per la llengua (18) (Les aigües turbulentes, Bloc personal de Jordi Casadevall i Camps, 5-2-2020)
- Racistes i cosmopolites (Ot Bou Costa a VilaWeb, 14-2-2020)
«Tot al llarg de l’arenga, Erra explica que el fenomen de canviar de llengua danya el català, però ni una sola vegada no esmenta que és una actitud racista»
- 10 paraules del Solsonès que no volem perdre (Maria Moreno a Núvol, 2-2-2020)
- Costellada de graelles (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 20-2-2020)
Ensumo flaire de calçotades: és el moment de fer un exercici d’aquells que ens agraden tant, perquè podrem engaltar allò de ‘s’ha de dir aixins perquè al meu carrer es diu aixins’.
- Seixanta ‘dialectalismes’ que hauríem de saber (Ras i curt de Jordi Badia a VilaWeb, 14-2-2020) El català té una riquesa lèxica enorme si se’n tenen en compte tots els parlars · Un article que vol contribuir a tombar barreres i a difondre el patrimoni lingüístic que hi ha de cap a cap del país.
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
Deixeu un comentari