- La nova plataforma Disney+ discrimina el català. (Font: Plataforma per la Llengua i DGPL)
- El Departament de Cultura impulsa la presència del català en videojocs i aplicacions. (Font: DGPL)
- Motorola ja incorpora el català als seus nous telèfons. (Font: Plataforma per la Llengua)
- Live Nation, la promotora de concerts més important del món, es compromet amb el català. (Font: Plataforma per la Llengua)
- El desenvolupament de la llengua catalana en l’entorn dels assistents virtuals amb veu. (Font: DGPL)
- Política Lingüística ofereix serveis en línia per aprendre, practicar i promoure el català. (Font: DGPL)
- Disponible l’Anuari Mèdia.cat 2019 per llegir gratuïtament. (Font: Mèdia.cat)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de març del 2020.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 65,75% (alt), 0,01 punts percentuals inferior al del mes anterior (65,76%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de març del 2020:
- La nova plataforma Disney+ discrimina el català. La Plataforma per la Llengua ha denunciat que la nova plataforma de Disney es nega a incloure la versió en català dels films de la companyia americana que ja existeixen en aquesta llengua, malgrat que no li suposaria cap cost afegit. Aquest dimarts (24-3) ha arribat a l’Estat espanyol Disney+, una nova plataforma de vídeo per internet que competirà amb altres serveis similars com Netflix, HBO o Filmin, amb la particularitat que en aquest cas es tracta d’una nova plataforma que vol oferir, principalment, els continguts produïts per la mateixa companyia Disney i les respectives filials, com Pixar. Tot i aquesta novetat que permet augmentar l’oferta de continguts audiovisuals a la xarxa, la realitat és que els espectadors catalanoparlants tornaran a veure els seus drets lingüístics arraconats, atès que Disney ha optat per no incorporar a la plataforma digital les versions en català de tots aquells films i continguts audiovisuals de la companyia que ja existeixen en aquesta llengua. La Plataforma per la Llengua ha activat una recollida de signatures a través del portal canvia.cat per aconseguir que Disney publiqui les versions en català que ja té de les seves pel·lícules. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Campanya ‘Volem Disney+ en català!’
Així mateix, la directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, Ester Franquesa, ha reiterat per escrit al director general de Disney España la disconformitat amb l’absència de català en l’oferta inicial de la nova plataforma de continguts en línia que s’ha obert al públic. Franquesa ha recordat als directius de la companyia que Disney ha apostat pel català durant molts anys i que ha de mantenir aquesta línia empresarial en aquest nou format de distribució de cinema. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- El Departament de Cultura impulsa la presència del català en videojocs i aplicacions. L’entreteniment digital dels joves en català, objectiu prioritari de les polítiques de foment del català al món tecnològic. El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, ha obert una línia d’ajuts que té com a objectiu promoure l’ús del català en l’àmbit tecnològic i molt especialment en l’entreteniment digital dels joves. Fins al 18 de març (ampliat fins al 15 d’abril), les empreses que incorporin el català en els productes digitals, especialment aplicacions i videojocs, poden sol·licitar una subvenció per traduir-los. Tota la informació de la línia d’ajuts, que té una dotació de 100.000 euros, es pot consultar en aquest enllaç. La convocatòria s’inscriu en les mesures de Política Lingüística per impulsar el català en el món digital i sobretot en l’entreteniment digital. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Motorola ja incorpora el català als seus nous telèfons. Motorola ja ha incorporat el català als seus mòbils. Concretament, la llengua catalana és present als darrers models de la marca: el G7 i el G8. Amb aquesta decisió, Motorola es converteix en la darrera gran marca del mercat de la telefonia mòbil que té en compte els consumidors catalanoparlants. Amb aquesta novetat, les nou marques de mòbil més venudes a l’Estat espanyol ja tenen els seus aparells en llengua catalana. Actualment, aquest rànquing l’encapçala Samsung, seguit per Huawei, Apple, Xioami, Bq, LG, Sony, Motorola i ZTE. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- Live Nation, la promotora de concerts més important del món, es compromet amb el català. Live Nation Entertainment, la companyia líder al món d’esdeveniments en directe i comerç electrònic, fa els primers passos per procurar que el català estigui present als seus productes, tal com estableix la llei a Catalunya. El conseller delegat de Live Nation, Francisco Martínez, s’ha compromès amb la Plataforma per la Llengua a posar-se en contacte amb les empreses que venen les entrades dels espectacles que promou per tal de resoldre la situació actual d’absència del català en els tiquets. Una d’aquestes empreses és Ticketmaster, que encapçala la venda d’entrades d’esdeveniments i ocupa un dels cinc primers llocs pel que fa al comerç electrònic a tot el món, amb més de 26 milions de visitants únics al mes. En canvi, Ticketmaster, que forma part del grup Live Nation, sí que té el web en català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
- El desenvolupament de la llengua catalana en l’entorn dels assistents virtuals amb veu. La Direcció General de Política Lingüística publica el document ‘El desenvolupament de la llengua catalana en l’entorn dels assistents virtuals amb veu’, fruit de l’impuls que el Govern de la Generalitat va donar l’11 de desembre de 2018 per impulsar la presència del català a Internet i en les tecnologies digitals avançades i que va suposar la creació del Consell de Direcció interdepartamental amb la participació de la Direcció General de Societat Digital, la Direcció General de Política Lingüística, la Direcció General de Mitjans de Comunicació, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, la Direcció General d’Atenció Ciutadana i la Fundació puntCAT. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Projecte d’impuls de la llengua catalana en els assistents virtuals de veu (PDF 905,21 kB i 29 pàgines)
Document ‘El desenvolupament de la llengua catalana en l’entorn dels assistents virtuals de veu’ (PDF 1,69 MB i 70 pàgines)
- Política Lingüística ofereix serveis en línia per aprendre, practicar i promoure el català. La Direcció General de Política Lingüística manté el servei als ciutadans de forma telemàtica. El curs en línia Parla.cat i Aula mestra continuen oberts per a tots els nivells en modalitat lliure. Les parelles del Voluntariat per la Llengua poden continuar les trobades amb el VXL virtual, continua actiu el cercador Optimot i el servei d’atenció personalitzada per atendre dubtes lingüístics, L’Oficina de Garanties Lingüístiques atén en línia les qüestions relacionades amb la llengua i ofereix una àmplia oferta de continguts al web relacionats amb el català. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Disponible l’Anuari Mèdia.cat 2019 per llegir gratuïtament. Aquests dies en què cal equipar-nos contra la desinformació i en què hi pot haver més temps per a fer lectures reposades, hem decidit oferir l’Anuari Mèdia.cat 2019 en pdf per a descarregar-lo gratuïtament. Una mirada crítica als silencis i sorolls dels mitjans de comunicació i també una guia per a sobreviure a la infoxicació, la desinformació i el control dels poders. L’Anuari Mèdia.cat és la publicació en paper de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, que coediten el Grup de Periodistes Ramon Barnils i Pol·len edicions, i que cada any treu a la llum temes que han estat silenciats als mitjans de comunicació i analitza els principals ‘sorolls’ informatius. Més informació a la notícia de Mèdia.cat.
Anuari Mèdia.cat 2019 (PDF de 4,30 MB i 130 pàgines)
Altres notícies del mes de març:
- Espanya hauria d’informar del coronavirus en català, segons les recomanacions del Consell d’Europa i l’OSCE (Plataforma per la Llengua, 27-3-2020)
- Deu accions que pots fer per la llengua mentre et quedes a casa (Plataforma per la Llengua, 17-3-2020)
En dies en què els ciutadans ens trobem confinats per seguir les indicacions de les autoritats sanitàries, cosa que impedirà poder fer les activitats habituals, des de la Plataforma per la Llengua us proposem deu accions d’activisme, cultura o informació que podeu fer a favor del català.
- Confina’t amb l’Apparella’t i aprèn o ensenya català a distància! (Plataforma per la Llengua, 27-3-2020)
L’aplicació per fer parelles lingüístiques de la Plataforma per la Llengua pren, aquests dies, més sentit que mai. Cerca la teva parella i practiqueu el català a través d’una videotrucada.
- FilminCAT: cinema i sèries quan vulguis, on vulguis i, sobretot, en català (Plataforma per la Llengua, 23-3-2020)
Ets cinèfil o ets més aviat de sèries? Aquesta és la teva promoció! Si ets soci de la Plataforma per la Llengua, FilminCAT t’ofereix la subscripció anual per només 60 euros!
- Llibreries Obertes (març 2020)
Perquè tornin a aixecar la persiana, demana els teus llibres ara!
- Deures de llengua en temps de confinament (Mail Obert de Marta Rojals a VilaWeb, 30-3-2020)
Això, xiquet, passa amb pandèmies o sense, perquè la llengua que parlem ens és indissociable de la vida, en la riquesa i en la pobresa, en la salut i en la malaltia.
- Crit d’alerta dels docents: vint-i-sis mesures per a normalitzar el català a l’ensenyament (Jordi Badia a VilaWeb, 1-3-2020)
El col·lectiu Docents per la República elabora un document d’anàlisi i de propostes per a protegir la llengua a tots els àmbits de l’ensenyament.
- Denunciem un nou cas de discriminació lingüística en ple estat d’alarma a Manresa (Plataforma per la Llengua, 19-3-2020)
Un veí assegura que la Guàrdia Civil l’ha denunciat per haver-se dirigit a ells en català, exercint així un dels seus drets com a ciutadà. L’ONG farà la denúncia davant la Delegació del Govern i l’Ajuntament de Manresa.
- Assolim l’objectiu per finançar l’antena de televisió al Conflent (Plataforma per la Llengua, 13-3-2020)
Les aportacions solidàries permeten satisfer el pagament de l’antena i que els veïns d’aquesta comarca de la Catalunya del Nord puguin veure la televisió en català.
- El Govern espanyol evidencia la manca de protecció dels drets lingüístics dels ciutadans en una resposta parlamentària (Plataforma per la Llengua, 13-3-2020)
- Ser incompetent en valencià no és cap dret (Manuel Carceller a VilaWeb, 4-3-2020)
«Volem denunciar públicament el comportament d’aquells funcionaris que actuen com si les seues opcions lingüístiques personals fossen legalment superiors als drets dels administrats»
- Disney estrena aquest divendres el film d’animació ‘Onward’ en versió catalana (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-3-2020)
La pel·lícula es projectarà a 29 sales de cinema d’estrena en català.
- La campanya #som10milions estrena uns vídeos amb representació dels diversos parlars (Plataforma per la Llengua, 11-3-2020)
Amb la col·laboració dels voluntaris de la Plataforma per la Llengua, l’entitat difon exemples dels diferents parlars de la llengua catalana per mostrar la unitat de la llengua i combatre els intents de fragmentació.
- Impuls a la presència del català en videojocs i aplicacions (Racó Català – ACN, 10-3-2020)
El Govern obre una línia d’ajuts per incorporar el català en productes tecnològics.
- Cultura i Salut col·laboren en l’enquesta sobre usos lingüístics al sistema sanitari públic de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-3-2020)
La Direcció General de Política Lingüística es fa càrrec de l’assessorament metodològic i de l’anàlisi dels resultats.
- La UGT presenta la campanya “El dia a dia, en català” per demanar l’oficialitat del català a la Unió Europea (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 10-3-2020)
La campanya té el suport de la Direcció General de Política Lingüística.
- La terminologia relacionada amb les dones i el món del treball, en un nou diccionari en línia del TERMCAT (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-3-2020)
- El TERMCAT recull en un diccionari en línia la terminologia relacionada amb el coronavirus (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-3-2020)
- La Xarxa Vives d’Universitats i el TERMCAT actualitzen la “Nomenclatura de gestió universitària” (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 11-3-2020)
- Novetats de Política Lingüística durant el període d’emergència sanitària (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-3-2020)
- Inventari d’eines en temps de teletreball (Fundació .cat, 16-3-2020)
- Un cicle de videoconferències sobre els projectes Wikimedia per afrontar el confinament (Amical Wikimedia, 27-3-2020)
- Carme Forcadell: una activista per la llengua empresonada per haver defensat la llibertat (Plataforma per la Llengua, 23-3-2020)
Comunicat de la Junta Executiva de la Plataforma per la Llengua amb motiu dels dos anys d’empresonament de Carme Forcadell.
- Música per a tots els gustos a les nostres llistes de Spotify! (Plataforma per la Llengua, 16-3-2020)
Cançons per a cantar i ballar sense parar, èxits per a recordar aquells moments inoblidables i també música pensada especialment per als més petits de casa.
- Cancel·lem la sisena edició del Concurs Tísner de Jocs de Català (Plataforma per la Llengua, 27-3-2020)
L’ONG del català es veu obligada a cancel·lar l’edició d’enguany davant la situació actual de pandèmia i el tancament de les escoles.
- ‘Makers’ contra el coronavirus (Fundació .cat, 26-3-2020)
- Una breu selecció de sèries de franc dels Països Catalans per passar el confinament (Fundació .cat, 19-3-2020)
- Les parelles lingüístiques, protagonistes de la III Festa «Fes-te de la llengua» de l’IEC (Institut d’Estudis Catalans (IEC), 4-3-2020)
- Cultura i oci en català per a passar la quarantena del coronavirus (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 16-3-2020)
- Escola Valenciana llança el 14é Disc de la Música en Valencià (Escola Valenciana, 18-3-2020)
- Diccionari feminista: més de cent paraules imprescindibles (Clara Ardévol a VilaWeb, 7-3-2020)
Sororitat, sostre de vidre, cultura de la violació, cosificació… tots els conceptes que cal saber per a entendre la lluita de les dones i tot allò que l’envolta.
- Deu webs de llengua imprescindibles (Ras i Curt de Jordi Badia a VilaWeb, 13-3-2020)
El català té molt diccionaris molt complets, de tota mena, i gairebé tots són a internet. Us presentem una guia perquè trobeu el que s’adigui més a les vostres necessitats.
- Revistes en català gratuïtes durant el confinament (VilaWeb, 24-3-2020)
El quiosc digital iQuiosc ofereix les seves publicacions de franc durant un mes.
- Periodisme pedagògic (Fundació .cat, 5-3-2020)
La informació té un component pedagògic, i aquestes dues iniciatives en són una bona prova.
- S’ha mort el lingüista Germà Colón (VilaWeb, 22-3-2020)
Nascut a Castelló de la Plana, tenia noranta-un any. Va estudiar a fons la història de la lexicografia catalana i romànica.
- L’IEC lamenta la mort de Germà Colón Domènech, membre de la Secció Filològica (Institut d’Estudis Catalans (IEC), 23-3-2020)
- Català per a confinats (1): S sorda i S sonora (Ras i curt de Jordi Badia a VilaWeb, 27-3-2020)
Petites lliçons per a mantenir en forma el nostre nivell de català, durant aquests dies de reclusió · Avui expliquem normes pràctiques per a no equivocar-nos a l’hora d’escriure S, SS, C i Ç.
- Teatre des del sofà (Fundació .cat, 30-3-2020)
Un recull d’obres de teatre en català que trobaràs online per passar el confinament.
- Josep Murgades: ‘Hi ha gent que practica el panxacontentisme lingüístic més letal’ (Entrevista de Bel Zaballa a VilaWeb, 2-3-2020)
Filòleg i catedràtic de literatura, Murgades és codirector de la revista els Marges. Ha publicat un editorial que és una mena de nou manifest i una crida a fer objecció de llengua.
- Reactiven l’Associació Catalana d’Estudiants de Perpinyà (VilaWeb, 4-3-2020)
Defensen la llengua i la cultura catalanes i promouran els intercanvis amb la resta d’associacions estudiantils dels Països Catalans.
- La Xina suprimeix de mica en mica la llengua tibetana a les escoles (Xavier Montanyà a VilaWeb, 15-3-2020)
‘Human Rights Watch’ publica un informe que denuncia com la política educacional i lingüística xinesa està marginant perillosament el tibetà.
- Epidèmia (Pau Vidal a Núvol, 24-3-2020)
Epidèmia és un mot d’origen culte que al llarg de la història ha tingut ocasions de sobres per passar al llenguatge quotidià.
- Pau Vidal: ‘El català que parla bé ho dissimula perquè té por que es riguin d’ell’ (Entrevista de Bel Zaballa a Pau Vidal a VilaWeb, 14-3-2020)
El filòleg, traductor i escriptor publica ‘Corregir mata’ (Viena Edicions), un recull dels millors articles publicats en aquesta casa.
- Elogi (fúnebre) del bellparlant (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 5-3-2020)
El parlant de sucre és fàcil d’identificar: es refereix al català com ‘la nostra estimada llengua’ però pràcticament no la treu de casa. Com la marededeu, la té guardada en una vitrina.
- Escric en català perquè vull (Mail Obert de Gemma Pasqual a VilaWeb, 10-3-2020)
«Ho faig perquè vull, perquè em dóna la gana. I, si us plau, com va dir Aurora Bertrana, no em condemneu sense llegir-me»
- Solidaritat amb el més fort (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 26-3-2020)
La Covid-19 no és l’única que s’escampa de manera vírica. D’aquesta crisi global en sortiran reforçades les llengües hegemòniques, que vehiculen les expressions culturals puixants.
- Desempoderament lingüístic: la batalla de Sabadell (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 12-3-2020)
Qui som nosaltres per dir a la RAE com ha d’adoctrinar la seva parròquia? No som capaços de dir ‘Berga’ com reclamen els berguedans i pretenem modificar els hàbits lingüístics del veí?
- L’emergència lingüística: defensar la llengua és parlar-la sempre (Ivan Solivellas a Núvol, 1-3-2020)
D’aquí a uns anys podríem perdre més del 90 % de les llengües del món.
Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC:
Deixeu un comentari