Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2021.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,94% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (65,91%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de maig del 2021:

 • La Fundació .cat llença la campanya “Canvia el xip!”, amb el lema “A Internet, en català”. WICCAC s’hi adhereix i hi col·labora. Coincidint amb la setmana del Dia Mundial d’Internet, la Fundació .cat va presentar la campanya “Canvia el xip!”, amb el lema “A Internet, en català”, per recordar als usuaris que a Internet s’hi pot fer vida en català. WICCAC, que té com a principal objectiu el treballar per la normalització de l’ús del català a Internet, s’hi adhereix i col·labora en aquesta campanya, que té web pròpia amb el domini canviaelxip.cat, el qual, tan bon punt hi accedeixes ja detecta si l’usuari hi ha accedit des d’un navegador en català o des d’una altra llengua. Si l’usuari utilitza un navegador configurat en una llengua que no és el català se l’informa pas a pas, i de forma molt simple, sobre com fer el canvi. Alguns d’aquests usuaris descobriran en aquell moment que no tenien el seu navegador configurat en català. Més informació a les notícies de la Fundació .cat i de WICCAC.
  Campanya “Canvia el xip!”
 • Nou test DiscriminCATs: descobreix les discriminacions lingüístiques més flagrants per parlar en català!. La Plataforma per la Llengua dona el tret de sortida a “DiscriminCATs“, la nova pàgina interactiva per conèixer les diferents vulneracions i discriminacions lingüístiques que pateixen els catalanoparlants. DiscriminCATs planteja preguntes tipus test sobre casos reals de discriminació lingüística. En cada cas específic es pot veure com va succeir l’acció, quins drets es van vulnerar i quines serien les actituds adequades a seguir per a una actuació lingüísticament responsable. Cada situació és extreta de l’Informe de Discriminacions Lingüístiques 2019, un estudi dut a terme per l’entitat que recull les vulneracions més flagrants que s’han rebut per mitjà de l’espai de queixes i consultes. Entre tots els participants se sortejaran cinc subscripcions anuals per a gaudir de les pel·lícules i sèries de FilminCAT. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Fes el test: DiscriminCATs
 • Diversos artistes posen veu a la nova sintonia d’El Segell per promoure l’etiquetatge en català. “A El Segell li canta…” és l’acció que engega la Plataforma per la Llengua per donar a conèixer la nova sintonia musical, creada per Marc Lloret i Dani Acedo, d’El Segell de Producte Lingüísticament Responsable. Des d’ara i durant els mesos vinents, es podrà sentir Suu, Cesk Freixas, Andreu Valor, Gemma Humet, Xanguito i Andrea Mir posant veu a la sintonia creada especialment per a El Segell i que musica un vídeo publicitari. Aquests artistes formen part de la iniciativa que es podrà seguir per les xarxes socials a través de l’etiqueta #LesVeusDelSegell. El Segell de Producte Lingüísticament Responsable és el distintiu que té com a objectiu identificar els productes etiquetats en català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  El Segell
 • L’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA) debat l’impuls del català en els àmbits de joventut, migracions i audiovisual. L’Institut d’Estudis de l’Autogovern organitza el dijous 20 de maig el seminari web “Llengües i Autogovern” amb l’objectiu d’establir quines mesures i pràctiques d’acció concretes resulten més efectives per a la protecció i l’impuls de la llengua catalana en tres àmbits – joventut, migracions i l’audiovisual – que constitueixen vectors de la seva projecció futura. Cada àmbit serà abordat en una taula rodona en la qual hi participaran ponents amb tres perfils diferents: acadèmics especialitzats, membres de les principals administracions del país, i persones vinculades a organitzacions o entitats de la societat civil. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Política Lingüística programa una jornada i set matinals per abordar les polítiques lingüístiques i la situació del català. La Direcció General de Política Lingüística ha programat una jornada i set sessions matinals al llarg de 2021 per abordar la situació de la llengua des de diferents àmbits. Seran actes que combinaran la modalitat en línia amb la presencial, a mesura que canviï la situació pandèmica. La Jornada Llengua i Societat als territoris de parla catalana, que l’any passat no es va poder organitzar a causa de la pandèmia, tindrà lloc al mes d’octubre i tractarà de l’aprenentatge del català orientat a l’ús. Es preveu que es porti a terme en modalitat semipresencial i intervindran representants de la Direcció General de Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística i les institucions dels diversos territoris de parla catalana. Les matinals començaran en línia i progressivament se n’anirà recuperant la presencialitat que tenien fins a 2019. La primera, que tindrà lloc el dia 4 de juny, tractarà de la situació de les tecnologies de veu en català i comptarà amb la col·laboració del Departament de Polítiques Digitals. Marta Villegas i Maite Melero, en representació del Barcelona Supercomputing Center, exposaran el projecte Aina que impulsa la Generalitat de Catalunya. Baybars Külebi de Col·lectiva’t i Joan Montané de Softcatalà hi presentaran els projectes Common Voice, Catotron i Assistent.cat, promoguts en l’àmbit de les tecnologies lliures. La Direcció General de Política Lingüística hi presentarà el Directori en línia sobre tecnologies lingüístiques i català que ha elaborat i que posa a disposició de les empreses i les entitats. La inscripció a aquesta primera matinal ja és oberta: llengua.gencat.cat/matinal-tecnologiesveu. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Termes del teletreball i l’aprenentatge en línia, en la nova infografia interactiva del TERMCAT. El TERMCAT presenta en una nova infografia interactiva alguns dels termes més freqüents vinculats al teletreball i a l’aprenentatge en línia. S’hi poden trobar termes com ara seminari web (en anglès, webinar), silenciar (una de les alternatives a to mute), videotrucada (en lloc de video call) o ludificació (la proposta adequada en lloc de gamification). Es tracta de termes que, especialment arran de l’extensió aquests darrers mesos del teletreball i de l’aprenentatge en línia, han experimentat una notable difusió, i que sovint encara es fan servir amb les formes angleses equivalents; per això, aquesta infografia els recull i els destaca, amb la intenció de recordar les alternatives catalanes adequades i promoure’n l’ús. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Infografia de termes del teletreball i l’aprenentatge en línia
 • El Voluntariat per la llengua virtual es multiplica per 8 durant el 2020. L’any 2020 es van crear 7.341 parelles lingüístiques en el marc del programa Voluntariat per la llengua (VxL). A causa de la pandèmia -des de l’abril de 2020 només s’han atès les inscripcions a la modalitat virtual-, s’ha equilibrat el nombre de participants en les modalitats presencial i virtual. Les parelles virtuals s’han multiplicat per vuit en passar de les 409 de l’any 2019 a les 3.457 de l’any 2020, xifra que s’aproxima a les 3.884 parelles presencials del mateix període. L’any 2019 es van comptabilitzar 11.016 parelles presencials. Les parelles del Voluntariat per la llengua han estat formades per 4.976 aprenents i 3.343 voluntaris. D’aquests més de 8.000 participants, 4.747, és a dir un 60%, han participat per primera vegada al programa. Un índex de l’eficàcia del VxL són les 77 persones aprenentes que han assolit un alt nivell de destresa i fluïdesa en llengua catalana i han participat el programa durant el 2020 com a voluntàries per ajudar nous aprenents. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • La col·laboració entre Movistar+ i Cultura ha permès incorporar a la plataforma els subtítols en català de 1.788 pel·lícules i 260 temporades de sèries. El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, i Movistar+ han renovat un any més l’acord de col·laboració que mantenen des de 2014 per continuar oferint cinema subtitulat en català. Fruit d’aquest l’acord, fins al 2020, s’han subtitulat en català 1.788 pel·lícules i 2.171 episodis de 260 temporades de sèries que s’han exhibit a la plataforma de televisió de pagament. A més, des de 2017 Movistar+ ofereix pel·lícules amb àudio en català en el servei de vídeo sota demanda. De 2017 a 2020, la plataforma ha ofert 126 pel·lícules en llengua catalana, que havien estat doblades per a estrena en sala o per a altres plataformes amb suport de Política Lingüística. Més informació a la notícia de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • La NIT – La 26a Nit de les telecomunicacions i la informàtica se celebrarà el 16 de juny. La Nit de les telecomunicacions i la informàtica és l’acte institucional pioner i de referència del sector de les Telecomunicacions i Tecnologies de la informació celebrat a Barcelona des de l’any 1995. Està organitzada conjuntament per l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) i és la trobada de networking per excel·lència per a professionals, empreses, administració pública, associacions i institucions del sector TIC del país. La 26a edició de La NIT se celebrarà el 16 de juny a l’Auditori de Barcelona.
  La NIT – La 26a Nit de les telecomunicacions i la informàtica
 • Mobile Week Catalunya apropa la tecnologia amb activitats per tots els públics a 18 territoris catalans. El Departament de Polítiques Digitals i Territori i Mobile World Capital Barcelona van presentar el 17 de maig al Palau Reial de Pedralbes de Barcelona el contingut de la Mobile Week Catalunya 2021, que, en aquest tercer any d’existència, arriba a 18 territoris catalans. Una setmana dedicada a apropar la tecnologia a la ciutadania a través de diferents activitats gratuïtes que combinen el format presencial i digital i que es celebrarà les setmanes del 21 al 27 de juny i del 5 a l’11 de juliol, depenent dels territoris. Vuit nous municipis s’incorporen en aquest tercer any d’una iniciativa que posa les eines pròpies de la tecnologia digital al servei de la ciutadania. Una altra novetat és la incorporació en la programació de diversos municipis del Family Day, que permet als nens, nenes i famílies aprendre sobre tecnologia a través de l’entreteniment. Més informació a la notícia del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.
 • Escola Valenciana impulsa una ‘Onada’ de matriculacions en valencià. Escola Valenciana ha fet pública la seua campanya de matriculació escolar 2021-2022, que per primera vegada s’adreça a l’alumnat Secundària amb el lema “Puja a l’onada, matricula’t en valencià” (onada.pelvalencia.org), a qui encoratja a triar centres amb programes amb un alt percentatge de càrrega lectiva en valencià el pròxim curs escolar. Escola Valenciana busca engrescar la gent jove amb els avantatges d’estudiar en valencià, com “l’ambient, les amistats o perquè el coneixement de llengües és el millor camí del futur”, amb la finalitat que aquesta joventut es convertisca en “una onada de matriculacions en valencià”. Més informació a la notícia d’Escola Valenciana.
  ‘Onada’ de matriculacions en valencià
 • Èxit de la manifestació a Perpinyà en defensa del català i contra el Constitucional francès. Una gran manifestació ha recorregut els carrers de Perpinyà aquesta tarda (29-5) en defensa del català i contra el Consell Constitucional francès. “Avui i demà, l’escola en català!”, ha estat el càntic que ha fet més fortuna durant la mobilització. La ciutadania ha respost a la crida del Casal de Perpinyà, a la qual van adherir-se diverses entitats i personalitats del nord i del sud, per donar resposta a l’agressió del govern francès i el Consell Constitucional francès contra la primera llei de protecció i promoció de les llengües minoritzades, aprovada l’abril passat a l’Assemblea francesa. El Casal de Perpinyà va convocar la manifestació arran del recurs de seixanta-un diputats de l’Assemblea francesa contra l’anomenada llei Molac, i més de dos mil persones s’han manifestat pels carrers de la ciutat. Més informació a la notícia de VilaWeb.

Altres notícies del mes de maig del 2021:

 • 20 mesures pel Pacte Nacional per la Llengua (Arnau Rius Llorens a Nació Digital, 26-5-2021)
  «Esperem que administració, ciutadans i altres agents del país facin de la llengua novament un punt de trobada obviant els marges ultres».
 • Nou anunci del 012 per difondre l’aranès a Catalunya (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 31-5-2021)
  La Direcció General de Política Lingüística té la missió de fomentar l’ús, la difusió i el coneixement de la llengua occitana, denominada aranès a l’Aran.
 • L’ús del català és més freqüent en el personal sanitari de més edat que entre els més joves (Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 14-5-2021)
  Les dades tenen caràcter preliminar i procedeixen d’un estudi impulsat per la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SocDEMCAT) i la Fundació Dr. Antoni Esteve amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i el Departament de Salut.
 • Reclamem la llibertat de Carme Forcadell en un nou acte a Sabadell (Plataforma per la Llengua, 14-5-2021)
  La delegació territorial del Vallès Occidental s’ha concentrat per denunciar l’injust empresonament de l’onzena presidenta del Parlament de Catalunya i exmembre de l’executiva de la Plataforma per la Llengua.
  L’acte ha comptat amb la presència de diversos regidors de l’Ajuntament de Sabadell i nombrosos representants d’entitats socials i culturals de la ciutat.
 • El poder judicial vol fer justícia amb el català (Clàudia Darder a Ara Balears, 7-5-2021)
  D’aquí a un mes es presentarà la primera campanya per fomentar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit de la justícia, una iniciativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en què participen altres entitats i parts representants del món judicial.
 • Emparellats per amor al català (Regió7, 17-5-2021)
  Més de 3.600 parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la Llengua, nascut el 2003, s’han format al CNL Montserrat.
 • Competència lleial (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 6-5-2021)
  “Després de la política, la llengua és el tema preferit de la tribu. Avui mateix em disputen el públic mitja dotzena d’articulistes. I el ritme no es preveu que baixi, ara com ara”.
 • Cinc lliçons de llengua d’Enric Valor (Ras i curt de Jordi Badia a VilaWeb, 16-5-2021)
  Ara que els intransigents volen esborrar el nom d’aquest homenot de Castalla, VilaWeb en reivindica, també, la gran aportació a l’estudi de la llengua.
 • Marxar el segon (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 13-5-2021)
  “Dietari (13). Proposta d’enquesta: esbrinar què pensen els descendents de la immigració espanyola que han après la llengua sobre els que no. S’hi reconeixen? Es consideren iguals?”
 • Jo canto com vull (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 20-5-2021)
  “…i parlo com em dóna la gana. I el resultat és que els qui esguiten que canten i parlen i viuen en la llengua que els rota en realitat acaben parlant en les que vol el mercat”.
 • Això també és violència (Grup Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), 15-5-2021)
  “Tot i que la situació de la diversitat lingüística del món és desesperada, no hi ha conscienciació al carrer sobre aquest desastre”.
 • Eli o Bet? Com escurcem els noms en català? (Ras i curt de Jordi Badia a VilaWeb, 28-5-2021)
  Com s’han creat tradicionalment les formes afectuoses dels noms de persona en català?. Ho expliquem i en veiem una munió d’exemples.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: