Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de setembre del 2021.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 65,98% (alt), 0,01 punts percentuals superior al del mes anterior (65,97%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de setembre del 2021:

 • Òmnium impulsa la campanya ‘El català és teu’ davant la voluntat uniformitzadora d’un Estat que ha renunciat a la seva diversitat cultural i lingüística. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va fer una crida a tancar files al voltant del català, i que cadascú se’l faci seu en tots els àmbits de la vida. “Fem una crida a fer-nos nostre el català i a plantar cara a tots aquells atacs que rep la llengua. I fem del català una llengua viva entre els joves, les persones nouvingudes i als nous formats”, va dir el 28 de setembre, en una roda de premsa per actualitzar l’estratègia d’Òmnium Cultural al voltant de la llengua. Acompanyat per la vicepresidenta de l’entitat Clàudia Pujol i la sociolingüista Marina Massaguer, Cuixart va anunciar que l’entitat inicia una triple línia d’actuació per “blindar aquest gran consens de país que és la llengua”, perquè aquesta és un “element de cohesió i autoestima col·lectiva, davant la voluntat uniformitzadora d’un Estat que ha renunciat a la seva diversitat cultural i lingüística”. Més informació a la notícia d’Òmnium Cultural.
  Campanya ‘El català és teu’ d’Òmnium Cultural
 • Comunicat d’Enllaçats per la Llengua sobre la futura llei estatal de l’audiovisual. Enllaçats per la Llengua, coordinadora d’entitats i associacions que treballen en favor del català arreu del seu domini lingüístic, expressa el seu rebuig frontal al text que es va conèixer ahir (20-9) del futur projecte de llei general de l’audiovisual, que ha d’aprovar properament el govern espanyol. Entenem que aquest text atempta contra un dels usos socials més importants d’una llengua en ple segle XXI, com és l’oferta digital de continguts audiovisuals, ja sigui en plataformes en línia o canals televisius. Ben al contrari, considerem imprescindible que la futura llei incorpori garanties i quotes importants per a la llengua catalana, en tot allò que fa referència a la producció de continguts en català i la seva difusió o emissió. Recordem que la Directiva europea de serveis de comunicació audiovisual, de la qual aquesta futura llei ha de significar la seva incorporació (transposició) a la normativa estatal, indica amb tota claredat que els estats de la UE poden «imposar obligacions per garantir l’adequada prominència dels continguts d’interès general» i que aquestes obligacions han de respectar la diversitat cultural i lingüística. Una diversitat lingüística que és considerada un dels objectius centrals d’aquesta Directiva. Més informació al comunicat íntegre d’Enllaçats per la Llengua.
 • Plataforma per la Llengua i l’AADPC convocaran entitats sectorials de l’Estat per fer un front comú a la proposta de llei de l’audiovisual espanyola. Plataforma per la Llengua i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya anuncien la posada en marxa d’una campanya conjunta amb organitzacions sectorials de tot l’Estat espanyol per fer front comú al projecte de llei de l’audiovisual anunciat pel govern espanyol aquesta setmana (22-9). Les dues entitats posaran tots els seus esforços en un assumpte cabdal tant per a la llengua catalana com per a la indústria audiovisual i els seus professionals i convocaran les entitats del sector per fer-hi front comú. Les entitats es mostren prudents amb l’anunci d’última hora d’ajornar l’aprovació del projecte de llei i demanaran a les entitats d’arreu de l’Estat un posicionament contundent sobre la possibilitat que la llei escanyi encara més les llengües minoritzades de l’Estat. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Plataforma per la Llengua presenta la campanya ‘No t’excusis’ per reactivar la consciència lingüística dels adults que tracten amb infants i adolescents. Plataforma per la Llengua i els sindicats SEPC, USTEC-STEs i Intersindical-CSC, s’han unit per impulsar la campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!”, una iniciativa que pretén renovar i enfortir el compromís amb el català dels sectors i persones que són especialment importants en la transmissió generacional de la llengua i de la consciència lingüística. Amb activitats i recursos adreçats a sectors específics, la campanya vol conscienciar els adults que les seves actituds lingüístiques tenen un efecte entre la població en edat escolar, que cada cop es relaciona més en castellà tant dins com fora dels centres educatius: als passadissos, al pati, a la pista esportiva, al carrer, a internet… Per revertir aquesta tendència, és imprescindible que els adults prediquin amb l’exemple i fomentin el català com a llengua vehicular en qualsevol context. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Campanya ‘No t’excusis’. Signa la carta oberta. Adhereix-t’hi!
 • Aconseguim que els principals gimnasos incorporin el català a la web. Plataforma per la Llengua treballa des de fa temps per revertir la complicada situació que pateix el català a l’esport, amb accions concretes com formacions en sensibilització i gestió lingüística o l’edició de materials adreçats a clubs esportius de renom, com el FC Barcelona, el RCDE Espanyol i el CE Europa. Una de les línies estratègiques que ha emprès l’entitat ha estat la de pressionar els gimnasos més populars del domini lingüístic perquè incorporin el català, com a mínim, a les pàgines web. Actualment, es pot afirmar que aquest objectiu ha estat assolit. DiR, YogaOne, Metropolitan, Grupo Arsenal, Holmes Place, Nick Sports i David Lloyd ja inclouen la llengua catalana a la interfície web i, a més a més, DiR, Holmes Place i David Lloyd també tenen disponible l’app en català. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
 • Oberta la inscripció per a la jornada sobre l’aprenentatge de la llengua en tots els territoris de parla catalana. La Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya obre la inscripció per a la “VIII Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana. L’aprenentatge del català: de l’aula als entorns d’ús”, que tindrà lloc a l’Ateneu Barcelonès i es podrà seguir en línia el divendres 22 d’octubre. Obrirà la jornada la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyada de representants de Política Lingüística dels diversos territoris on es parla català. Al llarg del matí s’abordaran experiències d’aprenentatge del català orientades a l’ús, tant les impulsades pel Consorci per a la Normalització Lingüística com d’altres d’àmbit més general i d’altres territoris de parla catalana. També s’hi exposarà el projecte Euskaraldia que es porta a terme al País Basc des de fa tres anys. Tancarà l’acte el secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc-Xavier Vila. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • El president Aragonès referma el compromís del Govern amb la llengua catalana. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va mostrar dimarts (21-9) el compromís del Govern amb la llengua i la cultura catalana afirmant que “estem compromesos, i és autoexigència, a enfortir la nostra llengua i la nostra cultura”. El cap de l’Executiu ho va afirmar durant l’acte de Lliurament dels Premis Literaris de Girona, on va afegir que la llengua i la cultura “han permès que avui segueixi viva la nostra personalitat nacional”. “Han estat el que ha unit la societat catalana, que li ha donat continuïtat i ha enfortit el nostre projecte col·lectiu”, ha conclòs. Durant la seva intervenció, va remarcar que “en moments complexos com avui en que tenim eines per obrir una nova etapa de país amb ambició política de fer un estat independent, cal enfortir el que ens ha fet ser una nació, que és la nostra llengua i cultura”. El cap de l’Executiu també va reconèixer que des del Govern “hem de dedicar esforços al sector audiovisual català” i va recordar que s’impulsarà el Pacte Nacional per la Llengua. Precisament, el Consell Executiu va aprovar el Pla de Govern el 21-9 en què destaquen el Pacte Nacional per la Llengua com un acord suprapartidista per tornar a garantir la normalització del català. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Softcatalà presenta un diccionari de sinònims completament renovat. Ja és actiu a la pàgina web de Softcatalà el nou diccionari de sinònims. Es tracta d’un diccionari reescrit de cap i de nou: les 9.000 paraules de l’antic diccionari han passat a ser 35.000 paraules. Amb aquesta ampliació substancial de contingut volem donar un millor el servei al nombre creixent d’usuaris del web de Softcatalà. Durant l’últim any (setembre del 2020-setembre del 2021), la consulta del diccionari de sinònims, amb 9 milions de visualitzacions anuals, ha estat la tercera pàgina més visitada del web després del corrector (32 milions) i el traductor (17 milions). Les 35.000 paraules són agrupades en 7.000 grups etiquetats amb la corresponent categoria gramatical. A més, s’han afegit marques de col·loquialismes, vulgarismes i arcaismes, i altres aclariments, com ara l’àmbit d’ús del terme. Es mostra la flexió de gènere de noms i adjectius, en cas que en tinguin, i totes les paraules que poden portar informació extra amb més sinònims són enllaços clicables. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  Diccionari de sinònims
 • Neix NLP ComuniCat, la comunitat oberta sobre tecnologies del llenguatge en català. El processament de llenguatge natural (PLN, NLP per les sigles en anglès) és la disciplina informàtica encarregada de convertir la parla humana a codi informàtic i crear diverses solucions amb elles, tals com les traduccions automàtiques, el resum de textos o els reconeixements de conversa. Aquestes tecnologies són les que fan funcionar els assistents de veu que tenim als nostres mòbils i altaveus intel·ligents, com Alexa o Google Home. Amb tot, la presència del català en aquests entorns és encara molt reduïda, raó per la qual un grup d’investigadores ha decidit crear NLP ComuniCat, una comunitat oberta per a desenvolupadors, investigadors i estudiants d’aquesta especialització informàtica. Més informació a la notícia de MetaData.
  NLP ComuniCat
 • Creen el web Goita què fan, ara! que agrupa tot l’audiovisual sota demanda en català. Un 48,5% dels ciutadans de Catalunya no utilitza el català o l’utilitza poc en el seu dia a dia, d’acord amb l’Enquesta d’usos lingüístics de 2018. Aquesta dada es veu reforçada per la poca presència de la llengua en determinats canals d’oci i entreteniment, com són les plataformes de vídeo sota demanda (VOD). Per tal de visibilitzar i promocionar els continguts audiovisuals que sí que estan doblats o subtitulats, un grup de persones ha creat Goita què fan, ara!, una pàgina web que cataloga totes les sèries i pel·lícules disponibles en català als principals serveis en streaming. Més informació a la notícia de MetaData.
  Goita què fan, ara!
 • El català a les xarxes: passa’l! – CreadorsTV – Associació de creadors i creadores de contingut en català a la xarxa. Si llegeixes aquest article i tens Twitter, segurament estaràs al cas de la problemàtica de l’ús (més aviat desús) del català entre les generacions més joves i la manca d’implicació de l’administració pública en la defensa de la nostra llengua. Cada setmana en tenim exemples diferents i recurrents: la castellanització de TV3, la manca d’una programació infantil i juvenil de qualitat en català, el debat entre subtítols i doblatge en sèries i pel·lícules, la no adquisició de material audiovisual ja doblat al català per part de les plataformes de streaming, la discriminació del català als algoritmes de cerca i recomanació de les plataformes… Més informació a la notícia de MetaData.
  CreadorsTV – Associació de creadors i creadores de contingut en català a la xarxa
 • Wapps.cat – El concurs de creació de llocs web i apps en català. Concurs d’elaboració de llocs web i apps dirigit a alumnes de 5è i 6è de Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà o Superior. El principal objectiu de wapps .cat és el de promoure el coneixement de competències digitals en la comunitat escolar a través de la creació de llocs web i apps. El concurs també vol estimular la creació de continguts digitals en català a través d’una experiència engrescadora que els apoderi a passar de ser consumidors digitals a creadors digitals. Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
  Wapps.cat – El concurs de creació de llocs web i apps en català

Altres notícies del mes de setembre del 2021:

 • El Pla de Govern situa la cultura al centre de les polítiques públiques (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 28-9-2021)
  El Departament de Cultura treballa per liderar un gran Pacte Nacional per la Llengua per tal de protegir, incentivar i incrementar l’ús de la llengua catalana en tots els sectors.
 • Podem viure sense internet? (Aida Corón a MetaData, 29-9-2021)
  Les entitats socials reclamen la consideració de la xarxa com un dret fonamental, un mecanisme que podria ajudar a combatre l’escletxa digital i permetre a la ciutadania accedir a serveis bàsics com la sanitat i l’educació.
 • L’as a la màniga del xip europeu (Aida Corón a MetaData, 27-9-2021)
  L’Àsia guanya la cursa dels semiconductors amb la deslocalització de la indústria occidental, però el vell continent compta amb el ‘know-how’ i la maquinària per decidir com i on pot créixer el sector.
 • L’octubre comença amb tres estrenes en català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-9-2021)
  Divendres s’estrenaran ‘La Bella i el circ màgic’ i ‘Malmkrog’ en sales de cinema, i Amazon Prime estrenarà ‘Hotel Transsilvània: Transformania’.