Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2021.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,03% (alt), 0,05 punts percentuals superior al del mes anterior (65,98%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’octubre del 2021:

 • InformeCAT 20218 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà, la majoria per “respecte” o “educació”. Plataforma per la Llengua ha publicat l’InformeCAT 2021, la desena edició d’un report anual que recull 50 dades sobre la situació del català arreu del domini lingüístic. Fet a partir de fonts oficials i d’estudis d’elaboració pròpia, l’InformeCAT 2021 inclou dades preocupants que demostren la situació d’emergència lingüística en què es troba la llengua catalana. Algunes reflecteixen la deixadesa de les institucions a l’hora de defensar i garantir els drets dels catalanoparlants i d’altres mostren que les actituds lingüístiques dels mateixos parlants sovint són contraproduents. Una de les dades inèdites del 2021 mostra que la subordinació lingüística és una actitud majoritària entre els catalanoparlants. Segons una enquesta encarregada aquesta primavera per Plataforma per la Llengua al gabinet estadístic GESOP, a Catalunya 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  InformeCAT 2021 (PDF 5,54 Mb)
 • Arrenca Tàndem Cultural, un projecte per crear 500 noves parelles lingüístiques fins a finals d’any, unint llengua i cultura. Òmnium Cultural, amb la col·laboració del el Voluntariat per la Llengua, el Consorci per a la Normalització Lingüística, i l’entitat d’inclusió social a través de la cultura, Apropa Cultura, posa en marxa el projecte Tàndem Cultural, una nova modalitat de parelles lingüístiques per fomentar la llengua catalana a través de la cultura i la cohesió social. Es tracta de generar espais de trobada culturals entre persones catalanoparlants i nouvingudes que volen aprendre i practicar la llengua en el marc d’una activitat cultural. Amb aquest objectiu, es preveu que -durant aquest 2021- es creïn 500 noves parelles lingüístiques que es beneficiaran de més de 100 activitats culturals gratuïtes arreu del territori, com concerts d’Oques Grasses, Maria del Mar Bonet, Sílvia Pérez Cruz o Clara Peya, espectacles de màgia del Mag Lari, obres de teatre, o cinema, amb entrades pel festival InEdit o el Cicle Gaudí, entre d’altres. Més informació a la notícia d’Òmnium Cultural.
  Tàndem cultural
 • La universitat, en català!”: una campanya per promoure i agilitzar les queixes lingüístiques dels estudiants. “La universitat, en català!” és una nova campanya per facilitar les denúncies per vulneracions lingüístiques a la universitat i per sensibilitzar els estudiants dels drets dels catalanoparlants a Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Impulsada per Plataforma per la Llengua, la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la campanya ofereix als alumnes una web perquè facin arribar les denúncies a través d’un senzill formulari que els posarà en contacte amb el servei de queixes de la campanya i amb el de la seva universitat. A la web launiversitatencatala.cat, amb un tràmit de menys de cinc minuts, els estudiants hauran de facilitar el nom, un correu de contacte, la informació dels estudis i el nom de la facultat i la universitat on estudien. A més, hauran de seleccionar quin tipus de vulneració han patit i podran explicar el seu cas concret. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
  Campanya “La universitat, en català!”
  Manifest de la campanya, que reclama una sèrie de mesures als rectors
 • Generalitat de Catalunya, Generalitat Valenciana i Govern de les Illes Balears defensen la protecció de la llengua pròpia en la Llei estatal de l’audiovisual. El secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, F. Xavier Vila; el director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, i la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior, han acordat aquesta tarda coordinar i impulsar conjuntament accions i mesures per promoure la llengua en un moment clau per al seu futur. Un dels punts de coincidència ha estat la reclamació conjunta que la Llei espanyola de l’audiovisual en garanteixi la presència. També s’han acordat actuacions conjuntes per impulsar l’oferta audiovisual als tres territoris. A la reunió, els responsables de la Política Lingüística dels tres governs han acordat actuacions que milloraran sensiblement la informació ciutadana sobre equivalències entre certificats i nivells de coneixement de llengua. Així mateix, han posat en comú iniciatives per promoure la llengua entre els joves, especialment els creadors de continguts com youtubers i els influenciadors socials. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • El Voluntariat per la llengua incorpora noves eines digitals per facilitar la conversa de les parelles lingüístiques. La Secretaria de Política Lingüística ha publicat avui tres noves unitats de Fils de conversa per facilitar la conversa de les parelles lingüístiques. Es tracta d’un recurs digital per promoure la interacció i la conversa a través de vídeos, àudios i jocs. Hi ha cinc unitats disponibles i, cada final de mes, se’n publicarà una de nova fins a completar les 10 unitats de què consta aquest material interactiu. Fils de conversa és accessible gratuïtament des de qualsevol dispositiu mòbil i està disponible per a tothom qui vulgui aprendre i practicar el català i també per a professors de català per a adults. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Fils de conversa
 • El Govern promou amb les entitats civils un front comú a favor del català a l’audiovisual. Aquest dijous (14-10) s’ha celebrat la reunió entre el Govern de la Generalitat i les principals entitats que treballen per la llengua i l’audiovisual a Catalunya. L’objectiu de la trobada ha sigut escoltar i coordinar les diferents accions que s’estan fent, tant des del Govern com des de les entitats, en relació a la tramitació de la llei de comunicació audiovisual espanyola i la nova llei catalana de l’audiovisual. La voluntat d’aquesta primera trobada ha sigut fer un front comú per salvaguardar la presència de la llengua catalana al sector. La reunió ha estat presidida pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i també hi ha participat les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà, i de Cultura, Natàlia Garriga. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat als participants la importància de les negociacions que el Govern està duent a terme amb el govern espanyol per tal que inclogui les esmenes requerides a la llei de comunicació audiovisual i que han de servir per protegir i defensar el català. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • El govern es conjura per assegurar el present i el futur de la llengua catalana. El Departament de Cultura ha reunit avui la Comissió Tècnica de Política Lingüística amb la intenció de treballar des de tots els àmbits del Govern per assegurar el present i el futur de la llengua catalana. La Comissió Tècnica és l’eina que té la secretaria de Política Lingüística per convocar tots els departaments de la Generalitat i treballar conjuntament pel foment del català. El president Pere Aragonès, que ha encapçalat la reunió, ha defensat la necessitat de revisar els mecanismes de promoció i protecció de la llengua, i fer-ho amb la col·laboració de tots i totes. El president també ha fet referència a la importància de les lleis audiovisuals espanyola i catalana i del Pacte Nacional per la Llengua. Més informació a la