Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de novembre del 2021.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,03% (alt), el mateix que el del mes anterior (66,03%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de novembre del 2021:

 • Demanem a la Comissió Europea que intercedeixi en la defensa dels drets lingüístics digitals del català a l’Estat espanyol. Plataforma per la Llengua ha denunciat a la Comissió Europea el fet que l’Estat espanyol hagi rebutjat les peticions per incloure els drets lingüístics del català a la Carta de Drets Digitals i que, d’aquesta manera, hagi ignorat la resolució del Parlament Europeu que demanava garantir la igualtat lingüística a internet. En una carta enviada per Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, a Margrethe Vestager, vicepresidenta executiva i responsable d’Una Europa Adaptada a l’Era Digital, l’entitat li demana que sol·liciti al govern espanyol quins mecanismes té previstos per incloure la diversitat lingüística interna en l’era digital, per reduir la bretxa digital dels parlants de les llengües que no són el castellà i per atendre, en definitiva, la resolució europea del 2018. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Exigim una revisió del preacord sobre la llei audiovisual entre ERC i PSOE perquè no normalitza el doblatge en català a les plataformes. Plataforma per la Llengua i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) adverteixen que, d’acord amb les informacions publicades, el preacord de la reforma de la llei audiovisual espanyola es preveu insuficient per garantir una presència substancial del català a les plataformes de vídeo a la carta. Si bé les entitats no valoraran de manera definitiva l’acord fins que no es coneguin tots els detalls del projecte de llei, són escèptiques sobre els resultats que produiran els punts del preacord relacionats amb el doblatge i la subtitulació en català a les plataformes de vídeo a la carta. El preacord entre ERC i el PSOE inclou l’obligació d’incorporar a les plataformes les versions en català que ja existeixen. Això és un pas endavant respecte de la situació actual, però és clarament insuficient per fer que el català tingui una presència normalitzada a les plataformes. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Aconseguim que la majoria de grans marques tèxtils etiquetin en català. El sector tèxtil continua fent passos endavant en la normalització del català. Després de dos anys de treball intens de Plataforma per la Llengua, actualment el 65% de la facturació del sector al mercat espanyol correspon a empreses que etiqueten en català. Fins fa dos anys, la nostra llengua era pràcticament residual a la gran indústria del sector. D’ençà que la primavera de 2019 Inditex va satisfer les peticions de Plataforma per la Llengua i va incorporar el català a l’etiquetatge dels productes, són moltes les empreses que hem aconseguit que en segueixin els passos. Les últimes: H&M, la setena marca tèxtil amb més facturació al mercat espanyol, i Uniqlo, considerada per la consultora Brand Finance com la setena marca del sector tèxtil més valuosa del món. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • El Departament de Cultura augmentarà el pressupost de Política Lingüística de 31,2 milions d’euros a 38,8 milions. El Departament de Cultura augmentarà el pressupost de la Secretaria de Política Lingüística de 31,2 milions d’euros a 38,8 milions. La conselleria impulsarà el Pacte Nacional per la Llengua i dedicarà 450.000 euros als treballs tècnics d’aquest pacte. També augmentaran les aportacions per a la normalització de l’aranès (un 16% més) i la difusió de la llengua de signes catalana (114% més). El Departament de Cultura destinarà 27,7 milions, un 17,3% més de recursos, per a millorar l’accessibilitat a la llengua catalana i incrementar els seus nivells de coneixement entre la població adulta i els nous parlants. La conselleria també dedicarà 5 milions d’euros a assegurar una major presència dels productes audiovisuals doblats o subtitulats en català, fet que representa un increment del 68%. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Presentem 14 models de traducció neuronals i les dades obertes que permeten crear-los. A partir d’avui el traductor de Softcatalà disposa de dos nous parells de llengües, català-italià i neerlandès-català, que s’afegeixen als idiomes ja existents. També són novetat els parells català-francès i català-portuguès amb tecnologia neuronal, que tenen una qualitat més alta que el sistema que usàvem abans. A més, publiquem 14 models de traducció neuronal, que són els models lliures amb millor qualitat que s’han publicat fins ara per al català (segons avaluació externa). Aquests models es poden fer servir lliurement, tant des del web de Softcatalà com des del vostre propi ordinador. Publiquem dos nous corpus que permeten crear models de traducció neuronal en parells de llengües nous. Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • El Tribunal Suprem tomba la immersió i incompleix els compromisos internacionals de l’Estat espanyol. Segons ha pogut saber Plataforma per la Llengua, el Tribunal Suprem ha aprovat la sentència que obliga les escoles a impartir un 25% de les hores lectives en castellà. Aquesta sentència és contrària a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELROM) en la forma que la va ratificar l’Estat espanyol, que es va comprometre a “fer possible una educació […] en les llengües regionals o minoritàries”. Altrament, podria haver assumit un compromís menys exigent de “fer possible que una part substancial de l’educació […] sigui garantida en les llengües regionals o minoritàries”. Això significa que l’Estat ha de fer possible que tots els estudiants que ho vulguin estudiïn en un sistema immersiu íntegrament en català. Plataforma per la Llengua rebutja l’activisme judicial que vol imposar un model rebutjat per la població i pel Parlament català. Una enquesta encarregada per Plataforma per la Llengua conclou que un 82% dels habitants de Catalunya estan d’acord amb la immersió lingüística. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • La Viquipèdia en català celebra 20 anys amb una trobada d’editors a Elna. La Viquipèdia en català, que va ser la segona en ser creada després de la versió anglesa, està de celebració tot aquest 2021. El març d’aquest any va complir vint anys amb uns 650.000 articles editats per més de 1.500 editors que hi participen cada mes. L’enciclopèdia col·laborativa s’ha consolidat i s’ha convertit en una obra de referència per a milers de persones que la consulten cada dia. Aquest cap de setmana (20 i 21-11) desenes d’editors, petits i grans, es trobaran físicament a la ciutat nord-catalana d’Elna per celebrar la catorzena Viquitrobada. Se celebrarà de manera presencial després de convertir l’anterior a un format virtual per la situació de pandèmia mundial. La diversitat de la mateixa Viquipèdia en català ha fet que en edicions anteriors s’hagin celebrat aquestes trobades en ciutats com Figueres, Badalona, Cervera, València, Manresa o Tarragona. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
 • Viquillengua7x7: una setmana per ampliar els continguts sobre la música en català a la Viquipèdia. El Departament de Cultura, a través de la Secretaria de Política Lingüística, i l’Amical Wikimedia organitzen durant la setmana del 5 al 12 de novembre la VIII Viquimarató de la Llengua Catalana centrada en la música en català. Aquesta edició compta de nou amb la implicació dels set territoris on es parla català: l’Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya del Nord, la Franja d’Aragó, les Illes Balears i el País Valencià. En representació de cadascun hi col·laboren la Generalitat de Catalunya, el Govern d’Andorra, la Generalitat Valenciana, el Govern de les Illes Balears, el Govern d’Aragó, la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Itàlia i la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà. Més informació a les notícies d’Amical Wikimedia i de la Secretaria de Política Lingüística (SPL).
 • El IV Premi Llengua Nacional reconeix la revista 3Dnassos de videojocs en català. La revista 3Dnassos ha estat guardonada amb el Premi Llengua Nacional per la millora de la presència del català en l’àmbit dels videojocs. En aquesta quarta edició s’havien presentat catorze candidatures molt variades que contribueixen a l’extensió de l’ús del català. La candidatura finalista ha estat Ràdio Amèrica Barcelona, un projecte que treballa per aprofundir els vincles entre Catalunya i la seva diàspora al continent americà. L’acte de lliurament va tenir lloc ahir al Centre Sant Pere, de Barcelona, amb la participació del secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila. El guardó està dotat amb 2.000 € i també de la peça Somni, creació d’Art Innova. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • El projecte pedagògic ENGINY-era rep el premi E-TECH 2021 a la millor gestió en llengua i comunicació en les TIC. El secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, ha lliurat el Premi a la millor gestió en llengua i comunicació a l’Associació ENGINY-era, per la creació del projecte de foment del talent i la coeducació en format virtual que duu el mateix nom. La seva fundadora i directora, Sílvia Planella, va recollir aquest guardó, que forma part de les deu categories que integren els Premis E-TECH 2021, organitzats per l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG). L’acte de lliurament de la 15a edició dels Premis E-TECH va tenir lloc ahir a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat de Catalunya a Girona i va ser retransmès íntegrament pel seu canal de YouTube. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Premis E-TECH 2021 (15a edició)
 • Joves i xarxes socials protagonitzaran la Matinal de Llengua del 3 de desembre. La Secretaria de Política Lingüística obre les inscripcions per assistir a la Matinal de Llengua ‘Joves i xarxes socials. Oportunitats i reptes per al català’ que organitza el divendres 3 de desembre a les 10 h. La sessió es farà al Centre de Documentació de la Secretaria de Política Lingüística i també es podrà seguir en línia. El secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila iniciarà la sessió, i Avel·lí Flors i Marina Massaguer presentaran els resultats de l’informe Català, youtubers i instagramers. Un punt de partida per promoure l’ús de la llengua, elaborat pel CUSC-UB per encàrrec de la Secretaria de Política Lingüística. La ponència tractarà tres punts: estat de la qüestió sobre la situació del català a les xarxes en els continguts destinats al públic juvenil, les causes de la situació de minorització en què es troba la llengua en aquest àmbit i, finalment, les propostes per revertir-la. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Obrim la convocatòria per presentar candidatures a la 9a edició dels Premis Martí Gasull en defensa del català. Plataforma per la Llengua ha obert aquest dilluns 22 de novembre el termini per presentar les propostes de candidatures a la novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. Els guardons reconeixen la trajectòria i les accions de persones i d’entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana arreu dels territoris de parla catalana o en l’àmbit internacional. La presentació de candidatures es pot fer a partir d’avui i fins al dimecres 22 de desembre i entre totes les propostes rebudes el jurat n’escollirà tres, que seran les que se sotmetran a la votació popular per decidir el guanyador del Premi Martí Gasull i Roig, dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement. L’entitat o la persona guanyadora s’anunciarà el març durant la gala de lliurament dels premis al Teatre Poliorama de Barcelona.. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Premis Martí Gasull i Roig
 • Som Escola convoca una gran mobilització en defensa del model d’escola catalana el 18 de desembre. La plataforma unitària Som Escola s’ha reunit avui en sessió plenària per establir les principals accions en resposta a la sentència del Tribunal Suprem espanyol que ordena que l’ensenyament a Catalunya sigui en castellà en almenys el 25% de les hores de docència. Asseguren que la sentència és un nou intent d’agressió al model d’escola catalana i al seu enfocament pedagògic. Per això han decidit convocar una mobilització transversal el 18 de desembre a l’Arc de Triomf de Barcelona en defensa del model d’escola catalana. Més informació a les notícies de VilaWeb i d’Òmnium Cultural.
 • L’empresa de moda infantil Boboli ha incorporat versió en català a la seva web. Boboli ha incorporat recentment versió en català, que ja havia tingut fa uns anys, a la seva web. Boboli és una empresa catalana especialitzada en moda infantil fundada l’any 1984, present a més de 60 països, amb seu central a Llinars del Vallès i amb més de 150 punts de venda de diferents tipus.
 • El Termcat ofereix en català la norma de serveis de traducció. El Centre de Terminologia TERMCAT ha elaborat la versió catalana de la norma UNE-EN ISO 17100:2015 Serveis de traducció. Requisits per als serveis de traducció, en el marc de la col·laboració que manté amb l’Associació Espanyola de Normalització, UNE. També s’ha publicat, per separat, la modificació UNE-EN ISO 17100:2015/A1:2017, un annex a la norma que conté els canvis que l’Organització Internacional de Normalització (ISO) va fer en aquesta norma després de la seva publicació. La norma UNE-EN ISO 17100:2015 és la norma internacional de qualitat específica per a serveis de traducció. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Altres notícies del mes de novembre del 2021:

 • Per la llengua, per l’escola, pel que som (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 29-11-2021)
  Col·lectivament, no és que parlem català perquè siguem catalans, sinó que és perquè parlem català que som catalans.
 • Rendir la llengua (Vicent Partal a VilaWeb, 26-11-2021)
  Paral·lelament al procés polític d’independència, hi ha hagut una autèntica rendició lingüística.
 • El català, una llengua de segona a Espanya i Europa (Bernat Surroca a NacióDigital, novembre 2021)
  Malgrat els diversos intents dels partits catalanistes, el Congrés dels Diputats i el Parlament Europeu continuen sense reconèixer el català com a llengua oficial.
 • La ITV de la immersió (Joan Serra Carné a NacióDigital, 26-11-2021)
  El model d’immersió té vies d’aigua que no s’han reparat; les resolucions judicials a favor del castellà només representen un problema més.
 • La immersió lingüística o quan l’èxit no és etern (Bernat Surroca a NacióDigital, 5-11-2021)
  Les dades d’ús del català a l’escola no són bones i els canvis en el context sociolingüístic i la metodologia pedagògica obliguen a una actualització del model que ja no es qüestiona.
 • Emprenedora i TIC: un repte doble per a la dona (Aida Corón a MetaData, 19-11-2021)
  Les ‘start-ups’ amb lideratge femení continuen sent minoria, però la nova generació de professionals pica pedra per demostrar que les disciplines STEM no són només cosa d’homes.
 • Herència digital, el testament per a la vida virtual (Aida Corón a MetaData, 5-11-2021)
  El marc normatiu permet als familiars retirar dades d’una persona difunta, però l’elaboració d’un document on s’expliciti qui i com gestionar l’empremta i el patrimoni a la xarxa és l’eina més adequada.
 • El retrocés de la llengua (Rosa N. Bravo a El Punt Avui, 15-11-2021)
  Cau l’ús social del català pels canvis demogràfics, el poc suport de les administracions i la falta de consciència individual. El govern engega una diagnosi de les polítiques lingüístiques i comença per un pla de xoc a les escoles.
 • Òmnium crida a “blindar” el català a les aules (El Punt Avui – ACN, 3-11-2021)
  L’entitat denuncia la “nova ofensiva” de l’Estat que suposa la sentència que tomba el projecte lingüístic d’una escola de Llagostera Cuixart: “No demanarem perdó per voler educar en català als Països Catalans”.