- Demanem a la Comissió Europea que intercedeixi en la defensa dels drets lingüístics digitals del català a l’Estat espanyol. (Font: PxL)
- Exigim una revisió del preacord sobre la llei audiovisual entre ERC i PSOE perquè no normalitza el doblatge en català a les plataformes. (Font: PxL)
- Aconseguim que la majoria de grans marques tèxtils etiquetin en català. (Font: PxL)
- El Departament de Cultura augmentarà el pressupost de Política Lingüística de 31,2 milions d’euros a 38,8 milions. (Font: SPL)
- Presentem 14 models de traducció neuronals i les dades obertes que permeten crear-los. (Font: Softcatalà)
- El Tribunal Suprem tomba la immersió i incompleix els compromisos internacionals de l’Estat espanyol. (Font: PxL)
- La Viquipèdia en català celebra 20 anys amb una trobada d’editors a Elna. (Font: Amical Wikimedia)
- Viquillengua7x7: una setmana per ampliar els continguts sobre la música en català a la Viquipèdia. (Fonts: Amical Wikimedia i SPL)
- El IV Premi Llengua Nacional reconeix la revista 3Dnassos de videojocs en català. (Font: SPL)
- El projecte pedagògic ENGINY-era rep el premi E-TECH 2021 a la millor gestió en llengua i comunicació en les TIC. (Font: SPL)
- Joves i xarxes socials protagonitzaran la Matinal de Llengua del 3 de desembre. (Font: SPL)
- Obrim la convocatòria per presentar candidatures a la 9a edició dels Premis Martí Gasull en defensa del català. (Font: PxL)
- Som Escola convoca una gran mobilització en defensa del model d’escola catalana el 18 de desembre. (Fonts: VilaWeb i Òmnium Cultural)
- L’empresa de moda infantil Boboli ha incorporat versió en català a la seva web.
- El Termcat ofereix en català la norma de serveis de traducció. (Font: SPL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de novembre del 2021.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 66,03% (alt), el mateix que el del mes anterior (66,03%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de novembre del 2021:
- Demanem a la Comissió Europea que intercedeixi en la defensa dels drets lingüístics digitals del català a l’Estat espanyol. Plataforma per la Llengua ha denunciat a la Comissió Europea el fet que l’Estat espanyol hagi rebutjat les peticions per incloure els drets lingüístics del català a la Carta de Drets Digitals i que, d’aquesta manera, hagi ignorat la resolució del Parlament Europeu que demanava garantir la igualtat lingüística a internet. En una carta enviada per Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, a Margrethe Vestager, vicepresidenta executiva i responsable d’Una Europa Adaptada a l’Era Digital, l’entitat li demana que sol·liciti al govern espanyol quins mecanismes té previstos per incloure la diversitat lingüística interna en l’era digital, per reduir la bretxa digital dels parlants de les llengües que no són el castellà i per atendre, en definitiva, la resolució europea del 2018. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Exigim una revisió del preacord sobre la llei audiovisual entre ERC i PSOE perquè no normalitza el doblatge en català a les plataformes. Plataforma per la Llengua i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) adverteixen que, d’acord amb les informacions publicades, el preacord de la reforma de la llei audiovisual espanyola es preveu insuficient per garantir una presència substancial del català a les plataformes de vídeo a la carta. Si bé les entitats no valoraran de manera definitiva l’acord fins que no es coneguin tots els detalls del projecte de llei, són escèptiques sobre els resultats que produiran els punts del preacord relacionats amb el doblatge i la subtitulació en català a les plataformes de vídeo a la carta. El preacord entre ERC i el PSOE inclou l’obligació d’incorporar a les plataformes les versions en català que ja existeixen. Això és un pas endavant respecte de la situació actual, però és clarament insuficient per fer que el català tingui una presència normalitzada a les plataformes. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Aconseguim que la majoria de grans marques tèxtils etiquetin en català. El sector tèxtil continua fent passos endavant en la normalització del català. Després de dos anys de treball intens de Plataforma per la Llengua, actualment el 65% de la facturació del sector al mercat espanyol correspon a empreses que etiqueten en català. Fins fa dos anys, la nostra llengua era pràcticament residual a la gran indústria del sector. D’ençà que la primavera de 2019 Inditex va satisfer les peticions de Plataforma per la Llengua i va incorporar el català a l’etiquetatge dels productes, són moltes les empreses que hem aconseguit que en segueixin els passos. Les últimes: H&M, la setena marca tèxtil amb més facturació al mercat espanyol, i Uniqlo, considerada per la consultora Brand Finance com la setena marca del sector tèxtil més valuosa del món. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- El Departament de Cultura augmentarà el pressupost de Política Lingüística de 31,2 milions d’euros a 38,8 milions. El Departament de Cultura augmentarà el pressupost de la Secretaria de Política Lingüística de 31,2 milions d’euros a 38,8 milions. La conselleria impulsarà el Pacte Nacional per la Llengua i dedicarà 450.000 euros als treballs tècnics d’aquest pacte. També augmentaran les aportacions per a la normalització de l’aranès (un 16% més) i la difusió de la llengua de signes catalana (114% més). El Departament de Cultura destinarà 27,7 milions, un 17,3% més de recursos, per a millorar l’accessibilitat a la llengua catalana i incrementar els seus nivells de coneixement entre la població adulta i els nous parlants. La conselleria també dedicarà 5 milions d’euros a assegurar una major presència dels productes audiovisuals doblats o subtitulats en català, fet que representa un increment del 68%. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Presentem 14 models de traducció neuronals i les dades obertes que permeten crear-los. A partir d’avui el traductor de Softcatalà disposa de dos nous parells de llengües, català-italià i neerlandès-català, que s’afegeixen als idiomes ja existents. També són novetat els parells català-francès i català-portuguès amb tecnologia neuronal, que tenen una qualitat més alta que el sistema que usàvem abans. A més, publiquem 14 models de traducció neuronal, que són els models lliures amb millor qualitat que s’han publicat fins ara per al català (segons avaluació externa). Aquests models es poden fer servir lliurement, tant des del web de Softcatalà com des del vostre propi ordinador. Publiquem dos nous corpus que permeten crear models de traducció neuronal en parells de llengües nous. Més informació a la notícia de Softcatalà.
- El Tribunal Suprem tomba la immersió i incompleix els compromisos internacionals de l’Estat espanyol. Segons ha pogut saber Plataforma per la Llengua, el Tribunal Suprem ha aprovat la sentència que obliga les escoles a impartir un 25% de les hores lectives en castellà. Aquesta sentència és contrària a la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELROM) en la forma que la va ratificar l’Estat espanyol, que es va comprometre a “fer possible una educació […] en les llengües regionals o minoritàries”. Altrament, podria haver assumit un compromís menys exigent de “fer possible que una part substancial de l’educació […] sigui garantida en les llengües regionals o minoritàries”. Això significa que l’Estat ha de fer possible que tots els estudiants que ho vulguin estudiïn en un sistema immersiu íntegrament en català. Plataforma per la Llengua rebutja l’activisme judicial que vol imposar un model rebutjat per la població i pel Parlament català. Una enquesta encarregada per Plataforma per la Llengua conclou que un 82% dels habitants de Catalunya estan d’acord amb la immersió lingüística. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- La Viquipèdia en català celebra 20 anys amb una trobada d’editors a Elna. La Viquipèdia en català, que va ser la segona en ser creada després de la versió anglesa, està de celebració tot aquest 2021. El març d’aquest any va complir vint anys amb uns 650.000 articles editats per més de 1.500 editors que hi participen cada mes. L’enciclopèdia col·laborativa s’ha consolidat i s’ha convertit en una obra de referència per a milers de persones que la consulten cada dia. Aquest cap de setmana (20 i 21-11) desenes d’editors, petits i grans, es trobaran físicament a la ciutat nord-catalana d’Elna per celebrar la catorzena Viquitrobada. Se celebrarà de manera presencial després de convertir l’anterior a un format virtual per la situació de pandèmia mundial. La diversitat de la mateixa Viquipèdia en català ha fet que en edicions anteriors s’hagin celebrat aquestes trobades en ciutats com Figueres, Badalona, Cervera, València, Manresa o Tarragona. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
- Viquillengua7x7: una setmana per ampliar els continguts sobre la música en català a la Viquipèdia. El Departament de Cultura, a través de la Secretaria de Política Lingüística, i l’Amical Wikimedia organitzen durant la setmana del 5 al 12 de novembre la VIII Viquimarató de la Llengua Catalana centrada en la música en català. Aquesta edició compta de nou amb la implicació dels set territoris on es parla català: l’Alguer, Andorra, Catalunya, Catalunya del Nord, la Franja d’Aragó, les Illes Balears i el País Valencià. En representació de cadascun hi col·laboren la Generalitat de Catalunya, el Govern d’Andorra, la Generalitat Valenciana, el Govern de les Illes Balears, el Govern d’Aragó, la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Itàlia i la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà. Més informació a les notícies d’Amical Wikimedia i de la Secretaria de Política Lingüística (SPL).
- El IV Premi Llengua Nacional reconeix la revista 3Dnassos de videojocs en català. La revista 3Dnassos ha estat guardonada amb el Premi Llengua Nacional per la millora de la presència del català en l’àmbit dels videojocs. En aquesta quarta edició s’havien presentat catorze candidatures molt variades que contribueixen a l’extensió de l’ús del català. La candidatura finalista ha estat Ràdio Amèrica Barcelona, un projecte que treballa per aprofundir els vincles entre Catalunya i la seva diàspora al continent americà. L’acte de lliurament va tenir lloc ahir al Centre Sant Pere, de Barcelona, amb la participació del secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila. El guardó està dotat amb 2.000 € i també de la peça Somni, creació d’Art Innova. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- El projecte pedagògic ENGINY-era rep el premi E-TECH 2021 a la millor gestió en llengua i comunicació en les TIC. El secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, ha lliurat el Premi a la millor gestió en llengua i comunicació a l’Associació ENGINY-era, per la creació del projecte de foment del talent i la coeducació en format virtual que duu el mateix nom. La seva fundadora i directora, Sílvia Planella, va recollir aquest guardó, que forma part de les deu categories que integren els Premis E-TECH 2021, organitzats per l’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG). L’acte de lliurament de la 15a edició dels Premis E-TECH va tenir lloc ahir a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat de Catalunya a Girona i va ser retransmès íntegrament pel seu canal de YouTube. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Premis E-TECH 2021 (15a edició)
- Joves i xarxes socials protagonitzaran la Matinal de Llengua del 3 de desembre. La Secretaria de Política Lingüística obre les inscripcions per assistir a la Matinal de Llengua ‘Joves i xarxes socials. Oportunitats i reptes per al català’ que organitza el divendres 3 de desembre a les 10 h. La sessió es farà al Centre de Documentació de la Secretaria de Política Lingüística i també es podrà seguir en línia. El secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila iniciarà la sessió, i Avel·lí Flors i Marina Massaguer presentaran els resultats de l’informe Català, youtubers i instagramers. Un punt de partida per promoure l’ús de la llengua, elaborat pel CUSC-UB per encàrrec de la Secretaria de Política Lingüística. La ponència tractarà tres punts: estat de la qüestió sobre la situació del català a les xarxes en els continguts destinats al públic juvenil, les causes de la situació de minorització en què es troba la llengua en aquest àmbit i, finalment, les propostes per revertir-la. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Obrim la convocatòria per presentar candidatures a la 9a edició dels Premis Martí Gasull en defensa del català. Plataforma per la Llengua ha obert aquest dilluns 22 de novembre el termini per presentar les propostes de candidatures a la novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. Els guardons reconeixen la trajectòria i les accions de persones i d’entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana arreu dels territoris de parla catalana o en l’àmbit internacional. La presentació de candidatures es pot fer a partir d’avui i fins al dimecres 22 de desembre i entre totes les propostes rebudes el jurat n’escollirà tres, que seran les que se sotmetran a la votació popular per decidir el guanyador del Premi Martí Gasull i Roig, dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement. L’entitat o la persona guanyadora s’anunciarà el març durant la gala de lliurament dels premis al Teatre Poliorama de Barcelona.. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Premis Martí Gasull i Roig
- Som Escola convoca una gran mobilització en defensa del model d’escola catalana el 18 de desembre. La plataforma unitària Som Escola s’ha reunit avui en sessió plenària per establir les principals accions en resposta a la sentència del Tribunal Suprem espanyol que ordena que l’ensenyament a Catalunya sigui en castellà en almenys el 25% de les hores de docència. Asseguren que la sentència és un nou intent d’agressió al model d’escola catalana i al seu enfocament pedagògic. Per això han decidit convocar una mobilització transversal el 18 de desembre a l’Arc de Triomf de Barcelona en defensa del model d’escola catalana. Més informació a les notícies de VilaWeb i d’Òmnium Cultural.
- L’empresa de moda infantil Boboli ha incorporat versió en català a la seva web. Boboli ha incorporat recentment versió en català, que ja havia tingut fa uns anys, a la seva web. Boboli és una empresa catalana especialitzada en moda infantil fundada l’any 1984, present a més de 60 països, amb seu central a Llinars del Vallès i amb més de 150 punts de venda de diferents tipus.
- El Termcat ofereix en català la norma de serveis de traducció. El Centre de Terminologia TERMCAT ha elaborat la versió catalana de la norma UNE-EN ISO 17100:2015 Serveis de traducció. Requisits per als serveis de traducció, en el marc de la col·laboració que manté amb l’Associació Espanyola de Normalització, UNE. També s’ha publicat, per separat, la modificació UNE-EN ISO 17100:2015/A1:2017, un annex a la norma que conté els canvis que l’Organització Internacional de Normalització (ISO) va fer en aquesta norma després de la seva publicació. La norma UNE-EN ISO 17100:2015 és la norma internacional de qualitat específica per a serveis de traducció. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Altres notícies del mes de novembre del 2021:
- El Govern presenta un pla per incrementar l’ús del català als centres educatius (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-11-2021)
Natàlia Garriga, consellera de Cultura: “El Govern entra en una nova etapa pel que fa a la política lingüística”.
- Els consellers d’Educació i Cultura defensen el model d’escola catalana davant la decisió del Tribunal Suprem (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 23-11-2021)
Josep Gonzàlez-Cambray i Natàlia Garriga han expressat en roda de premsa el rebuig a la decisió del Tribunal Suprem, que no ha admès a tràmit el recurs de cassació per la sentència del TSJC en referència al 25% del castellà a les aules.
- El govern espanyol reconeix ara que la quota de català no afectarà Netflix, HBO o Amazon Prime (VilaWeb, 30-11-2021)
La quota de llengües oficials serà obligatòria solament per a les plataformes amb seu a l’estat espanyol.
- ‘Digital Catalonia Alliance’ és la nova iniciativa de Polítiques Digitals per aglutinar les comunitats tecnològiques i accelerar els sectors digitals emergents del territori (Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, 29-11-2021)
- Posicionament de Som Escola: La sentència del 25% del TSJC (FOLC – Federació d’Organitzacions per la llengua catalana, 25-11-2021)
- Comunicat de la CAL en relació amb la sentència del Tribunal Suprem espanyol que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 24-11-2021)
- Les universitats de la Xarxa Vives defineixen els eixos de la política lingüística universitària (VilaWeb, 26-11-2021)
Hi han participat divuit universitats del País Valencià, Catalunya, Andorra i Illes Balears.
- L’Euroregió Pirineus Mediterrània crea un Grup de Llengües per potenciar el català i l’occità (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 29-11-2021)
L’Euroregió promou la cooperació en un territori amb gairebé 15 milions d’habitants, on hi impulsa el desenvolupament sostenible basat en la integració social, mediambiental, cultural i econòmica.
- L’Ep! Interactiu creix amb 31 noves activitats per aprendre i practicar català oral (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2-11-2021)
La versió interactiva de l’Ep! Escolta i Parla creat per Política Lingüística i el CPNL el 2019, incrementa el nombre d’activitats en obert.
- “Fa cent anys”, nova unitat de Fils de conversa per promoure la interacció en català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-11-2021)
- “I com m’agradaria…”, nova unitat de Fils de conversa per promoure la conversa en català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-11-2021)
- El CPNL amplia l’oferta de cursos presencials per fomentar l’ús oral del català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-11-2021)
La inscripció del nou període de cursos és del 17 al 21 de desembre. Les proves de col·locació, que són un pas previ, es poden sol·licitar fins al 10 de desembre.
- Inscripcions obertes per a la Matinal de Llengua sobre els efectes econòmics del coneixement del català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 3-11-2021)
- Garriga destaca la contribució del “pioner de l’ensenyament de l’aranès” Frederic Vergés, reconegut amb el 6è premi Robèrt Lafont (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 19-11-2021)
La consellera de Cultura visita la Val d’Aran, on es reuneix amb la Síndica i participa en l’acte de lliurament del guardó, que reconeix persones o entitats que es distingeixen per la defensa i promoció de la llengua occitana.
- La Universitat de Barcelona omple el primer curs d’aranès (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 22-11-2021)
- Política Lingüística participa en la formació dels voluntaris de la CAL amb la presentació de recursos per aprendre català oral (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 23-11-2021)
- La CAL celebra els XIX Premis Nacionals Joan Colomines (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 3-11-2021)
Els guardonats són la Llibreria Quera, el Diari de la Llengua, Núria Cadenes, Cesk Freixas i Dàmaris Gelabert.
- El DIEC incorpora 100 paraules i en modifica 239 (Institut d’Estudis Catalans (IEC), 29-11-2021)
- La Viquipèdia celebra vint anys amb un acte a Elna (VilaWeb, 20-11-2021)
El 16 de març de 2001 va néixer l’edició en català de la Viquipèdia, l’enciclopèdia en línia i oberta.
- Escola Valenciana: “Necessitem un gran pacte lingüístic i interterritorial pel futur del valencià’ (Escola Valenciana, 13-11-2021)
La XVIII Nit d’Escola Valenciana esdevé un clam a la ‘llibertat’.
- La renovació de TV3alacarta comportarà un nou nom i nova imatge (Saül Gordillo, 31-10-2021)
Treballem en una proposta de servei molt més similar al d’una OTT, amb l’afegit de la nostra oferta de canals lineals.
- El català a l’escola: vuit veus analitzen el nou pla d’Educació per a salvar la llengua (Arnau Lleonart Fernàndez a VilaWeb, 5-11-2021)
El Departament d’Educació admet per primera vegada l’esgotament de la immersió lingüística i engega un nou pla per revisar com fer que el català torni a ser la llengua comuna a classe.
- Per la llengua, per l’escola, pel que som (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 29-11-2021)
Col·lectivament, no és que parlem català perquè siguem catalans, sinó que és perquè parlem català que som catalans.
- Sobre la situació del català: tot comença en un mateix (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 4-11-2021)
No canviar de llengua no és igual, personalment ni socialment, que fer-ho.
- Rendir la llengua (Vicent Partal a VilaWeb, 26-11-2021)
Paral·lelament al procés polític d’independència, hi ha hagut una autèntica rendició lingüística.
- El meu comerç a Internet .cat (Cambra Digital, Cambra de Comerç de Barcelona, novembre 2021)
- El toc d’atenció de la Plataforma per la Llengua a Saül Gordillo arran del discurs als Ondas (VilaWeb, 17-11-2021)
“Fer el teu discurs en castellà a la gala dels premis Ondas contribueix a invisibilitzar el català”, diu l’entitat.
- Resposta de la FOLC a la consulta pública sobre la futura llei de l’audiovisual de Catalunya (FOLC – Federació d’organitzacions per la llengua catalana, 15-11-2021)
- Passar de l’emergència a la utilitat, el diagnòstic dels experts sobre el català (Pep Martí a NacióDigital, novembre 2021)
Carme Junyent, Marina Massaguer, Pau Vidal, Rudolf Ortega i Valentina Planas opinen sobre els principals reptes de la llengua.
- El català, una llengua de segona a Espanya i Europa (Bernat Surroca a NacióDigital, novembre 2021)
Malgrat els diversos intents dels partits catalanistes, el Congrés dels Diputats i el Parlament Europeu continuen sense reconèixer el català com a llengua oficial.
- La ITV de la immersió (Joan Serra Carné a NacióDigital, 26-11-2021)
El model d’immersió té vies d’aigua que no s’han reparat; les resolucions judicials a favor del castellà només representen un problema més.
- El català als mitjans: entre la tossuderia de l’estàndard i la riquesa abandonada dels dialectes (Irene Montagut a NacióDigital, novembre 2021)
Les varietats dialectals no s’han integrat a televisions, ràdios i diaris, i encara sobta quan els professionals en fan ús.
- Baixada dràstica del català a les aules: alumnes i professorat el parlen cada cop menys (Juli Rodés Almer / Irene Vaqué Reig a CCMA – 324, 4-11-2021)
La Generalitat posa en marxa en 200 centres un pla per revertir el retrocés en l’ús de la llengua a escoles i instituts.
- La immersió lingüística o quan l’èxit no és etern (Bernat Surroca a NacióDigital, 5-11-2021)
Les dades d’ús del català a l’escola no són bones i els canvis en el context sociolingüístic i la metodologia pedagògica obliguen a una actualització del model que ja no es qüestiona.
- El català als hospitals, desplaçat per la prioritat sanitària (Irene Montagut a NacióDigital, 27-11-2021)
Salut contracta professionals de la infermeria d’altres regions de l’Estat, sense el requisit de conèixer la llengua, per suplir el dèficit estructural de sanitaris que pateix Catalunya.
- «Coneixen i parlen bé el català, però la seva llengua social és el castellà» (Anna Mira a NacióDigital, 6-11-2021)
Docents i famílies de Terrassa expliquen a NacióDigital els perills que detecten al voltant de l’ús de la llengua catalana, especialment fora de les aules.
- El català, una llengua a la recerca urgent d’«influencers» (Victor Rodrigo a NacióDigital, 9-11-2021)
Entre l’esperança i la militància, desenes de joves intenten fer-se un nom en la llengua pròpia en un entorn ple de catalans que es viralitzen en castellà.
- Tota l’oferta en català a Netflix, HBO, Amazon Prime i Disney Plus (Victor Rodrigo a NacióDigital, 23-11-2021)
Les plataformes ofereixen un ínfim ventall de pel·lícules i sèries en llengua catalana en comparació amb les que existeixen ja doblades.
- Suport de la xarxa europea de les llengües a la immersió (El Punt Avui, 26-11-2021)
- Microsoft i Apple renten la cara als PC i els Mac (Albert Cuesta, 8-11-2021)
- Catotron es renova per impulsar la síntesi de veu en català (MetaData, 16-11-2021)
El motor lliure basat en xarxes neuronals canvia d’arquitectura per millorar la seva computació.
- Neix l’associació Tecnio per facilitar transferència tecnològica a Catalunya (VilaWeb – ACN, 9-11-2021)
L’entitat agruparà 59 centres d’investigació i rebrà un ajut de 300.000 euros d’ACCIÓ.
- La Cambra de Barcelona presenta un programa de digitalització per a empreses (MetaData – ACN, 29-11-2021)
L’ens ofereix plans personalitzats, auditories de posicionament web i diagnosis de ciberseguretat.
- CIRCULUM, la cadena de blocs per blindar la universitat (MetaData, 29-11-2021)
Seidor desenvolupa una eina basada en ‘blockchain’ que augmenta la fiabilitat de l’acreditació de títols universitaris, la concessió de beques i la transferència de crèdits acadèmics.
- La CCMA reinventarà TV3alacarta com una plataforma OTT (MetaData, 4-11-2021)
El nou servei agregarà els continguts emesos a la televisió i la ràdio amb material digital sota una experiència d’usuari renovada.
- Catalunya cerca gairebé 60.000 professionals TIC (MetaData – ACN, 17-11-2021)
Els ‘cloud architect’ són els perfils més demandats, amb més de 18.000 posicions de feina a tot l’Estat espanyol.
- Una Barcelona TIC: ‘start-up’ o ‘corporate’? (MetaData, 30-11-2021)
La capital catalana es consolida com un dels ‘hubs’ tecnològics d’Europa i obre la porta al talent internacional que busca fer carrera en un ecosistema TIC en ple creixement.
- Emprenedora i TIC: un repte doble per a la dona (Aida Corón a MetaData, 19-11-2021)
Les ‘start-ups’ amb lideratge femení continuen sent minoria, però la nova generació de professionals pica pedra per demostrar que les disciplines STEM no són només cosa d’homes.
- Neix FemPowerUp, la primera incubadora de videojocs amb perspectiva de gènere (MetaData, 26-11-2021)
El programa de formació tindrà una durada de sis mesos i conclourà amb la presentació d’una ‘demo’ jugable i un ‘pitch’ per a inversors.
- L’accés a les aplicacions i l’ús de les dades dificulten la transformació digital (MetaData, 18-11-2021)
Només el 25% dels professionals TIC utilitza eines tecnològiques per donar valor a l’organització i aplicar la informació de forma eficient.
- Herència digital, el testament per a la vida virtual (Aida Corón a MetaData, 5-11-2021)
El marc normatiu permet als familiars retirar dades d’una persona difunta, però l’elaboració d’un document on s’expliciti qui i com gestionar l’empremta i el patrimoni a la xarxa és l’eina més adequada.
- La verificació en dos passos serà obligatòria a Google a partir del 9 de novembre (MetaData, 4-11-2021)
El mètode de seguretat envia un codi d’autentificació al telèfon mòbil que cal introduir cada vegada que iniciem sessió en un dels serveis de la companyia.
- El primer motor de síntesi de veu en català ja és una realitat (NacióDigital, 16-11-2021)
Amb aquesta eina de la cooperativa Col·lectivaT, assistents de veu com Siri o Alexa podrien incloure la llengua entre les seves opcions.
- El retrocés de la llengua (Rosa N. Bravo a El Punt Avui, 15-11-2021)
Cau l’ús social del català pels canvis demogràfics, el poc suport de les administracions i la falta de consciència individual. El govern engega una diagnosi de les polítiques lingüístiques i comença per un pla de xoc a les escoles.
- La cooperativa Col·lectivaT crea el primer motor de síntesi de veu en català (El Punt Avui – ACN, 16-11-2021)
Amb aquesta eina, assistents de veu com Siri o Alexa podrien incloure la llengua entre les seves opcions.
- Òmnium crida a “blindar” el català a les aules (El Punt Avui – ACN, 3-11-2021)
L’entitat denuncia la “nova ofensiva” de l’Estat que suposa la sentència que tomba el projecte lingüístic d’una escola de Llagostera Cuixart: “No demanarem perdó per voler educar en català als Països Catalans”.
- L’APPEC premia Carme Junyent i Bon Preu-Esclat (El Punt Avui, 17-11-2021)
- Nova bústia per a queixes sobre el català a l’aula (El Punt Avui, 17-11-2021)
La Intersindical crea aquesta eina per “vetllar” per l’ús del català en l’educació.
- La dotzena edició del Wapps.cat ja és a tocar (Fundació .cat, 9-11-2021)
- Els ginys del futur urbà, a l’Smart City Expo (Fundació .cat, 24-11-2021)
- Omplim la panera de .cat! (Fundació .cat, 5-11-2021)
- Tercera edició del Programa Educatiu de Fabricació Digital (Fundació .cat, 12-11-2021)
- El podcast de les Young It Girls – Sònia Estradé (Fundació .cat, 15-11-2021)
- Estimada malgrat que malalta (Joan Farrerós a El Punt Avui, 3-11-2021)
- Cinc ajuntaments responen a la proposta de Zoo per a combatre la censura contra el català (VilaWeb, 29-11-2021)
El líder del grup va oferir concerts gratuïts en diversos municipis propers a Montalejos, on el grup Tito Pontet va denunciar que se’ls havia cancel·lat un concert per cantar en català.
- La lliçó magistral de català d’un membre de la RAE a Pablo Casado (VilaWeb, 3-11-2021)
“No sé si és conscient el senyor Casado que les seves paraules converteixen un afer terminològic en un conflicte lingüístic”, escriu José Antonio Pascual.
- Més professors alcen la veu: dos docents de la UB denuncien l’intent de prohibir el català a l’aula (Arnau Lleonart Fernàndez a VilaWeb, 16-11-2021)
La coordinadora del màster on fan classe va ordenar de fer classe en castellà si un sol alumne no entenia el català i substituir els professors que s’hi neguessin. El rectorat l’ha desautoritzada: “És una discriminació injustificable”.
- Escola Valenciana: “Necessitem un gran pacte lingüístic i interterritorial per al futur del valencià” (VilaWeb, 13-11-2021)
L’entitat presenta les Trobades 2022 amb el lema “L’escola que ens fa lliures”.
- Rosalía, Maragall o Guardiola: quan el català ha traspassat fronteres (Irene Montagut / Victor Rodrigo a NacióDigital, 1-11-2021)
Malgrat la seva minorització, la llengua catalana ha arribat arreu gràcies a personalitats que l’han usada en escenaris internacionals.
- Torna lo Cicle Gaudí a l’Alguer amb quatre projeccions en llengua original (Plataforma per la Llengua, 9-11-2021)
S’escomença dissabte 13 de novembre amb “La Vampira de Barcelona”.
- Denuncien l’exclusió del català de l’atenció al client d’AENA al Prat (Joan Antoni Guerrero Vall a ElMón, 14-11-2021)
El fet suposaria una violació de la Llei de Política Lingüística i del Codi de Consum de Catalunya.
- [ÀUDIOS] Els veïns del Vendrell, obligats a parlar en castellà si volen ser atesos per l’empresa municipal d’aigües (Plataforma per la Llengua, 5-11-2021)
Plataforma per la Llengua denuncia que l’empresa adjudicatària no compleix la normativa lingüística i que l’Ajuntament es nega a investigar-ho. FCC Aqualia torna a gestionar el servei després que el 2014 el TSJC declarés il·legal la concessió.
- Assetgen un nen de 12 anys i fan crides a pegar-lo perquè s’expressa en català al grup de Whatsapp de l’institut (Plataforma per la Llengua, 16-11-2021)
- Comencem amb èxit el Correllengua de Santa Coloma de Gramenet (Plataforma per la Llengua, 2-11-2021)
Un centenar de persones assisteix a l’acte d’obertura d’un festival que s’allargarà durant tot el novembre i que compta amb la col·laboració de Plataforma per la Llengua.
- El TSJC anul·la el projecte lingüístic d’una escola de Llagostera perquè no inclou el castellà (VilaWeb – EFE, 3-11-2021)
El TSJC ja ha anul·lat el projecte lingüístic de sis centres educatius catalans.
- Patricia Gómez: “En el tema lingüístic hi ha situacions incorrectes, però fer-ho molt públic no és positiu” (Esperança Camps Barber a VilaWeb, 6-11-2021)
Entrevista a la consellera de Salut del govern de les Illes Balears.
- Un pedagog denuncia la imposició de l’espanyol a la UAB i abandona un màster (ElNacional.cat, 5-11-2021)
- Menys de la meitat dels professors utilitzen habitualment el català per dirigir-se a tota la classe (Natàlia Vila a Ara.cat, 4-11-2021)
L’ús del català entre els alumnes quan estan en grup també cau en picat: passa del 68% al 21% en 15 anys.
- El 6% que surt del barret (Sebastià Alzamora a Ara.cat, 30-11-2021)
- Estrès lingüístic (Ferran Sáez Mateu a Ara.cat, 30-11-2021)
- La CUP anuncia que davant la premsa només s’expressarà en català (VilaWeb – EFE, 30-11-2021)
El partit creu que el govern hauria de posar-se “al capdavant d’una resposta clara, i no deixar la iniciativa només als centres educatius”.
- El CAC i la UPF dissenyen un test per avaluar les competències digitals dels alumnes europeus (MetaData, 5-11-2021)
La prova pilot de l’estudi, realitzada amb gairebé 9.000 alumnes, determina que els estudiants tenen problemes a l’hora de detectar ‘fake news’.
- Barcelona accelerarà 100 ‘start-ups’ especialitzades en tecnologies ‘deep tech’ (MetaData, 5-11-2021)
El Barcelona Deep Tech Node té un pressupost de 840.000 euros i inclourà serveis de mentoratge financer i acompanyament per sol·licitar ajuts públics.
- Nou de cada 10 desenvolupadors volen mantenir el teletreball (MetaData, 19-11-2021)
Els programadors aposten majoritàriament per un model híbrid o completament en remot, i només un 10,7% vol treballar íntegrament a l’oficina.
- Tech Barcelona reclama un “pla integral” de suport al sector tecnològic (MetaData – ACN, 22-11-2021)
La segona edició del Tech Spirit Barcelona arranca amb 5.000 inscrits i 150 ponents internacionals.
- Creen la primera plataforma digital per monitorar les malalties amb mobilitat reduïda (MetaData, 9-11-2021)
Eurecat, l’Hospital Sant Joan de Déu i The Collider impulsen la companyia Ephion Health per aplicar la intel·ligència artificial en l’avaluació sanitària.
- L’enginyer català Hilario Tomé guanya el premi de robòtica més prestigiós del món (MetaData – ACN, 22-11-2021)
El premi de la competició, 750.000 dòlars, s’ha utilitzat per crear l’empresa Keybotic, centrada en el desenvolupament d’un robot autònom de quatre potes.
- Les catalanes Time is Brain i Impress, millors ‘start-ups’ de salut d’Espanya (MetaData, 26-11-2021)
BCN3D i Mouters són guardonades en les categories d’indústria 4.0 i mobilitat, respectivament.
- Bamboo Energy, la intel·ligència artificial que permet estalviar en electricitat (MetaData, 26-11-2021)
La spin-off de l’IREC crea un programari que permet gestionar la flexibilitat de la demanda per optimitzar el consum d’energies renovables i reduir la factura de l’electricitat.
- Eurecat rebrà 20 MEUR per reforçar la transferència tecnològica (MetaData – ACN, 2-11-2021)
La Generalitat aprova una nova partida destinada al desenvolupament de noves línies de recerca industrial.
- El mòbil i la realitat virtual: eines digitals contra els TCA (Aida Corón a MetaData, 30-11-2021)
El centre eātica complementa la teràpia presencial amb una app i la realitat virtual per incrementar els casos d’èxit i tenir un seguiment constant dels pacients.
- ENGINY-era reivindica el Dia de la Inventora (MetaData, 30-11-2021)
La iniciativa impulsa un portal web perquè les alumnes cerquin i comparteixin informació sobre dones rellevants en les disciplines STEAM.
- HortaGest, el gestor de les dades de la pagesia (Aida Corón a MetaData, 2-11-2021)
La plataforma catalana automatitza la recollida d’informació relacionada amb l’activitat del camp per facilitar la presa de decisions de les explotacions petites.
- L’Àrea 5G Alt Pirineu impulsa la digitalització al territori català (MetaData, 24-11-2021)
El nou punt d’Organyà vol millorar el benestar ciutadà i la competitivitat empresarial de la zona.
- Els adolescents reben el seu primer mòbil abans dels 11 anys (Marc Vilajosana a MetaData, 17-11-2021)
Un de cada tres joves es connecta cinc hores o més al dia entre setmana, una dada que creix fins al 50% durant els caps de setmana.
- El Govern espanyol blinda la propietat intel·lectual davant Google i Facebook (MetaData – ACN, 3-11-2021)
La legislació, que adapta la directiva europea de drets d’autor, obliga als agregadors a informar sobre els canvis del seu algoritme.
- “El principi d’unicitat de les ‘blockchain’ ha canviat les regles del joc” (Aida Corón a MetaData, 11-11-2021)
Nacho Alamillo Advocat expert en dret digital i tecnologia ‘blockchain’.
- Universitats prepara programes d’acollida per als estudiants de fora de Catalunya per evitar conflictes amb el català (VilaWeb – ACN, 7-11-2021)
Geis preveu de tenir a punt l’estudi de diagnosi lingüística a final d’aquest mes.
- ‘Film in hospital’ porta cinema de qualitat en català per als infants a 11 hospitals (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 12-11-2021)
- La Coordinadora d’Associacions de la Llengua reconeix amb 5 premis el compromís amb la llengua i la cultura catalanes (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 11-11-2021)
La 19a edició dels Premis Nacionals Joan Coromines guardona la Llibreria Quera, el Diari de la Llengua, Núria Cadenes, Cesk Freixas i Dàmaris Gelabert.
- Política Lingüística participa a Mallorca en el Campus internacional NPLD-Coppieters sobre la immersió lingüística en l’ensenyament (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 25-11-2021)
- Andorra inaugura a Encamp un nou monòlit de la Ruta de la llengua catalana (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-11-2021)
- El TERMCAT participa en la X Cimera Europea de Terminologia (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-11-2021)
- El TERMCAT actualitza el Lèxic de malalties minoritàries (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-11-2021)
- El TERMCAT torna a actualitzar el Diccionari dels ocells del món amb la incorporació de més de 2.200 termes nous (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 29-11-2021)
- El Termcat publica en línia una nova edició de la Terminologia de les vacunes (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 11-11-2021)