- Plataforma per la Llengua presenta els informes de queixes i discriminacions lingüístiques 2020. (Font: PxL)
- Es presenta una nova versió del Catalanitzador de Softcatalà amb suport per al Windows 11 i Office 2021. (Font: Softcatalà)
- ‘A què juguem?’, una campanya per reclamar el català als anuncis de joguines de Famosa, Mattel i Bizak. (Font: PxL)
- El 60 % de les companyies d’assegurances i mútues que operen a Catalunya tenen el web en llengua catalana. (Font: SPL)
- La base de videojocs en català VDJOC duplica en un any el nombre de jocs disponibles. (Font: SPL)
- Milers de persones es manifesten a Barcelona en defensa de l’escola en català. (Font: PxL i VilaWeb)
- Presentat l’Observatori .cat 2021 de la Fundació .cat. (Font: Fundació .cat)
- Tres dels cinc ministeris d’Unidas Podemos no tenen la pàgina web disponible en català. (Font: PxL)
- Reclamem a la Generalitat de Catalunya que destini el 0,5% del pressupost a la normalització del català. (Font: PxL)
- 330 candidatures opten a ser finalistes a la novena edició dels Premis Martí Gasull. (Font: PxL)
- Declaració conjunta de les entitats que treballem per les llengües i la seva igualtat, davant del projecte de llei general de l’audiovisual. (Font: FOLC)
- Paraulògic, el joc lingüístic creat per Rodamots que ha triomfat aquest Nadal. (Font: Rodamots)
- Més facilitat per consultar les bibliografies i les noves adquisicions del Centre de Documentació de Política Lingüística. (Font: SPL)
- Divuit entitats i institucions catalanes i andorranes s’uneixen per fomentar l’ús del català en l’àmbit jurídic. (Font: SPL)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de desembre del 2021.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 66,06% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (66,03%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de desembre del 2021:
- Plataforma per la Llengua presenta els informes de queixes i discriminacions lingüístiques 2020. Plataforma per la Llengua acaba de publicar l’Informe de queixes 2020, un estudi estadístic de les queixes que l’entitat va tramitar i assessorar al llarg de l’any passat. Aquest report forma part d’una sèrie d’informes anuals que l’ONG del català produeix amb les dades que genera el seu servei d’atenció als ciutadans. Aquest servei, format per un equip d’especialistes en diferents àmbits, rep queixes relacionades amb els drets lingüístics i amb la normalització del català, i ofereix assessorament legal i assistència per a la formulació d’instàncies i recursos. Cal destacar que dues terceres parts de les queixes rebudes el 2020 denunciaven fets que constituïen vulneracions de l’ordre jurídic vigent. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
També ha publicat el report de discriminacions lingüístiques greus a catalanoparlants comeses per les administracions de l’Estat espanyol, tant les estatals com les autonòmiques i municipals. Amb una feina prèvia de detecció i classificació dels casos rebuts pel servei de queixes de l’entitat, s’elabora un informe anual que explica el fenomen de la discriminació lingüística i relata els fets de cada cas. L’informe es complementa amb un marc teòric que exposa la ideologia discriminatòria que hi ha darrere, el supremacisme lingüístic castellà, que és inherent al nacionalisme espanyol majoritari. A més, els reports anuals inclouen una secció estadística que permet d’entendre amb més profunditat el problema de la discriminació. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Informe de queixes lingüístiques 2020 (PDF de 35 pàgines)
Informe de discriminacions lingüístiques 2020 (PDF de 69 pàgines)
- Es presenta una nova versió del Catalanitzador de Softcatalà amb suport per al Windows 11 i Office 2021. El Catalanitzador de Softcatalà és un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari tenir de forma senzilla en català els ordinadors amb el Microsoft Windows o l’Apple macOS. En executar-lo, el Catalanitzador analitza automàticament els canvis que cal fer i, en un procés guiat, els realitza sense que l’usuari s’hagi de preocupar de res més. L’objectiu del Catalanitzador de Softcatalà és simplificar la configuració en català de qualsevol sistema Windows o macOS; a aquest efecte, hi aplica els canvis de configuració, els paquets de llengua i els correctors ortogràfics necessaris perquè l’usuari pugui treballar en català. Més informació a la notícia de Softcatalà.
Catalanitzador de Softcatalà
- ‘A què juguem?’, una campanya per reclamar el català als anuncis de joguines de Famosa, Mattel i Bizak. ‘A què juguem?’ és una nova campanya de Plataforma per la Llengua per sensibilitzar els consumidors de la importància que els anuncis de joguines siguin en català i per reclamar a les empreses Famosa, Mattel i Bizak, que s’anuncien només en castellà a les televisions de parla catalana, que doblin els anuncis a la nostra llengua. La campanya, que arranca avui (10-12) i s’allargarà fins al dia de Reis, inclou l’emissió d’un espot televisiu a TV3, IB3 i À Punt, el repartiment de 250.000 fulletons als principals eixos comercials dels territoris de parla catalana i el llançament d’una web per recollir signatures i fer arribar la petició a aquestes empreses. Més informació a la notícia de la Plataforma per la Llengua.
Campanya ‘A què juguem?’
- El 60 % de les companyies d’assegurances i mútues que operen a Catalunya tenen el web en llengua catalana. L’any 2016 Política Lingüística va posar en marxa el programa Emmarca’t amb l’objectiu que les grans marques que operen a Catalunya augmentessin l’ús del català en els productes i serveis que ofereixen als clients. En aquest sentit, amb la incorporació de Generali fa uns mesos, el nombre de les companyies d’assegurances i mútues que tenen el web disponible en llengua catalana ha passat del 45 % al 60 % els darrers dos anys, i es preveu que l’any 2022 dues empreses més faran el mateix pas. Es tracta d’un sector amb un pes econòmic important, atès que de cada 100 € de despeses, les unitats familiars catalanes en dediquen aproximadament 5 a assegurar béns i vides. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Programa Emmarca’t
- La base de videojocs en català VDJOC duplica en un any el nombre de jocs disponibles. VDJOC, la base de dades interactiva de videojocs comercials en català de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura, ha duplicat en un any el nombre de jocs que permet consultar. Creada l’any 2020, actualment mostra 109 jocs descrits i classificats. Per mitjà d’un cercador, VDJOC facilita la consulta dels jocs i permet el filtratge per les 12 categories en què s’agrupen. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
VDJOC – Base de dades interactiva de videojocs comercials en català
- Milers de persones es manifesten a Barcelona en defensa de l’escola en català. Amb el lema “Ara i sempre, l’escola en català”, milers de persones es van mobilitzar el 18 de desembre al centre de Barcelona en defensa de l’escola en català i en contra de la ratificació del Tribunal Suprem de la sentència que obliga les escoles a impartir un mínim del 25% de les hores en castellà. Convocada per la plataforma unitària Somescola, formada per una cinquantena d’organitzacions, la manifestació ha instat les institucions catalanes a blindar aquest consens de país i al govern espanyol a respectar els grans acords avalats per una àmplia majoria parlamentària. En la manifestació hi ha participat la plana major del teixit associatiu, sindical i polític de Catalunya, tot i que el PSC se n’ha desmarcat. Des del passeig de Sant Joan, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha alertat que el nacionalisme espanyol ha activat una ofensiva en contra de l’escola catalana per treure’n rèdit polític a la resta de l’estat. Més informació a les notícies de la Plataforma per la Llengua i VilaWeb.
- Presentat l’Observatori .cat 2021 de la Fundació .cat. El 21 de desembre va tenir lloc l’acte de presentació de l’Observatori .cat, l’anàlisi infogràfica de les dades més rellevants del .cat: la seva evolució, la seva capil·laritat en els territoris de parla catalana i en el món, així com una comparativa de qualitat respecte a d’altres dominis de primer nivell. Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
Observatori .cat 2021 de la Fundació .cat (PDF 18 pàgines)
- Tres dels cinc ministeris d’Unidas Podemos no tenen la pàgina web disponible en català. Les pàgines web dels ministeris d’Igualtat, d’Universitats i de Drets Socials i Agenda 2030 no són consultables en llengua catalana, la llengua familiar d’aproximadament 1 de cada 10 ciutadans de l&