Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de gener del 2022.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,09% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (66,06%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de gener del 2022:

 • 1,3 milions de catalans canviarien de sistema operatiu per tenir un mòbil amb l’assistent de veu en català. 1.350.000 catalans es plantejarien canviar de sistema operatiu per tenir l’assistent de veu del mòbil en català. Ho diu l’enquesta encarregada per Plataforma per la Llengua a l’empresa GESOP, que ho desglossa segons el sistema operatiu que tenen i concreta que serien 925.000 els que podrien abandonar Android i 275.000 els que podrien prescindir de l’iPhone. La diferència en nombres absoluts es deu al fet que, com assenyala la mateixa enquesta, aproximadament el 70% catalans disposa actualment d’un mòbil Android i només al voltant del 20% tenen un iPhone. De fet, el percentatge d’usuaris disposats a canviar de sistema operatiu per tenir l’assistent en català és similar entre els usuaris de tots dos sistemes. Actualment, cap dels assistents de veu existents no parla en català: ni Bixby (Samsung), ni Alexa (Amazon), ni Siri (Apple), ni Google Assistant ni cap altre. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Ràdio Arrels, Diari de Balears i La Fageda, finalistes a la novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. La novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig ja té els tres finalistes. Es tracta de l’entitat garrotxina La Fageda, l’històric diari DBalears i Ràdio Arrels, l’única emissora en català de la Catalunya del Nord. Els premis, organitzats anualment per Plataforma per la Llengua, cerquen reconèixer persones o entitats que hagin destacat en la defensa o la promoció de la llengua catalana. Després de la deliberació del jurat entre 330 propostes, el divendres 21 de gener es va obrir el període de votació popular a través de la web www.premismartigasull.cat perquè sigui la gent qui esculli el mereixedor del guardó. El termini per votar acabarà el 20 de febrer i la proposta guanyadora s’anunciarà a l’acte de lliurament dels premis, que tindrà lloc, si la situació pandèmica ho permet, el 28 de febrer al teatre Poliorama de Barcelona. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Premis Martí Gasull i Roig
 • Els usuaris de la CatalApp valoren més de 10.000 establiments en un any. La CatalApp, l’aplicació de Plataforma per la Llengua que defensa els drets lingüístics al comerç, s’ha consolidat com una de les principals eines per normalitzar el català arreu dels establiments del domini lingüístic i ja compta amb més de 50.000 descàrregues totals. Quatre anys després de la seva creació, l’aplicació ha construït un gran mapa de la situació lingüística als establiments comercials. El 2021 els usuaris han incorporat valoracions en més de 3.000 establiments que anteriorment no havien estat avaluats lingüísticament. D’aquesta manera, ja hi ha més de 40.000 comerços, restaurants i punts d’interès d’arreu dels territoris de parla catalana que compten amb una valoració lingüística. L’aplicació ha tancat el 2021 amb més de 14.000 usuaris actius i enguany s’han valorat més de 10.000 establiments. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  CatalApp
 • Presentem una eina de resum de textos en català. Softcatalà presenta una eina de resum de textos en català. Considera que aquesta eina pot ser útil especialment en context laboral: informes, resums de reunions, etc. i en l’àmbit educatiu: apunts, treballs, textos d’estudi… Aquesta eina permet introduir un text per resumir, encara complet, i escollir el nombre de frases que ha de tenir el resum. Utilitza una tècnica de resum de tipus extractiu, és a dir, fa una anàlisi de la rellevància de les diferents parts dels textos i intenta fer un resum extraient les parts més rellevants mitjançant l’aprenentatge automàtic. Com en el cas de la traducció automàtica o d’altres tecnologies de la llengua, és possible que aquests resums no siguin perfectes i cal revisar-los sempre. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  Eina ‘Resum de textos en català’
 • El Departament de Recerca i Universitats posa en marxa el Pla d’enfortiment del català per consolidar-ne l’ús com a llengua pròpia en el sistema de coneixement. El Departament de Recerca i Universitats posarà en marxa la pròxima primavera el Pla d’enfortiment del català (#enFORTimelCATALÀ), amb l’objectiu de garantir els drets lingüístics de l’estudiantat, el professorat i tota la comunitat del sistema universitari i de recerca del país, i preservar el paper del català com a llengua vehicular. Durant la jornada sobre el català en el sistema universitari i de recerca celebrada el 28 de gener, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va explicar que el Departament inicia ara un procés obert per elaborar el Pla, que es presentarà públicament el mes d’abril i que desenvoluparà les línies principals del Pla, que s’han elaborat durant l’últim trimestre del darrer any. Més informació a la notícia del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.
 • El Departament de Cultura presenta el Pacte Nacional per la Llengua. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, i el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila Moreno, van presentar el 12 de gener el Pacte Nacional per la Llengua, amb el qual es vol establir un diagnòstic objectiu de la situació de la llengua catalana per tal de dissenyar i dur a terme una política lingüística més transversal, més participativa i consensuada amb les forces polítiques, les organitzacions, les entitats i, en general, amb tota la població. Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Pacte Nacional per la Llengua
 • Joves i ús del català: una radiografia del sector audiovisual. La revolució digital ha canviat els hàbits de consum de continguts audiovisuals i sembla que ha tingut un paper rellevant en la davallada del català entre les noves generacions. La manca de referents juvenils en llengua catalana en l’actualitat és evident. Però com s’ha arribat fins aquest punt? Quin és el pes del català en els diferents entorns on els joves consumeixen continguts audiovisuals? Quin paper juga la pèrdua d’influència de la CCMA? Quines estratègies s’han d’impulsar per tal de millorar la situació? L’informe de Mèdia.cat dona resposta a aquestes qüestions a partir de les veus de quinze persones que treballen en els àmbits de l’audiovisual o la lingüística. Més informació a la notícia de Mèdia.cat.
  Informe ‘Joves i ús del català: una radiografia del sector audiovisual’
 • Neix el CatVers, el metavers que impulsarà la llengua i la cultura catalanes en el nou món virtual. El 10 de gener va tenir lloc la presentació oficial del CatVers, el metavers català, el nou projecte del CBCat (Centre Blockchain de Catalunya) en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Barcelona i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori. Es tracta d’un entorn virtual com el que promou Facebook (ara Meta, en referència al metavers), però íntegrament en català a través del qual els usuaris poden accedir a espais i sales personalitzats on treballar, passar l’estona i interactuar entre si. L’objectiu del CBCat és que aquest espai esdevingui un entorn de referència de la cultura catalana, implicant-hi diverses institucions que defensen la llengua i la cultura de la nació. Més informació a la notícia del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.
  CatVers
 • Primera reunió de la Comissió de Toponímia de Catalunya presidida per F. Xavier Vila. El 20 de gener es va reunir la Comissió de Toponímia en sessió plenària presidida per primera vegada pel secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila. A la reunió s’hi van tractar projectes de gran valor toponímic, com ara la finalització del Nomenclàtor mundial, un corpus normativitzat en català de topònims de fora de l’àrea lingüística catalana. Aquesta informació passarà a formar part de la base toponímica de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i es reflectirà en el planisferi que aquest institut preveu publicar a final d’aquest 2022. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Nous vídeos per conversar adreçats les parelles del VxL, l’alumnat del CPNL i tots els aprenents de català. La Secretaria de Política Lingüística ha publicat set nous vídeos de la sèrie “Màgia per conversar”, amb l’objectiu d’estimular la conversa en llengua catalana. “Màgia per conversar” és un recurs de suport a l’aprenentatge que s’adreça a les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua, a l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i a tots els aprenents de català que el vulguin practicar. Tots els vídeos estan protagonitzats pel mag Eduard Juanola que, a partir d’uns jocs de màgia, proposa temes d’interès per encetar una conversa. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • El Govern aprova un acord per defensar el català als centres educatius. El Govern va aprovar el 4 de gener un acord per defensar el català i la cohesió social als centres educatius. El Govern considera necessari refermar la voluntat i el compromís de defensa de l’escola catalana, de tota la comunitat educativa i de la cohesió social de Catalunya, i remarca que el model d’ensenyament en llengua catalana ha tingut un paper rellevant i ha esdevingut una eina clau per garantir la cohesió social de l’alumnat al llarg d’aquests anys. És per això que el Govern va aprovar l’acord per refermar el compromís amb la defensa del català, de les escoles i de la cohesió social, a tots nivells i per totes les vies institucionals, polítiques i jurídiques que tingui a la seva disposició. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Encartellem per animar tots els catalanoparlants a ser referents lingüístics per als infants i adolescents. Després de presentar-se el setembre, la campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!” arrenca ara amb la publicació d’una guia amb consells perquè les famílies siguin referents lingüístics per als fills i amb una encartellada a setze poblacions catalanes per sensibilitzar la ciutadania de la importància de mantenir el català en totes les situacions. Es tracta d’una iniciativa de Plataforma per la Llengua i els sindicats SEPC, USTEC-STEs i Intersindical-CSC. La campanya parteix de la idea que tothom, individualment, actua de referent lingüístic davant dels infants i els adolescents, el grup social en què més s’ha fet palès el retrocés del català. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis!”
 • Polítiques Digitals i la Cambra de Barcelona posen a l’abast del teixit productiu català un cicle de podcasts per potenciar l’adopció de la Intel·ligència Artificial. El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, en el marc de l’estratègia Catalonia.AI, i la Cambra de Comerç de Barcelona, en el marc del HUB cambraDigital, va engegar el 12 de gener un cicle de sis càpsules radiofòniques (podcasts) sobre les aplicacions de la Intel·ligència Artificial en els sectors econòmics catalans. Els podcasts seguiran un format d’entrevista, on representants d’empreses de referència catalanes argumentaran el progrés que ha aportat aquesta tecnologia al seu negoci. Més informació a la notícia del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.
 • Entitats.cat – Formació gratuïta de WordPress bàsic (febrer-març 2022) per a entitats del tercer sector per crear, gestionar i mantenir el web. Vols que la teva entitat tingui presència a Internet en català? Si és així ja has trobat el teu punt, el .cat! Ara amb la Fundació .cat pots participar en una formació gratuïta on aprendràs a crear, gestionar i mantenir el web de la teva entitat. Convoquem una formació gratuïta de WordPress bàsic per a entitats del tercer sector que no disposin de pàgina web. És un cicle de 3 sessions de 3 hores de durada. Les sessions (en línia) tindran lloc els dies 23 de febrer, 2 de març i 9 de març de 12 a 15 hores. Inscripcions obertes fins al 18 de febrer. Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
 • Amazon Prime va estrenar el 14 de gener ‘Hotel Transsilvània: Transformania’ en català i anuncia nous projectes. La plataforma de reproducció en línia Amazon Prime acull avui (14-1) en exclusiva l’estrena mundial de la quarta pel·lícula de l’exitosa saga d’animació, ja disponible en versió doblada i en versió subtitulada en català. Amazon Prime Video a Espanya ha anunciat aquesta setmana que augmentarà per iniciativa pròpia la disponibilitat del seu catàleg en català, basc i gallec. La directora de la filial, Koro Castellano, i la cap de Spanish Originals d’Amazon Studios, María José Rodríguez, han presentat les dues pel·lícules i quatre sèries originals espanyoles que la plataforma produirà i estrenarà en els propers mesos, les quals seran doblades i subtitulades en aquestes tres llengües. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Altres notícies del mes de gener del 2022:

 • Aliança pel català (Gemma Geis i Carreras, Consellera de Recerca i Universitats. a El Punt Avui, 31-1-2022)
 • Llengua impròpia (Mail Obert de Pau Vidal a VilaWeb, 13-1-2022)
  “El Pacte Nacional que impulsa el govern és molt necessari, però arrenca de molt més enrere a la graella de sortida que els antecessors de fa quaranta anys”.
 • Les 10 notícies més llegides de Plataforma per la Llengua aquest 2021 (Plataforma per la Llengua, 20-1-2022)
  Les vulneracions lingüístiques encapçalen el rànquing de notes més llegides de l’entitat, que enguany ha rebut un 50% més de queixes per discriminacions per motius de llengua. Els temes sobre plataformes audiovisuals, minories lingüístiques i certificats covid es fan un lloc entre els més llegits.
 • Només el 10% de les tesis es fan en català (Rosa M. Bravo a El Punt Avui, 29-1-2022)
  La llengua s’usa en el 70% de les assignatures de grau i en el 40% de les de màster. La diagnosi de les universitats és la base per engegar un pla per enfortir l’ús del català. Es vol consolidar com a llengua pròpia del sistema.
 • L’escola pública al rescat del català (Laia Solé a Núvol, 21-1-2022)
  El passat 13 de gener, Carme Junyent va presentar una conferència al Palau Robert sobre el paper que pot tenir l’escola pública en la revitalització del català.
 • Quan et falta carrer (Maria Cucurull a Núvol, 25-1-2022)
  Fa uns dies, en una classe de llengua catalana vaig cedir el meu lloc als alumnes, ens vam intercanviar els papers.
 • Els tresors del català illenc llueixen a la xarxa (AraBalears, 29-1-2022)
  Diferents usuaris d’Instagram, Twitter i TikTok usen aquestes plataformes per difondre contingut sobre la llengua, especialment sobre les particularitats lingüístiques de Mallorca.
 • Balears fa ciència i xerra en català (Enric Culat a Pensem, 13-1-2022)
  «Explicar ciència en català comporta avantatges de diversos tipus, relacionats amb la proximitat, accessibilitat, confiança i facilitat d’expressió per part dels investigadors».
 • Comunicat de l’OCB sobre el projecte de llei d’educació (Obra Cultural Balear (OCB), 24-1-2022)
  L’OCB destaca que la nova llei d’Educació permet donar continuïtat a l’actual model lingüístic escolar. L’entitat també valora positivament que el vigent model lingüístic escolar tendrà a partir d’ara rang de llei.