Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de gener del 2022.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,09% (alt), 0,03 punts percentuals superior al del mes anterior (66,06%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de gener del 2022:

 • 1,3 milions de catalans canviarien de sistema operatiu per tenir un mòbil amb l’assistent de veu en català. 1.350.000 catalans es plantejarien canviar de sistema operatiu per tenir l’assistent de veu del mòbil en català. Ho diu l’enquesta encarregada per Plataforma per la Llengua a l’empresa GESOP, que ho desglossa segons el sistema operatiu que tenen i concreta que serien 925.000 els que podrien abandonar Android i 275.000 els que podrien prescindir de l’iPhone. La diferència en nombres absoluts es deu al fet que, com assenyala la mateixa enquesta, aproximadament el 70% catalans disposa actualment d’un mòbil Android i només al voltant del 20% tenen un iPhone. De fet, el percentatge d’usuaris disposats a canviar de sistema operatiu per tenir l’assistent en català és similar entre els usuaris de tots dos sistemes. Actualment, cap dels assistents de veu existents no parla en català: ni Bixby (Samsung), ni Alexa (Amazon), ni Siri (Apple), ni Google Assistant ni cap altre. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Ràdio Arrels, Diari de Balears i La Fageda, finalistes a la novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. La novena edició dels Premis Martí Gasull i Roig ja té els tres finalistes. Es tracta de l’entitat garrotxina La Fageda, l’històric diari DBalears i Ràdio Arrels, l’única emissora en català de la Catalunya del Nord. Els premis, organitzats anualment per Plataforma per la Llengua, cerquen reconèixer persones o entitats que hagin destacat en la defensa o la promoció de la llengua catalana. Després de la deliberació del jurat entre 330 propostes, el divendres 21 de gener es va obrir el període de votació popular a través de la web www.premismartigasull.cat perquè sigui la gent qui esculli el mereixedor del guardó. El termini per votar acabarà el 20 de febrer i la proposta guanyadora s’anunciarà a l’acte de lliurament dels premis, que tindrà lloc, si la situació pandèmica ho permet, el 28 de febrer al teatre Poliorama de Barcelona. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Premis Martí Gasull i Roig
 • Els usuaris de la CatalApp valoren més de 10.000 establiments en un any. La CatalApp, l’aplicació de Plataforma per la Llengua que defensa els drets lingüístics al comerç, s’ha consolidat com una de les principals eines per normalitzar el català arreu dels establiments del domini lingüístic i ja compta amb més de 50.000 descàrregues totals. Quatre anys després de la seva creació, l’aplicació ha construït un gran mapa de la situació lingüística als establiments comercials. El 2021 els usuaris han incorporat valoracions en més de 3.000 establiments que anteriorment no havien estat avaluats lingüísticament. D’aquesta manera, ja hi ha més de 40.000 comerços, restaurants i punts d’interès d’arreu dels territoris de parla catalana que compten amb una valoració lingüística. L’aplicació ha tancat el 2021 amb més de 14.000 usuaris actius i enguany s’han valorat més de 10.000 establiments. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  CatalApp
 • Presentem una eina de resum de textos en català. Softcatalà presenta una eina de resum de textos en català. Considera que aquesta eina pot ser útil especialment en context laboral: informes, resums de reunions, etc. i en l’àmbit educatiu: apunts, treballs, textos d’estudi… Aquesta eina permet introduir un text per resumir, encara complet, i escollir el nombre de frases que ha de tenir el resum. Utilitza una tècnica de resum de tipus extractiu, és a dir, fa una anàlisi de la rellevància de les diferents parts dels textos i intenta fer un resum extraient les parts més rellevants mitjançant l’aprenentatge automàtic. Com en el cas de la traducció automàtica o d’altres tecnologies de la llengua, és possible que aquests resums no siguin perfectes i cal revisar-los sempre. Més informació a la notícia de Softcatalà.
  Eina ‘Resum de textos en català’
 • El Departament de Recerca i Universitats posa en marxa el Pla d’enfortiment del català per consolidar-ne l’ús com a llengua pròpia en el sistema de coneixement. El Departament de Recerca i Universitats posarà en marxa la pròxima primavera el Pla d’enfortiment del català (#enFORTimelCATALÀ), amb l’objectiu de garantir els drets lingüístics de l’estudiantat, el professorat i tota la comunitat del sistema universitari i de recerca del país, i preservar el paper del català com a llengua vehicular. Durant la jornada sobre el català en el sistema universitari i de recerca celebrada el 28 de gener, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va explicar que el Departament inicia ara un procés obert per elaborar el Pla, que es presentarà públicament el mes d’abril i que desenvoluparà les línies principals del Pla, que s’han elaborat durant l’últim trimestre del darrer any. Més informació a la notícia del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.
 • El Departament de Cultura presenta el Pacte Nacional per la Llengua. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, i el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila Moreno, van presentar el 12 de gener el Pacte Nacional per la Llengua, amb el qual es vol establir un diagnòstic objectiu de la situació de la llengua catalana per tal de dissenyar i dur a terme una política lingüística més transversal, més participativa i consensuada amb les forces polítiques, les organitzacions, les entitats i, en general, amb tota la població. Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Pacte Nacional per la Llengua
 • Joves i ús del català: una radiografia del sector audiovisual. La revolució digital ha canviat els hàbits de consum de continguts audiovisuals i sembla que ha tingut un paper rellevant en la davallada del català entre les noves generacions. La manca de referents juvenils en llengua catalana en l’actualitat és evident. Però com s’ha arribat fins aquest punt? Quin és el pes del català en els diferents entorns on els joves consumeixen continguts audiovisuals? Quin paper juga la pèrdua d’influència de la CCMA? Quines estratègies s’han d’impulsar per tal de millorar la situació? L’informe de Mèdia.cat dona resposta a aquestes qüestions a partir de les veus de quinze persones que treballen en els àmbits de l’audiovisual o la lingüística. Més informació a la notícia de Mèdia.cat.
  Informe ‘Joves i ús del català: una radiografia del sector audiovisual’
 • Neix el CatVers, el metavers que impulsarà la llengua i la cultura catalanes en el nou món virtual. El 10 de gener va tenir lloc la presentació oficial del CatVers, el metavers català, el nou projecte del CBCat (Centre Blockchain de Catalunya) en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Barcelona i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori. Es tracta d’un entorn virtual com el que promou Facebook (ara Meta, en referència al metavers), però íntegrament en català a través del qual els usuaris poden accedir a espais i sales personalitzats on treballar, passar l’estona i interactuar entre si. L’objectiu del CBCat és que aquest espai esdevingui un entorn de referència de la cultura catalana, im