Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 d’abril del 2022.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,12% (alt), el mateix que el del mes anterior (66,12%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’abril del 2022:

 • Spotify presentarà pròximament la seva aplicació en català. L’Assemblea General Extraordinària de Socis Compromissaris del Barça va ratificar el passat 3 d’abril l’acord, aprovat i signat per la Junta Directiva del club, pel qual el FC Barcelona i Spotify, el servei de subscripció d’àudio en streaming més popular del món, han arribat a un acord pel qual l’empresa sueca es convertirà en el Main Partner del Club i en Oficial Audio Streaming Partner a partir de la temporada 2022/23 i l’Estadi tindrà un Title Partner i passarà a anomenar-se Spotify Camp Nou. Com a part de l’acord amb Spotify, el president Joan Laporta va anunciar textualment a l’Assemblea que: “Spotify presentarà pròximament la seva aplicació en català, que és l’idioma oficial del nostre club i de Catalunya”. Esperem que l’acord també inclogui la web d’Spotify. Des de WICCAC celebrem aquesta notícia, que fa que una nova gran multinacional incorpori la nostra llengua, però recordem que feia anys que hi havia diverses campanyes demanant la incorporació del català a Spotify.
 • Proposem tres línies d’acció per reforçar l’escola en català i contestar l’embat judicial. Plataforma per la Llengua vol recollir milers de signatures durant les pròximes setmanes per fer pressió als partits catalans a favor d’un conjunt de mesures polítiques, pedagògiques, econòmiques i jurídiques. Plataforma per la Llengua està totalment en contra de l’acord entre ERC, Junts, el PSC i En Comú Podem per modificar la Llei de política lingüística (LPL) amb l’objectiu d’incloure-hi la vehicularitat del castellà a l’escola. L’entitat, que ja va analitzar els efectes negatius per a l’escola en català d’aquesta proposta, ara presenta un conjunt de mesures per reforçar l’escola en català i fer front a l’embat judicial de l’Estat espanyol. Plataforma per la Llengua considera que el text de la proposta presentada per aquests partits representa un pas enrere per a l’escola en català i denuncia que, a més, s’ha elaborat amb nocturnitat i d’esquena a la comunitat educativa. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Campanya “Passem a l’acció pel català a l’escola!”
 • Desenes de voluntaris col·lapsen dos restaurants que no tenen la carta en català. Una seixantena de persones van mobilitzar-se el 18 de febrer per denunciar la vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants en un restaurant de la cadena Five Guys a la plaça de Catalunya de Barcelona i en un restaurant de la cadena Surf House al carrer d’Amigó de la mateixa ciutat. L’acció va ser organitzada per Plataforma per la Llengua Barcelona i va aconseguir reunir més de 50 denúncies dels participants, perquè no oferia la carta en català. Aquestes denúncies han propiciat que l’Agència Catalana del Consum hagi iniciat el procés de denúncia administrativa contra tots dos establiments i l’ONG del català espera que això faci que les empreses rectifiquin i tinguin a disposició dels consumidors de manera immediata la carta en català, tal com estipula el Codi de consum de Catalunya. A més, Plataforma per la Llengua publica un vídeo de l’acció per animar la ciutadania a fer respectar els seus drets lingüístics. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Llei de serveis digitals: acord per a un entorn en línia transparent i segur. Els negociadors de la UE acorden unes normes històriques per abordar eficaçment la propagació de contingut il·legal en línia i protegir els drets fonamentals de les persones en l’esfera digital. Divendres 22-4, el Parlament i el Consell van arribar a un acord polític provisional sobre la Llei de serveis digitals (DSA). Juntament amb el Llei de mercats digitals, la DSA establirà els estàndards per a un espai digital més segur i obert per als usuaris i uns terrenys equitatius per a les empreses durant els propers anys. Plataformes online més responsables: segons les noves normes, els serveis intermediaris, és a dir, les plataformes en línia, com les xarxes socials i els mercats, hauran de prendre mesures per protegir els seus usuaris de continguts, béns i serveis il·legals. Més informació a la notícia de The European Times News – Parlament Europeu.
 • Les entitats de Somescola pacten un comunicat de mínims a favor de la immersió en català. La seixantena d’entitats que formen part de la plataforma Somescola han acordat un text de mínims contra la manera com el PSC, ERC, Junts i En Comú Podem van pactar la modificació de la llei de política lingüística com a reacció a la sentència del TSJC que obliga a fer un mínim del 25% de les classes en castellà. El comunicat –que segons fonts presents a la reunió reflecteix el consens mínim assolit per les entitats de Somescola, que diuen que caldrà continuar treballant-hi– es fixa sobretot en les formes de com els partits polítics van pactar la modificació de la llei, d’esquena a les entitats civils. En canvi, no diu res sobre la introducció del castellà com a llengua d’ensenyament fora de l’assignatura de llengua castellana. Més informació a la notícia de VilaWeb.
 • L’acte de suport al manifest “Defensem l’escola en català!” reclama que la Llei de política lingüística no es toqui. No a la modificació de la Llei de política lingüística. Aquest ha estat el reclam unànime de l’acte de suport al manifest “Defensem l’escola en català!”, signat per més de 200 personalitats de diferents àmbits que s’han posicionat en contra de la proposta presentada per ERC, Junts per Catalunya, el PSC i En Comú Podem. Diversos experts han intervingut a l’esdeveniment, al qual han assistit signants del manifest, representants sindicals i algunes figures de l’àmbit polític com la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, l’expresident de la Generalitat, Quim Torra, la portaveu del grup parlamentari de la CUP, Dolors Sabater, i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Més de 200 personalitats ja han signat el manifest per aturar la modificació legislativa i reforçar l’escola en català. Més de 200 personalitats de la pedagogia, l’educació, el dret, la lingüística i la cultura, entre molts altres àmbits, ja han donat suport al manifest “Defensem l’escola en català”, una iniciativa coordinada per Plataforma per la Llengua que demana aturar la modificació de la Llei de política lingüística presentada per ERC, Junts per Catalunya, el PSC i En Comú Podem. El manifest considera que la incorporació de la vehicularitat del castellà en una llei catalana representaria un pas enrere que el català no es pot permetre, tenint en compte la situació d’emergència lingüística, i defensa que la modificació de la llei seria estèril i gratuïta, perquè tampoc no serviria per donar resposta als requeriments judicials de la sentència del TSJC, que pretén imposar un mínim del 25% d’hores lectives en castellà. Els signants del manifest critiquen que el Govern cedeixi a l’embat judicial i reivindiquen que la immersió lingüística és indispensable per a la igualtat d’oportunitats entre els ciutadans i per normalitzar el català en tots els àmbits. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Obert a la ciutadania el procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua. Ja podeu fer les vostres aportacions al procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua. Partint d’una bona base d’informació sobre la situació de la llengua i mitjançant la deliberació i la reflexió, aquest procés ha de permetre recollir propostes per a la millora de la situació de la llengua i revisar els discursos de les polítiques lingüístiques. També ha de permetre renovar els compromisos lingüístics i conscienciar les institucions, entitats, empreses i la ciutadania en general de l’impacte que tenen els seus hàbits i actituds. Les propostes es poden presentar de manera individual al web de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya. Podeu fer-ho en aquest espai, previ registre. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Posada en marxa de Compendium.cat, el nou porta