- Spotify presentarà pròximament la seva aplicació en català.
- Proposem tres línies d’acció per reforçar l’escola en català i contestar l’embat judicial. (Font: PxL)
- Desenes de voluntaris col·lapsen dos restaurants que no tenen la carta en català. (Font: PxL)
- Llei de serveis digitals: acord per a un entorn en línia transparent i segur. (Font: The European Times News – Parlament Europeu)
- Les entitats de Somescola pacten un comunicat de mínims a favor de la immersió en català. (Font: VilaWeb)
- L’acte de suport al manifest “Defensem l’escola en català!” reclama que la Llei de política lingüística no es toqui. (Font: PxL)
- Més de 200 personalitats ja han signat el manifest per aturar la modificació legislativa i reforçar l’escola en català. (Font: PxL)
- Obert a la ciutadania el procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua. (Font: SPL)
- Posada en marxa de Compendium.cat, el nou portal de referència de llenguatge jurídic català. (Font: SPL)
- El Termcat amplia el vocabulari sobre termes de les xarxes socials. (Font: SPL)
- Més enllà de Netflix: el català en la cultura sonora d’internet. (Font: MetaData)
- Catalunya i les Illes Balears s’alien en l’impuls del projecte AINA per garantir la supervivència de la llengua catalana en l’àmbit digital. (Font: Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori)
- Xavier Antich: “És impropi de societats democràtiques que els tribunals determinin com ha de treballar l’escola i alterin els plans pedagògics”. (Font: Òmnium)
- Declaració del Consell Permanent de l’IEC sobre el 25% de l’escolarització. (Font: Institut d’Estudis Catalans (IEC))
- Drets, habilitats i nous entorns digitals centren la quarta edició de la Mobile Week Catalunya. (Font: Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 d’abril del 2022.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 66,12% (alt), el mateix que el del mes anterior (66,12%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes d’abril del 2022:
- Spotify presentarà pròximament la seva aplicació en català. L’Assemblea General Extraordinària de Socis Compromissaris del Barça va ratificar el passat 3 d’abril l’acord, aprovat i signat per la Junta Directiva del club, pel qual el FC Barcelona i Spotify, el servei de subscripció d’àudio en streaming més popular del món, han arribat a un acord pel qual l’empresa sueca es convertirà en el Main Partner del Club i en Oficial Audio Streaming Partner a partir de la temporada 2022/23 i l’Estadi tindrà un Title Partner i passarà a anomenar-se Spotify Camp Nou. Com a part de l’acord amb Spotify, el president Joan Laporta va anunciar textualment a l’Assemblea que: “Spotify presentarà pròximament la seva aplicació en català, que és l’idioma oficial del nostre club i de Catalunya”. Esperem que l’acord també inclogui la web d’Spotify. Des de WICCAC celebrem aquesta notícia, que fa que una nova gran multinacional incorpori la nostra llengua, però recordem que feia anys que hi havia diverses campanyes demanant la incorporació del català a Spotify.
- Proposem tres línies d’acció per reforçar l’escola en català i contestar l’embat judicial. Plataforma per la Llengua vol recollir milers de signatures durant les pròximes setmanes per fer pressió als partits catalans a favor d’un conjunt de mesures polítiques, pedagògiques, econòmiques i jurídiques. Plataforma per la Llengua està totalment en contra de l’acord entre ERC, Junts, el PSC i En Comú Podem per modificar la Llei de política lingüística (LPL) amb l’objectiu d’incloure-hi la vehicularitat del castellà a l’escola. L’entitat, que ja va analitzar els efectes negatius per a l’escola en català d’aquesta proposta, ara presenta un conjunt de mesures per reforçar l’escola en català i fer front a l’embat judicial de l’Estat espanyol. Plataforma per la Llengua considera que el text de la proposta presentada per aquests partits representa un pas enrere per a l’escola en català i denuncia que, a més, s’ha elaborat amb nocturnitat i d’esquena a la comunitat educativa. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Campanya “Passem a l’acció pel català a l’escola!”
- Desenes de voluntaris col·lapsen dos restaurants que no tenen la carta en català. Una seixantena de persones van mobilitzar-se el 18 de febrer per denunciar la vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants en un restaurant de la cadena Five Guys a la plaça de Catalunya de Barcelona i en un restaurant de la cadena Surf House al carrer d’Amigó de la mateixa ciutat. L’acció va ser organitzada per Plataforma per la Llengua Barcelona i va aconseguir reunir més de 50 denúncies dels participants, perquè no oferia la carta en català. Aquestes denúncies han propiciat que l’Agència Catalana del Consum hagi iniciat el procés de denúncia administrativa contra tots dos establiments i l’ONG del català espera que això faci que les empreses rectifiquin i tinguin a disposició dels consumidors de manera immediata la carta en català, tal com estipula el Codi de consum de Catalunya. A més, Plataforma per la Llengua publica un vídeo de l’acció per animar la ciutadania a fer respectar els seus drets lingüístics. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Llei de serveis digitals: acord per a un entorn en línia transparent i segur. Els negociadors de la UE acorden unes normes històriques per abordar eficaçment la propagació de contingut il·legal en línia i protegir els drets fonamentals de les persones en l’esfera digital. Divendres 22-4, el Parlament i el Consell van arribar a un acord polític provisional sobre la Llei de serveis digitals (DSA). Juntament amb el Llei de mercats digitals, la DSA establirà els estàndards per a un espai digital més segur i obert per als usuaris i uns terrenys equitatius per a les empreses durant els propers anys. Plataformes online més responsables: segons les noves normes, els serveis intermediaris, és a dir, les plataformes en línia, com les xarxes socials i els mercats, hauran de prendre mesures per protegir els seus usuaris de continguts, béns i serveis il·legals. Més informació a la notícia de The European Times News – Parlament Europeu.
- Les entitats de Somescola pacten un comunicat de mínims a favor de la immersió en català. La seixantena d’entitats que formen part de la plataforma Somescola han acordat un text de mínims contra la manera com el PSC, ERC, Junts i En Comú Podem van pactar la modificació de la llei de política lingüística com a reacció a la sentència del TSJC que obliga a fer un mínim del 25% de les classes en castellà. El comunicat –que segons fonts presents a la reunió reflecteix el consens mínim assolit per les entitats de Somescola, que diuen que caldrà continuar treballant-hi– es fixa sobretot en les formes de com els partits polítics van pactar la modificació de la llei, d’esquena a les entitats civils. En canvi, no diu res sobre la introducció del castellà com a llengua d’ensenyament fora de l’assignatura de llengua castellana. Més informació a la notícia de VilaWeb.
- L’acte de suport al manifest “Defensem l’escola en català!” reclama que la Llei de política lingüística no es toqui. No a la modificació de la Llei de política lingüística. Aquest ha estat el reclam unànime de l’acte de suport al manifest “Defensem l’escola en català!”, signat per més de 200 personalitats de diferents àmbits que s’han posicionat en contra de la proposta presentada per ERC, Junts per Catalunya, el PSC i En Comú Podem. Diversos experts han intervingut a l’esdeveniment, al qual han assistit signants del manifest, representants sindicals i algunes figures de l’àmbit polític com la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, l’expresident de la Generalitat, Quim Torra, la portaveu del grup parlamentari de la CUP, Dolors Sabater, i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Més de 200 personalitats ja han signat el manifest per aturar la modificació legislativa i reforçar l’escola en català. Més de 200 personalitats de la pedagogia, l’educació, el dret, la lingüística i la cultura, entre molts altres àmbits, ja han donat suport al manifest “Defensem l’escola en català”, una iniciativa coordinada per Plataforma per la Llengua que demana aturar la modificació de la Llei de política lingüística presentada per ERC, Junts per Catalunya, el PSC i En Comú Podem. El manifest considera que la incorporació de la vehicularitat del castellà en una llei catalana representaria un pas enrere que el català no es pot permetre, tenint en compte la situació d’emergència lingüística, i defensa que la modificació de la llei seria estèril i gratuïta, perquè tampoc no serviria per donar resposta als requeriments judicials de la sentència del TSJC, que pretén imposar un mínim del 25% d’hores lectives en castellà. Els signants del manifest critiquen que el Govern cedeixi a l’embat judicial i reivindiquen que la immersió lingüística és indispensable per a la igualtat d’oportunitats entre els ciutadans i per normalitzar el català en tots els àmbits. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Obert a la ciutadania el procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua. Ja podeu fer les vostres aportacions al procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua. Partint d’una bona base d’informació sobre la situació de la llengua i mitjançant la deliberació i la reflexió, aquest procés ha de permetre recollir propostes per a la millora de la situació de la llengua i revisar els discursos de les polítiques lingüístiques. També ha de permetre renovar els compromisos lingüístics i conscienciar les institucions, entitats, empreses i la ciutadania en general de l’impacte que tenen els seus hàbits i actituds. Les propostes es poden presentar de manera individual al web de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya. Podeu fer-ho en aquest espai, previ registre. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Posada en marxa de Compendium.cat, el nou portal de referència de llenguatge jurídic català. Un total de 18 institucions i entitats catalanes i andorranes, liderades pel Consell de l’Advocacia Catalana, amb la col·laboració dels departaments de Justícia i de Cultura, promouen la creació d’aquest nou web. Avui (8-4) s’ha fet, al turó de la Seu Vella de Lleida, la presentació oficial del nou portal jurídic català Compendium.cat, una eina gratuïta, fàcil d’usar i de referència del llenguatge jurídic en llengua catalana. El president del Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) i degà del Col·legi de l’Advocacia de Figueres, Joan Ramon Puig, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, el secretari de Política Lingüística del Departament de Cultura, Francesc Xavier Vila, el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi de l’Advocacia de Vic, Rogeli Montoliu, i el degà del Col·legi de l’Advocacia de Lleida, Jordi Albareda, n’han presidit l’acte, que dona el tret de sortida a aquest projecte pioner. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Compendium.cat
- El Termcat amplia el vocabulari sobre termes de les xarxes socials. El TERMCAT ha ampliat i actualitzat el Vocabulari de les xarxes socials, que conté actualment prop de 170 termes relacionats amb les diferents xarxes. Com a novetat d’aquesta actualització s’ha de destacar, d’una banda, que el recull incorpora ara la classificació de totes les entrades per àrees temàtiques. D’aquesta manera, en la consulta es pot saber a quina xarxa s’aplica cada terme i també es pot fer un filtre de termes per a cadascuna de les xarxes disponibles: Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat, Tik Tok, LinkedIn, Pinterest i Youtube. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Vocabulari de les xarxes socials
- Més enllà de Netflix: el català en la cultura sonora d’internet. A poc a poc, el català es va obrint pas en la cultura i l’oci digital a internet. S’ha parlat molt sobre la presència de la llengua en plataformes de vídeo sota demanda com Netflix, Amazon Prime Video o Disney+, però l’entreteniment sonor és un format amb una part del pastís molt gran que no acapara els mateixos titulars. Recentment, hem conegut que Spotify, la principal plataforma de streaming musical, incorporarà el català en la seva interfície arran de l’acord comercial signat amb el FC Barcelona, però quina és la situació de l’idioma en la resta de formats electrònics d’àudio? Més informació a la notícia de MetaData.
- Catalunya i les Illes Balears s’alien en l’impuls del projecte AINA per garantir la supervivència de la llengua catalana en l’àmbit digital. El Govern de Catalunya i el Govern de les Illes Balears treballaran conjuntament en la promoció de les tecnologies digitals aplicades a la llengua i, especialment, en l’impuls de l’AINA, el projecte basat en tecnologies de dades i Intel·ligència Artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català i garantir així la supervivència de la llengua en l’àmbit digital. Així ho han anunciat avui (11-4) el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes, Miquel Company, en la roda de premsa posterior a la trobada institucional i de treball que han mantingut ambdós governs amb motiu de l’arribada a Palma de la gira del projecte AINA per territoris de parla catalana. Més informació a la notícia del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.
- Xavier Antich: “És impropi de societats democràtiques que els tribunals determinin com ha de treballar l’escola i alterin els plans pedagògics”. El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que és una anomalia que el poder judicial vulgui modificar el model d’escola catalana fixant un 25% de classes en castellà, “és impropi de societats democràtiques que els tribunals determinin com ha de treballar l’escola i alterin els plans ideològics” i ha afegit: “no hi ha cap país europeu on això passi, és una ingerència inacceptable del poder judicial”. Antich ho ha dit durant la taula rodona organitzada per Òmnium Cultural aquest dilluns (11-4) a l’Institut d’Estudis Catalans, on l’entitat ha reunit lingüistes i experts en llengua per debatre sobre el català i donar veu així a la comunitat científica. “No es pot frivolitzar amb aquest tema i creiem molt necessari escoltar els experts i tota la comunitat científica”, ha dit Antich, perquè “el país s’hi juga molt amb el futur de la llengua”. “Defensem que el català continuï sent la llengua vehicular i vertebradora del sistema educatiu, precisament perquè l’escola continuï sent un espai per la igualtat d’oportunitats i la cohesió social”, ha afegit. Més informació a la notícia d’Òmnium Cultural.
- Declaració del Consell Permanent de l’IEC sobre el 25% de l’escolarització. L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha estat requerit per diversos organismes perquè manifesti la seva posició en la polèmica, actualment en curs, sobre l’aplicació de la sentència 5201/2020, de 16 de desembre, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre «l’obligació de la Generalitat d’adoptar les mesures necessàries per a garantir que tots els alumnes rebin de manera efectiva i immediata l’ensenyament per mitjà de la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determini, que no podran ser inferiors al 25% en un i altre cas» i la proposició de modificació de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, presentada per alguns grups parlamentaris. L’IEC com a organisme acadèmic i científic i de composició plural no pot posicionar-se a favor d’una de les opcions diverses, totes amb l’objectiu de treballar per la integritat i l’ús de la llengua catalana a l’escola, que defensen grups parlamentaris diferents, però sí que vol manifestar quins són els principis que està disposat a defensar, i que donarà suport a les propostes que vagin en aquest sentit: … Veure el comunicat de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), amb el seu posicionament sobre el tema.
- Drets, habilitats i nous entorns digitals centren la quarta edició de la Mobile Week Catalunya. Mobile World Capital Barcelona i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori han presentat avui (22-4) a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm la Mobile Week Catalunya 2022, la quarta edició d’aquesta iniciativa que enguany arribarà a 16 territoris de tot Catalunya amb més de 300 activitats, 500 ponents i 450 hores d’aprenentatge. Amb el lema “on ciutadania i tecnologia connecten”, la programació pivotarà sobre tres eixos temàtics principals: drets, ètica i habilitats digitals. L’objectiu és que les persones siguin les protagonistes de les activitats i es creïn espais que les interpel·lin per fer-les partícips, situar-les realment al centre de la transformació digital i que adquireixin un sentit més crític de l’impacte de la tecnologia a la mateixa societat. Les propostes de la Mobile Week Catalunya 2022 es programaran en diferents dies entre el 25 d’abril i el 28 de maig, en funció de cada municipi o territori. Més informació a la notícia del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.
Mobile Week Catalunya 2022
Altres notícies del mes d’abril del 2022:
- 10 accions per a l’escola en català que hem fet el darrer any (Plataforma per la Llengua, 1-4-2022)
Que el català segueixi com a llengua vehicular en l’educació de les Illes, una campanya per reivindicar la figura dels referents lingüístics o més d’un centenar de xerrades i tallers a les aules d’arreu del territori són algunes de les accions que hem dut a terme en l’àmbit educatiu.
- “Un tret al peu” contrari a l’estatut: clam contra la modificació de la llei de política lingüística (Joan Safont Plumed a VilaWeb, 26-4-2022)
El manifest “Defensem l’escola en català!” es va presentar públicament ahir al vespre. L’acte esdevingué una esmena a la totalitat del pacte polític que introdueix per primera vegada el castellà en la llei de política lingüística.
- Spotify tindrà versió en català (VilaWeb, 3-4-2022)
Ho ha anunciat el president del Barça, Joan Laporta, en el transcurs de l’assemblea general extraordinària.
- Demanem als presidenciables francesos que es comprometin amb el català a la Catalunya del Nord (Plataforma per la Llengua, 7-4-2022)
Plataforma per la Llengua envia una carta als candidats a les eleccions presidencials franceses amb mesures per impulsar el català. La candidatura de Philippe Poutou ja ha expressat que les propostes de l’ONG del català li semblen necessàries i els candidats Dupont-Aignan i Jadot s’han compromès a respondre la carta properament.
- Llancem la segona edició del concurs de TikTok en valencià (Plataforma per la Llengua, 27-4-2022)
Plataforma per la Llengua País Valencià impulsa un concurs per trobar el millor tiktoker en valencià i popularitzar la llengua a la xarxa social més popular entre els joves.
- L’Audiència de Barcelona ens dona la raó i envia a judici dos guàrdies civils per vexar un catalanoparlant belga (Plataforma per la Llengua, 28-4-2022)
El tribunal ha tingut en compte les al·legacions de la defensa, coordinada per Plataforma per la Llengua, i ha revocat la decisió d’un jutjat que havia arxivat el cas per “manca d’indicis de delicte”.
L’ONG del català valora molt positivament que una resolució judicial vinculi la vulneració dels drets lingüístics amb un delicte. Kris Charlier, que va insistir a mantenir-se en català, va ser obligat a mostrar en públic el contingut de la bossa recol·lectora que porta arran d’una operació per càncer de còlon.
- Jocs de l’Alguer i de les Illes Balears, per primer cop al Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català (Plataforma per la Llengua, 29-4-2022)
Gairebé 2500 alumnes del Principat, la Catalunya del Nord, el País Valencià, l’Alguer i les Illes Balears participen al concurs de jocs de taula lingüístics. Els guanyadors s’anunciaran el dissabte 28 de maig en un gala a Tarragona que comptarà amb la música del grup Sixtus i serà conduïda per l’actriu Carol Rovira, coach del programa Eufòria de TV3.
- El projecte Aina arriba a Catalunya Nord, les Illes i el País Valencià per a sumar variants dialectals (VilaWeb, 4-4-2022)
El sistema de reconeixement de veu promogut per la Generalitat de Catalunya ja té 640.000 talls de veu i més de 900 hores de gravació.
- La Conferència pel Futur d’Europa exclou les propostes sobre l’autodeterminació i el català tot i ser de les més votades (VilaWeb – ACN, 30-4-2022)
Diversos eurodiputats independentistes de tot Europa s’han queixat per aquesta decisió.
- La Comissió Europea tomba l’obligatorietat d’etiquetar les joguines en català (Racó Català, 5-4-2022)
El castellà és l’única llengua obligatòria per a l’etiquetatge a Catalunya.
- Els partits es donen més temps per a tancar un acord sobre la llengua (Odei A.-Etxearte a VilaWeb, 20-4-2022)
Preveuen que la reforma de la llei de política lingüística es debati en el ple del 10 de maig.
- La iniciativa per a fer visible l’etiquetatge de productes en català (Júlia Julbe a VilaWeb, 10-4-2022)
La intenció és donar visibilitat i projecció als productes lingüísticament responsables.
Vora un centenar d’empreses formen part del Segell.
- Neix Musicalitat.cat, l’aparador de les músiques catalanes en català (dBalears, 22-4-2022)
Musicalitat.cat
- Signem un conveni amb la Universitat de Lleida per l’allotjament dels nostres servidors (Softcatalà, 22-4-2022)
Renovem la col·laboració amb la Universitat de Lleida, des de 2004, per l’allotjament dels nostres servidors.
- La intel·ligència artificial i la llengua protagonitzen el primer acte de presentació de la iniciativa AINA a València (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 8-4-2022)
Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i el Setmanari El Temps acullen l’acte ‘Una llengua intel·ligent. AINA, el català en l’era digital’, que va comptar amb la presència del vicepresident i conseller del Govern de Catalunya, Jordi Puigneró.
- El Projecte AINA supera les 1.900 hores enregistrades en català (MetaData, 4-4-2022)
L’impuls de la campanya ha aconseguit situar la llengua com el segon corpus a Common Voice, però depèn excessivament del dialecte central.
- Els Premis Sonor aglomeren 168 pòdcasts en català en la seva primera edició (MetaData, 5-4-2022)
Els guardons organitzats per La Mira i Catalunya Ràdio ja han activat les votacions del públic, obertes fins al 22 d’abril.
- Plataforma per la Llengua col·lapsa dos restaurants de Barcelona que no tenen la carta en català (VilaWeb, 5-4-2022)
Aconsegueix de reunir més de cinquanta denúncies, que han fet que l’Agència Catalana del Consum hagi iniciat el procés de denúncia administrativa.
- 75 raons per què el castellà no ha d’entrar a la llei de normalització lingüística (VilaWeb, 1-4-2022)
Podeu llegir el VilaWeb Paper des de qualsevol aparell o imprimir-lo per a una lectura reposada.
- Òmnium qüestiona que la reforma de la política lingüística es faci sense haver escoltat les entitats (VilaWeb – ACN, 9-4-2022)
Xavier Antich envia un vídeo als socis en què demana als partits que escoltin les entitats socials i científiques abans de prendre decisions.
- La Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística demana a la UE que reconegui com a oficial el català (VilaWeb – ACN, 6-4-2022)
El secretari general de l’entitat, Davyth Hicks, ha assegurat que és ridícul que els eurodiputats catalans no puguin parlar la seva llengua a les institucions europees.
- Times Square mostra al món el projecte Aina per promoure l’ús digital del català (VilaWeb – ACN, 26-4-2022)
Una de les pantalles de l’emblemàtica plaça projecta un vídeo de la campanya, que ja ha captat 1,7 milions de veus.
- Dos activistes comencen una vaga de fam en defensa del català a l’escola (VilaWeb – ACN, 20-4-2022)
Un d’ells és Jaume Sastre, que el 2014 va deixar de menjar durant quaranta-un dies contra la política educativa de Bauzà.
- La reunió a Palau: el govern assumeix el marc que aparta el català com a llengua vehicular única (Arnau Lleonart Fernàndez a VilaWeb, 8-4-2022)
El president Aragonès i la consellera Garriga van transmetre a Som Escola les seves explicacions sobre la modificació de la llei de política lingüística que inclou el castellà com a llengua emprada a l’aula.
- Aragonès: “O regulem des del parlament sobre el castellà a l’escola o ho regularà el TSJC” (VilaWeb, 5-4-2022)
El president descarta que la qüestió es resolgui amb un pacte que inclogui exclusivament partits independentistes.
- La censura russa amenaça la Viquipèdia amb multes per cada article sobre la invasió d’Ucraïna (VilaWeb, 1-4-2022)
Incomplir els requeriments de la censura russa pot comportar una multa fins de quatre milions de rubles per cada article no retirat o modificat.
- TinderCat, la iniciativa per lligar en català a Twitter, presenta la primera trobada presencial (VilaWeb, 11-4-2022)
Els seguidors del fenomen es podran conèixer cara a cara el dia 22 d’abril, en un especial ‘TinderCat: operació Sant Jordi’.
- Dotze llibres sobre llengua que podeu regalar per Sant Jordi (VilaWeb, 19-4-2022)
Us oferim una llista de les propostes més destacades d’enguany.
- La Plataforma per la Llengua impulsa el segon concurs de TikTok al País Valencià (VilaWeb, 27-4-2022)
L’entitat engega un concurs per a trobar el millor creador de contingut i popularitzar la llengua a la xarxa social més popular entre els joves.
- Aconseguim que Hello Nails incorpori el català a la retolació dels centres d’estètica (Plataforma per la Llengua, 13-4-2022)
Després d’assessorar uns clients franquiciats i de denunciar que la retolació fixa d’un establiment era exclusivament en castellà,
Plataforma per la Llengua aconsegueix que Hello Nails ja inclogui el català a la retolació de la majoria d’establiments.
- Celebrem Sant Jordi amb una setmana d’actes pel català (Plataforma per la Llengua, 19-4-2022)
Des del 19 d’abril i fins al dia de Sant Jordi, Plataforma per la Llengua organitza a Barcelona diferents actes per estimular el compromís personal i col·lectiu amb el català.
A més, el dia de Sant Jordi l’entitat serà present a Perpinyà, Sabadell, Eivissa, Vila-real, l’Alguer i Barcelona.
- Òmnium creu que és «impropi» que els tribunals diguin com han de treballar les escoles (Lluís Girona a NacióDigital, 11-4-2022)
Xavier Antich critica la “ingerència inacceptable” del poder judicial en l’ús de la llengua a les aules catalanes.
- El vídeo viral sobre els pronoms febles que acumula milers de reproduccions (VilaWeb, 30-4-2022)
L’actriu Anna Aumatell ha enregistrat un vídeo humorístic en què tres amigues es discuteixen sobre els pronoms febles.
- Només un 46% dels catalanoparlants prefereixen el doblatge en català (Racó Català – ACN, 7-4-2022)
El doblatge en pel·lícules o sèries és l’opció preferida per un 62% dels catalans, segons el CEO.
- Netflix confon el català amb el castellà de Sud-amèrica (Racó Català, 28-4-2022)
L’opció d’àudio de ‘Pau, la força d’un silenci” és identificada per la plataforma com “español latinoamericano”.
- 170 paraules per parlar de les xarxes socials en català (Fundació .cat, 14-4-2022)
- Com millorar la connexió domèstica a internet (Albert Cuesta, 24-4-2022)
- FabCat, l’aliança per atraure una fàbrica de semiconductors a Catalunya (MetaData, 7-4-2022)
Els promotors proposen ubicar la nova factoria a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) o a Vilamalla (Alt Empordà).
- Barcelona rebrà els dos primers cables submarins de fibra òptica a finals de 2022 (MetaData, 11-4-2022)
El Barcelona Cable Landing Station finalitzarà enguany les seves obres i oferirà els seus serveis en forma de concessions d’ús.
- El Govern espanyol impulsarà un PERTE d’11.000 MEUR centrat en els microxips i els semiconductors (MetaData – ACN, 4-4-2022)
Pedro Sánchez assegura que Espanya “no perdrà la cursa de la tecnologia més avançada”.
- El CFPA de Martorell se centrarà en la mobilitat sostenible i la innovació tecnològica (MetaData, 7-4-2022)
El centre estarà gestionat per la UPC i arrancarà amb set titulacions de cicles de grau mitjà i superior especialitzades en automoció.
- UBEAT Live, el nou festival barceloní amb videojocs, ‘influencers’ i esports en realitat augmentada (MetaData – ACN, 7-4-2022)
L’esdeveniment està destinat a la generació Z i se celebrarà entre l’1 i el 3 de juliol al recinte Gran Via de Fira de Barcelona.
- Espanya convalida la Llei de Ciberseguretat 5G (MetaData, 29-4-2022)
Els operadors de xarxes públiques 5G no podran usar equips de subministradors d’alt risc en el nucli o core de la xarxa.
- Schneider Electric reforça la seva aposta per Barcelona amb un nou ‘hub’ digital (MetaData, 25-4-2022)
L’empresa francesa ampliarà la seva plantilla a la ciutat amb 200 nous professionals en àmbits com la ciberseguretat, l’anàlisi de dades i el ‘cloud’.
- La 27a edició d’ISEA situarà Barcelona en el plànol internacional de l’art electrònic (MetaData, 8-4-2022)
La capital catalana acollirà exposicions artístiques, cimeres i debats sobre intel·ligència artificial, experiències immersives i biotecnologia.
- La intel·ligència artificial que t’ajuda a viure més i millor (Aida Corón a MetaData, 7-4-2022)
Els algoritmes són un aliat en la detecció precoç, el diagnòstic i la identificació del tractament per a cada pacient, però encara hi ha pocs casos d’èxit en la pràctica clínica.
- Kidalos: quan la digitalització arriba al món de les joguines (Marc Vilajosana a MetaData, 11-4-2022)
La ‘start-up’ catalana ofereix un model de subscripció de lloguer d’articles basat en el funcionament de les plataformes VOD.
- Google prepara un futur sense targetes SIM físiques (MetaData, 19-4-2022)
Android 13 implementarà un sistema per connectar diverses operadores a través d’una mateixa eSIM.
- La tecnologia es menja l’alimentació tradicional (Aida Corón a MetaData, 6-4-2022)
El ‘food tech’ ha arribat al sector per introduir nous ingredients i aliments, però també per ajudar les companyies productores i els restauradors a automatitzar processos per optimitzar la balança de costos i ingressos.
- Pegasus, el ‘software’ maliciós ‘mobile’ més sofisticat del món (MetaData, 25-4-2022)
El programari israelià presenta una complexitat i personalització dels missatges que impossibilita la seva detecció.
- Google posa data a la retirada d’Universal Analytics (Gemma Fontané a MetaData, 29-4-2022)
Configurar la nova plataforma el més aviat possible és clau per no perdre dades monitorades fins al moment.
- Barcelona és la sisena ciutat del món preferida pels nòmades digitals (MetaData, 28-4-2022)
La capital catalana és molt valorada per la seva velocitat d’internet, però no tant pel seu clima ni pel preu dels lloguers.
- “No es tracta de saltar-se la sentència, sinó d’anar cap a un model millor” (Entrevista de Gerard Furest i Joan Burdeus a Núvol, 7-4-2022)
Entrevista amb Xavier Vila, secretari general de política lingüística.
- Prop de 7.000 persones s’examinen avui per obtenir el C2 de català, la xifra més alta mai atesa en aquest nivell (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 30-4-2022)
La demanda ha crescut després que el Departament d’Educació anunciés que a partir del 2024, tothom qui vulgui ser docent haurà d’acreditar aquest nivell de català.
- La SCATERM debat els reptes de la terminologia després de quaranta anys de normalització lingüística (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 8-4-2022)
Societat Catalana de Terminologia (SCATERM)
- Un centenar d’activitats per celebrar Sant Jordi al CPNL (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 21-4-2022)
La diada de Sant Jordi se celebra al Consorci per a la Normalització Lingüística amb prop d’un centenar d’activitats organitzades arreu del país. Iniciatives creatives i originals que fan que la llengua catalana prengui protagonisme, de la mà dels alumnes dels cursos de català i dels participants del Voluntariat per la llengua.
- Gabriel Ferrater, protagonista de “Llegir per parlar, llegir per aprendre” (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 21-4-2022)
Política Lingüística commemora Sant Jordi amb un nou lliurament d’un quadern d’activitats que promou la conversa i la lectura en català.
- El Departament de Cultura ofereix nous recursos d’atenció lingüística per a ucraïnesos (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-4-2022)
La Secretaria de Política Lingüística crea una pàgina d’atenció lingüística dirigida als refugiats ucraïnesos i a les famílies i entitats acollidores, que forma part del dispositiu d’acolliment desplegat a Catalunya.
- “Bèsties fantàstiques: Els secrets de Dumbledore” encapçala les cinc estrenes en català d’aquest divendres (8-4) (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-4-2022)
- ‘El món d’ahir’, ‘El secret de la Vicky’ i ‘Fe i llibertat’, les altres estrenes en català d’aquest cap de setmana (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 27-4-2022)
També s’estrena a les sales comercials la pel·lícula guanyadora de l’Os d’Or de la Berlinale, ‘Alcarràs’, que ha comptat amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).
- Torna el Meridiana Rock, la festa de la música en català de Nou Barris! (Plataforma per la Llengua, 14-4-2022)
Buhos, La Fúmiga o Flashy Ice Cream són alguns dels grups que actuaran el 13 de maig al parc de Can Dragó.
La tercera edició del festival, organitzat per Plataforma per la Llengua, compta amb la col·laboració de les entitats de la Comissió de festes del barri de Porta.
- Carme Laura Gil: “Enforteixen el castellà, debiliten el català i fan més dolorosa la repressió que patim” (Entrevista d’Assumpció Maresma a VilaWeb, 9-4-2022)
La ex-consellera considera que aquest canvi és un greu error perquè espanyolitza, reforça el bilingüisme i crea més disglòssia.
- El TSJC diu que lliurar els exàmens de les PAU només en català és anticonstitucional (VilaWeb, 6-4-2022)
D’aquesta manera, el tribunal estima parcialment el recurs interposat per l’entitat espanyolista Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB).
- La Plataforma per la Llengua demana de retirar la modificació de la llei de política lingüística i proposa alternatives (VilaWeb, 1-4-2022)
Proposa un pla d’acció del govern per a reforçar la immersió i un front judicial comú per a contestar l’embat judicial contra el català.
- La protesta contra la reforma de la immersió aplega milers de persones a Barcelona (VilaWeb, 3-4-2022)
Sindicats i entitats s’uneixen en una manifestació en què s’ha demanat la dimissió de Gonzàlez-Cambray. Els manifestants han arribat al parlament.
- Manifestacions a tot el país per la defensa del català a l’escola (VilaWeb, 1-4-2022)
Els convocants reivindiquen el dret de viure plenament en català i rebutgen els atacs rebuts en el front judicial.
- Les famílies de Canet de Mar, a la intempèrie (Benet Salellas a VilaWeb, 8-4-2022)
Benet Salellas explica els arguments per a la defensa jurídica de l’escola immersiva en català i els perills de l’actual proposta de reforma.
- Gairebé 7.000 persones fan l’examen del nivell C2 de català (VilaWeb – ACN, 30-4-2022)
Els inscrits augmenten d’un 192,38% pels canvis exigits per Educació als docents.
- El desafiament de mantenir-se en català durant 21 dies a partir de Sant Jordi (VilaWeb, 7-4-2022)
Es convidarà tothom a no canviar de llengua en situacions en què habitualment es fa.
- “Venim a Castelló per fer una afirmació enèrgica, ferma, convençuda, de la nostra fidelitat a la llengua que parlem” (Núria Cadenes a VilaWeb, 27-4-2022)
Enguany, el 25 d’Abril es commemora el 7 de maig, i a Castelló. Per les Normes i per Joan Fuster. Per sumar la força d’un símbol a la força d’un altre.
- Brams, històric grup de rock i ska català, ha convençut i emocionat lo públic alguerés del “Gaví Bal·lero” (Plataforma per la Llengua, 27-4-2022)
La formació, convidada de Plataforma per la Llengua i del BarnaSants, ha presentat l’espectàcul “Baula rere Baula”.
- BeReal: l’aplicació contra les aparences d’Instagram que posa a prova l’autenticitat dels usuaris (Marina Arbós a VilaWeb, 26-4-2022)
Cada dia a una hora diferent, els envia una notificació i només els dóna dos minuts per a compartir nou contingut.
- El gest de Xavi en roda de premsa que normalitza l’ús del català (Joan Pol Alcaraz Rodergas a MónEsport, 6-4-2022)
El tècnic del Barça ha atès els mitjans de comunicació durant la prèvia del partit contra el Frankfurt de l’Europa League.
- Barcelona senyalitza en castellà els angles morts de la flota municipal (TotBarcelona, 6-4-2022)