Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’agost del 2022.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,25% (alt), 0,01 punts percentuals superior al del mes anterior (66,24%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’agost del 2022:

 • És possible disposar dels assistents de veu en català?. Ens pregunta molta gent si és possible disposar dels assistents Cortana, Alexa, Siri o Google Home en català. Intentarem explicar-vos que comporta disposar d’aquests productes en català. Què cal per a disposar de Cortana, Alexa, Siri o Google Home en català? En primer lloc, cal tenir en compte que són productes comercials, per això el primer pas és que hi hagi voluntat de les mateixes empreses.
  Si agafem com a exemple a Alexa, d’Amazon, veurem que existeix en versió domèstica, empresarial, per a cotxes, etc. Tots aquests productes requereixen esforços específics per adaptar les funcionalitats addicionals. Assumim que es comença només amb el domèstic. Per tal de donar suport al català, cal adaptar-hi multitud de sistemes (vegeu aquesta entrada del blog d’Amazon Science, en anglès):… Més informació a la notícia de Softcatalà.
 • 2’5 milions dels usuaris catalans d’Instagram es configurarien l’aplicació en català si existís la possibilitat de fer-ho. Dos milions i mig dels usuaris catalans d’Instagram es configurarien el compte en català si l’aplicació incorporés la llengua. Aquesta xifra representa més de la meitat dels usuaris d’aquesta xarxa social al Principat i s’extreu d’una enquesta encarregada per Plataforma per la Llengua a l’empresa GESOP. Segona aquesta enquesta, a més, hi hauria 850.000 catalans que actualment no fan servir Instagram que, si l’aplicació inclogués la llengua catalana, passarien a utilitzar-la. Es tracta del 30% dels catalans que no en són usuaris. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Nou vídeos resumeixen l’informe del Pacte Nacional per la Llengua sobre la situació del català. La Secretaria de Política Lingüística ha publicat nou vídeos amb conferències breus de l’informe Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana. Els autors de l’informe resumeixen els punts destacats dels apartats que ha redactat cadascú. Els vídeos tenen una durada d’entre 8 i 28 minuts, durant els quals s’exposen els reptes principals per al futur del català i les vies més indicades per afrontar-los, així com les dades estadístiques sobre el coneixement i l’ús del català en cada sector. L’equip que ha elaborat l’informe ha estat coordinat per Miquel Àngel Pradilla i Isidor Marí, membres de l’Institut d’Estudis Catalans. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • La nova sèrie de ‘El senyor dels anells’ s’estrena el 2 de setembre doblada al català. Divendres, 2 de setembre, a les tres de la matinada s’estrena El senyor dels anells: Els anells de poder, la sèrie més cara de la història de la televisió. Aquest retorn a les pantalles de l’univers de J.R.R. Tolkien es podrà veure a Amazon Prime Video doblat al català i a l’èuscar. Els dos primers episodis de la sèrie, dirigits per Juan Antonio Bayona, ja s’han pogut veure als cinemes Filmax Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat. De fet, les entrades es van esgotar en tan sols cinc minuts. Després de l’estrena, Prime Video emetrà un episodi per setmana, cada divendres a les 06.00. Més informació a la notícia de VilaWeb.
 • Netflix estrena dues sèries originals doblades al català. ‘Super Giant Robot Brothers’ és la primera sèrie original de Netflix doblada al català. És una obra d’animació, i s’estrena aquest 4 d’agost. Els seus creadors són els catalans Víctor Maldonado i Alfredo Torres, que han participat en la cèlebre antologia de Netflix ‘Love, Death & Robots’ i el director Mark Andrews, conegut per ser el guionista de ‘Brave’.
  Després de l’estrena de la primera sèrie original de Netflix doblada al català, ‘Super Giant Robot Brothers’, aquest 4 d’agost passat, la plataforma d’streaming arriba avui (24-8) amb la segona proposta que tindrà versió catalana. ‘Lost Ollie’ relata la història d’un nino de retalls amb forma de conill que emprèn una aventura èpica per retrobar-se amb seu millor amic, el nen a qui pertany i a qui estima amb tot el seu cor. Més informació a les notícies de Racó Català (1) i (2).
 • Netflix en català”, l’extensió que permet de gaudir dels doblatges que la plataforma no incorpora. La plataforma de reproducció en línia Netflix ha començat enguany a incorporar els primers títols propis en català, i la setmana passada va estrenar la primera sèrie infantil en llengua catalana. Tanmateix, encara hi ha centenars de sèries i films que, tot i tenir una versió doblada, no són inclosos al catàleg. Això ha fet sorgir la iniciativa “Netflix en català”, una extensió per al navegador Google Chrome, el més emprat, que automàticament silencia l’àudio de la plataforma i reprodueix el doblatge en català. Més informació a la notícia de VilaWeb.
 • La interacció en català a les xarxes socials cau al 24,1%.Fa cinc anys, prop d’una tercera part de les interaccions a les xarxes socials al país es feien en català. Ara, aquest percentatge se situa en el 24,1%. La reculada del català en l’àmbit de la comunicació digital és també un fet en la missatgeria mòbil i en la participació en xats i fòrums, i només es manté en la interacció que els internautes fan en pàgines web o blogs. Així ho assenyalen les dades de l’Idescat corresponents als anys 2017, 2019 i 2021, unes dades que confirmen que la pèrdua d’ús social del català s’ha traslladat també al món digital. Més informació a la notícia d’El Punt Avui.
 • Llancem la botiga virtual de Plataforma per la Llengua!. Plataforma per la Llengua fa pública avui (29-8) la nova botiga virtual de l’entitat per vendre alguns dels seus productes més destacats. L’entitat, que venia principalment el seu material de manera física en activitats a peu de carrer, punts d’informació i dies commemoratius, ara fa el salt a la pantalla i permetrà a tots aquells qui ho vulguin aconseguir el material de defensa de la llengua. La botiga s’estrena amb nou material dissenyat especialment per commemorar la Diada Nacional de Catalunya i reivindicar la llengua durant l’Onze de Setembre. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Botiga virtual de Plataforma per la Llengua
 • Nou eines digitals imprescindibles creades a Catalunya. La digitalització avançada de la nostra societat ens ha conduït a passar cada vegada més hores davant de les pantalles de mòbils i ordinadors, la qual cosa ens porta a necessitar múltiples eines per interaccionar amb altres persones o solucionar problemes propis de l’entorn digital. La traducció o l’enviament d’arxius de gran pes són el nostre pa de cada dia, però sabeu que existeixen alternatives catalanes a Google Translate i WeTransfer? A continuació, les propostes fetes a casa nostra que us facilitaran la vida a internet. Més informació a la notícia de MetaData,
 • La Generalitat de Catalunya i Microsoft col·laboren en la posada en marxa de tres projectes d’intel·ligència artificial per millorar la sostenibilitat mediambiental. Ambdues entitats van promoure una hackató on es van exposar idees transformadores per millorar amb IA la sostenibilitat ambiental en els àmbits de Biodiversitat, Agricultura, Aigua i Canvi Climàtic. Els projectes seleccionats han rebut una beca de finançament de Microsoft que inclou formació, assessorament tècnic, suport d’experts i fins a 15.000 dòlars per a l’ús de la plataforma cloud Microsoft Azure. La iniciativa forma part del protocol de col·laboració entre la Generalitat i Microsoft, que estableix un marc de cooperació mútua en àmbits prioritaris de l’estratègia digital del Govern. Més informació a la notícia del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.
 • Catalunya es consolida per tercer any consecutiu com a país digitalment avançat i capdavanter en el si de la Unió Europea. Catalunya consolida un destacat grau de digitalització i avança a un ritme superior a la mitjana europea en la transformació digital de la societat i l’economia. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu del ‘Digital Economy and Society Index (DESI) Catalunya 2021’, la tercera edició de l’índex compost d’economia i societat digital que ara fa dos anys es va calcular per primera vegada per a Catalunya amb la metodologia de la Comissió Europea. En aquesta edició, el DESI Catalunya analitza 33 indicadors agrupats en quatre dimensions: Capital humà, Connectivitat, Integració de tecnologia digital i Serveis públics digitals. Més informació a la notícia del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.
 • Impuls del Govern al hub digital i audiovisual de les Tres Xemeneies. El futur pol digital i audiovisual que s’ubicarà a l’àmbit de les Tres Xemeneies rep un nou impuls estratègic dins l’aposta del Govern per consolidar Catalunya com a hub digital europeu de referència internacional, també en l’àmbit de la indústria audiovisual i cultural. Així es desprèn de l’Acord de Govern aprovat avui (2-8), pel qual el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i el Departament de Cultura lideraran en el si del Govern, a partir d’ara, aquest projecte estratègic que té per objectiu transformar l’emblemàtic element de patrimoni industrial de les Tres Xemeneies i el seu entorn en un centre referent a escala mundial en producció, recerca, capacitació i especialització professional i de serveis per als sectors audiovisuals i de continguts digitals: un parc tecnològic i formatiu de nova generació, dotat d’infraestructures i serveis avançats amb vincles a escala local, nacional i internacional. Més informació a la notícia del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.
 • Adiu.cat, l’aplicació per a impulsar el català entre francòfons a Catalunya Nord. “Volem desfer el mite que aprendre català és complicat.” Aquest és un dels objectius d’Adiu.cat, una pàgina web amb activitats diverses per a començar a aprendre la llengua catalana, que aquest setembre també tindrà una versió en aplicació mòbil. Sebastià Girard, responsable d’Ampli Productora –l’empresa que l’ha impulsada–, explica que la idea va sorgir d’un buit en l’aprenentatge del català a Catalunya Nord: “És en mans del món associatiu perquè l’estat francès va dimitir de la seva funció. L’escola pública fa el que pot, però si ets adult i vols aprendre català a Perpinyà, per força has de passar per una associació. Més informació a la notícia de VilaWeb.
  Adiu.cat

Altres notícies del mes d’agost del 2022:

 • Rocky i Rambo aprenen el català (Racó Català, 26-8-2022)
  Prime Video estrena ‘Samaritan’, un film original d’Amazon doblat i subtitulat al català.
 • L’univers Bola de Drac torna als cinemes en català amb “Dragon Ball Super: Super Hero” (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 31-8-2022)
  La consellera de Cultura assisteix a la preestrena, que tindrà lloc demà dijous, 1 de setembre, a Filmax Gran Via, i que comptarà amb la presència dels dobladors de la pel·lícula.
 • La Gamescom també parla català (Marc Vilajosana a MetaData, 22-8-2022)
  La principal fira de videojocs d’Europa rep enguany la visita de 15 estudis i companyies de videojocs amb seu al Principat.
 • Chessguessr, el Wordle dels escacs (MetaData, 3-8-2022)
  El joc ofereix cada dia una nova partida a mitges on l’usuari ha d’identificar els cinc moviments clau per acabar el joc.
 • Silt, el PayPal de la identitat digital (Aida Corón a MetaData, 16-8-2022)
  La ‘start-up’ crea una solució que verifica les dades d’una persona sense necessitat d’aportar en cada procediment fotografies i documentació.
 • El futbol del futur es modela amb tecnologia catalana (Marc Vilajosana a MetaData, 18-8-2022)
  El ‘big data’ i la intel·ligència artificial possibiliten alternatives ‘low cost’ que acosten totes les competicions amateurs a l’experiència de l’esport d’elit.
 • Gabriel Bibiloni: “L’espanyol ha de deixar de ser llengua obligatòria” (Entrevista d’Assumpció Maresma i Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 30-7-2022)
  El professor de la Universitat de les Illes Balears Gabriel Bibiloni ha publicat un llibre sobre els cognoms catalans, un dels més venuts per Sant Jordi.
  A punt de retirar-se de la docència, analitza les causes de la reculada del català i referma que sense sobirania política no hi ha solució.
 • Com podem dir ‘temazo’ sense sotmetre’ns a l’espanyol? (Ras i curt de Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 5-8-2022)
  Els mitjans de comunicació catalans, sovint, fan d’altaveus d’innovacions del castellà, sense tenir en compte ni les altres llengües ni els recursos propis · Podem capgirar la tendència?.
 • Deu refranys catalans intraduïbles (Ras i curt de Josep Badia i Pujol a VilaWeb, 19-8-2022)
  Cada llengua té en els refranys l’expressió de la seva essència. Guiats per la feina feta per Víctor Pàmies, expliquem deu dites “molt catalanes” (i dues propines).
 • M’autoinculpo (Grup Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) a VilaWeb, 26-8-2022)
  Comportem-nos com a parlants responsables; si les institucions no ho fan, ho hem de fer nosaltres.
 • La lluita dels gegants: Com és el multilingüisme que volem? (Alina Moser, membre del Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi) a VilaWeb, 21-8-2022)
  “Pagaria la pena de recordar que més enllà de la importància de conèixer llengües dins el món globalitzat, el fet de (re)conèixer la diversitat lingüística és importantíssim per a la humanitat”.

Enllaços del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC: