Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2022.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,36% (alt), 0,01 punts percentuals superior al del mes anterior (66,35%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’octubre del 2022:

 • Spotify ja incorpora el català en l’aplicació per a mòbils, pendent encara de fer-ho al web. La plataforma de música en línia Spotify ha incorporat aquest mes d’octubre la llengua catalana entre els 63 idiomes en què està disponible l’aplicació mòbil. La versió en català era una condició que s’havia estipulat en l’acord de patrocini amb el FC Barcelona que es va signar el mes d’abril. Els usuaris que la vulguin tenir han de configurar el dispositiu mòbil en català. En el cas de la versió web, l’empresa sueca encara treballa per fer-hi arribar la nova versió, que pot tardar més temps. Més informació a les notícies del FC Barcelona del 9-10 i de VilaWeb del 14-10.
 • Neix SAGA, un saló del ‘gaming’ que vol ser el referent del món dels videojocs als territoris de parla catalana. Plataforma per la Llengua impulsa, per primera vegada, un saló del gaming que vol ser el referent d’aquest sector als territoris de parla catalana. Es diu SAGA i se celebrarà el cap de setmana del 3 i 4 de desembre al recinte de La Farga de l’Hospitalet. El saló inclourà una zona firal amb les últimes novetats del món dels videojocs; oferirà un espai perquè, qui ho vulgui, pugui jugar fins a 36 hores amb els seus amics; permetrà enfrontar-se a alguns dels millors videojugadors del panorama català, i programarà competicions de primer nivell que seran retransmeses en català. A més, en el marc del saló, també es lliuraran els Premis SAGA als millors videojocs en la nostra llengua. Les entrades ja es poden comprar a través del web i hi ha l’opció de comprar-ne per a tot el cap de setmana o només per a un dels dos dies, a més de l’entrada especial que permet instal·lar l’ordinador personal a l’espai de joc i participar en els campionats. L’organització de SAGA compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  SAGA – Saló del Gaming
 • Més de 330 queixes per discriminacions lingüístiques durant el primer curs de la campanya “La universitat, en català!”. 333 són les queixes per discriminacions lingüístiques que ha registrat la campanya “La universitat, en català” durant el curs 2021-2022. Impulsada per Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), la campanya va arrencar a l’octubre amb l’estrena d’un web per facilitar les denúncies i es va comprometre a informar cada quadrimestre de l’evolució de les vulneracions i de la situació de la llengua a les universitats catalanes, valencianes i balears. El 52,3 % de les queixes rebudes són per canvis de la llengua de docència; el 24,3 %, per manca d’assignatures en català, i el 23,4 %, per vulneracions d’altres drets lingüístics. A través d’un formulari al web, amb un tràmit de menys de cinc minuts, els estudiants poden fer arribar les denúncies i l’entitat les gestiona i les fa arribar al servei de queixes de la universitat. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Campanya ‘La universitat, en català’
 • El foment del català en l’educació i la recerca, les administracions públiques i l’audiovisual, les preocupacions principals dels participants del Pacte Nacional per la Llengua. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va presidir el 25 d’octubre la presentació dels resultats del procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua en un acte al Palau de Pedralbes. El secretari de Política Lingüística, Francesc-Xavier Vila, va explicar les dades a una trentena de personalitats i representants d’entitats de la taula del Pacte, així com representants de tots els grups parlamentaris interessats.
  El procés participatiu ha estat obert des de l’1 de març fins al 30 de setembre i ha permès recollir 333 aportacions per millorar la situació del català. Ha estat el procés participatiu de la Generalitat de Catalunya que ha rebut, amb diferència, més aportacions en els darrers anys. Aquestes aportacions han estat lliurades directament al portal de participació o bé comunicades en nombroses sessions: 278 persones han participat en 12 sessions deliberatives temàtiques en línia, 1.134 en 16 sessions territorials i 521 en dues jornades monogràfiques (El català, reptes i propostes i IX Jornada de Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana). També diverses entitats van convocar 19 sessions de proximitat autoorganitzades. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Pacte Nacional per la Llengua
 • Les principals plataformes de vídeo distribuiran en català les properes estrenes de Disney. Lightyear és la primera pel·lícula de Disney doblada en català que es distribuirà àmpliament entre les principals plataformes de vídeo a la carta, a més de Disney +. L’obra ja es pot comprar a les plataformes Prime Video, Apple TV app, Google Play i Rakuten TV. Properament, aquestes quatre plataformes, més Vodafone TV, també oferiran la versió en català en lloguer. Les pel·lícules que Disney estreni en català a partir d’ara també seran distribuïdes a través d’aquestes plataformes, la qual cosa contribuirà a la generalització de l’oferta en català a les plataformes i a la normalització del mercat audiovisual en català. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • LaTroca, la primera trobada de joves creadors digitals, aplega més d’un centenar de persones a Palma. LaTroca, la trobada de joves creadors de continguts digitals en català, va tenir lloc el dissabte 15 d’octubre al Teatre Xesc Forteza de Palma. Més d’un centenar de persones, majoritàriament joves, s’han aplegat per conèixer i compartir experiències, generar projectes i fer créixer la xarxa de creadors de continguts digitals en català. Els representants de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana, Beatriu Defior, F. Xavier Vila i Rubén Trenzano, van donar la benvinguda i van reivindicar la necessitat d’acompanyar, des de les institucions, la tasca que fan els joves creadors en llengua catalana. La iniciativa ha estat impulsada pels tres governs amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma, l’Obra Cultural Balear, IB-Jove i la Fundació Deixalles.
  Durant el matí es van realitzar quatre taules rodones en les quals tiktokers, youtubers, instagramers, gamers, streamers i podcasters d’arreu dels Països Catalans van explicar la seva experiència de creació, les seves reivindicacions i van parlar de la necessitat de crear xarxa entre l’esfera catalanoparlant en l’àmbit de la creació de continguts digitals. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • El català, per primer cop entre les 10 millors llengües del món al rànquing de qualitat més exigent de la Viquipèdia. La Viquipèdia en català ja és la primera llengua del món en els 1.000 articles més importants des de fa prop d’una dècada. Ara, s’ha convertit en la desena pel que fa als 10.000 articles essencials. Des d’aquest diumenge (16-10) al matí, la Viquipèdia en català ha assolit una nova fita històrica de qualitat lingüística. La versió en català de l’enciclopèdia lliure que tothom pot modificar ha accedit per primer cop a la desena posició del llistat dels 10.000 articles, una selecció de les entrades que es consideren més importants i necessàries en qualsevol de les edicions idiomàtiques d’aquest projecte digital i multilingüe nascut l’any 2001.
  En la darrera actualització, que es duu a terme de manera mensual per a les 310 llengües del món que disposen d’una versió lingüística de Viquipèdia, el català ha superat idiomes de pes com l’àrab, el portuguès, el coreà o l’hebreu per situar-se amb 75.83 punts dels 100 que atorga aquest rànquing, a partir de paràmetres com la manca o presència d’aquests articles en una llengua concreta o la seva extensió de caràcters. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
  Rànquing de Viquipèdies per mostra ampliada de qualitat d’una selecció de 10.000 articles
 • Aconseguim que cinc partits catalans registrin una proposta de resolució conjunta per a la igualtat digital dels cecs catalanoparlants. Els cecs catalanoparlants són més a prop de poder fer servir els dispositius digitals en la seva llengua. Avui (26-10), al Parlament de Catalunya, cinc partits han entrat a registre una proposta de resolució impulsada per Plataforma per la Llengua i un col·lectiu de cecs per impulsar un pla d’acció interdepartamental que garanteix els drets de les persones cegues catalanoparlants. Diferents representants, tant de l’entitat com del col·lectiu, han estat presents durant l’entrada a registre del text, que ha estat presentat de manera conjunta per ERC, Junts, la CUP, En Comú Podem i PSC. La proposta de resolució serà debatuda i votada al ple del Parlament durant el mes vinent. Fa unes setmanes, Plataforma per la Llengua ja va denunciar que la majoria de dispositius digitals que les persones cegues necessiten en la seva vida diària no inclouen la llengua catalana. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • La xarxa FUEN admet Plataforma per la Llengua com a membre associat i aprova una resolució crítica amb l’Estat espanyol. Plataforma per la Llengua ha participat en el 66è Congrés de la Unió Federal de les Comunitats Nacionals Europees (FUEN), que s’ha celebrat entre el 29-9 i l’1-10 a Berlín, i ha aconseguit que l’assemblea de delegats d’aquesta organització internacional admeti l’entitat com a membre associat i aprovi per unanimitat una resolució crítica amb les polítiques lingüístiques de l’Estat espanyol. L’organització és un dels actors principals en la defensa de les minories nacionals i lingüístiques, i el congrés ha comptat amb més de 200 participants. Per part de l’ONG del català, hi ha assistit el cap de drets lingüístics, Òscar-Adrià Ibàñez, que s’ha pogut reunir amb Denise Loop, diputada dels Verds al parlament alemany.
  L’assemblea de delegats de FUEN acorda demanar a les autoritats espanyoles que reconeguin els catalanoparlants com una minoria lingüística i prenguin mesures per recuperar els nivells d’ús de les llengües minoritàries de l’Estat. La resolució fa sis propostes concretes i s’enviarà al govern espanyol. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • [VÍDEO] El supremacisme castellà queda en evidència en un seminari que omple les 200 localitats disponibles. El seminari “La substitució lingüística: l’obsessió del supremacisme castellà”, organitzat per Plataforma per la Llengua i celebrat el passat dissabte 1r d’octubre, va omplir la Casa de la Convalescència de Barcelona amb dos-cents assistents que van anar a escoltar les ponències dels acadèmics Juan Carlos Moreno Cabrera, Christiane Stallaert, Francesc Bernat i Ferran Suay. Els conferenciants van analitzar des dels seus àmbits d’expertesa les idees que basteixen el discurs lingüístic del nacionalisme espanyol, que presenta el castellà com una llengua comuna de tota la població i que, des de les institucions estatals, mira de fer-ho realitat a través de lleis que imposen el castellà i limiten els drets dels parlants d’altres llengües pròpies de l’Estat. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Wikidata fa 10 anys. El 29 d’octubre d’enguany és el desè aniversari de Wikidata, una base de coneixement de la família Wikimedia. Es va crear com a pal de paller del conjunt de Wikipèdies que existeixen en més de 280 llengües per tal de compartir aquella informació estructurada i no afectada per les diferències de criteri cultural o lingüístic que existeixen entre articles de diferents llengües. En la meitat d’anys que té Wikipedia, ja ha arribat als 100 milions d’entrades, totes elles multilingües.
  Però el més interessant no són les seves magnituds, sinó la seva utilitat. Allò que va començar per reduir errors d’inconsistència entre versions de la Wikipedia, ha esdevingut una eina fonamental per accedir a altres continguts també de fora del món Wikimedia. La seva estructura facilita que els continguts siguin “llegibles” per persones i per màquines, que coneguem l’identificador d’un concepte o element en altres bases de dades obertes, permetent, de facto, enllaçar-les fàcilment. Més informació a la notícia d’Amical Wikimedia.
  Wikidata
 • El català és la segona llengua més nombrosa a Common Voice. Common Voice és una iniciativa de la fundació Mozilla que aplega dades de veu de col·laboradors voluntaris per tal que les persones i empreses que vulguin crear aplicacions que emprin la veu -per exemple, per reconèixer missatges orals- les puguin fer servir. Les dades de Common Voice són accessibles per tothom perquè són lliures i públiques i no pertanyen a cap empresa privada.
  L’aposta de Mozilla perquè les tecnologies de veu funcionin contempla afegir també llengües no hegemòniques, que estan infrarepresentades a Internet, amb la qual cosa fomenta que població que parli idiomes minoritaris amb accents diversos hi participi. És precisament per aquest motiu, i per la voluntat de molts catalanoparlants, que el català és la segona llengua amb més presència a Common Voice en la seva onzena versió, amb fins a 2.500 hores registrades de les més de 24.000 que n’hi ha en 100 llengües diferents. Més informació a la notícia de Racó Català.
 • L’Euroregió Pirineus Mediterrània premia els joves que utilitzen el català i l’occità a les xarxes socials. L’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM), entitat de cooperació territorial entre el Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Regió d’Occitània, ha llançat un concurs adreçat als joves i a les joves que fomentin l’ús d’aquestes llengües en projectes visibles a Internet. Els premis s’atribuiran segons tres categories: individual, col·lectiva o per a entitats o associacions. Hi podran participar les persones joves d’entre 16 a 30 anys via un formulari disponible al web de l’EPM, fins al 18 de novembre. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Política Lingüística completa els recursos de l’Ep! Escolta i Parla amb 28 noves activitats interactives. La Secretaria de Política Lingüística completa l’oferta de recursos de l’Ep! Escolta i Parla disponibles en obert a la pàgina web de Llengua Catalana. En total 417 recursos, 325 per al professorat i 92 per als aprenents poc o gens alfabetitzats que, tant si han fet el curs Ep! Escolta i Parla com si no, els permetran practicar de manera lúdica vocabulari i estructures lingüístiques quotidianes.
  El curs, creat per la Secretaria de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística, es va presentar el 2019 amb l’objectiu d’oferir un recurs didàctic centrat en l’aprenentatge oral de català de manera que, en finalitzar els tres mòduls del curs, l’aprenent aconsegueixi el mateix nivell de català oral que el que tenen els aprenents que han finalitzat un curs d’A2. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • El programa de cinema infantil en català CINC reprèn l’activitat amb més de 150 projeccions. El programa de Cinema Infantil en Català, CINC, que impulsa la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura, ofereix a partir d’aquest mes d’octubre més de 150 projeccions a 21 localitats de Catalunya i 2 de la Franja de Ponent. Els films més programats són DC lliga de Supermascotes, Minions: L’origen de Gru i Tadeu Jones 3: La taula maragda.
  Política Lingüística impulsa el CINC amb una programació de reestrena, a preus reduïts i àmplia distribució territorial per estendre l’oferta i el consum de cinema en català. Totes les pel·lícules que s’hi exhibeixen s’han doblat amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  CINC – Cinema Infantil en català
 • 3 mesos de revistes digitals en català gratuïtes per a tot l’alumnat del CPNL i els participants del Voluntariat per la llengua. L’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), editors de revistes digitals en català, col·labora amb el Voluntariat per la llengua (VxL) per oferir 3 mesos d’accés lliure a les seves revistes. Actualment, més de 34.000 persones podran gaudir de la lectura en català perquè la subscripció gratuïta a l’iQUIOSC.cat s’ha ampliat a tot l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Fins ara, aquest avantatge només s’adreçava als participants del VxL, tant aprenents com voluntaris. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  iQUIOSC.cat

Altres notícies del mes d’octubre del 2022:

 • Denunciem el supremacisme lingüístic castellà a la Fira Alternativa del Llibre de Frankfurt (Plataforma per la Llengua, 28-10-2022)
  Maria de Lluc Muñoz, tècnica d’Internacional de Plataforma per la Llengua, intervé en una taula rodona sobre les minories lingüístiques de l’Estat espanyol, juntament amb representants del País Basc i Galícia.
  La taula rodona s’ha organitzat en el marc de BeyondSpain, una fira alternativa a la Fira de Frankfurt, que enguany tenia Espanya com a estat convidat.
 • La xarxa ELEN demana a l’Estat francès que no persegueixi el català al ple dels ajuntaments (Plataforma per la Llengua, 31-10-2022)
  La resolució presentada per Plataforma per la Llengua s’ha aprovat a l’Assemblea General de l’European Language Equality Network, que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Cardiff.
  El text condemna les denúncies de la prefectura dels Pirineus Orientals contra els ajuntaments d’Elna i els Banys d’Arles, que van permetre als regidors parlar en català als plens, amb la condició de traduir les intervencions al francès.
 • Els cecs catalanoparlants, un col·lectiu doblement discriminat (Plataforma per la Llengua, 7-10-2022)
  Plataforma per la Llengua denuncia que la majoria de dispositius digitals que les persones cegues necessiten en la seva vida diària no inclouen la llengua catalana.
  L’entitat celebra que Apple hagi incorporat la llengua catalana a VoiceOver, el principal lector de pantalla per a aquest col·lectiu, i anima la resta de fabricants a seguir-ne els passos.
 • El primer Repte Kinton de Plataforma per la Llengua: fer un ‘garrotín’ a TikTok o Instagram Reels a partir de tres paraules (Plataforma per la Llengua, 19-10-2022)
  El primer dels tres reptes mensuals de Kinton comença avui i els participants han d’inventar-se un garrotín que inclogui tres paraules: «sentir», «brindar» i «xiuxiueig».
  Els garrotins es poden penjar a TikTok o Instagram Reels fins al dilluns 31 d’octubre a la nit i els guanyadors tindran una recompensa de 1.000 €.
  El concurs compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i té l’objectiu de generar i potenciar referents en català a les xarxes socials més populars entre els joves.
 • Vora un centenar de voluntaris celebren el 9 d’octubre amb una jornada per la llengua i una manifestació sobiranista (Plataforma per la Llengua, 10-10-2022)
  Socis i voluntaris de Plataforma per la Llengua participen en la segona trobada de voluntariat amb motiu de la Diada Nacional del País Valencià on han tingut una formació sobre assertivitat lingüística a càrrec de Ferran Suay i un dinar de germanor.
  Les jornades “Activa’t per la llengua” han comptat també amb la participació de l’entitat en la manifestació ‘Guanyem sobiranies’ de la Comissió 9 d’Octubre amb el lema ‘La llengua l’hem de guanyar dia a dia’.
 • Les opinions de Google decideixen la teva compra (Aida Corón a MetaData, 17-10-2022)
  Les ressenyes i comentaris publicats a la xarxa s’han convertit en el boca-orella d’una societat digitalitzada que ha d’aprendre a expressar-se i consumir informació amb criteri.
 • SX3: el català ja té esperança (Modernet a NacióDigital, 2-10-2022)
  «La prioritat ja no és empènyer dies i anys, sinó empènyer els nens una altra vegada cap a una llengua que sigui tan útil a casa com al pati de l’escola».
 • El greuge dels alumnes de català en una escola de Matarranya (Clara Ardévol Mallol a VilaWeb, 21-10-2022)
  Un canvi legislatiu ha fet que els alumnes de l’IES Matarranya de Vall-de-roures que volen cursar català a primer d’ESO hagin de romandre-hi una hora més dos dies a la setmana.
  No poden accedir al transport escolar i les famílies han d’assumir-lo amb unes beques que encara no han cobrat.