Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de novembre del 2022.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,36% (alt), el mateix que el del mes anterior (66,36%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de novembre del 2022:

 • Plataforma per la Llengua publica l’onzena edició de l’InformeCAT, un recull de 50 dades significatives sobre l’estat del català arreu del domini lingüístic. La transmissió intergeneracional del català és del 80 % a Catalunya i a les Illes Balears, i del 60 % al País Valencià. És una de les dades inèdites que publica l’onzena edició de l’InformeCAT, una publicació anual de Plataforma per la Llengua que recull 50 dades significatives sobre l’estat del català a partir de fonts oficials i d’estudis d’elaboració pròpia. Aquesta dada, fruit d’una enquesta encarregada per l’entitat a final del 2021 i començament del 2022, constata que una de les principals fortaleses de la llengua continua sent que, de manera general, els catalanoparlants de l’Estat espanyol transmeten el català als fills. Tanmateix, si en el cas de Catalunya parlen habitualment en català el 81,9 % dels residents amb, com a mínim, un avi catalanoparlant (un 92,0 % en el cas dels que tenen tres o quatre avis catalanoparlants) i a les Illes Balears ho fan el 78,6 % i el 85,1 %, respectivament, al País Valencià només fan servir habitualment el català el 62,2 % dels que tenen, com a mínim, un avi catalanoparlant i el 76,2 % dels que en tenen tres o quatre. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  InformeCAT 2022 (PDF 5,91 Mb)
  InformeCAT 2022. Vídeo amb una selecció de 12 dades destacades
 • Plataforma per la Llengua publica un any més l’informe anual de discriminacions lingüístiques greus comeses per les administracions. El nombre de discriminacions denunciades a l’entitat creix un 90,4 % respecte de l’informe anual del 2020. Un 40 % de les discriminacions lingüístiques del 2021 es van perpetrar en l’àmbit sanitari. Es dupliquen les discriminacions perpetrades per les administracions autonòmiques, tot i que l’Administració General de l’Estat continua sent l’administració que més en genera: és responsable del 49,5 % de les discriminacions. Plataforma per la Llengua ha publicat un any més un report amb el recull i l’anàlisi de les discriminacions lingüístiques patides l’any anterior per catalanoparlants per part de les administracions de l’Estat espanyol que van arribar al coneixement de l’entitat. Es tracta de casos en què treballadors públics van exigir a un ciutadà que parlés en castellà i no s’expressés en català, en què es van negar a prestar-li un servei o a donar-li una informació perquè parlava en català, o en què el van insultar, vexar o menysprear per aquest motiu. Aquests casos d’abús i tracte antiigualitari formen part d’un problema més gran de discriminació lingüística estructural a l’Estat espanyol i estan lligats a la ideologia supremacista castellana del nacionalisme espanyol i al redactat discriminatori de la Constitució i les lleis. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Informe Discriminacions Lingüístiques 2021 (PDF 1,52 Mb)
  Resum de les 99 discriminacions lingüístiques del 2021 (PDF 10,1 Mb)
 • SAGA, Saló del ‘Gaming’, presentarà els millors equips del League of Legends en català i els farà jugar contra el Barça. Plataforma per la Llengua impulsa, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, un saló del gaming el 3 i 4 de desembre a la Farga de l’Hospitalet per visibilitzar els videojocs, les competicions i les retransmissions d’esports electrònics en català. El saló oferirà un espai firal amb una quarantena d’expositors, una marató de 36 hores de videojocs, partits d’exhibició del Barça eSports, la final a quatre de la competició LlOP del Valorant i una Copa de les Estrelles de la competició LlOP del League of Legends. En el marc del SAGA, es presentaran els equips de la primera divisió de la competició en català del League of Legends, que s’ha anunciat que, a partir de gener, esdevindrà una competició reconeguda als circuits oficials. Els Premis SAGA ja han obert el període de votació popular del millor videojoc en català i les entrades al saló ja estan a la venda a saga.cat. Més informació a les notícies de Plataforma per la Llengua (1) i Tot el que vols saber de SAGA, Saló del ‘Gaming’ (i 2), i de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  SAGA – Saló del ‘Gaming’
 • Disponibles en català els manuals d’ús de 63 models de cotxes. Set marques de la indústria automobilística han publicat en català manuals d’instruccions dels seus vehicles. Ja es poden consultar i descarregar els manuals de 63 turismes als webs de Cupra, Ford, Lexus, Mazda, Seat, Tesla i Toyota. El Departament de Cultura, a través de la Secretaria de Política Lingüística, manté contacte amb els principals fabricants per ampliar l’ús del català en els productes i serveis. Seat va ser la primera marca a oferir els manuals en català i actualment hi té disponibles en línia totes les versions de vehicles fabricats a partir de 2018. Mazda ha traduït els manuals de totes les últimes versions de cotxes; la marca esportiva del Grup Seat, Cupra, ofereix en català quatre dels cinc models, és a dir, el 80 % de la flota; i Tesla ofereix en català quatre dels sis models venuts a Europa. Les marques del grup Toyota són les que tenen, en nombres absoluts, més models amb manuals en català en línia: Lexus, la divisió de vehicles de luxe, amb nou models, i Toyota, amb vint-i-sis, entre els quals hi ha els populars Corolla i Yaris. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • El Govern presenta un centenar d’accions per impulsar el català en tots els àmbits. El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha encapçalat aquest dimarts (29-11) una reunió de Govern extraordinària per abordar de forma monogràfica la situació del català. La iniciativa respon a la voluntat del Govern de situar la llengua catalana com una prioritat absoluta de l’Executiu, que des de l’inici de la legislatura es va posar a treballar per entrar en una nova etapa de la política lingüística del país, que assegurés el present i el futur del català, l’aranès i la llengua de signes catalana. Des d’un bon inici el departament de Cultura, a través de la Secretaria de Política Lingüística, va posar-se en contacte amb els diferents departaments per tal d’explorar conjuntament tant el ventall d’actuacions que ja hi havia en marxa en l’àmbit de la llengua, com les possibles àrees de treball que calia abordar. La Comissió Tècnica de Política Lingüística, òrgan que aplega tots els departaments de la Generalitat per treballar conjuntament pel foment del català, ha iniciat un procés de treball amb tots els departaments en matèria lingüística. El resultat d’aquesta feina conjunta són les 100 accions transversals que el Govern ha presentat avui. Més informació de les actuacions més destacades del centenar que s’han presentat a la