Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de novembre del 2022.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,36% (alt), el mateix que el del mes anterior (66,36%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de novembre del 2022:

 • Plataforma per la Llengua publica l’onzena edició de l’InformeCAT, un recull de 50 dades significatives sobre l’estat del català arreu del domini lingüístic. La transmissió intergeneracional del català és del 80 % a Catalunya i a les Illes Balears, i del 60 % al País Valencià. És una de les dades inèdites que publica l’onzena edició de l’InformeCAT, una publicació anual de Plataforma per la Llengua que recull 50 dades significatives sobre l’estat del català a partir de fonts oficials i d’estudis d’elaboració pròpia. Aquesta dada, fruit d’una enquesta encarregada per l’entitat a final del 2021 i començament del 2022, constata que una de les principals fortaleses de la llengua continua sent que, de manera general, els catalanoparlants de l’Estat espanyol transmeten el català als fills. Tanmateix, si en el cas de Catalunya parlen habitualment en català el 81,9 % dels residents amb, com a mínim, un avi catalanoparlant (un 92,0 % en el cas dels que tenen tres o quatre avis catalanoparlants) i a les Illes Balears ho fan el 78,6 % i el 85,1 %, respectivament, al País Valencià només fan servir habitualment el català el 62,2 % dels que tenen, com a mínim, un avi catalanoparlant i el 76,2 % dels que en tenen tres o quatre. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  InformeCAT 2022 (PDF 5,91 Mb)
  InformeCAT 2022. Vídeo amb una selecció de 12 dades destacades
 • Plataforma per la Llengua publica un any més l’informe anual de discriminacions lingüístiques greus comeses per les administracions. El nombre de discriminacions denunciades a l’entitat creix un 90,4 % respecte de l’informe anual del 2020. Un 40 % de les discriminacions lingüístiques del 2021 es van perpetrar en l’àmbit sanitari. Es dupliquen les discriminacions perpetrades per les administracions autonòmiques, tot i que l’Administració General de l’Estat continua sent l’administració que més en genera: és responsable del 49,5 % de les discriminacions. Plataforma per la Llengua ha publicat un any més un report amb el recull i l’anàlisi de les discriminacions lingüístiques patides l’any anterior per catalanoparlants per part de les administracions de l’Estat espanyol que van arribar al coneixement de l’entitat. Es tracta de casos en què treballadors públics van exigir a un ciutadà que parlés en castellà i no s’expressés en català, en què es van negar a prestar-li un servei o a donar-li una informació perquè parlava en català, o en què el van insultar, vexar o menysprear per aquest motiu. Aquests casos d’abús i tracte antiigualitari formen part d’un problema més gran de discriminació lingüística estructural a l’Estat espanyol i estan lligats a la ideologia supremacista castellana del nacionalisme espanyol i al redactat discriminatori de la Constitució i les lleis. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Informe Discriminacions Lingüístiques 2021 (PDF 1,52 Mb)
  Resum de les 99 discriminacions lingüístiques del 2021 (PDF 10,1 Mb)
 • SAGA, Saló del ‘Gaming’, presentarà els millors equips del League of Legends en català i els farà jugar contra el Barça. Plataforma per la Llengua impulsa, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, un saló del gaming el 3 i 4 de desembre a la Farga de l’Hospitalet per visibilitzar els videojocs, les competicions i les retransmissions d’esports electrònics en català. El saló oferirà un espai firal amb una quarantena d’expositors, una marató de 36 hores de videojocs, partits d’exhibició del Barça eSports, la final a quatre de la competició LlOP del Valorant i una Copa de les Estrelles de la competició LlOP del League of Legends. En el marc del SAGA, es presentaran els equips de la primera divisió de la competició en català del League of Legends, que s’ha anunciat que, a partir de gener, esdevindrà una competició reconeguda als circuits oficials. Els Premis SAGA ja han obert el període de votació popular del millor videojoc en català i les entrades al saló ja estan a la venda a saga.cat. Més informació a les notícies de Plataforma per la Llengua (1) i Tot el que vols saber de SAGA, Saló del ‘Gaming’ (i 2), i de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  SAGA – Saló del ‘Gaming’
 • Disponibles en català els manuals d’ús de 63 models de cotxes. Set marques de la indústria automobilística han publicat en català manuals d’instruccions dels seus vehicles. Ja es poden consultar i descarregar els manuals de 63 turismes als webs de Cupra, Ford, Lexus, Mazda, Seat, Tesla i Toyota. El Departament de Cultura, a través de la Secretaria de Política Lingüística, manté contacte amb els principals fabricants per ampliar l’ús del català en els productes i serveis. Seat va ser la primera marca a oferir els manuals en català i actualment hi té disponibles en línia totes les versions de vehicles fabricats a partir de 2018. Mazda ha traduït els manuals de totes les últimes versions de cotxes; la marca esportiva del Grup Seat, Cupra, ofereix en català quatre dels cinc models, és a dir, el 80 % de la flota; i Tesla ofereix en català quatre dels sis models venuts a Europa. Les marques del grup Toyota són les que tenen, en nombres absoluts, més models amb manuals en català en línia: Lexus, la divisió de vehicles de luxe, amb nou models, i Toyota, amb vint-i-sis, entre els quals hi ha els populars Corolla i Yaris. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • El Govern presenta un centenar d’accions per impulsar el català en tots els àmbits. El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha encapçalat aquest dimarts (29-11) una reunió de Govern extraordinària per abordar de forma monogràfica la situació del català. La iniciativa respon a la voluntat del Govern de situar la llengua catalana com una prioritat absoluta de l’Executiu, que des de l’inici de la legislatura es va posar a treballar per entrar en una nova etapa de la política lingüística del país, que assegurés el present i el futur del català, l’aranès i la llengua de signes catalana. Des d’un bon inici el departament de Cultura, a través de la Secretaria de Política Lingüística, va posar-se en contacte amb els diferents departaments per tal d’explorar conjuntament tant el ventall d’actuacions que ja hi havia en marxa en l’àmbit de la llengua, com les possibles àrees de treball que calia abordar. La Comissió Tècnica de Política Lingüística, òrgan que aplega tots els departaments de la Generalitat per treballar conjuntament pel foment del català, ha iniciat un procés de treball amb tots els departaments en matèria lingüística. El resultat d’aquesta feina conjunta són les 100 accions transversals que el Govern ha presentat avui. Més informació de les actuacions més destacades del centenar que s’han presentat a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  El català, llengua de País – Doissier de premsa – 100 mesures del Govern (PDF 200,51 kB)
 • Campanya “Treu la llengua, comparteix el català!” d’Òmnium. El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, i la vicepresidenta de l’entitat, Mònica Terribas, han animat a tota la ciutadania a utilitzar “desacomplexadament i amb orgull la llengua catalana” i, a la vegada, han llençat una crida a tota la comunitat Òmnium, més de 500.000 persones, a convertir-se “en activistes pel català”. Ho han fet durant la presentació de la campanya Treu la llengua, comparteix el català!, una nova aposta d’Òmnium per revertir el descens de l’ús social del català en els parlants claus pel futur de la llengua, com els infants, els joves o els nous parlants, i en àmbits estratègics com l’audiovisual o les plataformes digitals. “La nostra llengua és una eina de cohesió social i autoestima col·lectiva, cal compartir-la sense vergonya i ser activistes cada dia, a tot arreu”, ha reivindicat Antich. “Volem que el català segueixi generant lligams, igualtat social i comunitat”, ha afegit el president de l’entitat, que també ha destacat les més de 500 accions que engloba la campanya i que durant els propers mesos es durant a terme arreu del territori perquè tothom hi pugui participar. Més informació a les notícies d’Òmnium Cultural (1) i (2).
  Campanya “Treu la llengua, comparteix el català!” d’Òmnium
  Vídeo de la campanya
 • La bústia ètica de Viadenuncia rep el premi E-TECH 2022 a la millor gestió en llengua i comunicació en les TIC. El secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, ha lliurat el Premi E-TECH 2022 a la millor gestió en llengua i comunicació a Cóndor de l’empresa Viadenuncia. El servei de gestió de la bústia ètica de Viadenuncia dona resposta amb un producte, en català i innovador des del punt de vista tecnològic, a una necessitat creada recentment: el compliment de la normativa europea establerta a la Directiva 2019/1937, que obliga administracions públiques i empreses a disposar d’una bústia anònima de denúncies amb gestió externa i independent. El jurat, integrat per representants de la Secretaria de Política Lingüística i del Consorci per a la Normalització Lingüística, ha destacat la importància de l’existència en català d’un producte de tipologia encara poc freqüent, que afavoreix la transparència i el desenvolupament de l’Administració digital i que té un impacte potencial important, atesa l’amplitud de destinataris. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Campanya “Hi tens molt a dir”. Com a persona consumidora també tens drets lingüístics. L’Agència Catalana del Consum posa en marxa una campanya informativa i d’empoderament ciutadà amb l’objectiu que les persones consumidores coneguin els seus drets lingüístics i els exerceixin. Com a persones consumidores tenim un seguit de drets bàsics reconeguts en la Llei 22/2010, del Codi de consum de Catalunya, entre els quals també hi ha els drets lingüístics. En les nostres relacions de consum tenim dret a expressar-nos oralment i per escrit en la llengua que escollim, tant en català com en castellà. Els interlocutors també poden respondre en qualsevol d’aquestes dues llengües. D’acord amb el que preveu el Codi de consum, les empreses i els establiments comercials tenen l’obligació d’oferir com a mínim en català: Tota la informació comercial i les invitacions de compra, com per exemple la carta d’un restaurant, els fullets publicitaris, la documentació contractual, els pressupostos, els resguards de dipòsit o les factures. Més informació a la notícia de l’Agència Catalana del Consum.
  Espot campanya “Hi tens molt a dir”
 • Joaquim Arenas i Margarida Muset, Parlem Telecom, Pack Màgic, Softcatalà, Músics per la llibertat de l’Alt Penedès i Miquel Strubell, Premis Nacionals Joan Coromines 2022. El passat dissabte 12 de novembre la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) va celebrar la 20a edició dels Premis Nacionals Joan Coromines, enguany celebrats a Vilafranca del Penedès. L’acte, que es va celebrar al Fòrum Berger Balaguer, va comptar amb l’assistència de gairebé 200 persones. Any rere any, els Premis volen reconèixer persones i col·lectius que han destacat pel seu compromís en la normalització de la llengua, cultura i nació catalanes. Alhora, volen ser un revulsiu que ens esperoni a continuar treballant per assolir el ple reconeixement de la nostra identitat nacional i de la nostra llibertat. En aquesta ocasió, els guardonats han estat Joaquim Arenas i Margarida Muset, per la seva intensa i continuada lluita per la normalització de la llengua catalana; Parlem Telecom, per ser l’única empresa de telefonia de matriu catalana, imprescindible per no dependre de serveis estatals; Pack Màgic, per la difusió de recursos infantils en català que fomenten valors socials i culturals; Softcatalà, per ser pioners en el foment de la presència i l’ús del català en tots els àmbits de les noves tecnologies; Músics per la Llibertat de l’Alt Penedès (guardó local), per la persistència en la defensa de les nostres llibertats nacionals; i Miquel Strubell (homenatge pòstum), en reconeixement a la seva lluita per la llengua, la cultura i la nostra llibertat nacional. Més informació a les notícies de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) i de Softcatalà.
 • Pluja de milions públics perquè la RAE promogui la “unitat essencial” del castellà en la intel·ligència artificial. A final de juliol el govern espanyol va publicar un Reial decret al Butlletí Oficial de l’Estat amb el qual concedia 5 milions d’euros a la Real Academia Española (RAE), la institució que vetlla per la normativa del castellà. Concretament, el Reial decret 632/2022 encarregava a la RAE que utilitzés aquests diners per garantir “l’execució del Projecte Llengua Espanyola i Intel·ligència Artificial” (LEIA). Segons la pàgina web de la RAE, el projecte LEIA té com a principal objectiu garantir la presència del castellà en la intel·ligència artificial i assegurar que se’n fa un “ús correcte”, per “evitar que se’n perdi la unitat que permet que més de 585 milions de persones puguin comunicar[-s’hi] sense dificultats”. Durant el tercer trimestre de 2022 es publiquen 55 normes espanyoles i europees que privilegien el castellà i discriminen el català. Fins a 18 normes exigeixen el castellà per poder beneficiar-se d’ajudes públiques i aspirar a premis. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Normes estatals que imposen el castellà – 3r trimestre de 2022 (PDF)
 • El CPNL presenta una web per aprendre gramàtica segons el nivell de coneixements de català. El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) posa a disposició de tothom un nou apartat al web dedicat a la gramàtica del català. L’eina pretén ser un recurs de capçalera per a qualsevol aprenent o parlant de català i una eina per al professorat de llengua catalana a qualsevol centre d’ensenyament. Durant el curs 2021-22 aquesta gramàtica s’ha utilitzat dins del CPNL com un complement per a l’aprenentatge dels alumnes dels 22 centres de normalització lingüística. El nou recurs destaca per l’estructuració del contingut segons els nivells dels cursos de català del CPNL. D’aquesta manera, els continguts s’ajusten al nivell d’aprenentatge de cada alumne, des del primer curs de nivell bàsic fins al nivell superior. L’eina es vertebra a partir de quatre grans apartats que contenen tots els camps essencials de la llengua catalana: ortografia i fonètica, morfosintaxi, lèxic i textual. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Gramàtica per aprendre català al CPNL
 • La Viquillengua ampliarà els continguts de la Viquipèdia sobre pel·lícules i sèries en català durant una setmana. Durant la setmana del 18 al 25 de novembre, tindrà lloc la IX Viquimarató de la llengua catalana, que aquest any es dedica a les pel·lícules i sèries en català. Aquest esdeveniment és organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Política Lingüística, i Amical Wikimedia, juntament amb els governs de tots els territoris de parla catalana. La Viquillengua d’enguany es dirigeix a tots els usuaris que vulguin editar les entrades de la Viquipèdia sobre pel·lícules i sèries en català per ampliar-ne els continguts, a partir d’una llista que en proposa les entrades per revisar. Alhora, també es suggereix la creació d’articles nous i la traducció dels continguts existents a altres llengües. Simultàniament, també es convoquen activitats presencials per fomentar la participació. Més informació a les notícies de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i d’Amical Wikimedia.
  IX Viquimarató de la Llengua Catalana
 • Obrim la convocatòria per presentar candidatures a la 10a edició dels Premis Martí Gasull i Roig en defensa del català. Plataforma per la Llengua ha obert aquest dimecres, 23 de novembre, el termini per presentar les propostes de candidatures a la 10a edició dels Premis Martí Gasull i Roig, uns guardons que reconeixen la trajectòria i les accions de persones i d’entitats en la defensa i la promoció del català. L’edició d’enguany estrena un tercer guardó, el Premi a la Innovació, que se suma al Premi Especial del Jurat i al Premi Martí Gasull i Roig. La presentació de candidatures a aquest darrer guardó es pot fer a partir d’avui i fins al dimecres 14 de desembre, i entre totes les propostes rebudes el jurat n’escollirà tres, que seran les que se sotmetran a la votació popular per decidir el guanyador del premi, dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement. L’entitat ―o la persona― guanyadora s’anunciarà el dilluns 20 de febrer del 2023 durant la gala de lliurament dels premis, que, amb motiu del desè aniversari, es farà al Palau de la Música Catalana. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  10a edició dels Premis Martí Gasull i Roig
 • El Correllengua 2022 va concloure el 5 de novembre a Perpinyà. El passat dissabte 5 de novembre, la CAL va concloure el Correllengua 2022 a Perpinyà. Com cada any, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, fa coincidir l’Acte Final del Correllengua amb la celebració de la Diada de la Catalunya Nord. Per tal de facilitar l’assistència del màxim de persones, l’entitat va organitzar un autocar per assistir als actes convocats a la capital de la Catalunya del Nord. Unes 50 persones van assistir-hi gràcies a aquest servei. Es va dedicar el matí a visitar la Porta dels Països Catalans, impressionant obra d’Emili Armengol que representa la porta d’entrada als Països Catalans com una frontera invisible i històrica. Més informació a la notícia de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).
  Correllengua 2022
 • Steam ja permet filtrar els videojocs disponibles en català. Steam, la principal botiga virtual de videojocs per ordinador, ha habilitat la possibilitat de filtrar jocs en funció dels idiomes que incorpora, entre els quals es troben el català, el gallec i el basc, entre altres. La plataforma va incloure aquestes llengües a finals d’agost, però fins ara era una opció que només es podia visualitzar dins la pàgina de cada joc, i no buscar a través d’aquesta característica. Tanmateix, és possible que a la vostra aplicació de Steam pugueu filtrar per idioma, però no us aparegui el català entre les opcions llistades. Per activar-lo, cal accedir a Detalles de la cuenta, dirigir-se a Preferencias de idioma i seleccionar el català entre els idiomes addicionals per al contingut dels jocs. Ho podeu fer tant des del programari de l’ordinador com des de l’aplicació per a mòbils. Cal mencionar que el català només es troba disponible per indicar que els videojocs l’inclouen com a alternativa lingüística, però la plataforma no té la interfície traduïda. Més informació a la notícia de MetaData.
 • El català ja és oficial a LOL: el videojoc reconeix les retransmissions de LlOP. La competició catalana del videojoc League of Legends (LOL) passa a ser reconeguda oficialment. Això suposa que, a partir d’ara, la retransmissió del torneig on s’enfronten els diferents equips catalans entra al circuit oficial de Riot Games, l’empresa que ha desenvolupat aquest joc d’abast mundial. Es tracta de les competicions LlOP, retransmeses en català per Gamesports Electrònics des de fa dos anys. A partir de la nova temporada d’aquest gener, formaran part del circuit oficial Tormenta, que engloba diferents equips amateurs de la península Ibèrica. Més informació a la notícia de ccma.cat.
 • La sèrie ‘Smiley’ de Netflix tindrà una versió íntegrament en català. El productor guionista de la sèrie de Netflix Smiley, Guillem Clua, ha anunciat que la sèrie arribarà a les pantalles el 7 de desembre i que, més enllà de la versió original, que és bilingüe en castellà i català, també hi haurà una versió doblada íntegrament en català. L’obra de teatre d’Smiley es va estrenar el 2012 a la Sala Flyhard de Barcelona i més tard va passar pel Teatre Lliure, el Club Capitol i posteriorment s’ha representat en estats com ara Alemanya, Grècia, Xipre, Itàlia, Xile, Puerto Rico, Uruguai, Perú, Veneçuela, Estats Units d’Amèrica, Colòmbia, Austràlia o Singapur. Més informació a la notícia de VilaWeb.

Altres notícies del mes de novembre del 2022:

 • Impuls al català amb 100 mesures (Jordi Alemany a El Punt Avui, 30-11-2022)
  El govern vol normalitzar-ne la presència en els àmbits assistencial, sanitari i audiovisual, així com formant professors. Aragonès recorda que el 25% sols s’aplica en 26 aules de 72.000.
 • El 29 de novembre, dona pel valencià a Alacant! (Plataforma per la Llengua, 14-11-2022)
  Plataforma per la Llengua participa per cinquè any al #GivingTuesday i enguany té l’objectiu d’aconseguir 15.000 euros per potenciar l’ús de la llengua al món digital entre els joves del sud del País Valencià.
  Només el 18 % dels joves alacantins fan servir el valencià habitualment a les xarxes socials. A partir d’avui ja es poden fer donatius al portal www.plataforma-llengua.cat/jodonepelvalencia.
 • Participem en un fòrum a Irlanda sobre la capacitat de les llengües minoritzades per atreure inversions i turisme (Plataforma per la Llengua, 17-11-2022)
  Òscar-Adrià Ibàñez, cap de Drets Lingüístics de l’ONG del català, assisteix al 6è Fòrum de Regions Minoritàries Europees de la FUEN, una de les principals organitzacions en defensa de les minories nacionals i lingüístiques.
  L’ONG del català ha compartit experiències dels territoris de parla catalana en què la llengua es fa servir per promocionar turísticament el territori,
 • La llum sobre la immersió lingüística, des del sud del sud (Maria Àngels Caravaca Campillo a VilaWeb, 13-11-2022)
  Els parlaments de tots els homenatjats de la nit dels 10è Premis Tempir van ser una lliçó per a els presents: d’història, de mètode, de professionalitat, de valentia i d’estima a la llengua.