Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 d’abril del 2023.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,42% (alt), el mateix que el del mes anterior (66,42%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes d’abril del 2023:

 • Google activa a Google Maps les indicacions de navegació parlades en català, per a Android i iOS. El passat 14 d’abril el compte de Twitter de l’Aliança per la presència digital del català va publicar el tuit “Google activa a @googlemaps les indicacions de navegació parlades en català, per a Android i iOS. Tot i ser encara incipient, és una gran notícia perquè molts usuaris que tenien el telèfon configurat en altres idiomes per disposar de veu a Maps, ara el poden configurar en català.”.
  Tot i que sembla que encara és en fase de proves es tracta d’una notícia molt positiva per la llengua. Més informació al Twitter de l’Aliança per la presència digital del català.
  Recollint aquest canvi, Softcatalà ha publicat la seva Guia de navegadors GPS en català de Softcatalà actualitzada.
 • Dues bones notícies per al català (Google Maps i TikTok). Al capítol 1136 de “L@Net” de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio, Albert Cuesta ens explica que TikTok i les instruccions per veu de Google Maps han incorporat el català. “Ja tornat de Brussel·les, acabem la setmana amb dues bones notícies per a la llengua catalana en el món digital. La primera és que l’aplicació de TikTok ha incorporat el català. Tal com havien promès, després d’activar la subtitulació en català als anuncis. Ara ja pots triar el nostre idioma en les opcions de l’aplicació mòbil. No estic segur de que la notícia sigui realment bona, perquè ja saps que crec que TikTok és tòxica i cal evitar-la. Però si insistiu en deixar-vos abduir per un algoritme, si més no que sigui en català. La segona bona notícia la podem escoltar i tot: Les instruccions de navegació pas a pas de Google Maps ja es poden escoltar en català. I ja tocava. Des d’avui (14-4), els usuaris de Google Maps en mòbils Android i iPhone poden triar com a idioma de les instruccions de guiatge parlades el català, que fins ara no hi era.”. Més informació a la notícia de la web d’Albert Cuesta.
  Àudio “Dues bones notícies per al català”. Capítol 1136 de “L@Net” de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio.
 • El català s’incorpora a WiFi Map, l’aplicació líder per connectar-se a xarxes wifi arreu del món. Plataforma per la Llengua ha aconseguit que el català s’incorpori a WiFi Map, l’aplicació líder per detectar i accedir a un preu assequible a xarxes WiFi arreu del món. La versió en català es va fer pública dijous passat, 30 de març, coincidint amb el rellançament de l’aplicació i, de moment, només es troba disponible per al sistema iOs d’Apple. L’organització es felicita per l’èxit, i espera que en els pròxims dies la versió en català també arribi a Android, tal com s’ha compromès l’empresa amb l’entitat [ACTUALITZACIÓ 21/4/2023: L’aplicació WiFi Map ja incorpora el català a Android]. L’aplicació ha incorporat el català, a petició de l’entitat, en aquesta darrera actualització, $WIFI, i ara el català és la dinovena llengua de l’aplicació. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Els subtítols en català ja estan disponibles en la publicitat de TikTok. El Departament de Cultura ha sigut informat per TikTok sobre la inclusió de la llengua catalana en els subtítols de les peces publicitàries. Fins ara, la plataforma de vídeos curts requeria subtitular en castellà els anuncis emesos en català d’empreses i institucions, una pràctica que en limitava el posicionament de marca i en dificultava la capacitat de connexió amb els públics objectius corresponents. TikTok també ha notificat al Departament que està avançant a bon ritme en la incorporació del català com a opció lingüística en la interfície de l’aplicació, i en el menú per a subtitulacions de contingut orgànic. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Twitch torna a permetre de filtrar continguts en català. Novetats a Twitch. La plataforma de vídeos en directe ha restablert el selector de llengua i tornarà a permetre de filtrar els continguts en català. Fins ara, aquest mecanisme havia desaparegut i els creadors tan sols podien afegir descripcions i etiquetes especificant que el contingut era en la nostra llengua, segons que informa la Plataforma per la Llengua. El compte oficial de suport de Twitch a Twitter explica que el filtre és format de trenta-cinc llengües i que treballen perquè estigui disponible als dispositius mòbils. Més informació al Twitter Plataforma per la Llengua i a la notícia de VilaWeb.
 • Denunciem l’incompliment de la Llei del cinema a l’Agència Catalana de Consum i al Síndic de Greuges. La setmana passada, un grup de veïns dels barris de Gràcia i Sant Gervasi de Barcelona que volien veure Mario Bros: la pel·lícula van anar al multicine més proper en què es projectava la pel·lícula i van demanar entrades per veure-la en català. La resposta va ser que no hi havia cap sessió prevista en català, i els veïns van demanar veure’n qualsevol altra de la cartellera en català. La resposta, altre cop, va ser que no n’hi havia cap. Per aquests fets, els veïns van presentar una queixa a l’empresa i n’han fet arribar una còpia al servei de queixes i consultes lingüístiques de Plataforma per la Llengua perquè hi doni recorregut.
  L’ONG del català entoma l’encàrrec i presentarà la cinquantena de reclamacions rebudes a diferents organismes. Les reclamacions al·leguen que la Llei del cinema no es compleix, perquè aquest text legal estableix que les empreses exhibidores hauran de respectar les obligacions d’una quota de pantalla (reduïda al 25 % pel Tribunal Constitucional), i, en canvi, ells no van poder veure cap pel·lícula en català. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Més de 60 entitats s’adhereixen al manifest perquè el Govern espanyol faci oficial el català a la Unió Europea. Més de seixanta entitats ja s’han sumat al manifest per reclamar al Govern espanyol que faci oficial el català a la Unió Europea aprofitant que aquest juliol l’Estat espanyol assumirà la presidència rotatòria del Consell de la Unió. El manifest, presentat a Palma el 13 de febrer i impulsat inicialment per nou entitats, incorpora ara, entre altres signants, el Futbol Club Barcelona, el Col·legi de Metges de Barcelona, el sindicat balear STEI Intersindical, la Intersindical Valenciana, la patronal CECOT, la Cambra de Comerç de Girona, el sindicat de docents USTEC-STEs i l’associació internacional European Language Equality Network (ELEN). El text, que es pot consultar a través d’un web, també ha rebut el clic de suport de gairebé 50.000 particulars. Els impulsors fan una crida a les entitats perquè continuïn adherint-s’hi a través del correu info@oficialitatara.cat i animen els ciutadans a seguir-hi donant suport a través del web. En concret, el manifest reclama que el Govern espanyol sol·liciti el reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea, entenent que no cal modificar cap tractat per fer-ho i que, simplement, és una qüestió de voluntat política. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Manifest “Oficialitat, ara” – Fem el català oficial a la Unió Europea
 • 62 normes legals aprovades el primer trimestre del 2023 discriminen el català. Aquest primer trimestre del 2023 les institucions espanyoles, la Unió Europea i les organitzacions internacionals de què forma part l̵