Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de maig del 2023.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,43% (alt), 0,01 punts percentuals superior al del mes anterior (66,42%).
 • Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de maig del 2023:

 • Impulsem una iniciativa perquè les consoles de videojocs reconeguin i incorporin el català. Plataforma per la Llengua ha començat a treballar per aconseguir que les consoles de videojocs incorporin la llengua catalana a la interfície gràfica i la reconeguin a les seves botigues de videojocs amb una etiqueta específica com ja fan algunes consoles. De moment, l’entitat ja ha tingut uns primers contactes amb el sector i té el suport de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, així com de diverses empreses de videojocs. La voluntat de l’entitat és reunir-se aviat amb els responsables de les videoconsoles per convèncer-los dels avantatges d’incloure el català en els seus productes i per assessorar-los en el procés d’incorporació de la llengua si ho consideren oportú.
  La inclusió del català a les plataformes de venda tant en forma d’etiqueta com a la interfície suposa una oportunitat important per al creixement de la llengua en l’àmbit dels videojocs. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • La majoria de les principals companyies hoteleres amb seu social al domini lingüístic no tenen les pàgines web en català. Plataforma per la Llengua denuncia que la majoria de grans companyies hoteleres amb seu social al domini lingüístic no tenen la pàgina web en català. Seguint el rànquing mundial dels grups hotelers més grans per nombre d’habitacions, apareix en la 19a posició el Meliá Hotels International; en la 29a, el Barceló Hotel Group; en la 32a, el Riu Hotels and Resorts; en la 47a, l’Iberostar Hotels and Resorts; en la 67a, l’Eurostars Hotel Company; en la 87a, H10 Hotels; en la 101a, el Palladium Hotel Group; en la 103a, el Grupo Piñero; en la 111a, Catalonia Hotels & Resorts i, per acabar, en la 143a, el Princess Hotels and Resorts.
  D’aquestes deu companyies, únicament dues tenen el català disponible al web: H10 Hotels i Catalonia Hotels & Resorts. Pel que fa a la resta, tot i que la majoria tenen webs multilingües amb un mínim de set llengües, el català no hi té presència.
  Pel que fa a les principals companyies de les illes Balears, el Barceló Hotel Group inclou onze llengües diferents; RIU Hotels & Resorts en té nou; Palladium Hotel Group n’incorpora set, igual que Iberostar Hotels and Resorts, i Meliá Hotels Internacional disposa de divuit llengües a la seva pàgina web, però cap d’elles no és el català. Grupo Piñero només té el web en castellà i en anglès. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Google sacseja la pàgina de resultats: la IA guanya els enllaços externs. Google s’ha proposat recuperar en la percepció pública el lloc de referència que considera que li correspon en l’ús de la IA. Davant l’actual fal·lera de la indústria, els mitjans i els consumidors per serveis experimentals com el ChatGPT, el conseller delegat Sundar Pichai reivindica els set anys que fa que l’empresa (en el congrés I/O del 2016, on l’altra aposta va ser, ehem, la realitat virtual) es va declarar centrada en la IA. Per això va començar repassant les desenes d’usos d’algoritmes en els productes i serveis de Google que ja coneixem, sis dels quals superen els 2.000 milions d’usuaris. Més informació a la notícia d’Albert Cuesta, que també n’ha parlat al pòdcast “L@Net” de Catalunya Nit: “Google reclama el seu lloc a la IA”.
 • Es busquen catalanoparlants per entrenar algoritmes d’intel·ligència artificial. Al menys una agència internacional té publicada una oferta de feina per a redactors en llengua catalana, específicament per entrenar models d’intel·ligència artificial generativa. L’altre dia explicàvem el cas de l’islandès, que OpenAI ha agafat com a referència perquè el seu ChatGPT es comuniqui millor en idiomes que no siguin l’anglès.
  Doncs bé, aquesta agència, que es diu Scale, busca redactors en 37 llengües de tot el món, la majoria europees, i una d’aquestes és el català. Que a més és l’única de les 37 que no té un estat al darrere. Això ens confirma que, malgrat tot, el món ens mira una mica, prou com per voler que les plataformes tecnològiques ens entenguin bé. En què consisteix la feina? I qui pot optar-hi?. Més informació a la notícia d’Albert Cuesta.
 • Entrenar intel·ligència artificial en català: “L’algorisme aprèn ràpidament, és impressionant”. “Com a model de llenguatge AI, no tinc experiències personals com els éssers humans. Però he après la llengua catalana mitjançant un procés d’aprenentatge automàtic. M’he entrenat amb una gran quantitat de textos en català per poder comprendre i generar respostes en aquesta llengua.” Això respon ChatGPT quan li demanem com ha après el català. La intel·ligència artificial generativa ha marcat un abans i un després en l’àmbit tecnològic. N’hi ha de tota mena, però la que més s’ha popularitzat aquests darrers mesos és el xatbot que ha creat l’empresa nord-americana Open AI, que és capaç d’escriure sobre un gran ventall de qüestions. Aquestes eines requereixen entrenaments a partir d’una enorme quantitat de dades de text en diferents llengües que els permet de desenvolupar les habilitats necessàries per a processar les preguntes i desenvolupar les respostes.
  Una de les agències que s’encarrega d’entrenar-les és la nord-americana Scale, que cerca redactors en unes quaranta llengües de tot el món, entre els quals, en català. Més informació a l’article de Pol Baraza Curtichs a VilaWeb.
 • El Departament de Recerca i Universitats fomenta l’aprenentatge del català en origen per als estudiants internacionals. En el marc del nou impuls al Pla d’Enfortiment de la Llengua Catalana, el Departament de Recerca i Universitats ha posat en marxa una pàgina web que, per primera vegada, recull tots els recursos disponibles per fomentar l’aprenentatge del català en origen per als estudiants internacionals que preveuen fer una estada en alguna de les dotze universitats de Catalunya. Paral·lelament, i gràcies a l’increment del finançament dels ajuts Interlingua, els primers indicadors d’aquest 2023 apunten que en el conjunt de les universitats catalanes han incrementat el nombre d’estudiants internacionals que participen en les actuacions d’acollida lingüística. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Audiocat, el primer directori amb tots els pòdcasts en català. Aquest dijous, 11 de maig, s’ha presentat el nou mitjà digital centrat en l’àmbit del pòdcast i l’espai sonor en català: Audiocat. Es tracta d’una aposta pel contingut sonor que cobreix l’actualitat del sector de l’àudio en la nostra llengua i funciona com a directori des d’on consultar pòdcasts en català, iniciativa pionera que no s’havia realitzat fins al moment. La plataforma s’estrena amb més de 350 pòdcasts indexats, demostrant així la tendència cap a aquest format emergent. Més informació a la notícia de Racó Català.
  Audiocat
 • Neix FortniteCAT, la comunitat catalana de Fortnite. Els amants del popular videojoc Fortnite ja poden unir-se a FortniteCAT, una nova comunitat per als jugadors i jugadores de parla catalana. La comunitat va ser creada per als jugadors i jugadores que vulguin compartir la seva passió per aquest joc, i jugar amb companyia d’altres persones catalanoparlants.
  A FortniteCAT, els jugadors i jugadores podran connectar-se amb altres persones de la comunitat, compartir estratègies i consells, organitzar partides i esdeveniments, i fins i tot fer amics nous. La comunitat també ofereix una oportunitat per als jugadors i jugadores que volen millorar les seves habilitats, ja que hi haurà jugadors experimentats disposats a compartir els seus coneixements. Més informació a la notícia de Racó Català.
  Twitter FortniteCAT
 • [ÀUDIO] Denunciem que Veritas ha acomiadat una treballadora d’una botiga de Puigcerdà per parlar en català. Plataforma per la Llengua denuncia que la cadena de supermercats Veritas ha acomiadat una treballadora d’un establiment de Puigcerdà per parlar en català amb naturalitat amb companys i clients que l’entenien. L’entitat publica un àudio en què l’encarregat reconeix que l’han acomiadada per motius lingüístics després que dos treballadors de l’empresa es fessin passar per clients i es queixessin que la treballadora els responia en català quan ells s’hi havien adreçat en castellà. L’afectada ha rebut el suport legal de l’entitat i ha presentat una demanda als jutjats perquè considera que ha estat discriminada per raó de llengua i que, per tant, l’acomiadament s’ha de declarar nul i l’empresa ha de readmetre i indemnitzar la treballadora. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua i a aquesta notícia de VilaWeb.
  [ÀUDIO] L’encarregat de la botiga reconeix que han acomiadat la treballadora per motius lingüístics
 • L’educació social és la disciplina protagonista de la nova fase de la campanya “Tots som referents lingüístics. #notexcusis”. La nova fase de la campanya “Tots som referents lingüístics. #notexcusis” pretén sensibilitzar els educadors socials sobre la importància de l’ús del català en el dia a dia dels serveis i les institucions en els quals desenvolupen la seva tasca. Sovint treballen en contextos en què l’ús del català és minoritari, fet que els converteix en figures clau per a la transmissió del català i la conscienciació lingüística. A més, bona part d’ells treballen amb infants i adolescents.
  La nova guia de la campanya ofereix consells i recursos als educadors socials per incorporar el català en la seva acció socioeducativa, sigui en espais d’atenció individual -com entrevistes o tutories- o bé en espais on es dinamitzen grups. A més, també intenta trencar falses creences, com ara que usant el català és difícil generar vincles educatius o que hi ha necessitats més importants a cobrir que l’aprenentatge de la llengua. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Descarrega’t aquí la guia No t’excusis d’Educació Social
  Campanya “Tots som referents lingüístics. #notexcusis”
 • El català, llengua de les empreses de Cecot. Al nostre país l’empresa ha estat un focus d’irradiació de la llengua catalana. El prestigi del català, en bona mesura, també s’ha consolidat a l’empara de les empreses catalanes que l’han utilitzat com a llengua de treball vàlida per a qualsevol tipus de situació. No només el català és útil per fer negocis, sinó que en possibilita. És amb aquesta premissa que a la Cecot, històricament, hem considerat la llengua un element consubstancial a l’hora de fer empresa. Des dels seus orígens, a la nostra associació hem impulsat el coneixement i l’ús del català entre el teixit empresarial que ens és propi, ja sigui des de la formació de les persones treballadores en cursos de llengua, en l’elaboració de lèxics específics per a diferents gremis i col·lectius, o en projectes singulars per a la seva extensió i ús.
  Des de l’any 2020, situant la llengua catalana en el marc de la Responsabilitat Social Empresarial, a la Cecot hem aprofundit amb més determinació en aquesta via. Més informació a l’article de Laia Sabater Ortigosa i Pere Ejarque Guillamat a Via Empresa.
  Guia de bones pràctiques de llengua catalana a l’empresa
 • L’oficina d’atenció ciutadana de Drets Socials incorpora un servei de vídeo-interpretació en llengua de signes. Les persones amb sordesa que vulguin demanar informació sobre els serveis que presta el Departament de Drets Socials o fer algun tràmit de manera presencial en l’Oficina d’Atenció Ciutadana dels serveis centrals de Barcelona (al passeig de Taulat 266-270) ho tenen ara una mica més fàcil.
  L’oficina té una treballadora que domina la llengua de signes catalana, la llengua de signes espanyola i el sistema de signes internacional i, per tant, ja s’oferia atenció a les persones amb sordesa, però ara un acord entre la Direcció General de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana i la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) ha permès ampliar l’atenció al col·lectiu mitjançant la incorporació d’un dispositiu de vídeo-interpretació que es diu Svisual. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Neix un grup de mestres i pares preocupats per l’ús del català als centres educatius. Nova acció a favor de la llengua de Mantinc el català. Després d’haver impulsat una borsa de treball exclusivament en català, aquest grup d’activistes ha endegat una segona iniciativa en l’àmbit educatiu. Es tracta de ‘Docents pel català’, una iniciativa per la sectorial d’educació de Mantinc el català que agrupa docents, pares i mares de l’Escola Catalana, preocupats per l’ús del català als centres educatius.
  “Creiem que hi ha d’haver un espai de debat, però també d’acció, des de la perspectiva dels docents. I no només des de l’àmbit de l’escola pública. Volem posar la llengua al centre del debat tenint en compte que en qualsevol moment pot sortir la Sentència del TC que imposi el castellà a les nostres escoles. Volem plantar cara pel català”, afirmen els seus promotors. Més informació a la notícia de Racó Català.
  Xat de Whatsapp del grup de ‘Docents pel català’
  Mantinc el català

Altres notícies del mes de maig del 2023:

 • Denunciem que la justícia francesa relega el català a un ús secundari als plens municipals (Plataforma per la Llengua, 9-5-2023)
  El Tribunal Administratiu de Montpeller, en una sentència de caràcter supremacista, ordena que el francès prevalgui per davant del català.
  L’entitat insta el govern francès a ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM), i a fer oficial el català a la Catalunya del Nord, i demana empara internacional davant aquesta vulneració dels drets lingüístics.
 • Incidim en els grups parlamentaris del Congrés de Diputats per fer avançar el català en tots els fronts (Plataforma per la Llengua, 4-5-2023)
  Plataforma per la Llengua es reuneix amb diversos grups parlamentaris del Congrés de Diputats per fer seguiment de projectes normatius en curs, debatre esmenes i proposar estratègies de millora.
  Després de les trobades, l’ONG del català afronta noves propostes d’esmena, preguntes parlamentàries i la revisió i seguiment de diversos projectes legislatius (com la Llei de Serveis d’Atenció al Client, la Llei de Funció Pública o la nova Llei de Cinema).
 • Presentem al·legacions als esborranys de decret llei que pretenen relegar els estudis de Filologia Catalana (Plataforma per la Llengua, 2-5-2023)
  Plataforma per la Llengua sol·licita que es retirin els projectes de Reial decret i que s’obri un procés obert per formular una nova proposta que tingui en compte la realitat dels sistemes educatius amb llengua cooficial.
  Per a l’entitat, preocupa especialment que la combinació de les dues normatives pugui comportar un perill per a la supervivència i prevalença del català a l’ensenyament universitari.
 • Una borsa de treball exclusivament en català (Racó Català, 2-5-2023)
  Mantinc el català ha posat en marxa un servei d’ocupació “per reivindicar l’ús habitual del català en els àmbits laborals i comercials d’arreu dels Països Catalans”.
 • Arrenquem una campanya perquè la ciutadania voti amb consciència lingüística i reclami compromisos amb la llengua als partits (Plataforma per la Llengua, 3-5-2023)
  Plataforma per la Llengua publica en un web els programes que ha fet arribar a les candidatures i demana el suport de la ciutadania per pressionar els candidats a comprometre’s amb la llengua.
  Els eixos que proposa l’entitat a la campanya de Vota per la llengua són quatre: una política lingüística transversal, la promoció del català com a llengua d’integració, compromís per potenciar el català a la cultura i l’audiovisual, i normalitzar el català als comerços i les empreses.
  La ciutadania pot contribuir a fer pressió signant aquí els quatre eixos d’acció i enviant els correus, les piulades i les preguntes que ha preparat l’entitat per als candidats.
 • Recorrem al Tribunal Suprem la decisió del TSJC d’excloure’ns del cas de la sentència del 25% (Plataforma per la Llengua, 19-5-2023)
  Plataforma per la Llengua ha presentat un recurs de cassació al Tribunal Suprem perquè el TSJC ha ratificat aquest octubre la decisió del juny: l’entitat no pot ser part del procés, perquè el cas té a veure amb la vehicularitat del castellà, i no del català.
  Per l’entitat, la decisió del TSJC és completament irregular i atempta contra el principi de contradicció, perquè només accepta la participació de les entitats en defensa de l’execució de la sentència.
 • CaixaBank converteix els mòbils en TPV (MetaData, 23-5-2023)
  L’entitat financera llança la primera aplicació de l’Estat espanyol que permet acceptar pagaments sense perifèrics addicionals.
 • ChatGPT, la carta amagada dels cibercriminals (Aida Corón a MetaData, 8-5-2023)
  L’ús de la intel·ligència artificial en la creació de codi permet perfeccionar campanyes de ‘phishing’ i crear virus en nous llenguatges que faciliten l’entrada de nous delinqüents al sector.
 • (VÍDEO) “Español, por favor” (Racó Català, 12-5-2023)
  La resposta de Gerard Romero a un espectador del seu canal de Twitch que li demana que deixi d’entrevistar en català a The Tyets.
 • Organitzem un debat electoral a Barcelona sobre llengua amb els representants dels partits polítics (Plataforma per la Llengua, 12-5-2023)
  Elisenda Alamany (ERC), Jordi Martí (Barcelona en Comú), Esther Niubó (PSC), Joan Rodríguez (Trias per Barcelona) i Jordi Estivill (CUP-L’Alternativa) parlaran de les seves propostes en matèria de llengua en un debat conduït pel periodista Vicent Partal, director de VilaWeb.
  El debat es farà dimecres vinent, 17 de maig, a les 18:30 h, a l’Espai Línia de la Dreta de l’Eixample de Barcelona, i es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l’entitat. Plataforma per la Llengua vol que els ciutadans votin amb consciència lingüística i reclamin compromisos als partits, i els anima a signar els quatre eixos d’acció proposats per l’entitat al web votaperlallengua.cat.
 • El Museu Marítim de Barcelona acollirà l’acte de cloenda de la 8a edició del Concurs Tísner (Plataforma per la Llengua, 12-5-2023)
  Més de 70 aules d’arreu del domini lingüístic han presentat jocs per practicar el català en aquesta vuitena edició del certamen.
  Els presentadors del programa Random de l’SX3, Maria Bouabdellah i David It’s Me, seran els encarregats de conduir l’acte de lliurament dels premis, que es farà el dissabte 27 de maig i que comptarà amb l’actuació del grup Las que Faltaband i el mag Sergi Armentano.