- Plataforma per la Llengua presenta l’InformeCAT 2023, un recull de 50 dades significatives sobre l’estat del català arreu del domini lingüístic. (Font: PxL)
- La Fundació .cat i el FC Barcelona signen un conveni per promoure i defensar la llengua catalana a l’entorn digital. (Font: Fundació .cat i FCB)
- SAGA, saló del gaming, creix en la segona edició per consolidar-se com l’esdeveniment de referència dels videojocs en català. (Font: PxL i SPL)
- El videojoc a Catalunya es consolida amb més professionals i més facturació. (Font: Govern.cat)
- HBO Max incorpora més de 100 títols en català des de l’anunci del Govern i la CCMA. (Font: SPL)
- Aconseguim que la Unió Europea desmenteixi el govern espanyol: Espanya mai no ha demanat que el català sigui oficial a Europa. (Font: PxL)
- El Consell de l’Advocacia Catalana demana a LinkedIn que incorpori la llengua catalana dins les llengües d’ús d’aquesta xarxa social. (Font: CICAC)
- L’ecosistema, “el gran superpoder” del sector dels videojocs català. (Font: MetaData)
- Un miler de persones protesten a Borriana contra la censura de revistes en valencià. (Font: PxL)
- Comença la campanya per fer arribar el Síndic de Drets Lingüístics a tot Catalunya. (Font: PxL)
- Una norantena de queixes per discriminació lingüística a la universitat durant el curs 2022-2023. (Font: PxL)
- Aquest estiu, a Catalunya, activa el radar!. (Font: PxL)
- A l’estiu, tria català. La campanya ‘Provem-ho en català’ ha ampliat el web amb continguts estiuencs. (Font: SPL)
- Disponibles en català totes les novetats en seguretat personal dels dispositius @Apple. (Font: SPL)
- El programa de parelles lingüístiques Voluntariat per la llengua commemora 20 anys amb més de 170.000 parelles constituïdes. (Font: SPL)
- Seat i Cupra només tenen en català el web d’Andorra. (Font: Racó Català)

Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 de juliol del 2023.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 66,52% (alt), 0,05 punts percentuals superior al del mes anterior (66,47%).
- Hi ha 10 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 7 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes de juliol del 2023:
- Plataforma per la Llengua presenta l’InformeCAT 2023, un recull de 50 dades significatives sobre l’estat del català arreu del domini lingüístic. Plataforma per la Llengua va publicar el 3 de juliol la dotzena edició de l’InformeCAT, un recull de 50 dades significatives sobre l’estat del català arreu del domini lingüístic.
L’InformeCAT 2023 revela que, malgrat els resultats electorals, una àmplia majoria vol que els funcionaris de l’Estat hagin de saber català: ho defensen el 67,6% dels habitants de les Illes, i el 81,8 % dels de la zona catalanoparlant del País Valencià.
El 95,0 % dels habitants de Catalunya, el País Valencià i les illes Balears diuen que parlen bé el castellà, i tan sols el 65,1 %, que parlen bé el català. És una de les dades més destacades de la dotzena edició de l’InformeCAT, una publicació anual de Plataforma per la Llengua que recull 50 dades significatives sobre l’estat del català a partir de fonts oficials i d’estudis d’elaboració pròpia. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
InformeCAT 2023 (PDF 6,62 Mb)
- La Fundació .cat i el FC Barcelona signen un conveni per promoure i defensar la llengua catalana a l’entorn digital. El president de la Fundació .cat, Genís Roca, va signar el 1o de juliol amb el president del FC Barcelona, Joan Laporta, i la vicepresidenta institucional, Elena Fort, un conveni de col·laboració que uneix les dues entitats en el proper any per treballar conjuntament amb l’objectiu de desenvolupar aquells projectes que permetin una aliança estratègica entre les dues parts, en la promoció i la defensa del català a Internet. A l’acte també hi han assistit Roger Serra, director de la Fundació .cat, i Albert Cuesta, coordinador de l’Aliança per la presència digital del català.
Aquest acord s’inicia amb la col·laboració entorn l’Aliança per la presència digital del català, un pacte entre entitats per la promoció i defensa del català a Internet. Concretament, es treballarà en diversos àmbits del món digital on la presència del català no és satisfactòria o bé reclama una atenció especial. Ara, però, les entitats se centraran amb els continguts web, on s’ha demostrat una pèrdua de visibilitat del català en les cerques web durant els últims mesos. Més informació a les notícies de la Fundació .cat i del Futbol Club Barcelona.
- SAGA, saló del gaming, creix en la segona edició per consolidar-se com l’esdeveniment de referència dels videojocs en català. El saló, organitzat per Plataforma per la Llengua amb el suport de la Generalitat de Catalunya, amplia la celebració a tres dies i duplicarà pràcticament l’espai a La Farga de l’Hospitalet, amb 7.000 metres quadrats. La segona edició de SAGA, saló del gaming, amb l’expectativa de consolidar-se com l’esdeveniment de referència dels videojocs en català arreu dels territoris de parla catalana. Per aconseguir-ho, SAGA 23 s’amplia a tres dies (1, 2 i 3 de desembre), amb la intenció d’acollir més públic jove, tot ampliant l’èmfasi en l’àmbit educatiu per mitjà de tallers, ofertes de formació i l’exposició de sortides professionals en un sector en clar auge al domini lingüístic, especialment a Catalunya.
SAGA preveu superar la xifra de 3.500 assistents assolida l’any passat, en l’estrena. L’organització s’ha fixat com a objectiu arribar als 5.000 visitants procedents de tots els territoris de parla catalana en un espai que vol reivindicar, entre altres coses, la inclusió del català a la interfície de les videonconsoles de Nintendo, Xbox i PlayStation. Més informació a les notícies de Plataforma per la Llengua i de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- El videojoc a Catalunya es consolida amb més professionals i més facturació. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va participar el 10 de juliol en l’esdeveniment ‘Passem Pantalla: els videojocs impacten en el Disseny Hub’, en què s’han presentat el Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2022, l’informe d’acompliment de les 60 actuacions de la Taula del Videojoc, i el nou portal web videojocscatalans.cat. L’acte, que s’ha celebrat al Disseny Hub Barcelona en el marc de l’exposició ‘Digital Impact’, ha posat en relleu la consolidació de l’ecosistema del videojoc a Catalunya, el bon estat de la creació de videojocs a casa nostra, gràcies a la bona entesa i coordinació entre el sector públic i els agents privats a través d’espais com la Taula del Videojoc.
També van participar en la presentació la Directora General d’Innovació i Cultura Digital, Marisol López; el cap d’Arts Digitals i Videojocs de la CCMA, Oriol Boira; Susana Pérez, vocal de Plataforma per la Llengua i el periodista especialitzat Albert García. Més informació a la nota de premsa de Govern.cat.
Videojocs Catalans
VDJOC, web que mostra l’oferta de videojocs comercials disponibles en català per promoure’n el consum.
- HBO Max incorpora més de 100 títols en català des de l’anunci del Govern i la CCMA. En un mes, la plataforma HBO Max ha augmentat exponencialment el seu contingut en llengua catalana. Aquest increment s’ha produït arran del conveni que van presentar la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, el passat 1 de juny, i gràcies a la bona predisposició de la plataforma envers el contingut en català.
El conveni en qüestió permet a la Corporació cedir les seves pel·lícules i sèries ja doblades al Departament de Cultura, que al seu torn les està fent arribar a les plataformes, gràcies a les converses que ha establert amb elles des del principi de la legislatura. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Aconseguim que la Unió Europea desmenteixi el govern espanyol: Espanya mai no ha demanat que el català sigui oficial a Europa. Plataforma per la Llengua, en una iniciativa coordinada amb l’eurodiputat irlandès Chris MacManus, ha aconseguit que el Consell de la Unió Europea desmenteixi que el govern espanyol hagi sol·licitat mai que el català esdevingui llengua oficial de la Unió Europea. En resposta a una pregunta formal de l’eurodiputat irlandès en aquesta institució, el Consell també afirma que perquè una llengua esdevingui oficial a la Unió Europea, tan sols cal que ho decideixin per unanimitat els estats membres que la conformen -a través del Reglament que estableix quines són les llengües oficials-, i no cal reformar cap Tractat europeu. Aquestes dues afirmacions -que no s’ha demanat mai fins ara l’oficialitat del català i que no cal una reforma dels Tractats per aconseguir-la- contradiuen frontalment el que ha afirmat diverses vegades el govern espanyol sobre aquesta qüestió. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- El Consell de l’Advocacia Catalana demana a LinkedIn que incorpori la llengua catalana dins les llengües d’ús d’aquesta xarxa social. El Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya (CICAC) va demanar, en una carta de la seva presidenta del passat 20 de juny adreçada al director general de LinkedIn España, la incorporació de la llengua catalana dins les llengües d’ús d’aquesta xarxa social, argumentant que molts dels advocats que representa aquest Consell són usuaris de LinkedIn i els ho han demanat, així com que és una de les llengües oficials a l’Estat espanyol i que té uns deu milions de parlants, més que altres llengües que hi són presents.
Recordem que ja fa temps que s’han anat fent campanyes importants sobre aquesta qüestió, com una de diverses entitats l’any 2014, coordinada des de la Fundació .cat, o una altra de Plataforma per la Llengua l’any 2016, amb més de 28.000 adhesions, sense obtenir cap resultat positiu.
- L’ecosistema, “el gran superpoder” del sector dels videojocs català. De l’empresa més gran al desenvolupador més independent, passant per fires, associacions, incubadores i la mateixa administració pública. Tots els actors del món del videojoc coincideixen amb les paraules del cap d’Arts Digitals de la CCMA, Oriol Boira: “L’ecosistema és el gran superpoder del sector català”. Així s’ha demostrat en la celebració de la segona edició de Passem Pantalla, l’acte organitzat aquests dilluns (10-7) pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya al Disseny Hub de Barcelona per fer públiques les accions que s’han executat fruit de les trobades amb la indústria dins de la Taula del Videojoc.
Després de quatre anys de converses, la conselleria va presentar l’any passat un llistat de 60 mesures a executar per millorar la situació del sector, basades en les necessitats identificades pels mateixos professionals. Més informació a la notícia de MetaData.
Taula del Videojoc
Videojocs Catalans
VDJOC, web que mostra l’oferta de videojocs comercials disponibles en català per promoure’n el consum.
- Un miler de persones protesten a Borriana contra la censura de revistes en valencià. Més de mil persones s’han aplegat davant de la Biblioteca Municipal de Borriana aquesta vesprada (17-7), convocats per Plataforma per la Llengua, per protestar contra la decisió del govern municipal de PP i Vox d’anul·lar la subscripció del consistori a les revistes El Temps, Sàpiens, Camacuc, Enderrock, Llengua Nacional i Cavall Fort, per estar escrites en català. La cita ha comptat amb la participació de la ciutadania, entitats pel valencià com l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, l’Agrupació Borrianenca de Cultura, Escola Valenciana i Acció Cultural del País Valencià així com representants de Compromís, PSPV-PSOE, Esquerra Unida i Podem. El delegat de Plataforma per la Llengua al País Valencià, Antoni Royo, ha demanat “tornar a la normalitat, alterada pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Borriana”. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Comença la campanya per fer arribar el Síndic de Drets Lingüístics a tot Catalunya. Aquest divendres, 21 de juliol, Plataforma per la Llengua activa una campanya de micromecenatge perquè el Síndic de Drets Lingüístics de l’entitat pugui arribar arreu de la geografia catalana i empoderar la ciutadania perquè conegui quins són els seus drets en qüestió de llengua i els pugui exercir. Aquesta figura, un punt informatiu itinerant, és l’eina amb què l’entitat acosta a tot el territori el servei de gestió de queixes i d’assessorament legal que ofereix de manera regular a través del web i de manera telefònica, i podrà créixer si s’aconsegueixen els 10.000 euros que s’han marcat com a objectiu. Amb aquests diners, el Síndic de Drets Lingüístics podrà estendre el servei formant nous voluntaris perquè puguin recollir les queixes lingüístiques dels ciutadans des de diferents localitats del Principat, i podrà editar nous materials divulgatius, oferir formacions als tècnics dels ajuntaments i organitzar xerrades per al públic general sobre drets lingüístics. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Una norantena de queixes per discriminació lingüística a la universitat durant el curs 2022-2023. Durant aquest curs 2022-2023, han estat 88 les queixes per discriminacions lingüístiques a la universitat que s’han fet arribar a la bústia de la campanya “La universitat, en català!”. Impulsada per Plataforma per la Llengua, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), la campanya va arrencar a l’octubre del 2021 amb l’estrena d’una web per facilitar les denúncies. Té el compromís d’informar cada quadrimestre de l’evolució de les vulneracions i de la situació de la llengua a les universitats catalanes, valencianes i balears. A través d’un formulari web, amb un tràmit de menys de cinc minuts, els estudiants poden fer arribar les denúncies a l’entitat i alhora al servei de queixes que cada universitat posa a disposició.
De les 88 queixes registrades, 41 han estat perquè una assignatura que s’havia d’impartir en català finalment es va impartir en un altre idioma (el 46,6 % del total), 29 per la manca d’oferta d’assignatures en català (32,9 %) i 18 per la vulneració d’altres drets lingüístics (20,5 % del total). Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
Campanya ‘La universitat, en català!”
- Aquest estiu, a Catalunya, activa el radar!. Plataforma per la Llengua promou aquest estiu una campanya per frenar la involució del català en el paisatge lingüístic del país. L’acció central d’aquesta iniciativa és que la ciutadania denunciï a les xarxes socials totes aquelles retolacions públiques de Catalunya que no es trobin, almenys, en català. D’aquesta manera, l’entitat podrà notificar aquestes irregularitats i vetllar perquè s’arreglin. Anteriorment, ja es van fer campanyes similars al País Valencià i a l’illa de Mallorca.
Per poder participar d’aquesta iniciativa només cal fer una fotografia d’un cartell que no estigui en català i publicar-la a les xarxes socials amb l’etiqueta #RadarsLingüístics. També es pot enviar la imatge al correu electrònic radars@plataforma-llengua.cat. En tots els casos, és molt important indicar la localització exacta del rètol. Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- A l’estiu, tria català. La campanya ‘Provem-ho en català’ ha ampliat el web amb continguts estiuencs. La campanya Provem-ho en català ha ampliat el web amb continguts estiuencs per posar més a l’abast els recursos més habituals per fer servir el català en temps de vacances. La pàgina moltperparlar.cat/estiu mostra sis bloc temàtics: cinema (amb la cartellera de Cinema en català i un enllaç cap a les plataformes de vídeo a demanda de continguts en català), joc (amb els webs de Totjoc i VDJoc), Voluntariat per la llengua, música en català, llibres i audiollibres en català, i dos recursos en línia més: Cercapps i Camins del català.
Una altra novetat de la campanya ha estat la publicació de cinc vídeos curts en xinès mandarí, castellà, urdú, romanès, àrab i amazic. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
A l’estiu, tria català
- Disponibles en català totes les novetats en seguretat personal dels dispositius @Apple. Ja estan disponibles en català totes les novetats en seguretat personal dels dispositius @Apple. La companyia @Apple ha publicat en català el manual d’ús de seguretat personal per als seus dispositius. Tot el que cal saber sobre privacitat, contrasenyes, continguts sospitosos i accessos restringits en un manual d’ús de més de 100 pàgines. Més informació al Twitter de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- El programa de parelles lingüístiques Voluntariat per la llengua commemora 20 anys amb més de 170.000 parelles constituïdes. Voluntariat per la llengua (VxL), el programa de parelles lingüístiques de la Generalitat de Catalunya que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística, commemora 20 anys d’existència en plena recuperació de les xifres de participació prepandèmiques. L’any 2022 s’han constituït 9.111 parelles, en camí ja de les 11.000 assolides el 2019 després d’una caiguda fins a les 7.000, a causa de la pandèmia, que va impedir les trobades presencials. Gràcies a la modalitat virtual, però, el VxL no es va aturar i les parelles que van voler, van poder fer trobades virtuals. Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Voluntariat per la llengua
- Seat i Cupra només tenen en català el web d’Andorra. L’oficialitat, l’ús oficial i el reconeixement estatal d’una llengua són factors importants per preservar-la. Afecten de manera directa els àmbits institucional, administratiu i jurídic, i, sovint, a partir de l’obra legislativa, també tenen conseqüències en el comportament del sector privat: no només pel que fa a les obligacions legals concretes que les empreses han de satisfer, sinó perquè el mateix comportament dels agents privats té en compte el reconeixement que dona l’estat a una llengua, perquè té una forta càrrega simbòlica.
Un exemple clar d’això és l’actitud contradictòria de Seat i Cupra, dues automobilístiques, pel que fa a la inclusió del català al web d’Andorra i dels estats espanyol i francès. Els webs corporatius de Seat i Cupra geolocalitzats a Andorra són en català i, per tant, tenen tot el catàleg disponible en aquesta llengua. En canvi, els webs de l’Estat espanyol i francès només es troben a l’abast en castellà i francès, respectivament. Més informació a la notícia de Racó Català.
Altres notícies del mes de juliol del 2023:
- Enviem una carta a Pedro Sánchez perquè sol·liciti el reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea (Plataforma per la Llengua, 12-7-2023)
El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, s’adreça formalment al president espanyol aprofitant que Espanya ostenta la presidència rotatòria de la Unió Europea, un fet que passa cada tretze anys, aproximadament.
- Els tres festivals més subvencionats per la Generalitat de Catalunya no arriben al 20% de la música programada en català (Plataforma per la Llengua, 26-7-2023)
Una de les principals ajudes públiques atorgades per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), oblida el català en els seus criteris per atorgar les subvencions.
L’ONG del català considera inadmissible que el govern de la Generalitat no aprofiti la seva posició com a agent subvencionador i prestador per incloure clàusules que forcin els festivals a incloure més música cantada en català a la programació.
L’estudi de Plataforma per la Llengua s’ha centrat en la línia d’Ajuts a festivals o cicles musicals, en règim de concurrència competitiva, en les modalitats d’aportacions reintegrables i subvencions per al 2023 perquè és de les que disposa d’un pressupost més gran respecte a altres línies d’ajuts a la música.
- Aconseguim que la marca de roba Custo Barcelona comenci a incloure el català en l’etiquetatge (Plataforma per la Llengua, 14-7-2023)
L’empresa catalana s’afegeix al grup de marques que etiqueten en català arran de les peticions de Plataforma per la Llengua, que ja representen més del 65 % de la facturació del sector.
Custo comença a complir amb el Codi de consum de Catalunya després que Plataforma per la Llengua la denunciés, però continua excloent la llengua del web i les xarxes socials.
- Reivindiquem les llengües minoritzades en una taula rodona a Santiago de Compostel·la (Plataforma per la Llengua, 28-7-2023)
Plataforma per la Llengua participa en una taula rodona a favor de les llengües minoritzades en el marc del Festigal que té lloc a Santiago de Compostel·la coincidint amb la commemoració del 25 de juliol.
Francesc Marco, secretari de l’executiva de l’entitat, reivindica la importància de fer créixer l’ús social del català.
- SAGA, saló del gaming, creix en la seva segona edició per consolidar-se com l’esdeveniment de referència dels videojocs en català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 13-7-2023)
El saló, organitzat per Plataforma per la Llengua amb el suport de la Generalitat de Catalunya, amplia a tres dies la celebració i duplicarà pràcticament el seu espai a La Farga de l’Hospitalet i ocuparà 7.000 metres quadrats.
- Nous ajuts per augmentar la disponibilitat de jocs de taula en català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 21-7-2023)
Avui s’han publicat les bases d’una nova línia d’ajuts per a la incorporació del català als jocs de taula.
- L’advocacia guardona els cinc batlles de la Catalunya del Nord que defensen l’ús del català als plens (Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC, 27-7-2023)
Els alcaldes rebran el premi Juandó i Royo, que arriba a la XVIIena edició, en un acte que es farà el proper 8 de setembre a la Canònica de Vilabertran.
- El Govern i les revistes en català engeguen una campanya per incentivar-ne les subscripcions (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 21-7-2023)
L’acció s’anuncia com a resposta a la censura a cinc revistes en català a la biblioteca municipal de Borriana, al País Valencià.
- Més de 400 clubs i entitats esportives s’uneixen per enfortir el català (Òmnium Cultural, 10-7-2023)
- Trobada de Pencaires d’estiu a Sant Mateu, 2023 (Softcatalà, 27-7-2023)
Resum de la trobada de Pencaires d’estiu de Softcatalà a Sant Mateu, any 2023.
- InformeCAT 2023: dades per a reflexionar (Jordi Badia i Pujol a VilaWeb, 11-7-2023)
Les dades del darrer estudi de la Plataforma per la Llengua confirmen que l’ús del català es redueix a Catalunya, al País Valencià i a les Illes. A Andorra la situació millora notablement, tant a l’empresa com a la societat en general.
- Interpel·lem l’alcalde Collboni: “Demanareu l’oficialitat del català a la Unió Europea?” (Plataforma per la Llengua, 18-7-2023)
L’ONG del català fa una projecció a la façana de l’Ajuntament de Barcelona preguntant a l’alcalde si demanarà l’oficialitat del català a la UE, tal com ha constat al programa electoral del PSC en diverses ocasions.
- Experts en l’àmbit de la justícia i l’educació ofereixen estratègies judicials per a defensar el model d’escola en català (Plataforma per la Llengua, 5-7-2023)
Una setantena de persones van assistir a l’acte organitzat per Plataforma per la Llengua, USTEC-STEs (IAC), Intersindical – CSC, SEPC i la Societat Catalana d’Estudis Jurídics a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans per discutir sobre les possibles accions que es poden emprendre per fer front a l’embat judicial que l’escola catalana està patint del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
- Miquel Iceta finança l’ESCAC perquè faci cursos de castellà però no pas de català (Plataforma per la Llengua, 25-7-2023)
Una subvenció del Ministeri de Cultura i Esports a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya finança un “Curso de español técnico para profesionales europeos”, però no preveu un curs equivalent de català.
- Publiquem una guia perquè la ciutadania conegui les propostes dels partits en matèria de llengua de cara a les eleccions espanyoles (Plataforma per la Llengua, 19-7-20239
Plataforma per la Llengua ha elaborat una infografia que permet veure la posició dels partits en relació amb les deu mesures que l’entitat considera prioritàries per al català.
- Una cinquantena de joves practiquen el català en els casals d’estiu de Plataforma per la Llengua a Badalona (Plataforma per la Llengua, 31-7-2023)
Plataforma per la Llengua ha impulsat tres casals d’estiu a Badalona com a part del Pla d’Actuació Lingüística Integral de l’Eix Besòs.
Per segon any consecutiu, l’entitat ha col·laborat amb el Concurs de Música de Badalona per premiar la millor banda en català.
- La FOLC farà una defensa ferma, activa i decidida de la llengua catalana (Escola Valenciana, 6-7-2023)
- Mireia Plana: “No volem de cap manera la doble línia a Catalunya” (Entrevista de Josep Casulleras Nualart a VilaWeb, 21-7-2023)
Entrevista a la vice-presidenta de la Plataforma per la Llengua, que denuncia la deixadesa i les concessions a l’hora de defensar la immersió.
- La Plataforma per la Llengua convoca una concentració a Borriana contra la censura de revistes en català (VilaWeb, 13-7-2023)
La concentració serà dilluns a les 19.00 davant la Biblioteca Municipal de Borriana.
- En Ramon té una xarxa que conspira a favor nostre (Núria Cadenes a VilaWeb, 26-7-2023)
En aquest país nostre, negat i esquarterat i d’expressió sempre resilient, el concepte xarxa (i la seva pràctica) ens representa i vertebra al mateix temps: 130 universitats del món amb docència d’estudis catalans, 4.000 estudiants matriculats enguany en 31 estats d’Europa i d’Amèrica i d’Àsia.
- El mapa interactiu amb tota l’oferta de pel·lícules i sessions de cinema en català (Racó Català, 20-7-2023)
Escull data de la sessió i la pel·lícula i descobreix a quines sales de Catalunya la pots veure.
- Què diu la nova enquesta de l’INE sobre el català? (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 12-7-2023)
L’Estadística de Característiques Essencials de la Població i els Habitatges (ECEPH) és una gran enquesta de l’Institut Nacional d’Estadística que substitueix l’antic cens de població i habitatges i que ha incorporat moltes més dades de llengua, si bé n’ha reduït el detall territorial.
- La nova junta d’Amical Wikimedia aposta per reforçar l’activisme pel català (Amical Wikimedia, 11-7-2023)
- Gairebé el 45% dels catalanoparlants de Catalunya no utilitzen el català per fer cerques a llocs com Google i Youtube (Fundació .cat, 4-7-2023)
- L’OCB col·labora en el projecte ‘Parla’m’ per ensenyar les noves tecnologies a entendre i parlar català (Obra Cultural Balear (OCB), 17-7-2023)
- L’IEC publica un nou diccionari en línia, amb els mots essencials de la llengua comuna i amb orientacions d’ús (Institut d’Estudis Catalans (IEC), 5-7-2023)
- President Aragonès: “Josep Vallverdú és un exemple de constància, treball, rigor, autoestima, patriotisme cívic, amor a la cultura i a la gent del país” (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 9-7-2023)
La Secretaria de Política Lingüística dedica a l’autor centenari el quadern número 84 de la col·lecció ‘Llegir per parlar, llegir per aprendre’.
- Google i Adobe incorporen el català a les seves IA generatives (MetaData, 13-7-2023)
El xatbot Bard i l’eina per generar imatges a través d’apunts textuals Firefly ja són capaços d’interactuar amb la llengua catalana.
- El PP i Vox fan recular el català amb la reforma del reglament de normalització lingüística de Palma (VilaWeb, 28-7-2023)
Els dos partits han acordat de canviar la web oficial de l’ajuntament, que passarà a ser palma.es, en lloc de palma.cat.
- El valencià deixa de ser llengua vehicular en l’educació a tot el País Valencià (Racó Català, 20-7-2023)
PP i Vox volen que la norma que eximeix de l’estudi de la llengua a les comarques castellanoparlants s’implante també a les valencianoparlants.
- Ha mort Manolo Miralles, un lluitador incansable per la llengua i la cultura (Racó Català – Diari La Veu, 29-7-2023)
Membre i fundador d’Al Tall, va ser també president del Col·lectiu Ovidi Montllor durant 17 anys.
- Manga Barcelona atorgarà dos premis al millor manga i anime en català (Racó Català, 19-7-2023)
La creació recent d’uns premis populars per visibilitzar les millors obres d’anime i manga en català han esperonat als responsables del saló a apostar-hi.
- No només amb el català: Google també discrimina l’euskera (Racó Català, 11-7-2023)
La Fundació Puntueus també identifica un descens important de la visibilitat de les pàgines en euskera a Google a favor del castellà.
- La catalanofòbia del PP i Vox deixa penjats els examinands dels certificats oficials de català (Racó Català, 17-7-2023)
Després de suprimir la Direcció General de Política Lingüística, han eliminat el web on s’havien de penjar les notes dels examinats.
- Vox vol tancar el domini palma.cat i imposar el .es (Racó Català, 17-7-2023)
L’extrema dreta vol espanyolitzar l’ajuntament i carregar-se el català i espera sumar el PP als seus plans.
- “El PP de Prohens ha començat a aplicar la ‘solució final’ per al català” (Racó Català, 28-7-2023)
L’Assemblea Sobiranista de Mallorca assegura que l’arraconament del català a les institucions balears té com a missió “imposar la ‘lengua del imperio’”.
- Immersió a l’escola: un gran fracàs de la classe política independentista (Editorial de Vicent Partal a VilaWeb, 19-7-2023)
El TSJC ha imposat ara més llengua espanyola emparant-se en la llei aprovada pel Parlament de Catalunya. Difícil, doncs, trobar una expressió més gràfica i evident de la impotència i la incapacitat dels polítics catalans.
- En marxa l’enèsim intent de protegir el català: els quatre fracassos que hi ha hagut fins ara (Ot Bou Costa a VilaWeb, 13-7-2023)
El decret que ha anunciat Anna Simó s’ha presentat com el cinquè intent d’esmunyir-se entre els plecs de la legalitat per salvar la immersió lingüística.
- Els sindicats majoritaris de l’ensenyament dels Països Catalans acorden de fer front comú en defensa de la llengua (VilaWeb – ACN, 18-7-2023)
USTEC, STEI i STEPV animen els ciutadans a subscriure’s a les revistes retirades de la biblioteca municipal de Borriana.
- Beatriu Defior: “Hi ha gent que pensa que té el dret de no tenir contacte amb la llengua del territori” (Entrevista de Pol Baraza Curtichs a VilaWeb, 17-7-2023)
Entrevista a l’ex-directora general de Política Lingüística del govern de les Illes, destituïda dilluns passat pel nou executiu del Partit Popular.
- Ciutadans insisteix a perseguir a les institucions europees la immersió lingüística (VilaWeb – ACN, 20-7-2023)
La formació espanyolista vol que la Comissió Europea analitzi el nou decret del català · Diu que atempta contra la lliure circulació dels treballadors.
- La Xarxa Vives aprova la Carta Universitària de la Llengua (Ara Balears, 14-7-2023)
El document pretén impulsar el català en l’ús institucional, la recerca, la publicació, la docència i la gestió de les institucions representades.
- Segon any del pòdcast de l’IEC, una celebració de les dones de l’Institut (Institut d’Estudis Catalans (IEC), 25-7-2023)
- Abacus debuta en la ficció amb ‘Jo mai, mai’, la nova sèrie juvenil de TV3 (Racó Català – ACN, 3-7-2023)
Inspirada en la basca ‘Go!Azen’, el fil conductor serà la música catalana icònica dels últims 30 anys.
- La mítica aventura gràfica d”Indiana Jones i l’última croada’, en català (Racó Català – Nou Joc, 2-7-2023)
Projecte Ce Trencada ha traduït al català aquesta joia de la història dels videojocs.
- ‘Sol’, el videojoc ambientat en una Catalunya apocalíptica (Racó Català – Nou Joc, 9-7-2023)
La nova producció de Nebuloid Team és una novel·la visual escrita i creada íntegrament en català.
- ‘Bird box Barcelona’ o quan el català és la primera víctima de l’apocalipsi (Racó Català, 12-7-2023)
Castellà, anglès i fins i tot en alemany són els idiomes que es xerren a la nova pel·lícula de Netflix, ambientada a Barcelona, però no el català.
- Mataró ha acollit aquest cap de setmana la primera edició de la Diada del Còmic en Català (Plataforma per la Llengua, 3-7-2023)
La jornada ha comptat amb la participació d’il·lustradors i personalitats del món del còmic en català, i amb una notable afluència de públic transitant durant tota la jornada.
La Diada ha estat apadrinada pel reconegut il·lustrador “Jan”, creador del famós personatge Superlópez, que també n’ha dissenyat el cartell.
- Barcelona Activa ofereix una nova formació gratuïta sobre els pòdcasts (Racó Català – Audiocat, 16-7-2023)
A la jornada es parlarà de com fer un pòdcast amb pocs recursos i que arribi a la gent, entre d’altres punts.
- ‘Detectiu Conan: Black Iron Submarine’ s’estrena aquest divendres en català (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 26-7-2023)
Al novembre arribarà als cinemes ‘Doraemon Movie. El nou dinosaure d’en Nobita’, que se suma a grans títols que enguany es projecten en català a les sales com ‘Indiana Jones i el dial del destí’ o ‘Ninja Turtles: Caos mutant’.
- ‘Barbie’ s’estrena en català a més de 30 sales (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 20-7-2023)
La pel·lícula se suma a grans títols que enguany arriben en català als cinemes, com ‘Indiana Jones i el dial del destí’ o ‘Ninja Turtles: Caos mutant’.
- La Barbie parla en català: aquests són els cinemes que projecten el film en català (Arnau Lleonart a VilaWeb, 19-7-2023)
Vegeu ací totes les sessions amb el doblatge en català de ‘Barbie’ durant la setmana de l’estrena.
- Shalana Rodríguez: “Els contesto en català i em continuen parlant en castellà. Em molesta molt” (Entrevista d’Andreu Barnils a VilaWeb, 22-7-2023)
Entrevista a la “tiktoker” de Manresa, que es queixa que li parlen castellà a causa dels seus trets racials.
- ‘Barbie’, l’últim exemple de boicot a les sessions de cinema en català (Racó Català, 19-7-2023)
Poques còpies, menys sessions, pitjors horaris, sales petites i allunyades del centre i projeccions anunciades a última hora quan la venda anticipada en castellà fa setmanes que funciona.
- Francesc Xavier Vila: “L’estat espanyol està bastit sobre el principi de la supremacia del castellà” (Entrevista d’Andreu Pujol Mas a La República, 10-7-2023)
Conversem amb Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.
- Opacitat i males maneres: la comunicació del TSJC de les sentències contra el català causa indignació (VilaWeb, 12-7-2023)
El TSJC no diu quines són les tres escoles afectades i deixa les parts en una situació d’incertesa.
- Threads, el clon de Twitter creat per Instagram, ja funciona. Us expliquem com és (VilaWeb – The Washington Post, 6-7-2023)
Ara com ara, funciona solament als Estats Units. Tot i que els creadors diuen que no és una còpia de Twitter, clarament ho és.
- La UE desmenteix que el govern espanyol hagi demanat mai l’oficialitat del català (VilaWeb, 1-7-2023)
El Consell de la UE diu que el govern de Zapatero no va demanar mai que el català s’afegís a la llista de llengües oficials de la UE.
- Serret reclama l’oficialitat del català en el primer dia de la presidència espanyola de la UE (VilaWeb – ACN, 1-7-2023)
La consellera critica la manca de transparència del govern espanyol a l’hora d’explicar el seu projecte.
- Josep Vallverdú rep la medalla centenària de la Generalitat: “La llengua retrocedeix perquè no s’empra prou” (VilaWeb – ACN, 9-7-2023)
Aragonès destaca el compromís absolut de l’escriptor amb la llengua, la cultura i la nació.
- El 45% dels catalans no fan cerques en català a Google i Youtube (Racó Català, 4-7-2023)
Els castellanoparlants utilitzen el castellà en el 87,4 % dels casos.
- Les plataformes que pitjor tracten el català (Racó Català, 4-7-2023)
El 2022 es van incorporar un total de 632 noves pel·lícules i sèries en català als principals serveis d”streaming’.
- El pòdcast occità ‘País Invisible’ busca finançament (Racó Català – Audiocat, 9-7-2023)
Guanyador del premi Sonor i el de Comunicació Local, ha engegat una campanya de micromecenatge.
- L’IEC publica un nou diccionari amb els mots essencials del català (Racó Català, 5-7-2023)
Inclou 39.300 mots seleccionats entre els més de 70.000 articles que conté el DIEC.
- Decathlon deixa de respectar el català (Racó Català, 13-7-2023)
L’empresa francesa ha passat de retolar als seus establiments en català, a fer-ho amb el castellà com a llengua principal i la catalana en segon terme.
- Iceta finança l’ESCAC perquè faci cursos només en castellà (Racó Català – ACN, 25-7-2023)
El Ministeri de Cultura exclou el català d’una subvenció a l’escola de cinema catalana.
- L’administració esborra el català de la retolació d’obres a Palma (Racó Català, 6-7-2023)
L’absència del català a la senyalització a la via pública vulnera la llei de normalització lingüística de les Illes Balears.
- “Imagineu que un alcalde retirara totes les revistes en castellà de la biblioteca municipal” (Racó Català – Diari La Veu, 12-7-2023)
“Hui obririen tots els telediaris amb açò”. La reflexió sobre el silenci informatiu al veto de Vox a les publicacions en valencià a Borriana.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 21 al 28 de juliol) (Racó Català – Goita què fan ara!, 28-7-2023)
La llista amb les novetats en català a les plataformes de l’última setmana. En total, 49 pel·lícules i 3 sèries.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 14 al 21 de juliol) (Racó Català – Goita què fan ara!, 21-7-2023)
La llista amb les novetats en català a les plataformes de l’última setmana. En total, 28 pel·lícules i 7 sèries.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 7 al 14 de juliol) (Racó Català – Goita què fan ara!, 14-7-2023)
La llista amb les novetats en català a les plataformes de l’última setmana. En total, 40 pel·lícules i 10 sèries.
- Totes les novetats en català a plataformes (del 30 de juny al 7 de juliol) (Racó Català – Goita què fan ara!, 7-7-2023)
La llista amb les novetats en català a les plataformes de l’última setmana. En total, 49 pel·lícules i 3 sèries.
- 37 instituts del sud del País Valencià s’han beneficiat aquest curs dels tallers de Twitch i pòdcast en valencià de Plataforma per la Llengua (Plataforma per la Llengua, 7-7-2023)
L’ONG del valencià ha organitzat aquests tallers amb els més de 13.000 euros aconseguits en el marc del Giving Tuesday del 2022.
- Els alumnes de dos centres educatius de Sabadell acaben els tallers de rap amb dos nous videoclips (Plataforma per la Llengua, 6-7-2023)
Alumnes de primària de l’Institut Escola Joan Sallarès i Pla publiquen Al barri, i estudiants d’ESO de l’Institut Narcisa Freixas i Cruells, Jove x sempre.
- Cinc grans reptes que afronta l’ONG del català per potenciar la llengua (Ivet Nuñez a El Món.cat, 2-7-2023)
La Plataforma per la Llengua impulsa diverses recollides de signatures per enfortir el català en els àmbits on és més dèbil.
- El català a l’UCI: l’escola catalana, als tribunals i l’acord de les plataformes digitals, sense complir (Mayte Piulachs a ElNacional.cat, 12-7-2023)
El govern espanyol del PSOE ha incomplert els acords amb ERC per protegir i impulsar la llengua.
- Es consolida el Xerrem Amèrica, una iniciativa per expandir el català arreu (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 20-7-2023)
- Nou nucli de la CAL a Girona, creat per organitzar un Correllengua unitari (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 26-7-2023)
- La CAL promou “Perdó”, una obra humorística sobre la dificultat de mantenir el català en les converses (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), 20-7-2023)
- La llengua catalana segueix maltractada a casa nostra (La República, 27-7-2023)
La campanya ‘La universitat, en català’ rep una norantena de queixes per discriminació lingüística el 2023.
- Londres i Berlín tindran escoles de català homologades per Educació (VilaWeb – ACN, 8-7-2023)
El govern engega una prova pilot coordinada pel Departament d’Acció Exterior · Permetrà als alumnes d’acreditar els nivells lingüístics B2 i C1.
- Per què Meta llança Threads, l’aplicació que pot enderrocar Twitter? (VilaWeb – The Washington Post, 5-7-2023)
La nova aplicació té una escala, una potència financera i una base d’usuaris preexistents que poden amenaçar el domini de Twitter.
- El parlament condemna els atacs a la llengua i la cultura a Borriana, Torrent i a tot el país (VilaWeb – ACN, 27-7-2023)
La cambra insta els partits de Ripoll a no normalitzar l’acció política de l’extrema dreta a la ciutat.
- Erra rep al parlament els responsables de l’APPEC, Òmnium i la Plataforma per la Llengua (VilaWeb – ACN, 20-7-2023)
La trobada s’ha centrat en la situació de la llengua i la cultura als Països Catalans.
- Més de 80 professors de català d’universitats de tot el món es reuneixen a València en unes jornades (VilaWeb – ACN, 14-7-2023)
Organitzades per l’Institut Ramon Llull, es faran a la Universitat de València del 18 al 21 de juliol.