- La Fundació .cat comença a desplegar la Xarxa de monitoratge del català digital. (Font: Fundació .cat)
- Neix 3Cat, la plataforma digital amb 280.000 hores de continguts audiovisuals en català. (Font: CCMA i SPL)
- S’instal·la el primer sensor de la Xarxa de monitoratge del català digital a la seu d’Acció Cultural del País Valencià. (Font: Fundació .cat)
- L’Aliança per la presència digital del català celebra la seva trobada ordinària a la seu d’Acció Cultural del País Valencià. (Font: ACPV i Aliança per la presència digital del català)
- 25 anys de Softcatalà. (Font: Softcatalà)
- L’Aliança per la presència digital del català explica al Parlament Europeu les darreres accions dutes a terme sobre la millora de la visibilitat del català a Internet. (Font: Aliança per la presència digital del català)
- Així funcionarà la xarxa que vigilarà que Google no menystingui el català. (Font: Article d’Albert Cuesta a l’Ara)
- Google News ja indexa notícies en català: així podeu configurar-lo. (Font: VilaWeb)
- Les democràcies plurilingües i la seva contraposició amb el cas espanyol centren el nou seminari de Plataforma per la Llengua. (Font: PxL)
- El Govern regala una campanya a favor de totes les llengües per defensar l’oficialitat del català a la Unió Europea. (Font: SPL)
- Augmentar el català als videojocs, impulsar les jornades “Un Palau de pel·lícula” o millorar l’eina Parla.cat, noves accions del Govern per al foment del català. (Font: SPL)
- El Departament de Cultura obre la línia d’ajuts per a la incorporació del català a l’àmbit dels videojocs. (Font: SPL)
- Les plataformes audiovisuals ja sumen més de 3.000 títols doblats i 4.000 subtitulats en català. (Font: SPL)
- Rebem més de cent queixes relacionades amb la retolació d’establiments comercials. (Font: PxL)
- La campanya d’estiu de radars lingüístics recull un centenar de queixes a Catalunya. (Font: PxL)
- Aconseguim que les pastisseries Chök incloguin el català al web i es comprometin a ser exemplars amb la llengua. (Font: PxL)
- El Voluntariat per la llengua celebra el 20è aniversari amb més de 800 participants de parelles lingüístiques de tot Catalunya. (Font: SPL)
- Neix La Guixeta, l’alternativa catalana i descentralitzada a YouTube per al sector cultural. (Font: MetaData)
Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 31 d’octubre del 2023.
Resum de dades destacades:
- El percentatge global d’ús del català és del 66,58% (alt), 0,01 punts percentuals superior al del mes anterior (66,57%).
- Hi ha 9 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).
Notícies destacades del mes d’octubre del 2023:
- La Fundació .cat comença a desplegar la Xarxa de monitoratge del català digital. Recentment ha sigut notícia la recuperació de la visibilitat del català als resultats de Google. L’Aliança per la presència digital del català, coordinada per la Fundació .cat, va col·laborar amb Google per revertir el problema que afectava la visibilitat a internet de la llengua catalana i altres llengües i cultures del món.
En una nova fase d’aquesta acció, la Fundació .cat ha dissenyat un dispositiu de monitoratge continuat que permeti detectar futures incidències del mateix estil i d’aquesta manera, vigilar i actuar de forma ràpida abans que s’agreugin. Aquest monitoratge amplia i automatitza el dispositiu de monitoratge existent, activat el passat mes de juny.
La Xarxa de monitoratge del català digital desplegarà pel territori catalanoparlant una xarxa de sensors de baix cost, gestionats a distància des de la Fundació .cat, que executen de manera autònoma cerques web sistemàtiques i en traslladen els resultats al servidor de la Fundació .cat, on són explotats i analitzats per conèixer l’evolució del posicionament del català a Internet en funció de diversos criteris.
Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
- Neix 3Cat, la plataforma digital amb 280.000 hores de continguts audiovisuals en català. La presidenta de 3Cat, Rosa Romà, en l’acte de presentació de la nova plataforma digital, ha explicat que “som davant una gran oportunitat per fer-nos un lloc en aquest nou ecosistema comunicatiu i poder competir amb les grans plataformes gràcies a les 280.000 hores de catàleg en català que avui (30-10) posem a disposició de la ciutadania. Serem la gran finestra de continguts en català tant per a la ciutadania com per als creadors audiovisuals”.
Romà també ha destacat que som en un moment de canvi fruit de la dispersió de les audiències com a conseqüència dels nous hàbits de consum audiovisuals. Tot i així ha recalcat que som en un moment clau per al sector de l’audiovisual a Catalunya: “Cal reforçar el paper dels mitjans públics adaptant-nos als nous hàbits de consum, apostant per noves eines que ens permetin competir amb les plataformes digitals; des de qualsevol lloc, qualsevol moment i qualsevol dispositiu per tenir accés a continguts i informació de qualitat”.
Més informació a les notícies de la CCMA i de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- S’instal·la el primer sensor de la Xarxa de monitoratge del català digital a la seu d’Acció Cultural del País Valencià. El passat 13 d’octubre la Fundació .cat va presentar la creació de la primera Xarxa de monitoratge del català digital, un dispositiu continuat que permetrà detectar incidències en la visibilitat del català a Internet i seguir l’evolució del posicionament del català a la xarxa. Avui (17-10) ja s’ha instal·lat el primer sensor a València, concretament a la seu d’Acció Cultural del País Valencià, membre de l’Aliança per la presència digital del català.
“Els sensors de la primera onada de desplegament seran escollits per entitats membres de l’Aliança” explica el responsable del programa Català digital de la Fundació .cat i coordinador de l’Aliança. En les onades posteriors es preveu desplegar centenars de sensors nous per tot el territori, començant per algunes de les empreses, entitats i organismes que van participar en la confecció de l’informe sobre posicionament web del català i han manifestat la voluntat de continuar col·laborant, segons les necessitats de dispersió de la Xarxa.
Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
- L’Aliança per la presència digital del català celebra la seva trobada ordinària a la seu d’Acció Cultural del País Valencià. Ahir dimarts 17 d’octubre es va dur a terme la reunió ordinària de l’Aliança per la presència digital del català a València, concretament a la seu d’Acció Cultural del País Valencià, membre de l’Aliança des del seu inici. L’Aliança és un pacte entre entitats que tenen com a missió fomentar la presència de la llengua catalana en els diversos àmbits del món digital arreu dels territoris de parla catalana. És per aquest motiu que la representativitat territorial és tan important per l’Aliança.
Aquestes trobades mensuals s’organitzen perquè els membres s’informen mútuament sobre les accions respectives en defensa del català al món digital, i per acordar accions conjuntes. La clau de l’Aliança és la coordinació entre totes les entitats que tenen el mateix objectiu per sumar esforços a favor de la llengua catalana.
Més informació a la noticia d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i a la nota de premsa de l’Aliança per la presència digital del català.
- 25 anys de Softcatalà. Quan mirem enrere i repassem els 25 anys de Softcatalà, no només veiem una història d’èxit en la promoció de la llengua catalana a través de les noves tecnologies, sinó que també ens endinsem en un viatge ple d’històries humanes, dedicació i un amor profund per la nostra llengua.
Les persones que han fet possible Softcatalà
Des dels nostres inicis, Softcatalà ha estat impulsat per un grup de persones compromeses amb la promoció de la llengua catalana. Volem expressar la nostra profunda gratitud als membres fundadors que van veure la necessitat de desenvolupar eines i recursos per al català a l’era digital. Sense la seva visió i esforç, Softcatalà no seria el que és avui.
A més dels fundadors, volem agrair a tots els antics membres i també a les persones col·laboradores que han format part de la nostra història. Cada un d’ells i elles ha contribuït amb el seu coneixement, temps i passió, i ha deixat una empremta indeleble en el nostre camí.
Més informació a la notícia de Softcatalà.
- L’Aliança per la presència digital del català explica al Parlament Europeu les darreres accions dutes a terme sobre la millora de la visibilitat del català a Internet. L’Aliança per la presència digital del català ha comparegut avui (19-10) en una reunió de l’Intergrup de Minories Nacionals i Llengües de l’Eurocambra a Estrasburg per explicar les accions que s’han portat a terme des de l’Aliança per revertir el problema de posicionament que patia el català a Internet. A la sessió, impulsada per l’eurodiputat Carles Puigdemont, han participat els copresidents de l’Intergrup François Alfonsi i Loránt Vincze, i hi han assistit altres eurodiputats com Toni Comín i Clara Ponsatí.
En la primera part de la sessió, el responsable del programa Català digital de la Fundació .cat i coordinador de l’Aliança, Albert Cuesta, ha explicat que “després d’un llarg període en què els resultats de cerca de Google han estat perjudicant la visibilitat del contingut web en català, la nostra llengua ha començat a recuperar la normalitat perduda”. Gràcies al diagnòstic tècnic que l’Aliança va emetre i el diàleg que es va iniciar amb els departaments d’enginyeria de Google i Microsoft, es va poder resoldre un mal funcionament que afectava llengües i cultures del món.
Més informació a la nota de premsa de l’Aliança per la presència digital del català.
- Així funcionarà la xarxa que vigilarà que Google no menystingui el català. Després d’uns mesos en què Google –i altres serveis menys populars– van estar penalitzant sistemàticament i sense cap explicació les pàgines en català en els seus resultats de cerca web, deu entitats que treballen per la defensa de la nostra llengua es van aliar al març per unir coneixements, recursos tècnics i capacitat de mobilització per ajudar a revertir aquesta pèrdua de visibilitat. Amb la coordinació de la Fundació .cat i les aportacions de les altres entitats es va analitzar el trànsit enviat pels cercadors a més de 600 webs dels àmbits institucional, empresarial, comercial i mediàtic, i es va documentar una pèrdua de visites del 66% en un informe detallat que es va fer arribar a Google i a Microsoft al juny. A partir d’aleshores i durant tot l’estiu, els redactors de l’informe vam mantenir un diàleg tècnic amb els departaments d’enginyeria de les dues empreses digitals esmentades fins que el 8 de setembre Google va anunciar que havia modificat el seu algorisme per tal de millorar el reconeixement de les preferències lingüístiques de cada usuari.
Més informació a l’article d’Albert Cuesta a l’Ara.
- Google News ja indexa notícies en català: així podeu configurar-lo. El servei de Google per a aplegar notícies, Google News, ja presenta resultats en català. El servei va tornar a operar a l’estat espanyol el 2021, però fins ara no indexava continguts en català. Ara ja és possible i en aquesta pàgina web podem veure un recull de premsa en català de diaris i fonts d’informació diversos. A més, Google ofereix una selecció personalitzada basada en les dades públiques de l’usuari i les galetes, com ara notícies locals del lloc de residència o un ventall de notícies que Google identifica que poden interessar.
Més informació a la notícia de VilaWeb, on s’explica com configurar Google News en català.
- Les democràcies plurilingües i la seva contraposició amb el cas espanyol centren el nou seminari de Plataforma per la Llengua. El seminari “Les democràcies lingüístiques i el cas espanyol”, organitzat per Plataforma per la Llengua i celebrat aquest dissabte 28 d’octubre, ha reunit a la Casa Convalescència de Barcelona 180 assistents que han pogut seguir les ponències dels acadèmics Joan Vergés, Vicenta Tasa i Eva Pons. S’hi preveia també la participació com a quarta ponent d’Elin Haf Gruffydd Jones, amb una conferència basada en la desigualtat entre llengües d’estat i llengües de les minories lingüístiques, però un assumpte personal d’última hora li ha impedit assistir a l’acte. Els conferenciants han analitzat els diferents models de reconeixement de les llengües i han contraposat els que són igualitaris, com els de Suïssa, Bèlgica o el Canadà, amb el model de l’Estat espanyol, que és desigual i jeràrquic. El seminari, que forma part de Semicercles, el nou paraigua de seminaris lingüístics de l’entitat, ha repetit l’èxit de la primera edició, que l’entitat va dedicar a analitzar el discurs discriminatori del supremacisme lingüístic castellà.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- El Govern regala una campanya a favor de totes les llengües per defensar l’oficialitat del català a la Unió Europea. El Govern ha presentat avui (20-10), divendres, a Brussel·les la campanya publicitària que ha llançat a tots els estats membres de la Unió Europea (UE) per defensar l’oficialitat del català a les institucions europees.
A partir d’avui la campanya es difondrà en els 24 idiomes oficials de la UE a la via pública i en mitjans de comunicació de tots els estats membres. Amb aquesta iniciativa, el Govern vol fer arribar a l’opinió pública europea els principals arguments a favor de l’oficialitat del català, amb la mirada posada en dimarts, 24 d’octubre, quan tornarà a reunir-se el Consell d’Afers Generals de la Unió Europea amb el debat sobre l’oficialitat sobre la taula.
Sota el lema ‘Si tots els idiomes són excepcionals, que cap sigui una excepció a Europa’, la campanya fa valdre la riquesa lingüística del continent i fa un elogi de totes les llengües.
Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Augmentar el català als videojocs, impulsar les jornades “Un Palau de pel·lícula” o millorar l’eina Parla.cat, noves accions del Govern per al foment del català. El Govern ha anunciat avui (17-10) noves accions per fomentar el català en àmbits de gran projecció, coincidint amb la presentació del tercer balanç de les 100 mesures que va aprovar el mes de novembre passat per garantir el present i el futur del català, l’aranès i la llengua de signes catalana.
Les principals novetats són en els àmbits del videojoc i audiovisual. Aquest dijous, 19 d’octubre, es publicarà la convocatòria de la nova línia de subvencions per a la incorporació de la llengua catalana en l’àmbit dels videojocs. Aquesta nova línia té com a objectiu fer créixer, progressivament, la llengua catalana en aquest sector, tenint en compte que té molts consumidors i una gran projecció, però que la presència que hi té el català és deficitària.
Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- El Departament de Cultura obre la línia d’ajuts per a la incorporació del català a l’àmbit dels videojocs. El Departament de Cultura obre una nova línia d’ajuts per a la incorporació del català a l’àmbit dels videojocs, amb una dotació de 625.000 euros. Es podran presentar les sol·licituds entre el 20 i el 31 d’octubre.
La nova línia d’ajuts promou la incorporació de la llengua catalana en videojocs, en continguts descarregables de videojocs DLC (downloadable content), en interfícies de consoles de videojocs i en plataformes de distribució de videojocs.
Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Les plataformes audiovisuals ja sumen més de 3.000 títols doblats i 4.000 subtitulats en català. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat aquest migdia (27-10) “el gran salt endavant en l’impuls de l’audiovisual en català” que està duent a terme el Govern, com ho demostra el fet que, “en dos anys i mig, hem multiplicat per tres la inversió” en aquest sector. “Hem passat de 9,9 milions d’euros el 2020 als 32,6 milions d’enguany, un esforç titànic, però del tot imprescindible, per revitalitzar la presència del català en el món audiovisual”, ha afirmat.
Aquestes xifres han encapçalat el balanç de les polítiques de foment de l’audiovisual en català que el Govern està fent aquesta legislatura, i que el president i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han presentat avui al Palau de la Generalitat.
Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Rebem més de cent queixes relacionades amb la retolació d’establiments comercials. Plataforma per la Llengua ha rebut 112 queixes sobre retolació i informació de caràcter fix en l’àmbit de l’empresa privada durant el primer semestre del 2023. Concretament, les denúncies referents a l’àmbit de l’hostaleria i la restauració representen el 57% del total, mentre que d’altres relacionades amb establiments i empreses, com ara la sanitat privada, els supermercats o el comerç local, en són el 43%. L’entitat està treballant per tal que totes aquestes empreses compleixin amb la Llei de Política Lingüística i se cenyeixin al Codi de Consum de Catalunya, lleis que estableixen tot un seguit d’obligacions lingüístiques que les empreses han de complir.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- La campanya d’estiu de radars lingüístics recull un centenar de queixes a Catalunya. Aquest estiu, Plataforma per la Llengua ha dut a terme una campanya dirigida a detectar possibles vulneracions en el paisatge lingüístic català, concretament pel que fa a la retolació pública (noms de carrers, poblacions, senyals de trànsit, etc.). La campanya demanava a la ciutadania que denunciés a les xarxes socials ―o per correu electrònic― tots aquells rètols que no estiguessin correctament escrits en català. Per fer-ho s’havia de publicar una fotografia amb l’etiqueta #RadarsLingúísitcs i indicar la localització exacta.
Les queixes s’han registrat i enviat al Departament de Territori perquè en tingui coneixement i desplegui les mesures oportunes per a resoldre la situació. La gran majoria corresponen a rètols de carreteres i autopistes que estan senyalitzades en altres llengües, encara que també s’han detectat errors ortogràfics o reclamacions històriques de noms de municipis.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- Aconseguim que les pastisseries Chök incloguin el català al web i es comprometin a ser exemplars amb la llengua. Plataforma per la Llengua ha aconseguit que la cadena de pastisseries Chök inclogui el català al web i es comprometi no només a complir els aspectes lingüístics del Codi de consum de Catalunya, sinó també a ser exemplar amb la llengua. Aquests avenços s’han aconseguit arran de la denúncia d’una clienta, que va ser discriminada aquest setembre per parlar en català a un establiment del Born de Barcelona i que va decidir denunciar-ho a través de les xarxes socials. L’entitat es va posar en contacte amb ella per oferir-li suport, i el rebombori a les xarxes va forçar l’empresa a contactar amb la Generalitat de Catalunya i amb l’ONG del català per buscar assessorament i esmenar els dèficits lingüístics dels seus establiments. Chök és una cadena catalana amb una quinzena d’establiments a Barcelona, València i Cornellà de Llobregat, a més de Madrid, Gibraltar, Sevilla i Riad, a Aràbia Saudita.
Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
- El Voluntariat per la llengua celebra el 20è aniversari amb més de 800 participants de parelles lingüístiques de tot Catalunya. El programa de parelles lingüístiques Voluntariat per la llengua (VxL) ha celebrat el seu 20è aniversari, en un acte que ha reunit més de 800 persones, majoritàriament participants de les parelles lingüístiques de tot Catalunya, així com col·laboradors del programa. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha participat en la celebració, que va tenir lloc ahir (5-10) al vespre al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).Al vestíbul del TNC, els convidats han visitat l’exposició “Quan parles fas màgia” del Voluntariat per la llengua i una exposició sobre Mercè Rodoreda. Durant la recepció, s’han repartit obsequis de marxandatge del Voluntariat per la llengua i el mag Eduard Juanola ha sorprès els assistents amb jocs de màgia en directe com els que protagonitza en la col·lecció de vídeos Màgia per conversar, recurs audiovisual per fomentar la conversa en les trobades que fan les parelles lingüístiques.
Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
- Neix La Guixeta, l’alternativa catalana i descentralitzada a YouTube per al sector cultural. Internet és plena de continguts audiovisuals diversos i interessants, però moltes vegades es troben concentrats en plataformes digitals d’empreses multinacionals, com YouTube (Google) o Twitch (Amazon). És cert que existeixen portals com ClapClap que busquen visibilitzar els creadors locals i fer-ne comunitat, però l’allotjament i compartiment dels vídeos continua depenent dels gegants tecnològics, que aglomeren grans quantitats de dades de visualització del públic per alimentar els algoritmes de recomanació. Amb la voluntat de trencar amb aquesta relació, BitLab Cooperativa, Quesoni i Platoniq Foundation han unit forces per llançar La Guixeta, una nova plataforma digital per a continguts audiovisuals i culturals en català basada en tecnologies independents i ètiques.
Més informació a la notícia de MetaData.
La Guixeta – Plataforma digital catalana de continguts audiovisuals i culturals
Altres notícies del mes d’octubre del 2023:
- Guess, Diesel i Pepe Jeans ja etiqueten en català (Racó Català, 25-10-2023)
Les principals empreses del sector de la moda inclouen l’etiquetatge en català als seus productes.
- Torna la campanya “21 dies. D’entrada, en català” per fomentar l’ús del català entre les persones catalanoparlants (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 10-10-2023)
El repte pretén convertir el català en la llengua comuna de la població, independentment de la seva llengua primera.
Campanya “21 dies. D’entrada, en català”
- El programa de cinema infantil en català CINC reprèn l’activitat amb 160 projeccions (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 19-10-2023)
- Reclamem avenços explícits els pròxims dies en favor de l’oficialitat perquè l’optimisme del govern espanyol sigui creïble (Plataforma per la Llengua, 24-10-2023)
Plataforma per la Llengua defensa que no hi ha cap possible preocupació dels estats membres que no pugui ser resolta a través de la reforma del Reglament 1/1958.
L’entitat considera que a la reunió del 15 de novembre l’estat espanyol ja haurà tingut prou temps per aportar documentació i evitar percepcions dissonants entre el que succeeix a dins la reunió del Consell d’Assumptes Generals i les declaracions prèvies d’alguns estats membres.
L’entitat valora positivament que el ministre hagi emprat arguments jurídics aportats per Plataforma per la Llengua a la reunió de divendres passat a Brussel·les mantinguda amb l’ambaixada espanyola a la UE.
- Organitzem un seminari per comparar les democràcies lingüístiques amb el model lingüístic jeràrquic de l’Estat espanyol (Plataforma per la Llengua, 9-10-2023)
Plataforma per la Llengua organitza una jornada, el dissabte 28 d’octubre, per contraposar els models de reconeixement de llengües igualitaris, com ara el de Suïssa, Bèlgica o el Canadà, amb el model espanyol, desigual i jeràrquic.
- Plataforma per la Llengua es reuneix amb l’ambaixador espanyol a la UE per aprofundir en els arguments jurídics en favor de l’oficialitat del català (Plataforma per la Llengua, 20-10-2023)
Una delegació de l’entitat s’ha reunit avui divendres al vespre per comunicar a l’ambaixada els arguments en favor de l’oficialitat des de la perspectiva legal.
L’ONG pel català ha estat aprofundint aquestes setmanes en els arguments legals després de detectar que és un dels punts més vius de la discussió.
- 10 impactes de l’oficialitat del català a Europa (Núvol, 27-9-2023)
L’oficialitat del català a les institucions europees seria un pas molt important en el llarg recorregut de les polítiques lingüístiques del país, perquè aproximaria la llengua a la plena normalitat i resoldria moltes situacions anòmales que ara queden fora de l’empara de la llei.
- “El dia més important des del naixement de TV3”: 3Cat s’estrena per a sacsar l’audiovisual en català (Arnau Lleonart a VilaWeb, 30-10-2023)
Des d’avui ja es pot accedir a 3Cat, la nova plataforma de continguts a la carta de televisió i àudio que renova l’antic 3 a la carta.
- Llancem Parauletes, una aplicació perquè els xiquets aprenguen valencià arreu del món (Plataforma per la Llengua, 25-10-2023)
L’aplicació Parauletes es pot descarregar a Android i a iOs i permet aprendre un centenar de paraules, a partir de minijocs lúdics senzills.
Parauletes naix amb l’objectiu d’ajudar sobretot els valencianoparlants residents a l’estranger a ensenyar la llengua als fills des de ben xiquets.
- President Aragonès: “El Govern continuarà l’ofensiva pel reconeixement del català com a llengua oficial a la Unió Europea” (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 12-10-2023)
Aquest matí, el cap de l’Executiu i la consellera Serret han visitat la universitat de Bolonya i s’han reunit amb el rector i amb estudiants catalans que hi cursen l’Erasmus i d’altres que estudien català a la mateixa Universitat.
- Fent País rep el Reconeixement a la Qualitat Lingüística Empresarial dels joves empresaris de Catalunya (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 6-10-2023)
El guardó té per objectiu fomentar l’ús de la llengua catalana a l’empresa com a eina de millora qualitativa.
Fent País
- Vilagrà remarca la necessitat d’una llei de l’audiovisual que “defensi la nació i la llengua catalanes” i permeti al sector “competir en igualtat de condicions” (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 4-10-2023)
La consellera de la Presidència obre al Parlament el debat de totalitat del Projecte de llei de la comunicació audiovisual de Catalunya.
- La consellera Serret es reuneix a Madrid amb ambaixadors d’estats de la Unió Europea per traslladar els arguments a favor de l’oficialitat del català a Europa (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 16-10-2023)
Les reunions d’avui formen part d’una campanya del Govern per intensificar els contactes polítics amb els executius europeus i avançar en l’assoliment de l’oficialitat del català a la Unió Europea.
- President Aragonès: “Celebrem que la tramitació de l’oficialitat del català a la Unió Europea continuï i no hi hagi cap veto” (Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 24-10-2023)
El cap de l’Executiu ha rebut avui als delegats del Govern a l’exterior, els directors de les oficines d’Acció i de l’Institut Ramon Llull.
- Les principals universitats i entitats de la societat civil del Principat reclamen l’oficialitat del català a la UE (VilaWeb, 23-10-2023)
Universitats, sindicats, organitzacions patronals i Òmnium han enviat una carta als vint-i-set per a demanar que el català sigui la nova llengua d’ús de la Unió Europea.
- Els forats negres de la UE pels quals es pot perdre l’oficialitat del català (Arnau Lleonart a VilaWeb, 30-10-2023)
La proposta de l’oficialitat del català a la Unió Europea ha entrat en el circuit de discussió tècnica. Això allunya les esperances que sigui aprovada abans de la investidura de Sánchez.
- Òmnium recorrerà al TS contra la sentència que imposa una assignatura més en castellà a l’escola de Canet (Pol Baraza Curtichs a VilaWeb, 26-10-2023)
L’entitat també ha anunciat que, si cal, portarà el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans.
- La pressió dels llibreters doblega el Consell de Menorca i manté viva la Fira del Llibre en Català (VilaWeb, 28-10-2023)
El Consell anuncia que la Fira del Llibre en Català es farà el 25 de novembre. Al gener es farà la Fira del Llibre de Menorca.
- La societat civil diu «No!» a la segregació lingüística del PP i VOX (dBalears, 28-10-2023)
- Català oficial a la UE: Albares proposa als 27 que el cas d’Espanya sigui únic (CCMA, 24-10-2023)
Junts valora els “avenços” en l’oficialitat del català a les institucions europees, però reclama que es posi data per a l’aprovació definitiva.
- Finlàndia es mostra satisfeta amb les explicacions d’Albares i Xipre votarà a favor de l’oficialitat del català (Arnau Lleonart a VilaWeb, 24-10-2023)
En declaracions a VilaWeb, el ministre d’Afers Estrangers finlandès diu que estan molt satisfets amb les explicacions rebudes i que esperen poder avançar en la proposta quan tinguin els documents que els ha promès Albares.
- Aragonès demana de “rematar” l’oficialitat del català a la UE en les pròximes setmanes (Pere Millan i Europa Press a VilaWeb, 24-10-2023)
El president ha anunciat que el govern redoblarà “l’ofensiva diplomàtica” per a aconseguir-ho.
- Pol Cruz-Corominas: “No ens podem tornar a trobar que els estats diguin que els falten documents sobre l’oficialitat” (Entrevista d’Arnau Lleonart a VilaWeb, 24-10-2023)
Entrevista de Luxemburg estant al responsable de la campanya de la Plataforma per la Llengua en favor de l’oficialitat del català.
- Així maniobra la Generalitat perquè el català sigui oficial a la UE (Arnau Lleonart a VilaWeb, 21-10-2023)
El govern diu que té contactes amb els vint-i-set estats europeus i parla de la política internacional més gran que ha fet. La societat civil també es mou: la Plataforma per la Llengua ha accentuat el seu paper de ‘lobby’ per influir en els executius europeus.
- Les mirades es fixen en Luxemburg amb poques esperances que s’aprovi l’oficialitat del català (Arnau Lleonart a VilaWeb, 23-10-2023)
Demà es fa una altra sessió del Consell d’Afers Generals, amb l’oficialitat del català, l’èuscar i el gallec novament a l’ordre del dia.
- S’instal·la el primer sensor a València de la Xarxa de monitoratge del català digital (VilaWeb, 17-10-2023)
Es tracta d’un dispositiu continuat que permetrà detectar incidències en la visibilitat del català a Internet.
- La Fundació .cat alerta al Parlament Europeu que la diversitat lingüística a internet perilla (VilaWeb, 19-10-2023)
Un estudi va detectar pèrdues de trànsit en les versions en català en un 66% de les webs, un problema parcialment corregit.
- Les plataformes audiovisuals tenen més de 3.000 títols amb doblatge en català i gairebé 4.000 amb subtítols (VilaWeb – ACN, 27-10-2023)
La presència de la llengua catalana a serveis de vídeo a demanda com ara Filmin, Netflix i HBO Max es duplica en dos anys.
- La defensa del català d’August Pi i Sunyer el 1921: un text ben actual (VilaWeb, 26-10-2023)
Publiquem el text íntegre d’un discurs del científic i polític August Pi i Sunyer en què defensava la plena validesa del català com a llengua de ciència universal.
- Les plataformes ja sumen més de 3.000 títols doblats al català (Racó Català – ACN, 27-10-2023)
La presència de la llengua catalana a serveis de vídeo a demanda com Filmin, Netflix o HBO Max es duplica en dos.
- Tot el que sabem de la nova plataforma del 3Cat, el “Netflix català” (Víctor Rodrigo a El Món de la Tele, 29-10-2023)
La CCMA presenta aquest dilluns el nou projecte amb el qual espera fer un salt de gegant en el contingut digital i audiovisual a la xarxa.
- Les plataformes sumen ja més de 3.000 títols doblats i 4.000 subtitulats en català (MetaData – ACN, 27-10-2023)
La presència de la llengua als continguts sota demanda de llocs com Netflix, Prime Video, HBO o Movistar+ creix de manera notable en els darrers dos anys.
- La Fundació .cat participa en el Global d’Esportainment Summit a Barcelona (Fundació .cat, 19-10-2023)
- La Fundació .cat a ICANN 78 (Fundació .cat, 26-10-2023)
- Nacho Amadoz nou Vicepresident del GNSO (Fundació .cat, 25-10-2023)
- Reclamem a la televisió pública valenciana, À Punt, que mantinga la programació infantil a la graella (Plataforma per la Llengua, 20-10-2023)
À Punt ha decidit eliminar de la graella sèries com Doraemon o Wickie, el víking, i limitar la programació infantil a uns pocs continguts al web.
Plataforma per la Llengua demana que es recupere la programació infantil a la televisió i que no s’incorporen doblatges en castellà en les pel·lícules del divendres a la nit.
- ELEN demana a l’Estat italià que ratifiqui la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries i faci efectiu lo dret a aprendre alguerés a l’escola (Plataforma per la Llengua, 7-10-2023)
La resolució presentada per Plataforma per la Llengua és estada aprovada a l’Assemblea General de l’European Language Equality Network, que ha tengut lloc aquest cap de setmana a Càller.
Lo document demana a l’Estat italià que faci un pas endemés en la protecció de les llengües que se parlen al sou territori i que finalitzi lo procés de ratificació de la CELROM per garantir los drets dels parlants d’aquestes llengües sota el seguiment del Consell d’Europa.
- Assistim a un congrés a Finlàndia sobre l’atenció sanitària en llengües minoritzades (Plataforma per la Llengua, 4-10-2023)
Òscar-Adrià Ibàñez, cap de les àrees d’Internacional i Drets lingüístics i Administracions de Plataforma per la Llengua, assisteix al fòrum organitzat a Espoo (Finlàndia) per la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD) i la Coppieters Foundation.
El congrés ha permès conèixer les experiències de Gal·les, Frísia, el País Basc, la minoria suecoparlant de Finlàndia i Nova Brunsvic, una província bilingüe del Canadà.
- Participem en una Diada del 9 d’octubre marcada per la defensa de la llengua davant dels atacs del nou govern (Plataforma per la Llengua, 10-10-2023)
Plataforma per la Llengua ha assistit a la manifestació vespertina del 9 d’Octubre juntament amb el sindicat estudiantil Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA).
“Valencià, llengua d’Europa. Som 10 milions” ha estat el lema triat per les dues organitzacions amb la voluntat de reclamar l’oficialitat de la llengua a la Unió Europea.
- Impulsem que els municipis agermanats amb ciutats sueques demanin a aquestes viles el suport a l’oficialitat del català (Plataforma per la Llengua, 20-10-2023)
Els alcaldes de Terrassa, Berga i Cassà de la Selva demanen per carta, a les seves viles agermandes, que es posicionin en favor de l’oficialitat del català a la UE i ho comuniquin al seu govern.
Plataforma per la Llengua aconsegueix mobilitzar els tres municipis agermanats amb un dels països que va presentar més dubtes a la reunió del passat dia 19 de setembre.
L’entitat segueix amb la campanya ‘SAY YES’ per conscienciar els estats membres que el seu posicionament sobre l’oficialitat és seguit de prop per molts milions d’europeus.
- El IEC es desmarca del llenguatge inclusiu i diu que és una fórmula artificial (VilaWeb, 26-10-2023)
Recorda que, en català, el masculí és el gènere no marcat i es pot fer servir com a forma genèrica per a grups o individus tant de sexe masculí com femení.
- Escola Valenciana i STEPV presenten al·legacions a la modificació de la llei de plurilingüisme (VilaWeb, 2-10-2023)
Consideren que aquesta reforma contravé normatives com la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià o l’estatut d’autonomia.
- El Consell de la UE inclou l’oficialitat del català en l’agenda de la pròxima reunió (VilaWeb, 10-10-2023)
En la reunió anterior, no hi va haver consens i els estats membres van acordar d’ajornar la decisió.
- [VÍDEO] Ja podeu parlar amb el ChatGPT de viva veu (Arnau Lleonart a VilaWeb, 15-10-2023)
Us expliquem com s’ha de fer per habilitar la funció de prova per a parlar amb la veu amb el ChatGPT.
- L’Acadèmia Valenciana de la Llengua recorda que té les competències normatives, segons l’estatut (VilaWeb – EFE, 21-10-2023)
La presidenta de l’Acadèmia, Verònica Cantó, ha criticat “el soroll exterior, les intrigues, les impostures o els missatges llançats des del desconeixement”.
- La Fira del Llibre en Català de Menorca, la darrera obsessió del PP contra la llengua (Pol Baraza Curtichs a VilaWeb, 17-10-2023)
La Conselleria de Cultura pretén d’incorporar edicions en castellà en una fira que va néixer per promocionar la llengua catalana.
L’Ajuntament de Maó s’ha ofert a mantenir la fira i ara les llibreries estudien la proposta.
- L’Aliança per a la presència digital del Català celebra la seua trobada ordinària a la seu d’Acció Cultural del País Valencià (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 18-10-2023)
- Milers de persones es manifesten el 9 d’Octubre amb el lema “País Valencià antifeixista” (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 9-10-2023)
- Crònica “Pensem l’audiovisual en valencià que necessitem” (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 5-10-2023)
- La manifestació del 9 d’Octubre farà front als intents de regressió democràtica i als atacs a la convivència i al valencià (Acció Cultural del País Valencià (ACPV), 5-10-2023)
ACPV impulsarà la coordinació d’entitats, sindicats i partits per a frenar els intents de regressió, tal com s’han frenat a Borriana i a Alacant.
- En defensa de la convivència i contra la segregació dels infants per raó de llengua, apel·lam a la presidenta Prohens (Obra Cultural Balear (OCB), 28-10-2023)
- Podem comprar sempre en línia en català als supermercats? (Via Empresa, 25-10-2023)
Un dels objectius a l’hora de consolidar una política de venda en línia és, com a mínim, equiparar l’experiència digital amb la que l’usuari pugui viure al lloc físic de venda o establiment.
- Intervenim en el Ple de Mataró per anunciar la presentació d’un recurs contenciós administratiu perquè es faci justícia en el cas d’Esther Vidiella (Plataforma per la Llengua, 6-10-2023)
Vidiella ha estat multada amb 500 euros per «desobediència a l’autoritat» i «obstrucció dels serveis públics», dues infraccions de l’Ordenança de Civisme i Convivència de Mataró que s’assimilen a les de la «llei mordassa».
Plataforma per la Llengua denuncia que la víctima no ha pogut defensar-se, ni tenir accés a les denúncies policials ni a les imatges de les càmeres de seguretat de la comissaria de la Policia Local de Mataró.
- El Moviment per l’Escola en Català a les Illes defensa davant del conseller Antoni Vera que el català ha de ser preferent en el sistema educatiu balear (Plataforma per la Llengua, 19-10-2023)
Els representants d’aquest moviment han demanat explicacions al conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera (PP), respecte de la proposta no de llei (PNL) que inclou la lliure elecció de llengua a les escoles.
Per part de Plataforma per la Llengua, hi ha participat el seu delegat a les Illes Balears, Ivan Solivellas.
- El govern de les Illes encara no té previsió de la despesa de la lliure elecció de llengua (VilaWeb – EFE, 31-10-2023)
El conseller d’Educació, Antoni Vera, ha assegurat que el govern de les Balears no creu en la immersió lingüística.
- PP i Vox recuperen les subvencions a les entitats secessionistes Lo Rat Penat i RACV (VilaWeb – Europa Press, 30-10-2023)