Actualització mensual del resum de situació del Baròmetre de l’ús del català a Internet de WICCAC a 30 de novembre del 2023.

Resum de dades destacades:

 • El percentatge global d’ús del català és del 66,58% (alt), el mateix que el del mes anterior (66,58%).
 • Hi ha 9 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 3 inferior al 30% (molt baix).

Notícies destacades del mes de novembre del 2023:

 • La segona edició de SAGA, saló del ‘gaming’, arriba carregada de novetats. Plataforma per la Llengua fa públic avui (20-11) el programa definitiu de la segona edició de SAGA, saló del gaming, que se celebrarà a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat entre el divendres 1 de desembre i el diumenge 3. El saló, impulsat per l’ONG del català amb el suport dels departaments de Cultura, Empresa i Presidència de la Generalitat de Catalunya, s’allargarà aquest any amb un tercer dia i gairebé duplicarà l’espai de la primera edició per arribar als 7.000 metres quadrats. Entre les nombroses novetats d’aquest any, destaquen l’augment d’activitats formatives (amb un dia sencer, el divendres, per a instituts), l’abordatge específic de les escletxes que travessen el sector (el gènere, la inclusió i l’accessibilitat) o la incorporació d’un segon escenari per veure les competicions entre els jugadors de la LAN Party. Aquest serà un espai en què, qui ho vulgui, amb una entrada específica i portant un ordinador propi, podrà jugar fins a 56 hores seguides (20 més que en l’edició anterior) a molts tornejos diferents.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  SAGA – Saló del Gaming
 • Plataforma per la Llengua presenta l’Informe queixes lingüístiques 2022. L’any 2022, Plataforma per la Llengua va rebre 2.145 queixes sobre discriminacions lingüístiques, la xifra més alta mai registrada. El 38,8% eren queixes sobre el sector públic, i el 61,2%, referents al sector privat. Tanmateix, aquestes proporcions varien substancialment si es tracta d’un o altre territori. Pel que fa a Catalunya, predominen les queixes del sector privat. En canvi, al País Valencià es van rebre més queixes referents al sector públic, el 67,6% del total. El fet que les dades globals tendeixin clarament al sector privat és perquè Catalunya està molt sobrepresentada en la generació de queixes any rere any. El 2022, el 90,2% eren provinents del territori català.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Informe queixes lingüístiques 2022 (PDF 1,54 Mb)
 • Neix L’Aferrada, la trobada de creadors de contingut digital impulsada per l’Obra Cultural Balear. Els 25 i 26 de novembre es va celebrar a Palma (Teatre del Mar i Ca n’Alcover) L’Aferrada, la nova trobada de creadors de contingut digital impulsada per l’Obra Cultural Balear. La participació a la trobada és lliure i gratuïta i requereix inscripció prèvia al web de l’esdeveniment.
  L’Aferrada neix amb l’objectiu de ser un punt de connexió dels creadors de contingut digital i promoure la presència del català en l’àmbit digital. La gerent de l’Obra Cultural Balear, Francisca Niell, afegeix: “Aquest projecte és una aposta de l’OCB per promoure la presència del català en l’àmbit digital i donar suport al talent de les Illes.”
  Hi participen tant creadors com empreses del sector i plataformes per crear sinergies i contribuir a impulsar la professionalització dels creadors de contingut digital, una indústria que es troba en un punt de màxima efervescència. De fet, els participants no només es podran trobar en un mateix espai, sinó que es facilitaran connexions entre ells a través de dinàmiques de networking entre, d’una banda, empreses i plataformes interessades a difondre els seus productes o serveis a través de creadors de contingut, i, de l’altra, creadors que volen professionalitzar-se i obtenir un rendiment econòmic de la seva feina.
  Més informació a les notícies de l’Obra Cultural Balear (OCB) i de la Fundació .cat.
  L’Aferrada
 • La Fundació .cat i la Fera impulsen un estàndard industrial per als creadors de contingut català. Els 25 i 26 de novembre, la Fundació .cat va ser a l’Aferrada a Palma, on Roman Roset, cap de projectes digitals de la Fundació, va compartir la visió de la necessitat de crear el primer estàndard industrial per al món dels creadors de contingut en català. Aquesta iniciativa, desenvolupada conjuntament amb la Fera, la fàbrica de creació digital, està prevista que surti a la llum durant el primer trimestre de 2024.
  La Fundació .cat i la Fera coincideixen en la importància d’establir aquest estàndard com una eina essencial per identificar novetats, tendències i fenòmens dins de l’ecosistema català de continguts. A més d’això, aquest projecte s’obre com una gran oportunitat per als mateixos creadors de contingut, ja que contribuirà a dinamitzar la promoció dels seus treballs i del contingut generat en català.
  Més informació a la notícia de la Fundació .cat.
 • La X Viquillengua ampliarà els continguts de la Viquipèdia sobre vocabulari esportiu. Durant la setmana del 23 al 29 de novembre, va tenir lloc la X Viquimarató de la Llengua Catalana, que aquest any s’ha dedicat al vocabulari esportiu. Aquest esdeveniment és organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Política Lingüística, i Amical Wikimedia, amb la col·laboració de tots els territoris de parla catalana.
  La Viquillengua d’enguany es dirigeix a tots els usuaris que vulguin editar els articles de la Viquipèdia en català sobre vocabulari esportiu per ampliar-ne els continguts, a partir d’una llista que en proposa els articles per revisar. Alhora, també se suggereix la creació d’articles nous, així com la difusió de l’esdeveniment a les xarxes socials amb l’etiqueta #viquillengua7x7.
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  Viquipèdia: X Viquimarató de la Llengua Catalana
 • El pòdcast més gran que s’ha fet mai en català arriba al final del seu recorregut havent sumat més de 1.500 participants. La cabina de ràdio de la Queta, iniciativa engegada en el marc de la campanya Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!, ha arribat al final del seu recorregut a Vilanova i la Geltrú, havent sumat la participació de més de 1.500 persones, amb una mitjana de 35 participants per dia. Des que es va posar en marxa el 23 de setembre a la ciutat de Barcelona, aquesta cabina de ràdio mòbil ha passat per 16 municipis principals de les vegueries catalanes, en un trajecte que l’ha permès connectar amb els habitants de tot el territori.
  Amb el més d’un miler de veus recollides, un cop s’hagin processat i seleccionat, es crearà el pòdcast més gran que s’ha fet mai en català, que veurà la llum a principis del 2024 i que servirà com a colofó de la iniciativa.
  Més informació a la notícia de la Secretaria de Política Lingüística (SPL) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 • Despleguem dues grans pancartes en favor de l’oficialitat davant l’edifici del Consell de la UE i la Comissió Europea. Acció de Plataforma per la Llengua al cor del barri europeu de Brussel·les. L’entitat ha aprofitat la reunió d’avui (30-11) del Consell d’Assumptes Generals del Consell de la UE, que és l’òrgan que haurà de decidir sobre l’oficialitat del català a la UE, per fer pressió, novament, en favor d’aquesta reivindicació.
  L’entitat ha enlairat dues pancartes gegants amb globus a la rotonda de Schumann, entre l’edifici de la Comissió Europea i el del Consell de la UE, per on ha passat la comitiva que es reunia avui per discutir sobre polítiques de cohesió de la UE, i que el 12 de desembre tornarà a debatre sobre l’oficialitat del català.
  Amb els lemes «Say Yes» ―nom de la campanya internacional de Plataforma per la Llengua per convèncer els estats membres a acceptar l’oficialitat― i «Catalan, EU official language», dues grans pancartes han estat visibles durant una hora tant des de les oficines de la Comissió Europea com des de les del Consell de la UE.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Situació de la presència del català a les webs dels restaurants amb estrella Michelin. Plataforma per la Llengua va publicar una piulada a X (abans Twitter) sobre aquest tema. Fa tres anys vam començar a analitzar quina era la presència del català a les webs dels restaurants distingits amb l’estrella Michelin i a contactar amb els que no incorporaven la llengua. Repassem la situació i us avancem que hi ha hagut èxits.
  D’ençà que vam començar, Cocina Hermanos Torres, Via Veneto i Cal Paradis han incorporat la llengua a les seves webs. Pel que fa a Catalunya, d’entre els 91 restaurants distingits tots tenien el web en català menys 5. Els que no tenien no l’han incorporat malgrat la nostra insistència. Al País Valencià, dels 20 restaurants reconeguts, solament 2 tenien la web en valencià. A les Illes, dels 13 premiats, l’únic que tenia la web en català era Dins. A Andorra, en canvi, Ibaya sí que tenia web en català.
  Més informació al fil de la piulada de Plataforma per la Llengua, que ha anunciat que en els propers dies farà públics els resultats de la seva anàlisi de la responsabilitat lingüística dels restaurants guanyadors de la gala Estrella Michelin d’aquest any.
 • El servei de transcripció Amazon Transcribe incorpora el català. Amazon Transcribe, el servei que permet transformar qualsevol àudio parlat en un text, ha incorporat des d’aquesta setmana una vintena de llengües noves, entre les quals es troba el català. El programa de reconeixement de veu arriba ja als 100 idiomes gràcies a l’entrenament exhaustiu amb milions d’hores d’àudio i emprant algoritmes d’autoaprenentatge que han augmentat la precisió de l’eina, segons ha explicat la companyia.
  El sistema de transcripció d’Amazon —de pagament i amb una versió gratuïta de prova que permet convertir 60 minuts de veu cap a text en un any— ha tingut una especial cura de les llengües minoritàries amb l’objectiu que la seva eficàcia no sigui menor respecte les més parlades.
  Més informació a la piulada de l’Aliança per la presència digital del català i a la notícia de MetaData)
 • L’FP, en català! La llengua, un dret laboral!”, el manifest conjunt amb la UGT perquè es garanteixi l’aprenentatge del català a l’FP. Plataforma per la Llengua i UGT denuncien la nul·la presència del català a la Formació Professional i presenten un manifest amb deu peticions a la Generalitat de Catalunya per revertir la situació.
  Plataforma per la Llengua i el sindicat UGT denuncien que en el currículum de Formació Professional (FP) no s’imparteix cap hora de llengua catalana i han presentat aquest matí un manifest conjunt amb deu peticions perquè la Generalitat de Catalunya garanteixi l’aprenentatge de la llengua en aquesta etapa formativa. Es dona el cas que ara mateix el Consell Escolar de Catalunya té sobre la taula el projecte de decret del règim lingüístic del sistema educatiu fet pel Departament d’Educació, un decret que tan sols fixa que la Formació Professional haurà de garantir el nivell lingüístic “que sigui necessari”, sense arribar-lo a concretar.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
  Manifest conjunt de Plataforma per la Llengua i UGT per un pla de xoc per al català a l’FP
 • Només sis de les tretze principals marques d’aliments per a mascotes etiqueten tots els seus productes en català. Plataforma per la Llengua continua treballant per tal que el sector productiu i empresarial del domini lingüístic utilitzi el català en les seves activitats i s’adeqüi a la normativa vigent. En aquest cas, l’entitat s’ha centrat en les empreses productores de menjar per a mascotes i les seves marques. Aquest sector empresarial, que està creixent molt a causa del gran nombre d’animals de companyia que hi ha a Catalunya, encara té molt de camí per recórrer pel que fa a la normalització lingüística. Per exemple, només sis de les principals tretze marques de Catalunya etiqueten tots els seus productes en català. Per tant, la majoria encara incompleixen el Codi de consum de Catalunya, que obliga que les dades d’etiquetatge, instruccions, embalatges i manuals dels productes distribuïts a Catalunya estiguin, com a mínim, en català.
  A més, l’entitat també s’ha centrat a aconseguir que les pàgines web d’aquestes marques incloguin el català. En aquest sentit, s’observa una millora substancial respecte a l’etiquetatge de productes, ja que deu de les tretze disposen del portal web en català.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Acordem amb Ecoveritas diferents compromisos en favor del català. Plataforma per la Llengua i la treballadora acomiadada per Ecoveritas han arribat a un acord amb l’empresa per tal d’evitar anar a judici. L’entesa se centra bàsicament en el fet que Ecoveritas ha acceptat readmetre la treballadora ―tot i que la víctima prefereix no tornar-hi a treballar i rebrà una indemnització― i que aplicarà canvis importants pel que fa a l’ús del català durant el 2024.
  Ecoveritas ha acceptat etiquetar els productes en català, tant els de la marca Viridis com els de Veritas. Aquesta és una bona notícia, ja que fins aquest moment etiquetava la gran majoria dels seus productes només en castellà. Aquest canvi, que s’anirà implementant progressivament, permetrà que l’empresa s’adeqüi al Codi de Consum de Catalunya, que obliga que les dades d’etiquetatge, instruccions, embalatges i manuals dels productes distribuïts a Catalunya, així com les factures i els pressupostos, siguin, com a mínim, en català i en el mateix format que la resta de llengües que hi apareguin.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Amazon no accepta una denúncia policial presentada per un client perquè està redactada en català. Un client va comprar per Amazon un ordinador portàtil, però quan el va rebre es va emportar una sorpresa desagradable: a dins de la caixa no hi havia un ordinador, sinó una ampolla d’aigua. De seguida, es va posar en contacte amb l’empresa per notificar-los aquesta incidència, i li van demanar que presentés una denúncia policial per tal de poder tramitar la queixa. El client ho va anar a denunciar als Mossos d’Esquadra i va presentar la denúncia corresponent, però hi havia un problema insalvable, segons Amazon: la denúncia estava redactada en català. El servei d’atenció al client de la companyia li va dir que, si no estava en castellà, no podia procedir «Necesitamos que esté en español, no en catalán. Por lo tanto, no podemos seguir ayudándote con este asunto».
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • El català comença a treure el cap en la creació de continguts de videojocs. El passat 27 d’octubre, el canal Gamesports Electrònics es va convertir en el primer canal de videojocs (gaming) en català que entrava en el programa exclusiu de socis de Twitch, principal plataforma de continguts audiovisuals en directe a la xarxa. Això vol dir que és dins el 0,1% dels canals de tot el món que compten amb verificació oficial i, per tant, que els vídeos del canal tenen té més projecció global i més visualització. “Ha estat una batalla llarga; era la quarta vegada que ho intentàvem i per fi ho hem aconseguit”, explica Noé Bosch, cofundador del projecte.
  Més informació a la notícia de Pere Millan a VilaWeb.
 • Els XXI Premis Coromines fan un reconeixement a l’activisme per la llengua de la Catalunya del Nord. El passat 25 de novembre, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) i l’entitat Aire Nou de Bao han fet un homenatge a la Catalunya del Nord i al seu activisme per la llengua catalana en la vint-i-unena edició dels Premis Nacionals Joan Coromines.
  El Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà va acollir, de 15 a 18 hores, aquesta celebració que va guardonar Blanca Serra, Pere Manzanares, Berenguer Ballester, l’APLEC (Associació per a l’ensenyament del català) i Ampli Productora pel seu compromís en la normalització de la llengua, cultura i nació catalanes.
  Al llarg de la celebració també es va fer un homenatge als cinc batlles de la Catalunya del Nord que aquest mes d’abril varen ser jutjats al Tribunal Administratiu de Montpeller per haver modificat el reglament del seu consistori per tal que el regidor que així ho desitgés, pogués parlar en català als plens municipals.
  Més informació a la notícia de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).
 • Reclamem el desplegament de la Llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV) en el 40é aniversari de l’aprovació. Plataforma per la Llengua participarà aquest diumenge, 26 de novembre, en l’acte conjunt de commemoració dels 40 anys de l’aprovació de la Llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV), la coneguda com a “Llei d’Alacant”, que ha convocat la plataforma Alacant pel Valencià, formada per 25 entitats. L’ONG del valencià forma part d’aquesta plataforma unitària i fa una crida a les institucions per tenir presents els objectius pels quals es va impulsar la Llei, i reclama als partits que actuen per satisfer-los i despleguen, d’una vegada, tot el seu contingut. L’acte de celebració del quarantè aniversari de la LUEV tindrà lloc a l’Escola Joaquín Sorolla d’Alacant.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.
 • Els sindicats majoritaris de l’ensenyament es comprometen a construir un moviment unitari per a defensar el català. Els principals sindicats de l’ensenyament de les Illes Balears, el Principat i el País Valencià s’han compromès a col·laborar per construir un moviment unitari per a defensar el català a les escoles i instituts, arran dels atacs perpetrats pels governs d’extrema dreta i les intromissions judicials en contra de la immersió. En aquest sentit, els representants de l’STEI, la USTEC-STEs i l’STEPV han alertat que es va forjant una operació de substitució lingüística.
  Més informació a la notícia de VilaWeb – Europa Press.
 • Demanam al govern de les Illes Balears que aturi la proposta de segregació lingüística a les escoles. El Moviment per l’Escola en Català a les Illes ha dut a terme aquest matí de dimarts (14-11) una roda de premsa per mostrar el seu rebuig a la proposta de segregació lingüística en l’àmbit educatiu, elaborada pel govern de les Illes Balears. L’agrupació, formada per nou entitats del territori, assegura que aquest pla pilot atempta contra l’ús social del català, la llengua pròpia de les Illes, a banda de generar un problema de convivència que no havia existit fins ara tal com ja va intentar José Ramón Bauzá en el seu moment.
  Més informació a la notícia de Plataforma per la Llengua.

Altres notícies del mes de novembre del 2023:

 • Oficialitat a la UE: on som, pròxims passos i com ens pots ajudar a arribar-hi (Plataforma per la Llengua, 24-11-2023)
  Poc abans de l’última reunió del Consell de la Unió Europea del 15 de novembre, el govern espanyol va presentar una nova proposta de reforma del Reglament 1/1958 que manté el català com a llengua plenament oficial, juntament amb les altres 24 llengües de la Unió.
  Les delegacions no van tenir temps d’analitzar la proposta abans de la reunió i va ser presentada únicament en castellà, i és per això no van fer-ne valoracions.
 • Plataforma per la Llengua insisteix: cal pressionar el nou govern espanyol perquè compleixi amb l’oficialitat (Plataforma per la Llengua, 15-11-2023)
  Plataforma per la Llengua lamenta la dilació de terminis amb què ha operat el govern espanyol, que ha fet una proposta a darrera hora que podia haver estat defensada i analitzada fa dies.
  L’entitat defensa que l’oficialitat ha de ser plena, i treballarà durant les pròximes setmanes perquè el català sigui acceptat en el marc de l’article 1 del Reglament 1/1958, tal com s’ha proposat als estats membres.
 • Defensem els drets lingüístics: ajuda’ns a oferir assessorament legal a les víctimes! (Plataforma per la Llengua, 22-11-2023)
  Plataforma per la Llengua participa en el #GivingTuesday per ampliar el servei d’atenció legal a aquelles persones que han vist vulnerats els drets lingüístics.
  Els recursos obtinguts aniran destinats específicament a finançar el procés d’assistència legal i acompanyament a les víctimes.
  En els darrers set anys, les discriminacions denunciades a l’entitat han augmentat un 443%: el 2022 va ser de rècord amb un total de 2.145 queixes rebudes.
 • Denunciem que la castellanització del topònim «Castelló de la Plana» respon a una raó ideològica contra el valencià (Plataforma per la Llengua, 30-11-2023)
  El PP i Vox han aprovat començar els tràmits per a la castellanització de la toponímia municipal de Castelló de la Plana.
  Ara és l’Acadèmia Valenciana de la Llengua qui hauria d’emetre l’informe pertinent i, en base a aquest, la Generalitat Valenciana haurà de prendre una decisió al respecte.
  L’entitat, juntament amb les altres organitzacions de Castelló per la Llengua, ha protestat aquest matí a la plaça Major de la ciutat contra la iniciativa de PP i Vox.
 • Rebutjam la creació de l’Oficina de Llibertat Lingüística i reclamam major foment del coneixement i l’ús social del català (Plataforma per la Llengua, 6-11-2023)
  PP i Vox defensen en el Parlament la proposició de llei de creació de l’Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística de les Illes Balears.
  Ambdós partits varen votar en contra de la proposta de Més per Mallorca de rebuig a aquesta oficina i del foment de més mesures del Govern per al coneixement i l’ús social del català.
  Plataforma per la Llengua mostra el seu rebuig a la creació de l’oficina, així com a la voluntat del PP i Vox de no frenar la crispació social pel que fa a l’àmbit lingüístic del territori.
 • Donem suport als drets lingüístics dels parlants de llengües minoritzades en una gran manifestació a Bilbao (Plataforma per la Llengua, 6-11-2023)
  Representants d’entitats a favor dels drets dels parlants de llengües minoritzades assisteixen a Bilbao a la gran manifestació convocada per Kontseilua en contra de la ingerència dels tribunals en el procés de normalització lingüística de l’eusquera.
  Francesc Marco, secretari de Plataforma per la Llengua, ha participat en la convocatòria, que ha congregat més de 60.000 persones aquest dissabte a la tarda a la ciutat basca.
 • Aitana Bonmatí demana a Finlàndia que accepti el català com a llengua oficial de la Unió Europea (Plataforma per la Llengua, 13-11-2023)
  La guanyadora de la Pilota d’Or participa en la campanya ‘Say Yes’ de Plataforma per la Llengua, que interpel·la directament els països europeus.
  Finlàndia va ser un dels països que es va mostrar reticent a la reunió de setembre adduint a la necessitat de conèixer “totes les conseqüències” de la mesura.
  Dimecres, el Consell de la UE tornarà a debatre sobre la qüestió de l’oficialitat del català, el basc i el gallec plantejada pel govern espanyol a l’agost.
 • Exigim a l’Ajuntament de Vinaròs que incloga el valencià a la nova retolació urbana (Plataforma per la Llengua, 7-11-2023)
  Plataforma per la Llengua s’ha posat en contacte amb l’equip de govern de Vinaròs, integrat pel PSPV i Compromís, perquè no excloga la llengua pròpia de la nova senyalització.
  L’entitat denuncia que qualsevol comunicació que no siga preferentment en valencià és perjudicial per a la llengua, i reivindica que l’ajuntament ha de ser un referent lingüístic.